En ny entré kan verkligen ge husets fasad ett estetiskt lyft. Det kan också medföra en hel del praktiska fördelar. I den här artikeln går vi närmare in på hur mycket det kostar att genomföra den här typen av projekt, och vi ser även på vilka generella regler som gäller för bygglov och bygganmälan, samt hur man hittar skickliga hantverkare som kan ta sig an uppdraget.
Snittpriset för att bygga ny entréhall ligger på ca 30.000 kr per kvadratmeter. Den här uppskattningen rymmer alla kostnader associerade med själva bygget, både materialkostnader och hantverkarnas arbetstimmar. Det är viktigt att påpeka att det råder stor variation mellan olika projekt, och det finns många faktorer som inverkar på slutpriset. Trots detta så kan man använda snittpriset som utgångspunkt när man planerar sin budget.
De viktigaste kostnadsdrivarna för en ny entré är storleken, önskad standard, och huruvida den ska byggas som ett eget rum (separat) eller som en del av ett annat rum. Storleken på en ingångshall kommer ge direkt utslag på totalkostnaden. Ju fler kvadratmeter man ska bygga, desto större blir ju de samlade utgifterna. Priset per kvadratmeter blir dock något lägre när man bygger stort. Var uppmärksam på att du nästan alltid kommer behöva bygglov för den här typen av projekt. Undantaget är om du bygger enligt attefallsreglerna. Då räknas entréhallen som en tillbyggnad, och den får max vara 15 m2 förutsatt att du inte redan har gjort en tillbyggnad enligt attefallsreglerna. Det är dock ingen garanti på att du inte behöver bygglov, då det kan förekomma lokala variationer på reglerna. Om du behöver bygglov så måste du anlita en arkitekt som kan ta fram de nödvändiga ritningarna samt ansöka om bygglov å dina vägnar. En bygglovsansökan medför givetvis extrakostnader, både för arkitekten och själva avgiften till kommunen. Valet av standard spelar också stor roll för priset. Väljer man mer exklusiva lösningar såsom golvvärme och kakel av hög kvalitet, så kommer priset givetvis gå upp. Man kan göra stora besparingar genom att välja produkter i de lägre prisklasserna.
En entré kan antingen vara öppen eller separat. En öppen entré är oftast en del av ett annat rum, med en liten trappa som avskiljare. En separat entré fungerar mer som ett eget rum i huset. Det är dyrare att välja den sistnämnda lösningen. Om du bygger en separat entré kan du behöva ansöka om bygglov eftersom det innebär en förändring i planlösningen.
Att bygga entré är ett jobb som är bäst lämpat för kvalificerade hantverkare. Vilka typer av hantverkare som behövs, samt hur man bäst organiserar projektet, beror på projektets utformning och omfattning. För större och mer komplicerade projekt så behöver man involvera många yrkesgrupper, såsom markentreprenör, murare, snickare, plåtslagare, takläggare och elektriker. För den här typen av projekt lönar det sig oftast att organisera projektet som totalentreprenad. Det innebär att ett företag tar på sig att utföra allt arbetet. Entreprenören kommer också ansvara för att organisera själv projektgenomförandet på byggplatsen, och det är även entreprenören som står för inköp av byggmaterial. Även när man bygger en liten entréhall kommer man behöva hjälp från många olika yrkesgrupper. För privatpersoner som inte har en bakgrund som hantverkare kan det vara smart att man låter en expert komma på platsbesök så att man kan få en överblick av vad som måste göras. Huruvida man behöver en arkitekt eller inte beror på projektets storlek. Om man ska bygga över 15 m2 kommer du behöva en arkitekt, men det kan även vara smart att använda sig av en även om du inte ska bygga större än så.
Det är viktigt att du anlitar rätt entreprenör för ditt projekt, eftersom du kommer överlåta en stor del av ansvaret till den person du väljer. Detta bör man prioritera i sitt val:
Kom ihåg att det är viktigt att man jämför flera anbud från olika konkurrerande aktörer. Då kan man försäkra sig om att man betalar ett pris som både är konkurrenskraftigt och rimligt. Ett allt mer populärt alternativ när man ska hitta hantverkare inom bygg och renovering är Byggstart.se. Byggstart är en marknadsplats som matchar byggherrar med relevanta entreprenörer.
En viktig del av det förberedande arbetet när man ska bygga ingångshall är att man försäkrar sig om att man har koll på vilka regler som gäller angående bygglov. Det finns många situationer då man måste ansöka om bygglov från kommunen, men det finns också undantag. För vissa projekt räcker det med en bygganmälan, men i andra behöver du ta in en arkitekt som kan ansöka om bygglov å dina vägnar, och det är viktigt att man vet hur man måste göra tidigt i projektet.
Bygger man ett ingångsparti som inte är större än 15 m2 så räcker det oftast med en bygganmälan. När din bygganmälan blivit beviljad måste du invänta startbesked från kommunen innan du får sätta igång med själva arbetet. Även om det räcker med en bygganmälan så måste du ändå förhålla dig till de regler som står i Plan- och bygglagen, och av den anledningen kan det vara bra att ta in en arkitekt som konsult under planeringsfasen. Man kan exempelvis inte bygga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen, och man måste även försäkra sig om att tillbyggnaden är brandsäker. I vissa fall måste man även ta hänsyn till tillgänglighet när man bygger en entré.
