Puts är en sorts fasadbeklädnad som oftast består av en blandning av sand, cement och kalk. Detta ger en finish som är mer eller mindre slät och jämn. Proportionerna av de ingående ingredienserna, tillsammans med appliceringstekniken, ger putsen dess egenskaper och utseende. En putsad fasad är relativt lätt att underhålla, och sammantaget gör detta putsen till en praktisk lösning för att få till en tilltalande fasad.
När man ska lägga puts är det A och O att man väljer rätt sorts putsbruk. Här behöver man ta hänsyn till både underlaget och hur utsatt fasaden är för väder och vind. Även det estetiska uttrycket spelar in. Om man ska måla på putsen är detta ännu en parameter att ta in i beräkningarna.
För att få till ett bra resultat är det viktigt att man är noggrann i förberedelsearbetet. Först behöver man lägga grundningsbruk och näta underlaget. Grundningsbruket är inte bara viktigt för att putsen sedan ska fästa på väggen, det bidrar också till att jämna ut ojämnheter. Putsbruket och murelementen suger åt sig fukt på olika sätt. Om man inte är noggrann i grundningen kan man riskera att murblocken eller tegelstenarna syns igenom putsen i samband med fuktig väderlek. Nätningen av väggarna görs för att förhindra sprickbildningar i ytan. Man behöver vara särskilt noggrann med nätningen runt fönster och dörrar, eftersom risken för sprickor är större där.
När man ska applicera putsbruket använder man först en putsbräda eller en murslev för att fördela materialet över ytan. Vilken teknik som man använder är en smaksak, och det gäller att hitta ett sätt som man får till bra och är komfortabel med. Därefter använder man ofta en bräda eller rätstock för att jämna ut ytan. Här är det viktigt att vara grundlig i arbetet, så att väggen blir så jämn som möjligt. I det här läget kommer det att finnas en del småhål och ojämnheter, men dessa kommer att försvinna i samband med att man putsar upp ytan.
Själva putsningen kräver att man jobbar tålmodigt och noggrant, och innebär att man går över hela ytan med en rivbräda. Man själv väljer hur fin rivbräda som man vill använda. Detta påverkar strukturen och finishen hos det färdiga resultatet.
Det är lätt att tänka att det är ett relativt enkelt arbete att lägga puts, och att det finns pengar att spara på att göra det själv. Man bör dock komma ihåg att kvalitén på putsarbetet gör stor skillnad för intrycket av huset – det är fasaden som man lägger märke till först när man ser ett hus. Det kan uppstå sprickor och defekter om arbetet inte görs på rätt sätt. Skador i putsen är ofta svåra att åtgärda i efterhand, inte sällan håller bara lagningarna en begränsad tid. Utöver detta är det ett tidskrävande arbete att lägga ny puts. I de allra flesta fall kommer man märka att det är bäst att överlåta arbetet till professionella murare och att lägga den egna tiden på andra saker.
I samband med att man genomför en anbudsprocess är det bra att ta in anbud från tre olika aktörer. Detta för att kunna identifiera en pålitlig och kompetent hantverksfirma som erbjuder sig att utföra arbetet till ett marknadsmässigt pris. Det är emellertid inte alltid lätt att veta hur man ska göra för att komma i kontakt med entreprenörer och hantverkare som har den nödvändiga kompetensen. Det finns ett stort utbud av firmor på nätet, men för en oerfaren byggherre kan det vara svårt att värdera kompetensen hos de olika aktörerna. Av den anledningen är det allt fler byggherrar som väljer att nyttja marknadsplatsen Byggstart.se. Här får man sitt projekt matchat mot kvalificerade entreprenörer och hantverkare.
