Med en tillbyggnad på sommarstugan kan ni både ha möjlighet att vara fler i stugan och få en ökad komfort. Inte minst kan detta vara en god idé om man har en växande familj, eller om man är flera familjer som vill kunna vistas där samtidigt. I den här guiden tar vi oss an de möjligheter man har för att bygga ut stuga, vad det kostar, samt hur man bäst tar sig an planeringen och genomförandet av stugprojektet.
Den exakta siffran på vad det kommer att kosta att bygga ut stuga beror på många olika omständigheter. Det kan ändå vara bra att veta vad det kostar i genomsnitt, för att ha som en övergripande indikation. I genomsnitt ligger kvadratmeterpriset på 28.000 kr, vilket inkluderar både utförandearbete och allt material.
Många faktorer spelar in när det kommer till priset för att bygga ut stuga. Tillgängligheten till stugan är en viktig punkt. Ligger stugan i anslutning till en allmän väg, så att leveranser av material kan genomföras på ett enkelt sätt, kommer projektet att bli billigare att realisera än om den ligger ute på en ö i skärgården.
Den form av utbyggnad som man väljer har också stor påverkan på kostnaden. I stora drag finns det tre olika sätt som man kan bygga ut stuga på:
Beroende på det befintliga huset och markförhållandena på tomten kan de olika tillbyggnadsalternativen innebära extra kostnader inom olika områden. Både förstärkning av bärande element (tillbyggnad uppåt/nedåt) och mark- och grundarbete (tillbyggnad i sidled/nedåt) kan leda till att projektet blir dyrare att realisera. Ju mer komplext ett projekt är, desto högre blir priset.
Standarden har också stor påverkan på priset. Det drar upp priset en hel del i de fall som man vill ha exklusiva byggmaterial och inredning av lyxigare modell. Att installera badrum och kök innebär också extra komplexitet och en högre prislapp.
När man ska bygga ut stuga är det många byggherrar som vill bidra med eget arbete, och det finns inget som hindrar att man gör detta om man har tillräckligt med tid och relevanta fackkunskaper. Likväl är det en del arbete som man är tvungen att överlåta till proffsen. Det gäller exempelvis allt som har med eldragningar att göra – som behöver utföras av en auktoriserad elektriker, eller en elektriker som tillhör ett egenkontrollprogram. Det gäller även VVS-installationer i de fall som man vill kunna få ett våtrumsintyg. Även arbete med fundament och bärande element bör överlåtas till professionella hantverkare. Om man gör fel vid den här typen av arbete kan konsekvenserna bli mycket allvarliga. Det kan också uppstå skador i det fall som man drar igång med att gräva ut källaren utan att först låta en fackkunnig person genomföra en besiktning av förhållandena.
Huruvida man väljer att använda sig av en arkitekt för utformningen av tillbyggnaden på fritidshuset, eller inte, är upp till varje husägare. Vid större tillbyggnader som kräver bygglov kan man dock behöva hjälp med att ta fram handlingarna som krävs för ansökan hos kommunen. En arkitekt är bra att ha vid sin sida i samband med detta, men det kan också vara ett jobb för en byggingenjör eller en erfaren entreprenör.
När man ska organisera sitt stugprojekt kan man välja att genomföra det som en delad entreprenad eller som en totalentreprenad. I samband med att ett flertal olika fackområden är involverade är det vanligt att man väljer totalentreprenad för projektet. En totalentreprenad innebär att en enda entreprenör tar på sig ansvaret för att koordinera projektet och utförandet av allt arbete inom alla fackområden.
Det är mycket värdefullt att få tag i en pålitlig och kompetent totalentreprenör, och valet av entreprenör bör därför ges lite extra energi och tankekraft. En bra entreprenör kan få stor påverkan på både slutresultatet och totalkostnaden för projektet. I sammanhanget bör man titta efter en hantverksfirma som kan hänvisa till relevanta omdömen från tidigare stugägare/kunder. Man kan gärna också leta efter entreprenörer som är certifierade inom relevant område, eller hantverkare med yrkesbevis eller annan auktorisering. Entreprenören som man väljer måste ha en solid ekonomi, vilket också behöver kollas upp innan man begär in anbud. Eftersom kvalitetskontrollen av potentiella entreprenörer till projektet är ett så omfattande arbete blir det allt mer populärt att nyttja marknadsplatsen Byggstart.se för att hitta entreprenörer. Genom att lägga ut projektet på tjänstens hemsida matchas man med lämpliga aktörer, helt gratis.
