När man isolerar väggar, tak och golv med kvalitativa isolerande material så investerar man för framtiden. Denna åtgärd kommer reducera uppvärmningskostnaderna och i förlängningen öka boendekvaliteten. I den här artikeln kan du läsa mer om hur mycket det kostar att lägga in i isoleringsmaterial i bostaden, och vi går också in på hur man hittar skickliga hantverkare till projektet och vilka material som är bäst lämpade.
Priset för att lägga in isolering skiftar från projekt till projekt. Genomsnittskostnaden ligger på runt 2.000 kr per kvadratmeter. Den här uppskattningen täcker både kostnader för arbete och material.
Dessa faktorer har en stor inverkan på hur mycket projektet kommer kosta:
Att isolera huset är oftast lönsamt över tid, och därför betraktas det som en bra investering. Förutom att det är ekonomiskt gynnsamt så förbättrar man också husets inomhusklimat. Det är vanligt att man kan spara mellan 5.000 och 10.000 kr per år när man har isolerat ytterväggarna på ett enfamiljshus.
Innan man anlitar hantverkare för att isolera bostaden så är det viktigt att man etablerar en budget. Det är viktigt att man betraktar isoleringsprojektet som något som kommer öka komforten inomhus. Sätt upp en budget så att du ser vad du har råd att utföra, och kontakta banken i ett tidigt skede för att säkra finansieringen. Du kan läsa mer om finansieringsmetoder längre ner i artikeln.
När du ska isolera huset kan du även ha rätt till rotavdrag. I den här artikeln kan du läsa mer om vad som gäller för avdraget.
För att man ska uppnå maximal effekt måste man lägga isoleringen på rätt sätt. Om arbetet utförs bristfälligt så kan det leda till fuktskador, som i sin tur kan leda till stora utgifter för reparationsarbeten. Man kan också drabbas av mögel och röta om arbetet inte görs på rätt sätt, och detta kan leda till sjukdomar såsom astma och andningsbesvär.
Av den anledningen så är det viktigt att man anlitar hantverkare som har goda erfarenheter från att lägga isolering. Genom att grundligt undersöka att entreprenören man anställer vet vad de sysslar med, så kan man förhindra risken för att mögel och röta bildas i väggarna, på taket, eller i golvet. Man bör hitta en firma som har utfört liknande jobb tidigare och som erbjuder konkurrenskraftiga priser. Det är viktigt att man isolerar hela bostaden på ett noggrant sätt, och att man säkerställer att arbetet lever upp till dagens byggkrav.
Allt fler byggherrar väljer att använda sig av marknadsplatsen Byggstart.se när de ska komma i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare. Genom Byggstart kan man få in anbud från flera hantverkare och entreprenörer.
När man pratar om att isolera huset så skiljer man oftast mellan invändig och utvändig isolering. När man isolerar invändigt måste man ta bort all tapet, kakel och paneler. Vid utvändig isolering måste man ta bort fasadbeklädnad, takpapp och eventuella spånskivor. Invändig isolering är generellt sett enklare att utföra jämfört med utvändig isolering.
Så här utför man en invändig isolering:
Process när man ska utföra utvändig isolering:
Oberoende om man ska isolera invändigt, utvändigt eller bägge delar så är det bäst att låta hantverkarna stå för hela processen. På så sätt undviker man att göra fel. När man utför ett dåligt bygge när man ska isolera kan det leda till stora komplikationer längre fram.
Det är viktigt att man väljer rätt typ av isolering. Isoleringen som man använder ska väljas utifrån byggnadens konstruktion, dess användningsområde, önskad isoleringsnivå (U-värde) samt vilken typ av isolering man ska utföra (utvändig eller invändig).
Det rekommenderas att man låter hantverkarna stå för inköp av material eftersom de har goda erfarenheter och kompetens, vilket innebär att de vet vilken isoleringstyp som passar till olika bostäder. Väljer man att stå för inköp av isolering själv så riskerar man att köpa material som inte lämpar sig väl för den aktuella bostaden. Det är viktigt att komma ihåg att materialkostnaderna är relativt små när man jämför dem med arbetskostnaderna.
Det rekommenderas inte att man köper in material på egen hand när man anlitar hantverkare till projektet. Det kan leda till extrakostnader om materialet inte levereras i tid, eller om man inte har beställt rätt mängd. Det kan vara svårt att som byggherre beräkna hur mycket man behöver. Beställer man för lite så kan projektet bli förlängt, vilket innebär att man måste betala hantverkarna för tiden de blir väntandes.
Om man trots allt vill stå för inköpen av material på egen hand så är det viktigt att man förmedlar detta till hantverkarna i ett tidigt skede. Då bör man tillsammans med hantverkarna komma fram till vilken typ av isolering som är bäst lämpad för projektet. Dessa material är vanligast att använda när man ska isolera huset:
Det är viktigt att man har utarbetat en budget innan man sätter igång med projektet så att man kan vara helt säker på att man kommer ha råd att slutföra bygget. Det finns huvudsakligen fyra olika finansieringsalternativ:
Man bör aldrig sätta igång med ett projekt innan man har finansieringen på plats. Det kan vara smart att kontakta banken på förhand och förhöra sig om vilken finansieringsform som lämpar sig bäst för just din ekonomi.
När man ska anlita hantverkare till att utföra isoleringen så är det viktigt att man får allting skriftligt i form av ett juridiskt bindande kontrakt. Detta gör man för att man som byggherre ska kunna ha något att luta sig tillbaka mot om det uppstår komplikationer under eller efter projektet. Kontraktet fungerar också som ett garantibevis när projektet blivit slutfört. Man ska alltid skriva under ett skriftligt kontrakt innan man sätter igång, oavsett hur stort eller litet projektet är. Konsumentverket har bra kontraktsmallar som man kan använda gratis.
Kontraktet ska inkludera hantverkare, arbetsuppgifter och priser. Om projektet tar lång tid att genomföra så kan det också vara smart att lägga till en tidsplan i kontraktet. Här ska man beskriva när de olika arbetsuppgifterna ska påbörjas, och när de ska vara slutförda. Detta gör det enklare för byggherren att kontrollera att hantverkarna jobbar på som de ska.
Om man vill utföra delar av isoleringen på egen hand så ska man också ange detta i kontraktet. Kom bara ihåg att hantverkarna inte kan ge garanti på arbeten som de inte har utfört själva. Om man vill bidra med något, men inte vet vad som är mest lönsamt att hjälpa till med, så kan man prata med hantverkarna innan projektet sätts igång.
Man väntar i regel med att betala ut en liten del av kontraktsbeloppet tills man har utfört en slutbesiktning. Den ska utföras av en extern sakkunnig person efter det att entreprenören meddelat att projektet är färdigt. Det är vanligt att man håller inne med 10 % av totalbeloppet tills dess att projektet blivit godkänt.