Att bygga villa är inte bara ett storskaligt projekt, rent fysiskt – det involverar hantverkare inom många olika fackområden och det kräver även en stor budget. Exakt hur kostsamt det blir beror på faktorer som bostadens storlek och standard, samt förhållandena på den tomt som man ska bygga på. I den här artikeln kommer vi ge svar på ett antal frågor som ofta dyker upp i samband med att man ska bygga enfamiljshus. Vi kommer att titta på hur lång tid det kan ta och hur mycket det kostar. Hur man kan gå tillväga för att hitta lämpliga hantverkare, samt hur man finansierar projektet är ytterligare två områden som vi gör nedslag i.
Kostnaderna för att bygga villa varierar utifrån både storlek och standard, men även beroende på konstruktionstyp och hur komplext det är att bygga på den avsedda tomten. Det är därmed svårt att säga vad det kostar att bygga hus i generella termer, eftersom varje hus har unika förutsättningar och som byggherre har man också personliga krav och önskemål avseende allt från husets storlek till dess inredning. Om man tittar på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kan man emellertid få en fingervisning om i vilken härad som priset kan hamna.
Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger snittpriset för att bygga enfamiljshus på omkring 28.000 kr per kvadratmeter. Det här priset inkluderar alla kostnader som följer av själva byggnationen av bostaden och dess interiör. Arkitekt- och projekteringskostnader samt avgifter för bygglov behöver därmed adderas till priset för att få fram ett totalpris. Som ett minimum bör man förvänta sig en kostnad på 150.000 kr för detta, men inte sällan en hel del mer. Du kan läsa mer om arkitektarbetet och projekteringen längre ner i artikeln.
Det är många faktorer som spelar in när man ska beräkna priset på ett enfamiljshus. Några av de saker som påverkar priset är:
Ovanstående är bara några av de faktorer som har påverkan på det slutgiltiga priset på huset. Eftersom det är en stor investering att bygga villa, är det viktigt att man har en genomtänkt och välstrukturerad budget på plats innan man startar upp projektet. Att bygga hus är alltid tidskrävande och kan komma med överraskningar. Av den anledningen är det viktigt att budgeten rymmer oförutsedda utgifter och att finansieringen är stabilt säkrad. Man bör vara medveten om hur mycket tid projektet kommer att ta i anspråk och sätta upp ett tak för vad bygget får lov att kosta. Vi kommer att förklara mer om olika finansieringsmetoder längre fram i artikeln.
I ett så stort och tidskrävande projekt är det jätteviktigt att man kan luta sig mot expertisen hos kompetenta hantverkare och entreprenörer. Arbetet med att välja aktörer för projektet är alltså en kritisk punkt som bör ges lite extra omsorg.
Först av allt bör man bestämma sig för entreprenadform för byggprojektet. En delad entreprenad innebär att man behöver anlita olika hantverksfirmor till de många olika fackområdena som omfattas av bygget. Som byggherre kontrakterar du alltså exempelvis snickare, elektriker, takläggare och VVS-installatör separat. Om man väljer att köra projektet som en delad entreprenad så står man själv som projektledare med ansvar för att koordinera allt arbete.
Om man istället väljer en totalentreprenad så är det totalentreprenören som ansvarar för projektledning, projektering och allt byggarbete. Den här entreprenören har alltså det fulla ansvaret för att huset kommer på plats och att hela projektet genomförs på ett bra sätt. I det fall som man planerar att uppföra en arkitektritad villa så är det vanligast att man har ett separat kontrakt med arkitekten, och anlitar en eller flera entreprenörsfirmor för själva utförandet.
Oavsett vilken entreprenadform som man väljer så är det viktigt att man gör en grundlig bakgrundskontroll på alla intressanta aktörer innan man går in i några kontraktsförhandlingar. Nedan finns en checklista med 6 punkter som man bör ha klarat av innan man bestämmer sig för att anlita en hantverksfirma till bygget:
Ett bra sätt att försäkra sig om att de hantverksfirmor som man utvärderar är seriösa, är att lägga ut sitt projekt på Byggstart.se. Byggstart är en gratistjänst som sammanför byggherrar med kvalitetssäkrade aktörer som har lämplig kompetens.
Hur lång tid det tar att bygga villa beror på arbetets storlek och komplexitet. En större bostad som ska byggas på en utmanande tomt och med speciallösningar, tar längre tid att få på plats jämfört med en mindre bostad som är baserad på standardlösningar. Om man har sett till att få in duktiga fackmän till att utföra jobbet kommer tidsplanen för bygget att kunna förkortas.
I samband med att man bygger en bostad delar man gärna upp byggtiden i tre olika faser:
Det är många frågor som hopar sig när det kommer till inköpen av byggvaror och andra produkter som krävs för att få till den nya bostaden. När man ska bygga villa står materialkostnaderna för nästan hälften av totalkostnaden för projektet.
