Grävning är en del av grundarbetet för ett byggprojekt. Grävarbetet kan inkludera bilning, dränering, planering, sprängning och bortforsling av schaktmassor. Oavsett om du planerar att bygga ett nytt hus, ett nytt garage eller en pool, kan du i den här artikeln hitta användbara tips och information om grävarbete Läs vidare för att få en uppfattning om hur mycket olika grävarbeten kostar och hur du kan förbereda dig. Vi kommer även att gå igenom hur du hittar och väljer ut bra entreprenörer som ska utföra arbetet samt viktig information gällande regelverk och bygglovsplikt kopplat till grävprojekt.
Kostnaderna för ett grävprojekt varierar mycket. Enligt marknadsplatsen Byggstart ligger genomsnittspriset på 1.200 kronor per timme. Det genomsnittspriset är baserat på prisstatistik från olika grävprojekt. Timpriserna varierar mycket utifrån vilken storlek som krävs på maskinerna och genomsnittspriset kan bara användas som ett riktvärde. I vissa fall ligger timpriset på 900 kronor medan det i andra fall kan ligga på så mycket som 2.000 kronor per timma. Grävning inför ett bygge av ett nytt hus eller fritidshus kan kosta allt från 2.000 till 10.000 kronor per kvadratmeter som grävarbetet utförs på. För dränering kostar det i regel mellan 4.000 och 7.000 kronor per löpmeter medan det vid dikesgrävning kan kosta från 500 kronor per löpmeter.
När det gäller grävarbeten är det i hög grad markförhållandena som avgör priset. Vad det är för slags jord som finns under markytan kommer att påverka arbetets svårighetsgrad. I Sverige är det det vanligt att jordmånen består av berggrund, sand och lera. De olika typerna kräver olika arbetsmetoder.
Om det är berggrund på tomten måste den oftast sprängas bort, och det kommer att ge ett högre slutpris för projektet. Utöver det kommer grävdjupet spela en viktig roll ihop med mängden massa som ska fraktas bort. En pool kräver till exempel ett större grävdjup än om du ska dränera runt huset. Ju djupare entreprenören måste gräva desto mer arbete blir det med att frakta bort jord och annat avfall.
En viktig del av förberedelserna när du planera ett grävarbete är att undersöka markförhållandena. Om du inte har tillräckligt med kunskap om vad som döljer sig under markytan kan projektet i värsta fall bli riktigt farligt eftersom entreprenören riskerar att gräva av elkablar och ledningar. Har du sådan otur kommer det även att medföra stora ekonomiska konsekvenser. För att kartlägga alla ledningar och rör som finns i marken i det område där du bor kan du kontakta din kommun eller gå in på www.ledningskollen.se. Där hittar du en översikt över ditt bostadsområde.
Eftersom markförhållandena har stor inverkan på totalkostnaden är det, oavsett vilken typ av grävarbete som du ska göra, viktigt att ta reda på vad som döljer sig i marken. Om det är nödvändigt att spränga bort berggrund kan projektet bli avsevärt mycket dyrare. Arbete med lera och sand bidrar även det till att arbetet blir mer komplicerat att utföra. Inte sällan uppstår det konflikter mellan byggherren och entreprenören för att det i prissättningen inte har tagits höjd för besvärliga markförhållanden. Det kan leda till att arbetet måste skjutas upp eller att budgeten måste utökas. För att undgå det problemet lönar det sig att ta reda på om det har gjorts några geotekniska undersökningar i området, antingen av kommunen eller några andra invånare. Om det inte har gjorts någon sådan undersökning kan du själv anlita ett företag för att göra den.
Förorening i marken är en annan viktig faktor som du måste ta hänsyn till. Genom att kontakta Länsstyrelsen där du bor kan du få en översikt över de egendomar där det finns påvisad markförorening eller misstanke om förorening.
I några fall kan skyddade kulturminnen utgöra ett hinder för det grävprojekt som du planerar att genomföra. Kulturminneslagen förbjuder åtgärder som kan skada, förstöra, flytta, förändra, gräva ut eller på annat sätt gör otillbörlig åverkan på skyddade kulturminnen. För att ta reda på om det finns några kulturminnen där du vill gräva kan du besöka Riksantikvariets databas Fornsök där alla kända kulturminnen och kulturmiljöer finns registrerade. Om det finns ett kulturminne på din tomt som hindrar grävarbetet finns det möjlighet om att ansöka om att få flytta eller avlägsna kulturminnet. Det finns dock ingen garanti för att din ansökan godkänns. Om du upptäcker ett nytt eller flyttar eller gör otillbörlig åverkan på ett registrerat fornminne kan du bli åtalad och dömd till fängelse. Ta därför kontakt med Länsstyrelsen i god tid och rådgör med en handläggare för att ta reda på exakt vad som gäller.
