Takplåt är populärt som takbeklädnad bland svenska husägare. Ett plåttak är både praktiskt, hållbart och kan vara en bra investering om man funderar på att lägga om taket. I den här artikeln kan du läsa om de olika typerna av plåttak som finns att välja bland, om fördelar och nackdelar bland dessa, samt om vilket pris man kan räkna med i det fall som man lägger ett nytt plåttak. Vi tittar även närmare på olika sätt som man kan organisera och finansiera projektet på.
Takplåt kommer i olika form och i diverse olika material. De läggs även med hjälp av olika tekniker – moderna takprofiler i plåt monteras på plats, medan traditionella plåttak i exempelvis koppar och zink kommer som planplåt som läggs med bandtäckningsteknik. Stål är det material som de flesta väljer för sina takplåt, och materialet står idag för omkring 90 % av marknaden. Alternativen är dock många, alla med sina egna fördelar och nackdelar. De sorters takplåt som förekommer mest i Sverige är stål, aluminium, zink och koppar.
Takplåt av stål och aluminium: Gemensamt för dessa material är att de är lätta, med en vikt på 2–8 kg per kvadratmeter. Den lätta vikten gör både frakt och montering enklare. Olika takkonstruktioner tål olika mycket belastning, men takprofiler av stål och aluminium kan med sin lätta vikt läggas på de allra flesta tak. Utöver detta är takplåt i stål och aluminium mycket slittåliga och står sig bra i det svenska klimatet. Plåt av stål lämpar sig emellertid bättre för hus i inlandet, medan aluminium också kan hantera väderförhållandena i kustnära områden där luften är salthaltig. Lägger man takprofiler eller planplåt av stål längs kusten kan dessa rosta. Med hjälp av rostskyddsbehandling kan detta emellertid förhindras. Plåttak i stål och aluminium behöver underhåll med jämna mellanrum. Det här arbetet består huvudsakligen av att ta bort påväxt av mossa och alger, men man bör även titta efter eventuella sprickor eller flagor i färgen. Förekomst av sprickor leder på sikt till korrosion. En fördel med plåttak är att det finns så många olika utformningar och färgställningar – det äldre huset klär kanske bäst i ett klassiskt utformat plåttak med bandläggning, medan ett modernt klär i stilrena takprofiler i aluminium. Den här typen av takplåt har en förväntad livslängd på omkring 50 år.
Takplåt av zink och koppar: Ett plåttak i koppar eller zink väger betydligt mer än ett i stål eller aluminium. Likväl är ett koppartak många gånger det bästa valet. Tak i koppar har en längre hållbarhet och förväntas kunna hålla i 60+ år. Metallen rostar inte och kräver inget underhåll. Utöver detta kan kopparplåt stå emot alla typer av väderförhållanden. Kopparplåt räknas även till de mest estetiskt tilltalande typerna av takbeklädnad, vilket också kan bidra till att höja värdet på bostaden betydligt. Ett plåttak i koppar har en naturligt vacker färg som förändras över tid. Lystern hos materialet försvinner därmed, men ersätts av den matta och blågröna färgen som är så karaktäristisk för koppar. Vill du istället bevara den glansiga, kopparröda ytan kan du behandla taket med en klarlack eller polyuretan, vilket gör att den naturliga ärgningen aldrig uppstår. Takplåt i koppar och zink läggs med bandläggningsteknik och kostar mer i materialinköp. Den entreprenör som tas in för att lägga taket bör vara en erfaren byggnadsplåtslagare. Timpriset kommer att vara högre eftersom tak av zink och koppar kräver både specialistkompetens och särskilda verktyg för att läggas.
Det behöver nödvändigtvis inte vara dyrt att lägga takplåt. Totalkostnaden hänger emellertid på en rad olika faktorer. Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger genomsnittspriset på ett nytt plåttak på omkring 1.800 kr per kvadratmeter takyta. Det förekommer dock stora variationer i pris, beroende på projektets komplexitet och standard. Vissa projekt kan kosta uppemot 3.000 kr per kvadratmeter, medan de billigaste kan komma ner till 1.300 kr per kvadratmeter. Dessa genomsnittspriser inkluderar alla typer av kostnader kopplat till genomförandet av projektet, även sådant som takrännor, läkt och underlagstak.
Material: Valet av material är det som kommer att ha störst inverkan på slutsumman för projektet i samband med att man ska lägga plåttak. Till exempel är exklusiva takmaterial som kopparplåt betydligt mer kostsamt än korrugerad plåt av stål. Det senare är bland de billigaste takmaterialen som finns.
Storlek: Storleken på taket har också en stor betydelse för prislappen. Kvadratmeterpriset kan emellertid bli något lägre i samband med större tak. Anledningen till detta är att vissa av kostnadsposterna är av engångskaraktär och beror inte på storleken på projektet.
Underlagstak: Om du har ett förenklat underlagstak kan det löna sig att uppgradera det till ett bärande underlagstak. Detta medför till ökade projektkostnader, men höjer samtidigt kvalitén på hela taket och huset.
