Tilläggsisolering är i regel en lönsam investering. Ny isolering kan resultera i lägre uppvärmningskostnader och ge ett högre värde på bostaden. I den här artikeln kan du läsa om vad som påverkar priset, hur du köper in material och vilka alternativ du har för att finansiera ditt projekt.
Det är flera faktorer som bestämmer priset för en tilläggsisolering. Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger genomsnittspriset för en utvändig tilläggsisolering av ett hus på cirka 2.000 kronor per kvadratmeter. Prisuppgiften inkluderar alla hantverkare, allt arbetet som ingår och nödvändigt material för isoleringen. Här nedanför kan du läsa om vilka faktorer som är med och påverkar kostnaderna för projektet:
Det är viktigt att du sätter upp en budget när du ska påbörja ett bygg- och renoveringsprojekt. Genom att göra det försäkrar du dig om att du har de finansiella medel som krävs för att genomföra hela projektet. En budget med tydliga ramar kommer minska risken för att det uppstår finansiella problem efter att projektet är slutfört. Det är en rekommendation att kontakta banken innan du sätter igång med projektet.
En del husägare vill utföra isoleringsarbetet själva. Om du inte isolerar på rätt sätt kan det uppstå köldbryggor. Det resulterar i att det inte blir tillräckligt bra luftcirkulation i väggen, något som gör att det kan uppstå fuktskador. Mögel och röta är skadligt för hälsan och kostar mycket att åtgärda vid en senare tidpunkt.
För att undvika fuktskador är det en rekommendation att du anlitar professionella hantverkare för att utföra isoleringsarbetet. Du ska även begära in anbud från minst tre konkurrerande aktörer så att du kan välja den entreprenör som passar dig och ditt projekt bäst. När du jämför de olika företagen och deras anbud ska du se till att de har:
Om entreprenören uppfyller samtliga av ovanstående krav är det ett bra tecken på att det kommer att bli ett lyckat projekt. Ett alltmer populärt tillvägagångssätt bland bostadsägare som vill hitta hantverkare till sina projekt är att använda marknadsplatsen Byggstart.se. Där sätts byggherrar i kontakt med kvalitetssäkrade entreprenörer och hantverkare.
Det är viktigt att du är väl förberedd innan du börjar begära in offerter från olika entreprenörer. När du ska påbörja planeringen av projektet kan du förbereda dig på följande sätt:
Förvarna grannarna före byggstart: Bor du i ett flerfamiljshus eller en bostadsrättsförening är det bra att förvarna grannarna om projektet. På så sätt slipper de fundera och uppleva obehag av att okända personer rör sig i trappuppgången. Förklara gärna vad arbetet innebär och hur lång tid det är tänkt att det ska ta.
Det finns flera typer av isolering att välja mellan och det är viktigt att du väljer den isolering som passar din fastighet. Vilken isolering som är bäst beror bland annat på byggnadens konstruktion, användningsområde, om det ska göras en in- eller utvändig isolering och U-värde (isoleringsgrad).
Alla de olika isoleringsmaterialen har för- och nackdelar. Hantverkarna vet i regel vilken sort som är bäst lämpad för din bostad. Man skiljer mellan följande typer av isolering:
Det är svårt att välja vilken isolering som är mest lämpad för projektet om du inte har kompetens och erfarenhet inom området. Därför är det en rekommendation att du låter hantverkarna ta hand om inköpen av det material som behövs.
Många byggherrar drabbas av extra kostnader när de köper in materialet själv. Om det nödvändiga materialet inte anländer i tid eller mängden inte stämmer kan det försena hela arbetet. Om du beställer fel material är du även skyldig att ersätta det. Kom ihåg att om det blir förseningar med materialet använder du även hantverkarnas tid och måste betala dem även för de timmar som de inte kan arbeta.
Det finns flera fördelar med att överlåta materialinköpen till entreprenören:
Låter du entreprenören stå för inköpet av material är det klokt att skriva ett kontrakt som friskriver dig från ansvaret om det är några brister eller fel på materialet/produkterna.
Det är alltid viktigt att ha en bra plan för finansieringen innan du sätter igång med ett projekt. Då säkerställer du att du har råd med hela projektet utan att hamna i ekonomiska svårigheter efter att projektet är slutfört. För ett projekt av den här storleken är följande finansieringssätt de vanligaste:
Är du osäker gällande din ekonomiska situation är det en rekommendation att du kontaktar din bank i god tid före projektet. Det är inte ovanligt att husägare väljer att kombinera eget kapital med ett lån för att finansiera projektet. Några byggherrar väljer även att ta ett lån och använda sparkapitalet inom andra investeringsområden.
När du utför en tilläggsisolering kan du även vara berättigad till rotavdrag. Du kan läsa mer om skattereduktionen i artikeln här.
När arbetet är slutfört är det viktigt att du får slutdokumenationen från entreprenören. Det är papper som beskriver allt arbete som har utförts i samband med tilläggsisoleringen och de hantverkare som har utfört arbetet samt kostnaden för de olika åtgärderna.
Slutdokumentationen är ett garantibevis på allt arbete som har utförts, något som är viktigt att ha om du till exempel ska sälja huset eller behöver ta hjälp av försäkringsbolaget vid ett försäkringsärende. Det är också smart att göra en ny värdering av bostaden när tilläggsisoleringen är slutförd. Då använder du dokumentationen som ett bevis för att allt arbete som du uppger har blivit utfört. Det kan leda till att du vid behov kan höja ditt bolån mer eller få en lägre ränta på ditt befintliga lån.