Grävarbeten bör alltid utföras av professionella fackmän. Förutom kunskap inom ingenjörsområdet och geologi kommer det även att krävas rätt utrustning i form av grävmaskiner och lastbilar. Om den som utför arbetet har tillräckligt med kompetens och erfarenhet kan konsekvenserna bli mycket allvarliga.
När du ska anlita en markentreprenör lönar det sig att leta efter ett företag som har verkat länge i branschen om som har bred erfarenhet av liknande projekt. Entreprenören bör också äga den utrustning som krävs för att utföra arbetet. Förutom att kontrollera om företaget har den nödvändiga kompetensen och erfarenheten bör du även ta reda på om:
För att förenkla arbetet med att hitta kompetenta och pålitliga hantverkare väljer allt fler byggherrar att använda sig av marknadsplatsen Byggstart.se. På sajten kan du registrera ditt projekt och bli matchad mot kvalitetssäkrade entreprenörer. Tjänsten kostar ingenting att använda och när du har lagt in ditt uppdrag får du förbehållslösa offerter som du sedan väljer hur du vill gå vidare med. Fördelen är att du som byggherre får flera anbud som du kan jämföra med varandra och på så sätt kan du försäkra dig om att du får ett konkurrenskraftigt pris.
Grävprojekt blir ofta dyra och av den anledningen bör du redan på ett tidigt stadium ha en plan för hur du ska finansiera arbetet. Det finns olika finansieringsalternativ som alla har för- och nackdelar. Följande sätt är de som är vanligast när det kommer till att finansiera ett grävprojekt:
Det är bra att ha finansieringen klar i god tid innan byggstarten. För att veta vilket alternativ som passar din situation bäst bör du rådgöra med din bank.
I de allra flest fall måste du ansöka om mark- eller bygglov från kommunen innan du börjar. Det är viktigt att du tar reda på vad som gäller innan du börjar något som helst arbete eftersom ditt bygge annars kan klassas som svartbygge. Ta reda på om det finns en kommunal detaljplan för det område som du vill gräva på. Om du ska gräva på en egendom som ligger utanför detaljplanen måste du ansöka om dispens hos kommunen. Plan- och byggnadslagen kräver att du ansöker om marklov för de allra flesta typer av grävarbeten. Om du är osäker på om ditt byggprojekt är lovpliktigt eller inte är det en rekommendation att du kontaktar kommunens bygglovshandläggare och låter dem hjälpa dig vidare.
Var observant på att reglerna gällande grävarbeten kan variera från kommun till kommun. Vanligtvis har kommunerna en kommunal markpraxis som är aktuell om du ska gräva på kommunal mark. Ska du däremot gräva på eller bredvid allmän mark måste du ansöka om marklov hos kommunen. För privat mark kan markpraxisen variera mellan olika kommuner varför det är viktigt att du tar reda på exakt vad som gäller i den kommun där du planerar att genomföra projektet. Du kan även behöva söka dispens från kommunen om din egendom gränsar till, ligger i eller i närheten av skyddad mark, till exempel ett flygfält eller totalförsvarsanläggningar.
Om du har köpt en tomt med stora nivåskillnader, till exempel en naturtomt, är det i regel nödvändigt att schakta bort eller fylla igen på delar av tomten för att överhuvudtaget kunna bygga ett hus. Men en schaktning kan även vara nödvändig på grund av andra anledningar till exempel att din tomt ligger betydligt lägre än grannens, vilket gör att en stor del av regnvattnet samlas på din tomt varje gång det regnar eller när snön smälter undan och tjälen går ur marken. Det kan även bli aktuellt med en schaktning om tomten sluttar kraftigt i en riktning. Samtliga markarbeten är marklovspliktiga om markarbetet innebär ett väsentlig ingrepp i terrängen. I några fall behöver du inte ansöka om marklov om din tomt ligger inom detaljplanerat område:
Enligt plan- och bygglagen ska ett marklov beviljas förutsatt att åtgärden:
Eftersom reglerna varierar från kommun till kommun är det alltid klokt att ta kontakt med kommunen så tidigt som möjligt för att få tillgång till den aktuella detaljplanen och höjdkartor. Handläggarna på kommunens bygglovsavdelning kan ge dig konkret information om vilka specifika lagar och regler som är knutna till ditt planerade markarbete. Det är den som äger tomten som har ansvaret för att gällande lagar och regler gällande tomten efterlevs. Oavsett om det handlar om ett mindre eller större projekt är det smart att rådgöra med bygglovshandläggare.
För att säkerställa att sluttningen mellan din och grannens tomt inte är för brant, vilket i värsta fall kan resultera i att slänten ger efter och rasar, kan det vara nödvändigt att sätta upp en stödmur. Då reglerna för stödmur inte är definierade i plan- och bygglagen är det upp till varje enskilt kommun att bestämma vilka regler som gäller samt om en stödmur omfattas av samma regelverk som för en mur eller inte. För att få reda på vilka regler som gäller för stödmur i det område som du bor i eller planerar att bygga hus i måste du kontakta den aktuella kommunen. I regel går det att hitta reglerna på kommunens hemsida.