Skiffer är en naturlig produkt som ger ditt hus ett tidlöst utseende. Utöver detta är skiffern ett mycket slitstarkt material med en lång livstid. I den här artikeln hittar du information om vad skiffer är och de typer av takskiffer som finns på marknaden. Du kan även läsa om prisbilden när det kommer till skiffertak, och hur du bör gå tillväga för att hitta lämpliga hantverkare till att lägga ett nytt tak med skiffer som takbeklädnad.
Skiffer är en bergart som bildats av lera, samt sand och grus från andra bergarter. Skiffer utvinns vid olika skifferbrott runt om i världen, vilket ger skiffern olika kvalitéer och utseende. Vill man ha en lokal skiffer finns det ett antal brott i Sverige, samma sak i Norge. Bland de mer välkända skiffertyperna hittar vi norsk oppdalskiffer och ottaskiffer, samt svensk skiffer från Offerdal och Grythyttan. Skiffern från de olika brotten skiljer sig från varandra avseende glans, textur och färg, och priserna varierar även mellan de olika skiffertyperna. Takskiffer finns i fyra olika utformningar:
I Norden är fyrkantsskiffer, lappskiffer och rektangulära skifferplattor de mest utbredda varianterna. Bland annat kommer det sig av att de oregelbundna plattorna är betydligt svårare att lägga än de tre övriga typerna. Deras naturliga form gör varje platta unik, vilket gör det tidskrävande att identifiera vart varje platta ska placeras ut på taket. För att fästa skiffern på underlaget behöver man borra hål i plattorna, innan de fästs med speciellt avsedda skifferspik. Alternativt kan skiffer monteras med hjälp av stormkrok.
Skiffer har använts som takbeklädnad i grannlandet Norge sedan 1300-talet, och i Sverige började man lägga skiffertak på 1700-talet. Extra populärt har materialet varit i de områden där det funnits skifferbrott och man lade skiffertak i stor omfattning fram till första halvan av 1900-talet. Även om det fortfarande inte är så vanligt att man ser skiffer på nybyggda hus idag, så har intresset för det här klassiska naturmaterialet fått en uppsving under senare år.
Skiffertak ses allmänt som estetiskt tilltalande och användandet av den här typen av natursten ger ett hus sin alldeles särskilda prägel. Att lägga skiffer på taket ger i många fall huset ett visuellt lyft som även återspeglas på bostadens värde.
Det är emellertid inte bara skifferns skönhet som har gett den här typen av takbeklädnad dess goda rykte. Det kommer även av att skiffer är ett mycket beständigt material som dessutom är praktiskt att använda sig av. Skiffern ser till att taket blir vattentätt eftersom stenen inte suger åt sig fukt. Utöver detta har materialet ljuddämpande egenskaper och bromsar ljud av regn och oväsen utifrån. Skiffertak isolerar även väl mot kyla och bidrar till att hålla varmt inne i bostaden.
Olika takbeklädnader kommer med mycket varierande livslängd. Även här placerar sig skiffertak i framkant. Medan andra typer av tak varar mellan 30 år och 80 år har skiffern i regel en livslängd på över 100 år. Underlagstaket behöver dock bytas ut med omkring 50 års mellanrum, men skifferplattorna kan då återanvändas och läggas på igen efter att underlagstaket bytts ut. En av anledningarna till att skiffertak har en så lång hållbarhet är dess väderbeständiga egenskaper. Eftersom stenen inte drar till sig fukt undviker den till exempel saker som sprängskador till följd av frost. En annan positiv egenskap som är värd att lyfta fram, är att skiffertak har brandhämmande kvalitéer och minskar eldens möjlighet att sprida sig.
Priset för att lägga ett nytt skiffertak varierar stort, från tak till tak. Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger genomsnittspriset på runt 2.500 kr per kvadratmeter takyta. Man bör dock vara medveten om att detta endast är ett snittpris, och att det förekommer stora variationer mellan olika projekt. I vissa fall landar prislappen ner mot 2.000 kr per kvadratmeter, medan den andra gånger hamnar på uppemot 4.000 kr per kvadratmeter. Det finns en rad olika kostnadsdrivare som avgör i vilket prisskikt som ett enskilt projekt hamnar. Några av de viktigaste är faktorerna som påverkar priset för att lägga skiffertak är följande:
Takets storlek: Större tak kräver såklart en större mängd material. Av den anledningen är takets storlek en parameter med betydande påverkan på totalkostnaden.
Takets utformning: En del tak är mer komplicerade att lägga om än andra, utifrån att de har flera olika nivåer och säregna vinklar. Detta gör arbetet mer komplicerat och får till följd att mängden arbetstimmar ökar – vilket givetvis slår igenom på priset.
Takkonstruktionens bärighet: En kvadratmeter skiffer väger mellan 50 kg och 150 kg. Detta gör skiffertak till en av de tyngsta typerna av takbeklädnad. Detta ställer höga krav på byggnadens konstruktion, eftersom belastningen från skiffern är mycket stor. I vissa fall behöver man därför stärka upp den befintliga takkonstruktionen, vilket medför betydande merkostnader för att realisera projektet.