Som tidigare nämnts finns det olika sätt att bygga ut stuga på. Vilken typ av tillbyggnad som passar bäst för just din stuga beror på utgångsläget, i form av den befintliga byggnadens skick och utformning samt förutsättningarna på tomten. Avgörande i sammanhanget är markförhållanden och terräng. Ta gärna hjälp av en fackkunnig person redan i ett tidigt stadium, för att klargöra vilka alternativ som är realistiska i sammanhanget. Du kan antingen prata med en arkitekt, eller kanske få ut en entreprenör eller byggingenjör på plats för en första besiktning. De saker som kan vara värda att titta på är grunden, stugans bärande element, samt vilken typ av markarbete som eventuellt skulle krävas i samband med en utbyggnad. Utifrån de här parametrarna kan du få rekommendationer kring vilken väg som är lämplig att gå. Genom den här typen av förberedelser får du redan tidigt en verklighetsförankrad bild av projektet. Du får en känsla för de eventuella utmaningar som du kan komma att möta under processen, samt de lösningar som kan fungera bra för just din stuga.
Om man ska göra tillbyggnader på mer än 15 kvadratmeter behöver man i regel söka bygglov hos kommunen. I de fall som projektet inte är lovpliktigt så är det i varje fall anmälningspliktigt och man behöver startbesked för att få dra igång med arbetet. Kontakta därför kommunen så tidigt som möjligt för att få reda på vad som gäller för ditt projekt. I och med att sommarstugor oftare ligger naturnära, jämfört med permanentbostadshus, är risken större för att stugan omfattas av ytterligare regler som är kopplade till strandskydd eller annat naturskydd. Man bör alltså påbörja dialogen med byggnadsnämnden i kommunen och den eventuella ansökningsprocessen tidigt. Mer information om bygglov och regler hittar du längre ner i artikeln.
Som en del av förberedelserna är det inte ovanligt att man tar in en arkitekt att rita upp den tillbyggnation som man vill göra på fritidshuset. I det skedet behöver du inte ha hela lösningen klar för dig, dra istället gärna nytta av att arkitekten kan bidra med förslag på smarta planlösningar och andra detaljer, utifrån lyckade projekt som arkitekten utfört tidigare. Med arkitektritningarna på handen är det betydligt enklare att ta in anbud från olika entreprenörer. Ritningarna är också ett bra underlag i samband med planering och genomförande av projektet. Den enda gången som det inte är rekommenderat att ta in en arkitekt är i det fall som projektet är mycket litet.
När man anlitar en entreprenör för att stå för tillbyggnaden på stugan är det i regel rekommenderat att man också låter entreprenören hantera inköpen av byggvarorna till projektet. Det finns en hel del fördelar med att organisera det så. Hantverkare har bättre möjlighet att beställa material i rätt kvantitet, de har koll på vilka typer av produkter som passar bra att använda tillsammans, de vet vilken typ av leveranstid man kan förvänta sig på olika varor, och de kan också hitta ersättningsprodukter i det fall som något skulle visa sig vara slutsålt på hyllorna. Kom också ihåg att, i det fall som man själv står för materialanskaffningen, blir man tvungen att ersätta hantverkarna för förlorad arbetstid i det fall som materialet inte levereras i tid.
Köper man in material från ett byggvaruhus eller annan återförsäljare som privatperson, har man rätt att reklamera produkter med fel eller brister inom 3 år från köptillfället enligt Konsumentköplagen. Detta under förutsättning att man reklamerar inom 2 månader från att felet uppdagats. Eventuella garantier som leverantören lämnar kommer utöver detta.
Om man istället överlåter inköpen av byggmaterialen till en entreprenör är det istället Konsumenttjänstlagen som reglerar vad som gäller om produkterna visar sig ha brister. Enligt Konsumenttjänstlagen har du som beställare av tjänsten upp till 10 år på dig att reklamera tjänsten.
