I den här artikeln hittar du svar på frågor som byggherrar ofta har gällande husrenovering. Du kan bland annat läsa om vilka priser som du kan förvänta dig, vilka alternativ det finns för att finansiera renoveringen och hur du hittar kvalificerade hantverkare som kan utföra arbetet.
Det är en rad faktorer som avgör priset på ett renoveringsprojekt. Därför är det svårt att säga exakt vad ett projekt kommer att kosta innan en entreprenör har varit på plats och gjort en bedömning av arbetet. Det som du däremot kan göra är att titta på genomsnittspriserna för projekt av samma slag för att få en uppfattning om vad du har att vänta rent prismässigt. Enligt marknadsplatsen Byggstart.se, där byggherrar kan komma i kontakt med entreprenörer, ligger snittpriset för en invändig renovering på cirka 12.000 kronor per kvadratmeter. Observera att det bara är ett snittpris och att det är beroende av projektets komplexitet och standard.
När du förbereder projektet är det viktigt att kartlägga hur komplicerat och omfattande arbetet som ska utföras är. På så sätt gör du det lättare för entreprenören att beräkna ett rättvisande anbud och du får en översikt över i vilken prisklass renoveringen kommer att hamna i. Du behöver även sätta upp en detaljerad budget för att vara säker på att du planerar ett projekt som du klara av att finansiera. På så sätt kan du också ta reda på vilket finansieringssätt som lämpar sig bäst och göra upp en plan för att spara ihop en eventuell buffert.
Här nedanför kan du läsa om olika faktorer som är avgörande för priset vid en renovering. Vi skiljer mellan begreppen in- och utvändig renovering samt ytskikts- och totalrenovering.
När du beräknar kostnaden för husrenoveringen är det vanligt att man skiljer mellan in- och utvändig renovering. Invändig renovering omfattar till exempel:
Vid en utvändig renovering är följande åtgärder vanligt förekommande:
Det är även viktigt att skilja mellan begreppen ytskikts- och totalrenovering. En ytskiktsrenovering är ett mindre omfattande arbete och slutsumman blir således betydligt lägre. Många husägare väljer att utföra en renovering i bostaden innan de säljer huset eftersom sådan i regel leder till att värdet på huset ökar.
En ytskiktsrenovering innefattar till exempel arbeten som:
En totalrenovering innehåller långt mer omfattande arbeten. En större volym av material och fler arbetstimmar gör totalrenoveringen till ett betydligt dyrare projekt än en ytskiktsrenovering.
När du genomför en mindre eller större renovering kan du har rätt till rotavdrag. Du kan läsa mer om skattereduktionen i den här artikeln.
Oavsett om du planerar att genomföra en ytskikts- eller totalrenovering är det viktigt att överlåta arbetet till professionella hantverkare. Som lekman kan det dock vara svårt att veta vilken entreprenör man ska välja när man har begärt in de olika anbuden. Det finns tyvärr många oseriösa aktörer på marknaden som gör allt för att kunna erbjuda lägsta möjliga pris. Det innebär bland annat att de använder sig av okvalificerad arbetskraft och undermåliga material. Här nedanför har vi sammanställt en lista över åtgärder som du kan använda för att kvalitetskontrollera företagen under anbudsprocessen:
Är du osäker på hur du ska hitta kvalitetssäkrade och skickliga hantverkare kan du lägga ut ditt projekt på marknadsplatsen Byggstart. Där kan byggherrar komma i kontakt med kvalitetssäkrade entreprenörer med relevant erfarenhet och kompetens. Det är gratis att lägga upp projekt och du förbinder dig inte till något genom att göra det. När registreringen är klar får du ta emot förbehållslösa anbud från flera kvalificerade aktörer.
En annan viktig fråga är hur du vill organisera projektet. Här har du i huvudsak två sätt att välja mellan: totalentreprenad och delad entreprenad.
Totalentreprenad: Väljer du totalentreprenad skriver du bara kontrakt med en entreprenör. Företaget tar då på sig ansvaret för att koordinera arbetet för alla involverade hantverkare. Totalentreprenören är vanligtvis ett snickeriföretag som utför delar av arbetet själv och kontrakterar underentreprenörer för det arbete som de inte har intern kompetens för. Genom att välja den här typen av entreprenad besparar du som byggherre dig själv det mycket tidskrävande arbetet gällande koordinering och organisering. Dessutom är det lättare att hantera eventuella fel, om sådana skulle uppstå, eftersom totalentreprenören har ansvaret för allt arbete oavsett vilket hantverksområde felet kan spåras tillbaka till.
Delad entreprenad: Innebär att byggherren skriver separata kontrakt med alla företag som är inblandade i renoveringen. Det innebär även att du som byggherre har allt ansvar för att koordinera arbetet, förutsatt att du inte engagerar en extern projektledare. En delad entreprenad gör det möjligt för dig att handplocka de hantverkare som du vill anlita. Om du inte har tidigare erfarenhet av projektledning kan det vara ett både energi- och tidskrävande arbete att koordinera ett renoveringsprojekt, och av den anledningen väljer många att organisera renoveringen som en totalentreprenad.
Här nedanför finns en lista med punkter som du kan använda dig av både när du planerar renoveringen och när arbetet är i gång för att säkerställa ett effektivt renoveringsarbete:
1. Börja med planeringen i god tid. Innan du startar upp projektet är det viktigt att du har en klar bild av vad det är du vill renovera och i vilken omfattning.
