Det är många som går omkring med husdrömmar – det kan handla om en storslagen villa, men ofta även om ett litet, charmigt hus. I många fall är det ekonomin som hindrar från att bygga ett större enfamiljshus, men ett småhus behöver inte betyda detsamma som att det blir trångt eller instängt. I denna artikel guidar vi dig fram längs vägen till ett färdigt småhus.
Att bygga ett enfamiljshus innebär ett stort projekt, även i de fall som det handlar om ett småhus. Ju mer omfattande ett byggprojekt är, desto mer tid behöver man sätta av till förberedelser. Det är mycket att tänka på när man ska bygga sitt eget hus, och inte sällan dyker det upp nya problemställningar som man behöver tänka igenom under tiden som man planerar. Ska huset ritas av en arkitekt? Hur anpassar man huset efter tomten? Hur mycket boyta behövs egentligen? Det är många frågor som behöver utvärderas ordentligt och vägas samman innan man går till beslut kring utformningen av huset. De val man gör under förberedelsefasen har stor inverkan på resten av projektet och det slutgiltiga huset.
Oavsett storleken på huset kan man inte komma ifrån att man behöver en del grundläggande funktionalitet i sitt hem. Badrum, kök, umgängesytor och plats för att sova är alla nödvändigheter i en bostad. Det går visserligen att kombinera en del av dem, och på så vis hitta trivsamma lösningar som inte kräver så mycket yta. Men, för att uppnå tillräcklig komfort och boendekvalitet kräver det en hel del tankekraft och planering. Utöver detta är det bra att tänka igenom förvaringsutrymmena väl. Förvaring av kläder som inte är i säsong, samt sportutrustning och andra hobbyartiklar, tar ofta mycket plats i anspråk och det gäller att hemmet är välorganiserat när det finns begränsat med plats.
För att komma fram till platseffektiva lösningar som passar för ett begränsat utrymme, kan det vara värt att anlita en arkitekt eller inredningsarkitekt med erfarenhet från liknande projekt. En duktig fackman kan hitta lösningar och möjligheter som man inte har tänkt på själv, och kan bidra till att ge hemmet en känsla som inte är så instängd och trång, vilket det finns en överhängande risk för i samband med småhus.
Innan man drar igång med projektet är det vettigt att sätta sig in i marknaden för småhus, för att se i vilken härad som man kan förvänta sig att kostnaden ligger. Att sätta upp en budget är en viktig del av förberedelsefasen, och då är det viktigt att man har någon form av summa att förhålla sig till. Det är emellertid många faktorer som spelar in när det kommer till priset på ett nybygge, och utan att ha pratat igenom det specifika projektet med en fackkunnig person så går det inte att komma med någon exakt siffra. För att få fram ett ungefärligt estimat kan man dock utgå från totalkostnaderna för projekt av liknande typ. Enligt Byggstarts prisdatabas rör sig genomsnittspriset på ett nytt hus kring 28.000 kr per kvadratmeter. Normalt sett varierar emellertid kvadratmeterpriserna mellan 22.000 kr för de billigaste husen och 45.000 kr per kvadratmeter för de dyraste. I vissa fall kan kostnaderna bli ännu högre, men detta beror då ofta på att man valt exklusiva lösningar.
En sak som ofta kan vara bidragande till att göra ett projekt dyrare är nivåskillnader på tomten. Detta gör det svårare att hitta välfungerande lösningar och medför även extra grävarbete. Andra fördyrande faktorer kan bestå i exklusiva materialval, specialanpassade funktioner och kostsamma tekniska lösningar. Man bör dock samtidigt väga in sådant som att en mer avancerad klimatanläggning kan ge vinster i det långa loppet, i form av minskade värmekostnader.
Många byggprojekt faller på finansieringen. Det är ofta här som begränsningarna finns, och många väljer just att bygga småhus för att få ett boende till en mindre prislapp. Med dagens bostadspriser kan det vara svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, men om man lägger ner energi på organiseringen och kan hitta lösningar som inte kräver så mycket plats, kan ett småhus vara det som gör drömmen om ett hus till verklighet.
Vid nybyggnation av en bostad ligger det ofta närmast till hands att undersöka möjligheterna för ett byggnadslån. Eftersom banken tar en större risk i samband med den här typen av lån, än när man kan använda ett befintligt hus som säkerhet, så blir följaktligen räntan något högre på byggnadslån. I de allra flesta fall kan dock byggnadslånet omvandlas till ett bolån efter att byggprojektet avslutats, och därefter får man ta del av den mer fördelaktiga bolåneräntan. Även om det ibland går att få till speciallösningar med en bank som man har en god relation till, så är det svårt att få lån utan en insats av eget kapital.
I vissa fall kan man räkna av eget arbete mot delar av kontantinsatsen, men detta kräver ofta att man har dokumenterad kompetens för att utföra arbetet, samt är endast relevant i begränsad omfattning.
Det är rekommenderat att man överlåter så mycket som möjligt av arbetet med huset till proffsen. Om man har den kompetens och erfarenhet som krävs för att uppnå ett gott resultat går det dock att ta på sig en del uppgifter, i den omfattning som man har tid. Det är viktigt att man är realistisk kring det egna arbetet, samt att man handskakar med entreprenören kring omfattning och arbetsuppgifter på förhand. Man bör samtidigt också tänka in att hantverkare inte sällan arbetar både snabbare och bättre än man själv, så värdet av den egna tiden kan också vara en del i ekvationen.