Skiffertyp och format: Skiffer från olika brott varierar i utseende och pris, och till följd av detta varierar även priset. Utöver detta kommer skifferplattorna i olika format och vissa av dem är dyrare att lägga än andra. Bland annat är det mer komplext att arbeta med oregelbundna plattor, vilket får till följd att arbetskostnaderna stiger. För att komma ner i pris kan man alltså välja en något mindre exklusiv typ av skiffer, samt ett format som går relativt snabbt att lägga.
Takrännor och beslag: Även den här typen av material kommer i många olika utföranden och prisklasser. Stäm av med entreprenören vad som rekommenderas inom området.
Entreprenör: Entreprenörerna kommer också till olika pris. Av den anledningen rekommenderas att man hämtar in anbud från 3 olika, konkurrerande entreprenörer. På så vis kan deras erbjudanden jämföras och man kan därmed skaffa sig en bild av vad ett marknadsmässigt pris ligger på, och vilka entreprenörer som är prisvärda att anlita. Kom samtidigt ihåg att det alltid lönar sig att investera i kvalitet så långt budgeten medger. Att välja den billigaste lösningen kan ofta visa sig kostsamt på sikt, om det till följd uppstår problem eller skador.
Skiffer är ett relativt sällsynt material som kan vara krävande att lägga. Det är därför mycket viktigt att få tag i duktiga hantverkare som har både kunskap och erfarenhet av att lägga skiffertak. För att försäkra sig om att man anlitar en entreprenör som är lämplig för uppdraget, finns det en del förhållningsregler som man bör ha i åtanke.
Det är alltid en god idé att be potentiella entreprenörer om referenser från liknande uppdrag. Genom att ta kontakt med tidigare kunder kan du ta reda på om entreprenören gjort ett jobb med gott resultat, samt om kunderna varit nöjda med samarbete och kommunikation. Se till att verifiera att referenserna är från senare tid.
För att bespara dig risken för onödiga förseningar bör du även undersöka entreprenörens kapacitet. Var observant på att det sällan är ett gott tecken om entreprenören meddelar att man kan påbörja arbetet omgående. Duktiga hantverkare är i regel upptagna i projekt under närstående framtid. Genom att starta upp anbudsprocessen tidigt kan man emellertid hitta en entreprenör som både är kompetent och som kan genomföra projektet inom de tidsramar som man satt upp.
Undersök vilka eventuella certifieringar och intyg som entreprenören har. Idag är certifiering och auktorisering något frivilligt inom merparten av alla fackområden, men likväl ger det en god indikation om kompetensen i det fall som en entreprenör har den här typen av intyg. Kontrollera gärna också med Skatteverket så att firman innehar F-skattsedel.
En solid ekonomi är också något som man bör kräva av en entreprenör som man anlitar. Detta kan man kontrollera genom att ta en kreditupplysning. På så vis minskar man risken för att man tar in en firma som riskerar att gå i konkurs under projektets gång, eller under den efterföljande garantiperioden. Det är även viktigt att utvärdera hur väl man kommunicerar med entreprenören. Om man kan upprätthålla en frekvent och tydlig dialog genom projektet reducerar man risken för oenigheter och missförstånd längs vägen.
Att lägga om taket involverar flera olika fackområden. Vanligtvis finns det behov för både takläggare, snickare och plåtslagare. När det är flera involverade parter bör man alltid tänka över hur man vill organisera projektet. Här kan man välja mellan att genomföra projektet som en totalentreprenad eller en delad entreprenad. I det fall som valet faller på totalentreprenad kommer en enda entreprenör ha huvudansvaret för koordinering och genomförande av projektet som helhet. Totalentreprenören utför arbetet inom de fackområden där man själva besitter kompetensen, och man hämtar in nödvändig förstärkning i form av underentreprenörer för resterande områden. Om du istället väljer delad entreprenad kommer du som byggherre stå som ansvarig för koordineringen av arbetet mellan de olika fackområdena. Du behöver även kontraktera entreprenörerna inom de olika hantverken separat. I det fall man genomför projektet som en delad entreprenad förväntas det av dig som byggherre att du har en tydlig plan för genomförandet av projektet.
Ett alternativ som blir allt mer populärt i samband med att man ska hitta hantverkare för att lägga nytt tak är att gå via marknadsplatsen Byggstart.se. Här kan man registrera större renoverings- och byggprojekt för att komma i kontakt med kvalitetssäkrade entreprenörer. Man får då motta offerter från flera lämpade aktörer, helt utan förpliktelser.
Det är många saker som man behöver tänka på när man ska lägga skiffertak och det lönar sig att vara väl förberedd. Många duktiga entreprenörer kommer att vara upptagna med andra projekt under en tid framöver. Detta är en av orsakerna till att det är viktigt att vara ute i god tid. Utöver detta bör du genomföra en besiktning av det befintliga taket för att undersöka om det finns några skador på konstruktionen. Upptäcker man då rötangrepp kommer det kunna leda till betydande förseningar i det fall som man inte varit ute i tid. Det är först när eventuella problem åtgärdats som man kan gå igång med att lägga det nya taket. I tillägg till detta behöver du säkerställa att din takkonstruktion kommer att tåla belastningen från skifferplattorna. Skiffer väger mellan 50 kg och 150 kg per kvadratmeter, vilket ställer höga krav på takkonstruktionen – att den är solid och har tillräcklig bärkraft.
