Det finns många fördelar med att välja shingel som taktäckning. Shingel, även kallat takpapp, är ett billigt alternativ som är vattentätt, går fort att lägga och som kan läggas på platta tak. Dessutom tillverkas shingeltak i flera färger och kan målas när taktäckningen börjar bli sliten. I den här artikeln kan du läsa om vad shingel är och hur du kan hitta hantverkare som har rätt kompetens för att lägga ett shingeltak. Du kan även läsa om byggvaror och produkter samt tidsåtgång och finansiering av ett nytt tak.
Den ursprungliga takpappen tillverkades av papper som blandades med tjära. Dagens takpapp består av petroleumframställd bitumen, polyesterfiber och glasfiber. Produkten innehåller alltså inte längre papp och många tillverkare har även gått över till att kalla takbeläggningen för shingel istället.
Shingel kan fås både på rulle och som tillskurna skivor. De skurna skivorna kallas för takshingel men takpapp och takshingel är tillverkat av samma material och båda benämns ofta som shingel. Takshingel kräver en takvinkel på minst 15 grader medan takpapp är mer lämpat för platta tak. Takpapp är inte lika lämpligt för sadeltak som det är för platta tak eller pulpettak. På ett sadeltak ger takpapp ett negativt visuellt intryck medan taktäckningen inte är lika synlig på pulpettak eller platta tak.
Det finns en rad fördelar med takshingel. En av dem är den låga vikten på cirka fyra kilo per kvadratmeter. Andra fördelar är att shingel kan läggas på platta tak, har en beräknad livslängd på 25-30 år, tillverkas i flera olika färger och att taktäckningen kan läggas på ett undertak som är tillverkat av träplankor och plywood.
Takpapp är ett bra val för följande taktyper:
Shingeltak kan läggas i princip när som helst under året. Det är dock stora variationer gällande efterfrågan på takläggare mellan de olika årstiderna. Takläggarna har som mest att göra på våren och sent på hösten. Har du möjlighet att vänta med takläggningen till en annan tidpunkt på året kan det hända att du även kan få ett något lägre pris. Väljer man att lägga om ett tak under högsäsong kan det innebära att få entreprenörer har tid eller tillräckligt med kapacitet för att utföra takomläggningen. Till skillnad från vad många tror är det inte några större problem att byta tak under vintermånaderna.
Shingel är ett billigt taktäckningsmaterial i jämförelse med andra typer av taktäckning. Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger genomsnittspriset omkring 700 kronor per kvadratmeter takyta, inklusive material och arbetstimmar. Det är dock ett snittpris och priset kan variera från allt mellan 500 och 1000 kronor per kvadrat. Priset varierar från projekt till projekt och påverkas av en rad faktorer. En av anledningarna till att priset är så pass lågt är att shingel är praktiskt för takläggarna att arbeta med och i och med det går det åt färre arbetstimmar för att lägga ett shingeltak jämfört med andra taktyper.
De viktigaste prisdrivarna vid läggning av shingeltak är:
Det är värt att känna till att du som byggherre kan påverka priset i viss grad. Storlek, tillgänglighet och komplexitet kan du inte göra så mycket åt för inom de områdena styrs priset av givna villkor. Du kan däremot påverka priset genom att välja produkter och hantverkare i den prisklass som du själv önskar. Kom dock ihåg att det så gott som alltid lönar sig att investera i kvalitet. Är du villig att betala lite mer när du lägger taket kommer det med högsta sannolikhet ha en längre livslängd.
När du ska lägga ett nytt shingeltak måste du ta ställning till hur du vill att arbetet ska genomföras. Att lägga ett nytt tak innebär i regel hantverkare från mer än ett hantverksområde. Om du som byggherre själv vill ta på dig ansvaret för att projektleda och koordinera arbetet mellan de olika hantverkarna måste du skriva kontrakt med varje enskilt företag. Det kallas för en delad entreprenad. Om du väljer att organisera projektet som en delad entreprenad är det viktigt att du tänker på att du förväntas ha en detaljerad och tydlig planering för hela projektet. Om du hellre vill att en entreprenör tar hand om både projektledning och koordineringen av arbetet, väljer du istället en totalentreprenad. Då är det ett företag som står som ansvarigt för att allt arbete blir utfört i rätt tid, antingen genom att göra det med intern kompetens eller genom att anlita underentreprenörer. Totalentreprenören har även ansvaret för att se till att rätt hantverkare är på rätt plats vid rätt tidpunkt samt att åtgärda eventuella brister och fel som kan uppstå under arbetets gång.
Oavsett vilken entreprenadform som du väljer är det viktigt att vara noggrann när du väljer ut den entreprenör som ska lägga taket. Du ska se till att företaget som du anlitar har en solid ekonomi, det vill säga att företaget klarar av en ekonomisk förlust eller en konjunktursvängning utan att ditt projekt påverkas. I värsta fall riskerar du att företaget går i konkurs medan de arbetar med ditt projekt och inte kan slutföra det. Hoppa därför inte över steget med att kontrollera företagets ekonomiska situation.