Det krävs att man har erfarenhet av putsarbete för att kunna välja ut lämpligt material till ett specifikt jobb. Det finns stora variationer och många olika kvalitéer att välja bland när det kommer till puts. De egenskaper som krävs av putsbruket beror på användningsområdet, och för att kunna göra ett bra val behöver man ha erfarenhet av området. Dessa fyra varianter är bland de vanligaste att man väljer bland:
Inköp av material bör i regel överlåtas till hantverkaren. En fackman vet vilken typ av puts som behöver köpas in till just ditt projekt, och har även bättre förutsättningar för att beräkna åtgången korrekt. Därmed slipper man köpa in mer än nödvändigt, och arbetet riskerar inte heller att stoppas upp på grund av att man köpt in för lite. Utöver detta har de flesta entreprenörer och hantverksfirmor fasta leverantörer och byggvaruhus som de brukar handla av, vilket gör att de ofta har tillgång till rabatterade priser. Inte sällan är det till och med ett villkor från hantverkarnas sida att man får köpa in materialen på egen hand, annars tar de sig inte an uppdraget. Detta eftersom man vet att man kan få till bra resultat genom att arbeta med produkter som är välkända för dem och som håller en viss kvalitet.
Det är alltid vanskligt att förmedla generella prisuppskattningar eftersom det är många faktorer som spelar in. När det gäller att lägga puts på en fasad är de här faktorerna bland annat antalet våningar på huset, om man först behöver avlägsna gammal puts eller annan fasadbeklädnad, vilken sorts putsbruk som behöver användas, samt hur många vinklar och vrår och andra detaljer som finns på ytorna. Det är ett mer omfattande arbete att putsa en yta som har mycket dekorationer och vinklar, jämfört med en enkel, slät vägg. Allt detta gör att man behöver göra ett platsbesök innan man kan lämna ett konkret prisförslag.
Om man ändå vill ha en fingervisning om kostnaden så kan man titta på snittpriset som hämtats från prisdatabasen hos Byggstart.se. Detta säger att kostnaden ligger på omkring 1.000 kr per kvadratmeter i ett genomsnittligt projekt. Priset inkluderar alla kostnader som är knutna till putsarbetet, som arbetskraft, material och eventuell byggnadsställning.
Det är viktigt att man tänker igenom projektet i detalj i samband med att man sätter upp budgeten för ett projekt som detta. Putsningen av fasaden utgör ofta en begränsad del av ett större projekt. Givetvis är det ett arbete som kan utföras som ett isolerat ingrepp, men det även vara en del i färdigställandet av en nybyggnation. Ju mer omfattande projektet är, desto mer detaljerad behöver budgeten vara. Det är viktigt att ha delat upp budgeten i många mindre kostnadsposter för att kunna följa upp och ha kontroll över kostnaden för olika delmoment. Med en bra inblick i de olika kostnaderna märker man snabbt om det är någon del som drar iväg kostnadsmässigt, jämfört med de förväntningar som man haft på förhand. En god tumregel är att man alltid bör vara beredd på oförväntade utgifter som uppgår till 10–20 % av den totala budgeten. Har man den här beredskapen redan på förhand så riskerar man inte att projektet hamnar i stå om det skulle dyka upp utmaningar längs vägen. Det är mycket som kan ske under ett byggprojekt, och allt kan man inte förbereda sig på.
Om man tittar på kostnaderna i lite längre sikt så kan en putsad fasad vara en relativt plånboksvänlig affär. En fasad med puts är inte bara trevlig att se på, den är också relativt tålig mot väder och vind. Det kan likväl uppstå skador på fasaden, och dessa behöver repareras och målas över för att fasaden ska hålla över tid. Man bör även tvätta hela fasaden med visst mellanrum, och kanske även målas om det finns behov av detta. Om man följer rekommendationerna och gör visst underhåll så har man en fasad som håller i flera tiotals år.
För att skapa en trygg situation för både dig själv och för entreprenören, så är det viktigt att man har finansieringen klar innan projektet drar igång. Om man hela tiden håller koll på hur mycket medel som man har tillgängligt så slipper man bekymra sig för att projektet ska fallera på grund av ekonomin. Hur man bör finansiera ett enskilt projekt hänger på den individuella ekonomin, storleken på projektet och relationen till banken. Vissa kan få till bättre avtal med banken än andra, och för vissa är det inte något problem att bekosta projektet med eget kapital. Nedanstående finansieringsmetoder är de vanligaste när det kommer till projekt som inkluderar att man putsar om fasaden.