2. Ta reda på vilka budgetramar du har att röra dig inom. För att få en översikt över hur mycket pengar du har att röra dig med under renoveringen behöver du sätta upp en budget. Då säkerställer du att du har råd att finansiera allt renoveringsarbete. Det är även viktigt att du gör en enskild post för oförutsedda utgifter i din budget.
3. Jämför de potentiella entreprenörerna ordentligt. Under anbudsprocessen är det viktigt att göra en grundlig bakgrundskontroll av de aktuella aktörerna. Se även till att begära in anbud från flera konkurrerande företag. Det är en förutsättning för att du ska kunna jämföra de olika offerterna och ta reda på vilka som erbjuder konkurrenskraftiga priser.
4. Skriv ett juridiskt bindande kontrakt. Utarbeta ett kontrakt där det tydligt framgår vilka arbeten som ska utföras. Ju tydligare kontraktet är desto mindre är risken för att det uppstår missförstånd eller oenigheter mellan dig och entreprenören.
5. Ha en bra dialog med entreprenören. Ett annat sätt att undvika konflikter eller missförstånd är genom att ha en regelbunden och professionell kommunikation med entreprenören. En bra dialog gör det även lättare att hantera eventuella problem i ett tidigt skede.
6. Anlita en extern besiktningsman för en slutbesiktning. När entreprenören meddelar att renoveringsarbetet är slutfört bör du anlita en extern besiktningsman för att göra en slutbesiktning. Besiktningsmannens uppgift är att kontrollera att allt arbete är utfört i enlighet med gällande regelverk och påpeka eventuella brister eller felaktigheter. Du ska inte betala den sista fakturan till entreprenören innan alla de brister och fel som eventuellt har upptäckts är åtgärdade.
När du ska köpa in byggmaterial till projektet lönar det sig i regel att överlåta inköpen till entreprenören. Det finns fem huvudsakliga skäl till det:
Har du speciella önskemål gällande material ska du informera entreprenören om det. Då får du de varor som du vill ha men entreprenören står för själva inköpet.
Om du vill köpa in materialet själv är det viktigt att du har kunskap om vilka material som behövs samt storlek och mängd. Det är även en rekommendation att du beställer varor från kända byggvaruföretag. Köper du material av låg kvalitet eller som inte uppfyller de krav som hantverkarna ställer för att utföra arbetet, kan entreprenören neka att ta sig an projektet. Om det uppstår förseningar i leveranserna måste du som byggherre även betala den arbetstid som hantverkarna förlorar på grund av att de får vänta på materialet.
Det är av yttersta vikt att ha finansieringen klar innan du påbörjar ett renoveringsprojekt. En renovering kan vara omfattande och kostsam. Därför är det viktigt att du redan på förhand vet hur mycket pengar du kan investera i projektet. Du måste även ta reda på hur du ska finansiera renoveringen. Här har du i huvudsak fem val att välja mellan:
1. Eget kapital: Har du sparat ihop en tillräcklig buffert kan det löna sig att finansiera projektet genom att använda eget kapital. Då har du full kontroll över pengarna som används och du behöver inte betala de räntekostnader som medföljer ett lån.
2. Hypotekslån: Det är ett relativt fördelaktigt sätt att finansiera en renovering på eftersom ett hypotekslån har samma ränta som ett bostadslån.
3. Höja bolånet: Ett annat finansieringsalternativ är att höja det befintliga bostadslånet. Kontakta din bank och boka ett möte för att diskutera möjligheterna att utöka bolånet och göra en ansökan. I likhet med ett hypotekslån har det utökade bolånet samma ränta som det befintliga.
4. Bygglån: Är ett lån som banken beviljar först efter en värdering av bostaden och renoveringsprojektet. Banken följer upp renoveringen och betalar ut summor som baseras på hur projektet fortskrider. Räntan är vanligtvis lite högre än för ett bolån. När renoveringen är slutförd omvandlas bygglånet till ett bostadslån med samma ränta som bolånet.
5. Konsumentlån: Du kan även välja att finansiera, eller delfinansiera, renoveringen med hjälp av ett konsumentlån. Fördelen med ett konsumentlån är att det inte kräver någon säkerhet och att du får in pengarna på kontot inom några dagar. I gengäld har lånet den tveklöst högsta räntan. Förutsättningen för att det ska vara lönsamt att ta ett sådant här lån är att du kan betala av lånet på kort tid.
Kom ihåg att du inte bör sätta igång med renoveringen om du är osäker på om du klarar av att finansiera den. I det fallet kan det vara bra att rådgöra med banken för att komma fram till den bästa lösningen.
När hela projektet är genomfört är det viktigt att du ser till att få alla den dokumentation som är knuten till renoveringsprojektet. I dokumentationen ska det framgå vilka arbeten som har utförts, vilja material som har använts och inom vilken tidsram arbetet utfördes. Du bör bland annat be om BRK-intyg och egenkontroller för eldragning och VVS-arbeten. Dokumentationen är mycket viktig med tanke på en eventuell försäljning eller i samband med försäkringsärenden.
Om renoveringen har omfattat arbeten som innebär tekniska ändringar som påverkar energiförbrukningen (uppvärmning, ventilation och dylikt) är det ett måste att kunna styrka detta med en dokumentation. Kan du inte göra det riskerar du att bostaden blir tilldelad den lägsta energimärkningen.