Många har en önskan om att få mer boyta i sitt hus. För många av husägarna kan en takhöjning vara ett bra alternativ. Det finns flera fördelar med att expandera bostaden i höjdled. En takhöjning innebär att du lyfter takstolarna och bygger upp väggarna under dem. Åtgärden påminner i mångt och mycket om att bygga på en våning på huset. Den huvudsakliga skillnaden mellan en påbyggnad och en takhöjning är att du vid en påbyggnad bygger på ett våningsplan på huset medan du vid en takhöjning utvidgar den befintliga övervåningen så att det blir mindre snedtak och mer golvyta. En takhöjning är en populär åtgärd i hus med en så kallad halvvåning som inte kan användas för annat än förvaring eller möjligtvis ett litet hemmakontor. Ett annat sätt att utöka boytan är att ändra takvinkeln. Med en flackare takvinkel ändrar du inte husets höjd men får mer luft under taket vilket gör att platsen på övervåningen kan användas mer effektivt.
I den här artikeln tar vi upp de viktigaste aspekterna som du behöver känna till när du överväger att höja taket. Vi tittar även närmare på hur mycket en takhöjning kostar, hur projektet kan organiseras och hur du förbereder själva byggprocessen. Dessutom går vi igenom vilket material som behövs, hur du kan finansiera projektet och vilka regelverk som du måste förhålla dig till.
Takhöjning är ett komplicerat projekt med ett genomsnittspris som i regel ligger runt 20.000 kronor per kvadratmeter. Snittpriset inkluderar allt arbete, det byggmaterial som entreprenören köper in och de ytskiktsmaterial som byggherren står för. Det genomsnittspris som vi nämner är baserat på siffror från prisdatabasen på Byggstart.se. Varje projekt är unikt och det är stora skillnader från projekt till projekt. Några av de faktorer som påverkar priset är storleken på huset, hur mycket taket ska höjas, hur mycket specialarbete som krävs och inredning.
När du räknar på ett pris per kvadratmeter kommer du att se att större projekt ofta får ett lägre kvadratmeterpris. Det beror på att alla projekt har kostnader som i princip är desamma oavsett vilken storlek projektet har, till exempel administration, planering och transport av material samt byggställningar. Kostnaden fördelas på ett större antal kvadratmeter vilket gör att kvadratmeterpriset blir något lägre för ett större projekt i jämförelse med ett mindre. Utöver det kan det vara lättare att få rabatt när du köper in en stor mängd material.
En annan viktig faktor som du måste ta hänsyn till är hur mycket du vill höja taket. Ju mer du höjer taket desto mer komplicerat blir projektet och det leder även till högre byggkostnader. Det gäller särskilt om du höjer taket så mycket att entreprenören måste göra ingrepp i husets bärande konstruktion. Hur mycket du kan höja taket utan att förändra den bärande konstruktionen varierar från hus till hus.
En parameter som du själv kan påverkar är vilket material och vilka produkter som du inreder det utökade våningsplanet med. Har du utrymme för det i din budget är det fritt fram att välja en dyr inredning och en hög standard, Vill du spara pengar eller välja lösningar som tilltalar många vid en eventuell försäljning av huset, finns det många bra och funktionella standardlösningar. Vilken typ av rum som du väljer att inreda på den utökade boytan är även det en viktig faktor som påverkar priset. Väljer du att bygga mer komplicerade rum som badrum och kök, kommer det att öka kostnaderna för projektet. Badrum och kök kräver även mer arbete gällande ventilation, rördragning och elinstallationer, arbeten som generellt sett kostar mer och ökar totalkostnaden för arbetet.
När du ska höja taket är det viktigt att du anlitar en erfaren och professionell hantverkare. De flesta entreprenörer är professionella och driver ett företag med en solid ekonomi, men det har hänt att hantverksfirmor har gått i konkurs medan de arbetar med ett projekt. När du letar efter en entreprenör är det bra att ha i åtanke att de företag som marknadsför sig mest aggressivt kanske lägger mer pengar på marknadsföring än att fortbilda sin personal. Du ska definitivt vara på din vakt om ett företag uppger att de kan sätta igång med takhöjningen omedelbart. De mest eftertraktade och skickligaste entreprenörerna har i regel flera projekt i kö och har inplanerade uppdrag i veckor, ofta månader, framöver.
För att göra det lättare för dig själv rent organisationsmässigt kan du välja att genomföra takhöjningen som en totalentreprenad. Då behöver du bara fokusera på att hitta ett seriöst företag som tar på sig ansvaret för att utföra allt arbete och som kontrakterar underentreprenörer för den kompetens som de eventuellt inte har internt. Totalentreprenören tar även över ansvaret för projektledning, att koordinera arbetet mellan de olika hantverkarna och lösa eventuella problem som uppstår under arbetets gång.
Om du inte har tidigare erfarenhet av att leda byggprojekt är det en fördel att välja totalentreprenad. Då är det även viktigt att du väljer ett företag som har rätt erfarenhet och kompetens. För att vara säker på att de hittar professionella hantverkare väljer allt fler byggherrar att nyttja marknadsplatsen Byggstart.se. Det är en kostnadsfri tjänst som matchar byggherrar mot kvalificerade och kvalitetskontrollerade entreprenörer och hantverkare.