Entreprenör: Entreprenörer kommer till varierande pris. Av den anledningen bör du se till att ta in minst 2 konkurrerande anbud som du kan ställa mot varandra. Om alla offerter kommer från seriösa och väl lämpade aktörer räcker det ofta att ta in 3 stycken.
Komplexitet: Ett högt tak och en brant takvinkel gör arbetet svårare att utföra för hantverkarna. Detta resulterar i att det går åt fler timmar att lägga taket, och därmed också en högre totalsumma. Projektet blir även mer komplicerat i det fall som du ska lägga plåt av koppar eller zink, eftersom den typen av tak läggs med en annan metod, vilket kräver både specialkompetens och extrautrustning.
Det finns många skräckhistorier kopplade till renoveringsprojekt, med företag som gått i konkurs under tiden, hantverkare som inte dyker upp och arbete som utförs bristfälligt. Det finns emellertid grepp som man kan ta till för att kvalitetssäkra de aktuella kandidaterna under anbudsprocessen. Man bör helt enkelt göra en grundlig bakgrundskontroll innan man anlitar ett företag till att lägga nytt tak på huset. En bra början är att kontrollera referenser från liknande projekt. Andra kunders nöjdhet kommer att ge dig en god indikation på hur entreprenören är att arbeta med och på huruvida man kan förvänta sig ett gott resultat av jobbet. Verifiera även att företaget har en solid ekonomi. Genom att göra det minskar du risken för att den entreprenör som du väljer går i konkurs innan projektet är klart, eller under den efterföljande garantiperioden.
Tillse att du tar in en entreprenör som har rätt kompetens och erfarenhet av att lägga tak. Detta gäller särskilt i det fall som du ska lägga plåttak av zink eller koppar, vilket kräver specialkompetens. Utvärdera även entreprenörens färdigheter när det kommer till att kommunicera på ett tydligt och professionellt sätt. God kommunikation är en grundläggande förutsättning för att ett projekt ska bli vällyckat. Kan ni hålla en god dialog under projektets gång är riskerna för oenigheter och missförstånd mindre.
Ytterligare en viktig fråga i samband med att man ska lägga om taket är vilken projektorganisation man vill ha. Om man organiserar projektet som en delad entreprenad blir det man själv som får ansvara för organisering och koordinering av allt ingående arbete. Innebörden blir att man får kontraktera var och en av entreprenörerna separat inom de olika fackområdena. Väljer man istället en totalentreprenad skriver man endast kontrakt med en entreprenör. Denna totalentreprenör står då som ansvarig för allt utförande arbete, samt för koordineringen mellan de olika fackområdena. Totalentreprenören utför vissa delar av arbetet på egen hand och tar sedan in nödvändiga underentreprenörer för de områden där man själva saknar relevant kompetens. När man ska lägga plåttak har man vanligen behov av hantverkare i form av takläggare, snickare och plåtslagare.
För att göra arbetet med att hitta lämpliga entreprenörer enklare väljer allt fler byggherrar att använda sig av marknadsplatsen Byggstart.se. Byggstart är en plattform där du som byggherre kan lägga ut projekt för att komma i kontakt med lämpliga hantverksfirmor. Alla aktörer som kan nås via plattformen kvalitetssäkras kontinuerligt, avseende ekonomi, referenser, pris och tillstånd.
Tidsåtgången för att lägga ett nytt plåttak beror till stor grad på vilken typ av tak som ska läggas. I det fall som man avser lägga korrugerad plåt går detta relativt fort, och man kan då förvänta sig att arbetet är klart inom loppet av 1 till 2 veckor efter projektstart. Ska man däremot lägga takpanneplåt av stål så kan man förvänta sig en projekttid på omkring en månad för att färdigställa taket. Det tar generellt sett längre tid att lägga tak av zink och koppar eftersom de läggs med en annan teknik. Vi pratar då om en tidsåtgång på uppemot 6 veckor istället. Storleken och komplexiteten hos taket kan emellertid göra att det både kan ta kortare och längre tid att få taket färdigt. Ett stort tak med många olika ytor och komplexa vinklar kräver generellt sett mer arbete än ett tak som är mindre och har en enklare utformning. Detta gör att man behöver få hem en fackkunnig person på platsbesök för att få ett mer exakt estimat av kostnaden för ett nytt plåttak.
Det lönar sig alltid att påbörja förberedelserna inför projektet tidigt. På så vis får man gott om tid till att bestämma sig för de material som man ska använda. Det gör också att anbudsprocessen blir enklare. Duktiga entreprenörer är ofta mycket populära. Man bör alltså vara ute i god tid om man ska få tag i en kompetent entreprenör till att utföra projektet inom de tidsramar som man satt upp för det. Att avsätta gott om tid till själva utförandet är också en god idé. Inte sällan uppstår det oväntade händelser under projektets gång – bland annat kan man upptäcka diverse fuktrelaterade skador. Detta vet man oftast mycket lite om innan man avlägsnat det befintliga taket. Fukt- och rötskador gör projektet både dyrare och mer tidskrävande.