Det är inte lätt att veta hur man ska gå tillväga för att hitta kvalificerade hantverkare. Dessvärre finns det många oseriösa aktörer i branschen, och det finns också de som tar sig an uppdrag som egentligen ligger utanför deras specialområde. Det gäller att vara noggrann med den firma eller de firmor som man väljer att anlita och att undersöka dem i detalj innan man ingår avtal. Många entreprenörer och hantverksfirmor uppger kundreferenser på sina hemsidor, men det kan ändå vara värt att be om kontaktuppgifter till tidigare uppdragsgivare, så att man kan ringa upp och prata med dem i egen person. Det finns också specifika sidor på nätet där tidigare kunder kan lämna sina erfarenheter av ett företag. Entreprenörernas ekonomi kan också vara värd att undersöka. Även riktigt bra hantverkare kan misslyckas med sin ekonomi, och det kan bli högst bekymmersamt i det fall som företaget skulle gå i konkurs innan ditt hus är färdigt.
Om man går via marknadsplatsen Byggstart.se så slipper man att bekymra sig för det här med bakgrundskontroll av entreprenörer och hantverksfirmor. Där kommer man i kontakt med aktörer som redan kvalitetssäkrats, och som har visat sig leverera god kvalitet i sitt arbete.
När man har ett projekt av den här magnituden så är det vanligast att man organiserar det i form av en totalentreprenad. Detta gäller särskilt i de fall som man inte själv har erfarenhet av större byggprojekt. Vid den här typen av entreprenad har du bara en enda entreprenör att förhålla dig till, för allt utförande arbete. Entreprenören tar själv in underentreprenörer för att fylla ut på de områden som man inte själva har kompetensen. Det kan vara svårt att organisera och koordinera mellan de olika fackområdena om man inte genomfört liknande projekt tidigare. När du överlåter arbetet till en huvudentreprenör så är det även denna som står som ansvarig part i det fall som det uppstår förseningar i något led, eller om det skulle vara något annat i arbetet som inte flyter på som planerat. Väljer man en delad entreprenad har man större valmöjligheter när det kommer till att hitta och välja ut underentreprenörer, men det stora flertalet är nöjda med att kunna överlåta den här arbetsuppgiften till totalentreprenören. Entreprenören har ofta återkommande samarbeten med underentreprenörer som det visat sig fungera väl att samarbeta med. Som regel gör totalentreprenören ett påslag på omkring 10 % på underentreprenörernas arvoden, för administrativa kostnader och ökad risk.
Det är även vanligt att man överlåten inköpen av material och byggvaror till entreprenören. Om du står för den här uppgiften själv är det också du som ansvarar för att köpa in produkterna i rätt mängder och mått. Även i det fall som det skulle bli förseningar i leveransen från leverantören så är det då du som har ansvaret. Inte sällan upplever man att detta utgör en massa onödigt ansvar i en process som kan vara nog så stressande redan innan. Detta rekommenderar vi alltså att man undviker. En fackkunnig person har erfarenhet av att mäta upp och beräkna tillräckliga mängder, och de har koll på vilka produkter som fungerar bra att kombinera. I tillägg till detta har många entreprenörer och hantverksfirmor bra avtal med de leverantörer som de använder sig av ofta, vilket gör att de får handla produkterna till rabatterade prislistor. Materialkostnaderna står i regel för omkring 40 % av totalkostnaderna vid ett byggprojekt, så det finns mycket pengar att spara här.
Det finns emellertid vissa produkter som det brukar vara bättre att köpa in på egen hand. Detta gäller sådant som armaturer, golv och köksinredning. För att få det precis som man vill ha det hemma är det i regel bäst att välja ut de här sakerna själv. Trots det kan man anlita hantverkaren till att montera upp allt, så länge man kommit överens om det på förhand. Det är dock alltid en god idé att diskutera de planerade inköpen med hantverkaren. Kanske kan du få förslag på lösningar som du inte tänkt på? Kanske är det så att hantverkaren kan köpa in just de produkter som du sett ut till rabatterat pris?
Om du köper material själv från en återförsäljare så har du enligt Konsumentköplagen rätt att reklamera en felaktig vara och få en ny. Detta gäller i upp till 3 år efter köpet om du reklamerar inom två månader från det att felet upptäcktes. Ibland kan du även returnera varan och få pengarna tillbaka, men detta är inte något som regleras i lag utan det är upp till varje återförsäljare att bestämma. Om det istället är en hantverksfirma som stått för inköpen gäller istället Konsumenttjänstlagen, och enligt denna gäller reklamationsrätten i hela 10 år för arbete på fasta konstruktioner. Även här gäller dock detta endast om reklamationen sker inom 2 månader från det att felet uppdagades.
När man bygger ett nytt hus bör man ta tillfället i akt och göra huset så energieffektivt som möjligt. Det finns många lösningar som du kan ta till för att reducera både energikostnader och klimatavtryck. Även om investeringskostnaderna för de här lösningarna ofta gör projektet något dyrare så slutar det ändå inte sällan med att du i realiteten sparar pengar på lite längre sikt, på grund av de lägre driftskostnaderna. För direkta kostnader i samband med installation av solceller kan man också söka statligt stöd, om man väljer att investera i detta som en alternativ energikälla. Beviljas man stödet kan man få upp till 20 % av installationskostnaderna utbetalt som ett engångsbelopp i efterskott. Det är Länsstyrelsen som handlägger ansökningarna, och mer information kan du hitta hos Energimyndigheten.