Det är ofta det billigaste sättet att finansiera ett byggprojekt på, om man kan bekosta det med eget kapital. Detta eftersom man då inte behöver betala några räntekostnader. Det ger en även stora friheter att använda pengarna som man behagar. Ibland kan det vara en förutsättning för att beviljas lån, att man samtidigt kan gå in med en viss mängd eget kapital. Den finansieringsform som är mest aktuell för de flesta är just en kombination av eget kapital och lån.
Att bekosta ett renoverings- eller byggprojekt med hjälp av ett utökat bolån är populärt, eftersom det innebär ett förmånligt sätt att låna pengar på. När man ökar sitt bostadslån påverkas oftast inte räntan, och man har en trygg och förutsägbar avbetalningsplan. Förutsatt att man bedöms kunna hantera räntorna och det eventuellt ökande amorteringsbeloppet så kan man låna upp till 85 % av bostadens värde. Om man behöver ytterligare belåningsutrymme och det var längesedan som lånet togs, så kan det vara värt att få en ny värdering gjord. Har marknadsvärdet på bostaden stigit kan man sedan låna upp till 85 % av den nya värderingen av huset.
Ett byggnadslån kan medges i samband med större bygg- och renoveringsprojekt. I samband med att man lägger puts på fasaden så blir alltså den här typen av lån aktuellt om fasadrenoveringen görs som en del av ett större, värdehöjande projekt. Som säkerhet för lånet tas bostadens förväntade, framtida värde. Lånet fungerar som en kredit som endast får lov att användas för kostnader som är kopplade till bostadsprojektet. Under tiden som krediten är tillgänglig så är räntan något högre än för ett bolån, men när projektet är över läggs byggnadslånet normalt sett om till ett bolån med normal bolåneränta.
Ett konsumtionslån kräver ingen säkerhet och pengarna blir tillgängliga snabbt. Det är emellertid en mycket kostsam typ av lån eftersom räntan är så hög. Vid en längre återbetalningstid kan ett konsumtionslån därför innebära betydande extrakostnader. Den här typen av lån bör endast användas som delfinansiering, i en begränsad omfattning, förutsatt att man vet säkert att man kan betala av lånet i rask takt.
Kom ihåg att du kan ansöka om rotavdrag för arbetskostnader upp till 50.000 kr årligen, just i samband med renoverings- och byggprojekt på huset. I den [här] artikeln kan du läsa mer.
Mindre renoveringsarbeten på en fasad behöver man vanligtvis inte söka bygglov för, eller ens göra en bygganmälan om, och i områden som inte är detaljplanerade behöver man i regel aldrig söka bygglov för fasadändringar. Inom detaljplanerat område är dock utgångsläget att man behöver söka bygglov för byte av fasadbeklädnad, exempelvis från tegel till puts, eller om man målar den nya putsen i en annan kulör än tidigare. Det finns emellertid undantag – om åtgärden inte bedöms innebära några väsentliga förändringar på husets eller områdets karaktär så blir ändringen lovfri. Ofta passar man dock på att utföra andra arbeten i samband med att man lägger puts. Sådant som utvändig tilläggsisolering, byte till annan typ av fönster eller installation av ytterligare fönster, har också inverkan på fasaden och kan därmed göra projektet lovpliktigt. Sammanfattningsvis är det alltså inte bara vad du avser göra med fasaden som avgör om du behöver söka bygglov eller göra bygganmälan, det beror även på lokala regler och bestämmelser. Det är därmed alltid en god idé att kontakta byggnadsnämnden i kommunen i ett tidigt skede för att reda ut vad som gäller för just ditt projekt.
Om man söker bygglov i god tid innan planerad projektstart så behöver inte bygglovsprocessen vara något större problem, vare sig tidsmässigt eller kostnadsmässigt. I samband med fasadarbeten kan man ofta också ta fram alla ansökningshandlingar som krävs på egen hand, utan involvering av arkitekt eller byggingenjör.