Utöver det som vi har nämnt ovan ska du alltid be entreprenören om referenser från tidigare arbete med liknande projekt. Kontakta kunder som nyligen har anlitat företaget för att få en nyanserad bild av hur entreprenören är att arbeta med. Det är även bra att undersöka om företaget har de certifieringar samt den erfarenhet och utbildning som krävs för att lägga shingeltak. Arbeten med platta tak kräver i regel entreprenörer som har specialiserat sig inom området medan mer ordinära taktyper, som till exempel sadeltak, kan läggas av de flesta snickarfirmor. Slutligen är det viktigt att hitta en entreprenör som du kommunicerar bra med. En tydlig och professionell dialog mellan entreprenören och dig som byggherre är en essentiell förutsättning för ett lyckat projekt.
För att förenkla processen med att hitta erfarna och kompetenta hantverkare väljer många byggherrar att använda sig av marknadsplatsen Byggstart.se. Hos Byggstart kan du lägga upp ditt projekt och därefter bli kontaktad av kvalitetskontrollerade entreprenörer med relevant erfarenhet och kompetens.
Generellt sett tar det någonstans mellan två och fyra veckor att lägga ett nytt tak. Om du lägger ett shingeltak kan du förvänta dig en tidsåtgång på cirka två veckor. Ett shingeltak går i regel fortare att lägga än andra typer av taktäckning eftersom takpappen kommer i rullar och är självhäftande. Takläggaren måste dock svetsa alla fogar, fästa ytterkanterna mot takets gavlar och takskägg och fästa taket med takspik mot undertaket. Större och mer komplicerade tak tar i regel lite längre tid än små tak som är enkla att lägga.
Det kommer oavsett vara en fördel att utarbeta en detaljerad tidsplan tillsammans med entreprenören. Men en enhetlig översikt är det lättare att följa hur arbetet med projektet fortlöper. En projektplan minskar även risken för att det uppstår oförutsedda händelser.
Var dock observant på att projektet riskerar att bli försenat om hantverkarna upptäcker fukt- eller rötskador i det befintliga taket. Inträffar det måste de problemen åtgärdas innan arbetet med att lägga om taket kan fortsätta. Om det finns röta, och hur utbrett problemet är, vet du först när hantverkarna har rivit upp det gamla taket. Av den anledningen är det ett klokt drag att låta utföra en besiktning av taket innan du börjar begära in anbud från entreprenörerna. När du sätter upp din budget ska du även ta med en post som täcker de eventuella kostnader som tillkommer om taket visar sig ha fukt- eller rötskador.
Byggvaror och produkter utgör en väsentlig del av totalkostnaden när du ska lägga ett nytt tak. Det gör att det är lönsamt att undersöka vilka möjligheter det finns för att hålla ner priset och spara pengar vid materialinköpet. Vanligtvis lönar det sig att överlåta alla materialinköp till hantverkaren. På så sätt kan du bespara dig mycket arbete och diversa extra kostnader som kan uppkomma om du beställer fel produkter eller beräknar fel mängd. En hantverkare har både erfarenhet och kunskap om olika byggvaror och produkter, och vet vilka material och produkter som är bäst lämpade för olika projekt. Dessutom har en hantverkare i regel bättre rabatter eftersom de kan köpa in material till flera projekt vid samma tillfälle. En större mängd material ger normalt sett en bättre rabatt. Om du låter hantverkaren köpa in allt material kommer entreprenörens rabatt att sänka projektets slutsumma.
Om du ändå bestämmer dig för att ta hand om materialinköpet själv ska du tänka på att köpa in så stora mängder som möjligt vid ett tillfälle istället för att göra flera små beställningar. Då ökar chansen att du kan förhandla fram en rabatt på varorna som du ska använda. Du ska dessutom jämföra priserna från 2-3 byggvaruhus. På så sätt kan du bilda dig en uppfattning om var du får det mest konkurrenskraftiga och fördelaktiga priset.
När du ska lägga ett nytt tak finns det i stort sett fyra olika finansieringssätt. Vilket alternativ som är mest lämpat för dig beror i hög grad på om du har tillräckligt med eget kapital och om du har ett bolån. Här nedanför följer de vanligast förekommande finansieringsalternativen för takläggning:
För mer information och råd om vilka finansieringssätt som är mest fördelaktiga för ditt projekt och din ekonomiska situation, kan du kontakta din bank för mer vägledning.
När du lägger eller lägger om ett tak kan du har rätt till rotavdrag. Skattesubventionen kan minska arbetskostnaderna för projektet med 30 procent. Du kan läsa mer om vilka villkor som gäller för att du ska vara berättigad till rotavdrag i artikeln här. Många husägare väljer även att byta ut eller komplettera isoleringen i taket i samband med att de lägger ett nytt tak. Även det arbetet täcks in av rotavdraget.
En del husägare väljer även att förbereda det nya taket för solceller för att göra huset mer miljövänligt. Om du bestämmer dig för att installera solceller kan du ansöka om investeringsstöd för solceller från Energimyndigheten.