Som en utgångspunkt krävs bygglov för fasadändringar inom planlagt område, till vilket ett byte av takbeklädnad kan räknas – förutsatt att man inte bara ersätter ett gammalt skiffertak med ett motsvarande nytt, eller bara byter underlagstak. För enbostadshus finns det dock ett generellt undantag från lovplikten avseende den här typen av förändringar. Emellertid så har kommunen rätt att besluta kring en utökad lovplikt, på grund av att man bor i ett område med en viss karaktär, eller av någon annan orsak. Man rekommenderas därmed alltid att konsultera en fackkunnig person eller kontakta byggnadsnämnden i kommunen för att veta exakt vad som gäller för det egna projektet. I det fall som bygglov krävs för att lägga skiffertak så kan processen vara tidskrävande. Det lönar sig därmed att vara ute i god tid. Eventuella förändringar i husets bärande konstruktion kan också vara en påverkande faktor avseende krav på bygglov alternativt bygganmälan.
Byggvaror och andra produkter utgör en väsentlig del av den totala budgeten i samband med att man ska lägga nytt tak. Det första man behöver besluta är vilken typ av skiffer som ska läggas, samt vilket format det ska vara på plattorna. Här kommer du upptäcka stora prisvariationer, samt att det finns en lång rad olika färger och texturer. I regel lönar det sig att låta hantverkaren ta sig an inköpen av byggvarorna och övrigt material. Hantverkare har generellt tillgång till rabatterade prislistor som du kan dra nytta av om du låter dem stå för materialanskaffningen. I tillägg har hantverkare god kännedom om olika material, byggvaror och varianter – vad som är enkelt att arbeta med och också vad som fungerar bra tillsammans, rent visuellt. Hantverkare har även den kompetens och erfarenhet som krävs för en bra uppskattning av materialåtgång. Överlåter man inköpen minskar man alltså både risken för att fel varor beställs och för att fel mängder köps in.
Om du som privatperson köpt in material från ett byggvaruhus eller en annan leverantör gäller Konsumentköplagen. Denna säger att du har 3 år på dig att upptäcka och reklamera felaktiga varor. Man behöver då se till att reklamera inom 2 månader från att felet upptäckts för att ha rätt till att få varan lagad eller ersatt.
Konsumentköplagen gäller emellertid inte om du överlåtit inköpen till entreprenören. Den lag som gäller i detta fall är Konsumenttjänstlagen. I enlighet med denna har du istället 10 år på dig att reklamera fel, vilket även omfattar fel som kommer av att en underleverantör till entreprenören levererat bristfälliga material och byggvaror.
I huvudsak finns det fyra olika alternativa möjligheter till att finansiera ett nytt skiffertak:
Eget kapital: Eget kapital utgör den ekonomiskt mest fördelaktiga formen av finansiering. Om du på förhand sparat ihop tillräckligt med kapital slipper du att tänka på vare sig ansökningsprocess eller räntor.
Byggnadslån/byggnadskreditiv: Den här typen av kredit använder husets framtida värde som säkerhet och kan beviljas i samband med större bygg- och renoveringsprojekt. Efter att arbetet är klart läggs krediten vanligen om till ett bolån med samma låga ränta som det övriga bolånet. Under tiden som krediten är tillgänglig är dock räntan något högre.
Utökat bolån: Förutsatt att man bedöms ha tillräcklig betalningsförmåga kan man belåna bostaden upp till 85 % av dess värde. Utökar man sitt befintliga bolån får man därmed låna ytterligare medel till samma ränta som bolånet i övrigt.
Konsumtionslån: Konsumtionslån kommer med en hög ränta eftersom det inte krävs någon säkerhet för att få lånet beviljat. Lånet bör kunna betalas av på kort tid för att inte räntekostnaderna ska bli för höga.
När skiffertaket är på plats och projektet är klart behöver du se till att det genomförs en slutbesiktning av taket. Slutbesiktningen bör genomföras av en oberoende fackman, med uppgift att kontrollera att arbetet är väl utfört och att identifiera eventuella fel och brister. Särskilt viktigt är det att verifiera att det inte föreligger någon risk för läckage, samt att material och arbete svarar mot gällande krav. I det fall som man upptäcker fel eller brister bör dessa åtgärdas innan man betalar ut det slutgiltiga kontraktsbeloppet.
Härefter måste du se till att du får all relevant dokumentation skickad till dig. Dokumentationen ska innehålla information om arbetet som utförts, samt om vilka material som man använt. Materialet kan komma till användning i samband med framtida underhåll och renovering, samt vid potentiella försäkringsärenden. Även vid en framtida försäljning kan dokumentationen komma till pass.