När man ska bygga en ny konstruktion så är det först och främst viktigt att man gjuter en stabil grund. Detta är en förutsättning för att resten av bygget ska bli framgångsrikt. Av den anledningen är det helt nödvändigt att arbetet utförs på rätt sätt. I den här artikeln kan du läsa om hur du hittar skickliga hantverkare till ditt projekt, hur du förbereder dig på bästa möjliga sätt och hur du kan finansiera projektet.
Det finns mycket man ska ta med i beräkningen när man beräknar ett pris för att gjuta en grund. Markförhållanden och kraven på grunden varierar mellan olika projekt, och det är inte ovanligt att man stöter på hinder och problem när man sätter igång med själva utgrävningen av marken. Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger snittpriset för att gjuta fundament på ca 200.000 kr när man bygger en grund för en bostad på 100 kvadratmeter.
Man ska dock ha i åtanke att detta bara är ett snittpris. Den faktiska kostnaden varierar väldigt mycket och kan sträcka sig långt över snittpriset beroende på hur marken ser ut, vilka krav man har på grunden, projektets storlek samt vilka material man behöver använda.
När man ska sätta igång med den här typen av projekt så är det viktigt att man har en bra finansieringsplan på plats. Därför är det klokt att man hör av sig till banken i ett tidigt skede. Då får man en god överblick över hur mycket pengar man har råd att lägga på byggprojektet. Det rekommenderas att man sätter upp en budget innan man påbörjar projektet. Det innebär bland annat att man sätter upp ett maxbelopp som man inte får övertrassera. Kom också ihåg att man inte ska sätta igång med några byggprojekt om man inte har full kontroll över projektets ekonomi. Vi kommer gå närmare in på vilka finansieringsmetoder man kan använda längre ner i artikeln.
När man ska gjuta murverk så finns det många beslut som måste tas. För att man ska säkerställa att man får ett lyckat slutresultat så är det helt nödvändigt att man anlitar skickliga hantverkare till projektet.
Det är viktigt att man förhåller sig till vissa regler när man letar efter entreprenörer. Det första man ska kolla efter är att firman har goda erfarenheter från tidigare projekt där man utförde betongarbete och byggde en grund. Det är också smart att kolla upp firmans ekonomi, och man ska säkerställa att de har hög kapacitet, relevanta certifieringar och bra referenser från tidigare byggherrar.
Det finns tyvärr en hel del oseriösa aktörer på marknaden. Därför är det viktigt att man är extra noggrann när man väljer vilken entreprenör man ska anlita till projektet. Det finns många tillfällen där projekt har stannat upp halvvägs innan slutförandet, eller där arbetet har utförts på ett dåligt sätt.
Av den anledningen väljer många att använda sig av marknadsplatsen Byggstart.se. Detta är en gratistjänst som hjälper byggherrar komma i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare och entreprenörer. För att hämta in anbud till ditt projekt kan du [klicka här].
Det rekommenderas att man bestämmer sig för hur man vill organisera projektet innan man kontaktar entreprenörer. Det finns i regel två sätt att organisera projektet på:
Om man har ett heltidsjobb och inte kan avvara mycket tid i vardagen så rekommenderas det dock att man organiserar projektet som huvudentreprenad. Detta är det bästa alternativet för de flesta byggherrar, och man behöver då inte koordinera arbetet mellan de olika hantverkarna.
Det är helt nödvändigt att planera byggprojektet noggrant innan man sätter igång. Oavsett vilken typ av grund man ska bygga så är det viktigt att man är klar över vad projektets syfte är. När grunden väl finns på plats så är det svårt att göra justeringar med storlek och utformning. Ska man bygga fundament till ett garage så är det viktigt att man vet hur många bilar man vill ha plats till, och man måste också fatta beslut gällande eventuell plats för verkstad eller förvaring. Om man bygger grund till en bostad så måste man bestämma sig för hur stort huset ska vara i dag, och hur stort det kan komma att bli i framtiden. Här nedan hittar du några viktiga punkter som kan hjälpa dig att förbereda projektet.
1. Ta reda på om du måste ha bygglov från kommunen
Det är viktigt att ta reda på om projektet har söknadsplikt eller inte innan man sätter igång med själva arbetet. Man behöver i de flesta fall ett bygglov från kommunen när man ska ta sig an den här typen av projekt. Det finns vissa undantag för tillbyggnader som är mindre än 15 m2, men även om ditt projekt omfattas av undantaget så måste du alltid göra en bygganmälan och invänta startbesked innan du kan sätta igång.