På grund av den stränga regleringen och den omfattande reklamationsrätten vill hantverkare ofta försäkra sig om att materialen håller en viss standard, innan de utför ett jobb som de lämnar garanti på. Inte minst gäller detta för elektriker och VVS-installatörer. Här lönar det sig att lita på vad proffsen säger, annars finns risken att man får sig en dyrköpt läxa.
När man ska bygga ut stuga är det viktigt att man tänker igenom hur leveransen av byggvarorna ska ske. I det fall som sommarstället ligger otillgängligt till lönar det sig att ha framförhållning och planera, till exempel utifrån väder och säsong. Ligger stugan i anslutning till en bra väg kanske inte transporterna spelar så stor roll, annat än att man alltid behöver ta med leveranstiden i planeringen, samt att man kan tänka sig att stugan ligger en bit bort från närmaste byggvaruhus.
Det finns flera alternativa sätt som man kan finansiera sin stugtillbyggnad på. Projektets storlek spelar emellertid roll för vad som passar bäst. Det krävs en långt större budget för att bygga på en ny våning, jämfört med att bygga ihop det existerande huset med en färdig stugmodul. Gemensamt för alla typer av projekt, oavsett storlek och budget, är dock att det är viktigt att få finansieringen på plats så tidigt som möjligt. Det är inte särskilt lyckat att behöva blåsa av ett pågående projekt för att det inte ordnat sig med finansieringen som man hoppats. Stugägare som ska bygga ut stugan väljer oftast någon av följande finansieringsformer:
Om projektet som man ska realisera är mycket begränsat till storleken, eller om det innefattar en större andel eget arbete, är det bra om man kan bekosta det med eget kapital. Detta är en investering som kan vara lönsam på sikt, eftersom det kan medföra att värdet på stugan stiger. Med det sagt bör man samtidigt inte pressa den egna ekonomin för hårt. Man bör alltid sträva efter att ha en reserv på banken och bör därför rimligen inte satsa sin sista sparade krona i tillbyggnaden på stugan.
Ett konsumtionslån lån kan passa i det fall som projektet är litet till medelstort i omfång. Det är smidigt att söka den här typen av lån och man får snabbt tillgång till lånebeloppet. Det som är mycket viktigt att understryka i sammanhanget, är dock vikten av att kunna betala tillbaka lånet snabbt. Kan man inte detta kommer man att få betala dyrt för själva finansieringen. Det är aldrig att rekommendera att man tar ett konsumtionslån om man inte har en säker plan på hur det ska lösas in inom en begränsad tidsperiod
Näst efter eget kapital är det mest fördelaktigt att finansiera byggprojektet med hjälp av att utöka ett befintligt bolån. Detta eftersom man då får låna pengar till låg ränta. Den enda anledningen till att inte vilja finansiera projektet med hjälp av bolån är om man planerar att göra ytterligare byggarbete på permanentbostaden eller sommarstugan, och behöver spara belåningsutrymmet till detta.
Det finns regler för hur man får bygga ut sin stuga. I många fall gäller att man behöver ansöka om bygglov från kommunen för sin planerade tillbyggnad. I de fall som projektet inte är lovpliktigt krävs det ändå anmälan till kommunen och startbesked innan arbetet får dra igång. Samma regler gäller oavsett vilken typ av tillbyggnad man gör. I samband med mycket begränsade projekt kan man ta fram alla ansökningshandlingar som krävs för bygglovet på egen hand, men ofta behöver man ta hjälp av en arkitekt eller annan fackkunnig person.
När det gäller anslutning till kommunalt vatten och avlopp, samt till elnät, finns det separata regler och riktlinjer. Det är generellt sett samma byggregler som gäller för ett fritidshus som för ett hus avsett för permanentboende. Ett större undantag gäller dock tillgänglighet för personer med nedsatt rörelseförmåga. Här gäller inte de kraven på fritidshus.
Var uppmärksam att det kan variera vad man får lov att göra på en specifik stugtomt, beroende på kommunen och området som den är belägen i. Detaljplanen kan sätta sina begränsningar, och strandskydd eller skydd av annan värdefull miljö kan göra motsvarande. För att få koll på vad som gäller i just ditt fall behöver du kontakta byggnadsnämnden i kommunen, alternativt genomföra en besiktning av stugan och stugtomten tillsammans med någon annan fackkunnig person som har kännedom om både lokala och övergripande bestämmelser.