När man tagit in en hantverksfirma för att utföra projektet bör man även passa på att låta denna ansvara för inköpen av nödvändiga material. Den här rekommendationen är bland annat baserad på att ett proffs:
Om man som byggherre väljer att köpa in materialen på egen hand, och det visar sig vara skador eller fel på varorna, så är det också man själv som behöver ordna upp problemen. Man har inte heller samma upparbetade relation till byggvaruhusen, vilket gör att man sällan kan få lika bra priser som en hantverkare. Tumregeln är därför att det lönar sig att överlåta anskaffningen av byggmaterial till entreprenören.
När det kommer till ytskiktsmaterial är det dock vanligare att byggherren själv står för inköpen. Vi pratar då om kakel, golv, köksinredning och garderober, till exempel. Här är variationerna i pris ofta mycket stora. Valet av standard för de här materialen får därmed en stor påverkan på slutsumman för projektet. Om man exempelvis väljer att platsbygga ett specialdesignat kök så kommer det komma med en kostnad som är betydligt högre än för en standardlösning från IKEA. Var dock uppmärksam på att det faktiskt går att spara pengar på ytskikten utan att man nödvändigtvis behöver tulla på kvalitén. Man kan antingen undersöka vilken leverantör som har varan till bästa pris på nätet, alternativt ge entreprenören i uppdrag att köpa in den vara som man valt ut – då med entreprenörens rabatter till hands. Oavsett hur man går tillväga så är det rekommenderat att man nyttjar de fackkunnigas kunskaper till fullo, och förhör sig med entreprenören om vilka material som kan fungera bra i de olika rummen.
När man ska bestämma sig för vilka material som man ska använda så är det en god idé att satsa på kvalitet så långt budgeten tillåter det. När man ska bygga villa är planen vanligtvis att bo kvar i huset en längre period. Då är det fördelaktigt att välja produkter av hög kvalitet, så att de håller längre. Produkter som är av lägre kvalitet har en större benägenhet att få skador och visa tecken på förtida slitage.
Det är viktigt att man sätter upp en välförankrad och välstrukturerad budgetplan för projektet. I planen ska det framgå klart och tydligt hur husprojektet ska bekostas. Kom ihåg att man ofta stöter på oförutsedda utgifter i samband med den här typen av projekt, vilket gör att man bör lämna en buffert i budgeten på 10–20 % av det totala budgetbeloppet.
Det vanligaste sättet att finansiera bygget av ett enfamiljshus, är med hjälp av en kombination av eget kapital och ett byggnadslån. Ett byggnadslån, även kallat ett “byggnadskreditiv”, tillhandahålls av banken under projektet för att täcka utgifterna som kommer med bygget. Banken använder tomten och husets förväntade värde som säkerhet, vilket gör att räntan på byggnadslånet blir något högre än för ett bolån. Efter att projektet är slutfört överförs emellertid byggnadslånet till ett normalt bolån, med vanlig bolåneränta.
När man ska bygga villa finns det en del regler att förhålla sig till. Man får inte påbörja byggnationen innan man fått både bygglov och startbesked från kommunen. I regel behöver man som byggherre ta hjälp av en arkitektbyrå för att ta fram alla de olika handlingar som krävs för att ansökan om bygglov ska anses vara komplett.
Om den planerade bostaden inte följer bestämmelserna i detaljplanen (om byggnadsarean är för stor, avståndet till grannen är för litet, etcetera), krävs det att man får dispens från områdesbestämmelserna. Räkna med att ansökningsprocessen tar flera månader, särskilt i det fall som det handlar om att få dispens.
I samband med att man planerar för att bebygga en tomt kan det ibland vara en god idé att söka tillstånd i två steg. I det fall som man planerar att bygga villa i ett område som detaljplanerats för bostäder så är det rimligt att man söker bygglov direkt. Om man emellertid planerar att bygga utanför detaljplanerat område, kan man först vilja få reda på om man överhuvudtaget kommer att kunna få lov att bygga ett bostadshus på platsen. Om kommunen inte anser att platsen är lämplig att bebygga för ändamålet så är det ju inte lönt att dra igång något arbete tillsammans med arkitekt, eller att dra igång en anbudsprocess. I detta fall kan man ansöka om ett förhandsbesked, och vid ett positivt förhandsbesked kan man därefter dra igång arkitektarbetet och lämna in bygglovsansökan.
Innan man får lov att sätta spaden i backen och börja bygga, så behöver man också invänta startbesked från kommunen. Startbeskedet är en kvittens på att kommunen godkänt byggherrens förslag till kontrollplan och de tekniska handlingarna som man lämnat in.