Byggvaror och andra produkter som man behöver i samband med att man lägger plåttak utgör en väsentlig del av de totala kostnaderna för takprojektet. Många funderar på om det kan löna sig att själv stå för materialinköpen. Inte sällan uppstår det också frågetecken kring var materialet ska köpas, samt vilka rättigheter man har i det fall som det visar sig att materialen har brister. Nedan får du svar på dessa frågor.
Vanligtvis lönar det sig att låta entreprenören stå för inköp av byggvaror och andra produkter som behövs för att realisera ett plåttak. Hantverkarna har erfarenhet av olika material och vet vad som passar att kombinera med något annat, samt vilka produkter som är behändiga att jobba med. Utöver detta kan det bli kostsamt om man beställer fel mängd av något material, för att man inte har kunskap kring åtgång. För lite material kan göra att hantverkarna blir stående utan något att göra, men fortsätter att ticka pengar.
I det fall som du ändå bestämt dig för att köpa in byggmaterialet på egen hand, kan du vända dig till ett byggvaruhus, hitta material på nätet eller gå direkt till producenten – hör dig för med entreprenören för tips i de enskilda fallen. Att köpa in byggmaterial via nätet blir allt vanligare, men är trots detta sällan billigare. Beroende på vad det är som du avser köpa kan det också vara direkt olämpligt att köpa varorna på nätet, i och med att du då inte får se materialet innan det levereras. Det blir alltså mycket viktigt att läsa produktbeskrivningarna noggrant och hoppas på att de ger en korrekt bild.
När man köper in byggmaterial i större volymer finns det som regel goda möjligheter till rabatter. Det lönar sig därför att köpa allt material som en enda stor beställning, jämfört med att dela upp köpet i flera tillfällen. Hantverkare har ofta tillgång till rabatter på mellan 10 och 40 %, beroende på hur mycket material som köps in. Den här rabatten är ofta långt högre än den som man som privatperson har tillgång till. Att överlåta inköpen till entreprenören kan därmed ha en stor positiv effekt på slutsumman.
Om byggmaterial som du köpt in visar sig ha fel eller brister har du rätt att reklamera ditt köp och få materialet utbytt. Detta förutsätter att du reklamerar inom 2 månader från det att felet uppdagades. Detta är något som du som privatperson kan göra i upp till 3 år från köptillfället. Man bör vara medveten om att Konsumentköplagen inte gäller i det fall som man överlåter materialanskaffningen till hantverkaren. I det fallet gäller istället Konsumenttjänstlagen. Enligt denna lag har du istället 10 år på dig att reklamera ett fel.
Det är en bra idé att kartlägga de ekonomiska förutsättningarna för projektet på ett tidigt stadium. Man kan då skapa sig en bild av vad man kommer att kunna finansiera med nuvarande medel, hur mycket ytterligare medel som man kan förvänta sig hinna spara ihop, samt storleken på de eventuella summor som man kan behöva ta lån för. I det fall som du kan bekosta det nya taket utan att ta lån slipper du ränteutgifterna. Detta utgör därmed den mest fördelaktiga finansieringsmetoden. Därför kan det vara bra att undersöka om det kan vara ett alternativ att spara intensivt under en period, samt hur lång tid det skulle ta att spara ihop till hela den budget som krävs.
Om du har behov av extern finansiering bör du se över de möjligheter till lån som står till buds, samt vad som skulle passa dig bäst. Huvudsakligen finns det 3 olika typer av lån som kan vara aktuella i samband med att man ska lägga nytt plåttak:
Glöm inte att du kan göra rotavdrag vid renoverings- och byggprojekt på din befintliga bostad, som exempelvis i samband med att du lägger om taket. I den här artikeln kan du läsa mer om vad som gäller för rotavdrag.
När projektet är fullföljt och taket står färdigt bör du anlita en oberoende och fackkunnig person – som en professionell besiktningsman, till att göra en slutbesiktning. Genom att göra detta kan du försäkra dig om att arbetet blivit utfört på ett tillfredsställande sätt och att du uppmärksammas på eventuella fel eller brister. Det är vanligt att man håller inne den sista utbetalningen av kontraktsbeloppet till dess att slutbesiktningen är genomförd samt att eventuella fel har åtgärdats av entreprenören.
Efter slutbesiktningen behöver du se till att du fått in all relevant dokumentation knutet till projektet. Detta inkluderar information om det arbete som utförts, vilka material som använts, samt vilken typ av egenskaper som de olika byggvarorna har. Slutdokumentationen är viktig att ha till hands i samband med försäkringsfrågor och vid framtida underhållsarbeten. Den kan även vara av värde vid en eventuell försäljning eftersom den visar på att taket är lagt enligt gällande regler och föreskrifter.