Om du inte ska bygga en ny entré enligt attefallsreglerna så måste du nästan alltid ansöka om bygglov. När du ansöker om bygglov så lönar det sig alltid att prata med grannarna på förhand och informera dem om vilka åtgärder man tänker utföra. Om du ansöker om ett bygglov och någon av grannarna motsätter sig din tillbyggnad så kommer det ta betydligt längre tid att få ett godkännande eftersom ärendet måste utredas. Du kan inte få avslag bara för att någon av grannarna motsätter sig om resten av ansökan är utförd enligt gällande regler, och du enligt lag har rätt att uppföra tillbyggnaden. Se också till att du har med alla relevanta dokument när du ska ansöka om bygglov. Då slipper du skicka in en komplettering, vilket gör att din ansökan behandlas snabbare. Priset för ett bygglov varierar från kommun till kommun. När du ska bygga en stor entré så måste du ha en kunnig person som står som projektör. Detta brukar vanligtvis vara en arkitekt. När man räknar på priset måste man ha både arkitekten och avgiften till kommunen i åtanke.
Redan tidigt i planeringsfasen bör man förhöra sig om huruvida man behöver bygglov, eller om det räcker med en bygganmälan. Detta kan du göra genom att kontakta byggnadsnämnden i din hemkommun. Då får du svar på dina frågor, och kan därefter gå vidare med planeringen.
Vilka slags material man behöver när man ska bygga en ny entréhall varierar från projekt till projekt. Hur stort man ska bygga, och huruvida man ska bygga en separat eller öppen entré, har en stor påverkan på hur mycket material man behöver. Utgifterna för materialet utgör en stor del av priset för den här typen av projekt. Detta gäller särskilt om man vill bygga med produkter som håller ett högt kvalitetsmått. En ny ytterdörr kan kosta allt från 5.000 kr till över 50.000 kr. En trappa kan gå på så lite som 10.000 kr, men den kan också kosta flera hundra tusen. Om man vill ha golvvärme i entrén så kommer detta också dra upp kostnaderna.
När man organiserar projektet som totalentreprenad så kommer entreprenören ansvara för inköpet av byggmaterial. Det finns många fördelar med det här arrangemanget. Som privatperson utan tidigare erfarenhet av renovering och bygg kan man nämligen gå i väldigt många fällor när man ska köpa material. Det kan vara svårt att veta hur mycket man behöver av en viss produkt, och det är inte heller enkelt att veta vilka produkter som passar bra ihop. Om någon produkt är utsåld så kan det också vara svårt att hitta ett bra alternativ om man inte har tillräcklig erfarenhet från byggbranschen.
Vissa byggvaror har långa leveranstider, och i vissa fall måste man också ställa sig i kö för produkten. Hantverkare har god överblick över vad som gäller för olika material, och de tar med detta i sin beräkning genom att beställa produkterna i god tid. Om man själv har tagit på sig den här uppgiften så är man också ansvarig för förlorad arbetstid till följd av försenade leveranser eller felbeställda material.
Man sparar inte nödvändigtvis in mycket pengar genom att köpa in material på egen hand. Entreprenören har ofta tillgång till rabatter hos sina leverantörer. Det beror på att de handlar in stora mängder av enskilda produkter på en och samma gång. Dessa prissänkningar kan man inte få som privatperson, särskilt inte för så små projekt som när man ska bygga entréhall.
Glöm inte heller att du kan ha rätt till rotavdrag när du ska bygga entré. Du kan läsa mer om vad som gäller i den här artikeln.
Att bygga en ny entré kommer ge bostaden ett riktigt lyft, och det kommer oftast också innebära att värdet på huset ökar. Beroende på projektets omfattning och hur den personliga ekonomin ser ut så finns det olika sätt att finansiera projektet på:
Oavsett hur man väljer att finansiera projektet så är det viktigt att man har finansieringen på plats i ett tidigt skede. Det är så klart en god idé att börja detaljplanera innan man har pengarna på plats, men som tumregel bör du aldrig skriva kontrakt med ekonomiska förpliktelser innan du garanterat vet att du kan finansiera hela projektet.
Mängden pengar man har tillgång till för att finansiera projektet har en stor påverkan på vilka beslut man kan ta. Därför bör finansieringen prioriteras i planeringen så att man inte börjar planera ett projekt som man inte kommer ha råd att genomföra.
Det är viktigt att man har all nödvändig dokumentation när man har slutfört ett projekt. Dokumenten ska påvisa att alla regler har följts och att bygget lever upp till gällande krav och lagar. Det är också viktigt att understryka att detta också gäller för projekt som inte kräver bygglov. Även om man inte måste ansöka om lov hos kommunen för att bygga, så måste man förhålla sig till alla regler. Detta inkluderar begränsningar för hur nära tomtgränsen man får bygga, hur hög tillbyggnaden får vara, osv. I tillägg finns det också begränsningar för hur stora delar av tomten man får bygga på. Alla dessa regler måste man förhålla sig till, och om man inte gör det så kan man bli tvungen att återställa bygget. Kommunens detaljplan för just ditt område kan också ha lokala inskränkningar som negativt eller positivt påverkar vad du får göra.
Kom ihåg att du måste göra en bygganmälan även om du inte behöver bygglov från kommunen. Även när man gör en bygganmälan måste man bifoga ritningar och relevant dokumentation som visar vad man tänker göra. Kommunen kan när som helst komma på inspektion, både under och efter bygget. Då är det viktigt att man kan uppvisa att allt har gått till på rätt sätt under hela processen.
Om man ska bygga en entréhall som är över 15 m2 så måste man ha en ansvarig projektör, och detta är vanligtvis arkitekten. Då är det också viktigt att man sparar alla dokument, så att det inte uppstår några problem om kommunen kommer på besök eller när man ska sälja huset.