Om entreprenören skulle gå i konkurs medan företaget arbetar med ditt projekt, kan det leda till betydande konsekvenser för dig som husägare. I värsta fall stannar arbetet upp helt och ditt projektet blir inte slutfört. Därför är det bra att undersöka företagets ekonomi i förväg.
Ta även reda på om entreprenören har alla de certifieringar som finns för branschen. Även om de flesta certifieringar är frivilliga är det många entreprenörer som ser dem som en kvalitetsgaranti och ser till att ha dem.
Hur du kommer överens med entreprenören har mycket att säga gällande kommunikationen en bra kommunikation är viktigt för att projektet ska flyta på så smidigt som möjligt. Genom att ha en bra dialog med entreprenören kan man lösa många problem innan de är ett faktum. Därför är det viktigt att du känner att personkemin mellan dig och den entreprenör som du väljer är bra.
En takhöjning kräver att du har alla ritningar som du måste bifoga till din bygglovsansökan till kommunen. Det innebär att du måste planera projektet i detalj och behöver anlita en arkitekt för att rita de ritningar som krävs. Arkitekten kan även stå som projektör och ansöka om bygglov för din räkning.
När ritningarna är färdiga kan du börja med att begära in offerter från olika entreprenörer. Det är en rekommendation att du begär in anbud från tre konkurrerande företag så att du kan skapa dig en uppfattning om vad som är ett marknadsmässigt pris. För att kunna ge dig ett rättvisande kostnadsförslag måste entreprenören ha en detaljerad projektbeskrivning att utgå ifrån. Ju tydligare ritningar och projektbeskrivning, desto bättre offert får du. När du har gjort alla nödvändiga förberedelser är det även lättare att jämföra de olika anbuden. Du ska bifoga följande dokumentation med din anbudsförfrågan:
Utöver det bör du även förbereda en detaljprojektering som ger en mer ingående bild över det arbete som entreprenören ska utföra. En detaljprojektering innehåller vanligtvis:
En stor fördel med att tänka igenom och planera alla tidigare nämnda detaljer i förväg är du då kan ta beslut i god tid. På så sätt undviker du missförstånd och dyra ändringar när arbetet väl är igång. Du har även längre tid på dig att köpa in material, vilket gör att du har större möjlighet att hitta material till bra pris. En viktig del av förberedelserna är även att sätta upp en detaljerad budget med tydliga ramar.
Entreprenören inkluderar i regel allt arbete och material i anbudet. Det som möjligtvis inte ingår i offerten är det som räknas som ytskiktsmaterial, till exempel kakel, parkett, badrumsmöbler, köksinredning och armaturer. Anledningen till att det inte ingår är att det finns så många olika standarder och prisklasser att det är omöjligt för hantverkarna att gissa sig till vad byggherren vill ha.
Även om entreprenören inte inkluderar ytskiktsmaterial i sitt kostnadsförslag betyder det inte att de inte kan hjälpa till. Du kan i regel få bra priser på ett begränsat utbud av ytskiktsmaterial om du beställer det via entreprenören. Det är smart att ta reda på om de ytskiktsmaterial som du själv köper in motsvarar entreprenörens krav på materialet, eftersom hantverkarna kan neka till att använda produkterna om de anser att de inte är bra nog.
Det är även klokt att beställa materialet till ytskikten så tidigt som möjligt. Några produkter kan ha en lång leveranstid och om du är sent ute med att beställa riskerar du att arbetet stannar upp i väntan på leveransen. En annan bra anledning till att vara tidigt ute är att du har längre tid på dig att hitta material till bra priser, till exempel vid utförsäljningar.
Något av det första, och viktigaste, att ha klart är finansieringen. Utan finansiering vet du inte om du kan genomföra projektet eller vilka lösningar och standard du kan välja.
För många är det nödvändigt att ta ett lån för att kunna genomföra ett så omfattande projekt som en takhöjning. Har du redan ett bostadslån kan det vara ett bra alternativ att ansöka om att höja det för att finansiera höjningen av taket. Det är i regel mer fördelaktigt än att ta ett nytt lån, särskilt om du överväger ett lån som inte kräver någon säkerhet, eftersom det nya lånet läggs ihop med det befintliga lånet och får samma ränta.
Takhöjning är en typ av projekt som många banker godkänner ett lån för eftersom det ökar värdet på den bostad som de har som säkerhet för lånet.
När du ska höja taket på ditt hus kan du även ha rätt till rotavdrag. För att få mer information om vad skattereduktionen innebär och vilka villkor som gäller, kan du läsa mer i artikeln här.
En takhöjning räknas som en påbyggnation och är alltid bygglovspliktigt. Projektets komplexitet gör att det måste finnas en projektör som upprättar bygglovsansökan och ansöker om bygglov för byggherrens räkning. Vanligtvis är det arkitekten som står som projektör men det kan även vara en konstruktör eller byggingenjör eftersom takhöjningen innebär ingrepp i husets bärande konstruktion, och det kräver beräkningar på bland annat hållfasthet för det material som de bärande delarna består av.
För alla bygglovspliktiga åtgärder krävs det även en kontrollansvarig. Personen i fråga utses av kommunen och är ett stöd för byggherren från byggstart tills dess att slutbesiktningen är genomförd.