Det finns många regler och krav som måste uppfyllas när man skickar in en ansökan. Om det gäller ett större och mer komplicerat projekt så är det vanligt att man tar in en fackperson som ansvarar för själva ansökningsprocessen. Det rekommenderas alltid att man kontaktar kommunen i planeringsstadiet för att få svar på vilka regler som gäller för det projekt man planerar. Här kan man också förhöra sig om det går bra att man själv ansöker, eller om man ska ta in ett proffs för att utföra uppgiften.
2. Ta reda på om du måste anlita en arkitekt till projektet
Byggprojekt medför ofta ganska komplicerade arbetsmoment där man måste uppfylla en hel del tekniska krav. I regel behöver man därför anlita en arkitekt som hjälper till med arbetet. Arkitekten bistår med arkitektritningar och projektering. Det är inte heller ovanligt att arkitekten tar hand om ansökningsprocessen för bygglovet. Arkitekten är inte inkluderad i prisuppskattningen, så därför får du räkna med att detta blir ett tillägg.
3. Planera för materialens leveranstider
Det är också viktigt att man beställer material i god tid innan projektet är tänkt att startas upp. Det är viktigt att man har rätt byggvaror till projektet, och det händer faktiskt att byggvaruhus har tomt på lagerhyllorna. Därför bör man beställa material 2-3 månader i förväg. Då säkerställer man att materialen finns på plats innan man ska börja bygga. Man bör också avsätta lite extra tid om leveransen blir fel, eller om materialet är skadat/bristfälligt. Då måste man snabbt ersätta materialen, vilket alltid tar tid.
4. Ta in anbud från entreprenörer långt i förväg
I tillägg till att beställa hem material i god tid så är det också viktigt att man börjar leta efter entreprenörer långt innan man tänker påbörja projektet. Kompetenta och skickliga hantverkare är oftast fullbokade långt framöver. Det är därför inte ovanligt att det kan ta 1-3 månader att hitta rätt entreprenör för projektet.
5. Ta reda på om du måste hitta alternativt boende under projektet
Beroende på vilken typ av projekt man planerar så måste man ibland hitta ett alternativt boende under byggprojektet. Om man bygger en grund till en ny bostad så måste man ha någonstans att bo medan huset färdigställs. Detta är dock inte nödvändigt om man gjuter murverk till ett nytt garage. Om man tänker flytta ut under projektet så rekommenderas det att man väljer en bostad som ligger nära byggarbetsplatsen. På så sätt kan man enkelt ta sig till byggarbetsplatsen och följa projektets framdrift.
När man ska gjuta en grund så finns det många krav man måste förhålla sig till. Man måste göra arbetet på rätt sätt, och det är otroligt viktigt att man väljer rätt sorts betong. Det finns också många tekniska krav som måste uppfyllas. Det rekommenderas att man låter entreprenörerna ansvara för inköp av material. Det finns alltid en stor risk associerad med att köpa in byggvaror/produkter på egen hand. Dessa är bland annat:
Glöm inte bort att entreprenörerna ofta har god erfarenhet och kompetens när det kommer till inköp av material. Därför är det alltid en god idé att nyttja deras kompetens. När man inte tar på sig ansvaret för inköpen så undviker man också riskerna som medföljer inköpen, och man slipper betala för att arbetarna står och väntar på material om de blir försenade.
Entreprenörerna har oftast också fasta underleverantörer som de alltid köper in material från. Av den anledningen får de oftast bra rabatter, och dessa rabatter har man inte tillgång till när man själv köper in byggmaterial. Genom att använda fasta underleverantörer försäkrar sig entreprenörerna också om att materialet håller ett högt kvalitetsmått och att det är enkelt att arbeta med.
Man bör vara helt införstådd med hur man ska finansiera sitt projekt innan man börjar ta kontakt med hantverkare till projektet. När man ska gjuta grund så finns det i regel fyra sätt att finansiera projektet på:
Det är viktigt att man inte sätter igång med projektet innan man har finansieringen på plats. Etablera en budget där du får en översikt över vilka medel du har till hands innan du anlitar några hantverkare.
Det finns mycket förarbete innan man ska bygga en grund. Då är det viktigt att man har några förhållningsregler på plats för att underlätta planeringen: