Att bygga badrum är ett omfattande projekt som involverar stora summor med pengar. Med tillräcklig planering, en säker finansiering och pålitliga hantverkare finns det dock ingenting som står i vägen för att projektet ska bli ett lyckat sådant. I den här artikeln har vi samlat den viktigaste informationen för den som ligger i startgroparna för ett badrumsprojekt. Vi tar oss bland annat an priser, organisation av projektet och hur man får tag i den rätta entreprenören för uppdraget.
När man planerar att bygga ett nytt badrum är det A och O att man sätter upp en realistisk budget. Budgeten ger dig ramarna som talar om för dig vilka lösningar och vilken standard som du har råd med. Storleken på badrummet spelar viss roll för det uppskattade priset, men det finns även andra viktiga parametrar som spelar in. Kvalitén på byggmaterialet, kaklet du väljer för väggar och tak, samt hur effektiva hantverkarna är i sitt arbete.
Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger snittpriset för att bygga ett nytt badrum på omkring 270.000 kr. Prislappen är något högre än för att renovera ett befintligt badrum, vilket ligger på omkring 240.000 kr i snitt. Priset inkluderar allt arbete och material – även de material som byggherren själv köper in (som exempelvis kakel, armaturer, badrumsinredning och badkar). Priset varierar stort för olika badrumsprojekt, beroende på storlek, komplexitet och standard.
Det är viktig att man som byggherre vet vilka medel som man har tillgängliga innan man drar igång med ett projekt av den här typen. Som nämnt ovan är det därför viktigt att man har en god översikt av budgeten. Budgeten avgör vilka lösningar man har att välja bland och minimerar dessutom risken för att oväntade utgifter sätter stopp för färdigställandet av badrummet. Finansieringen av byggprojektet diskuteras vidare längre ner i artikeln.
Det finns i huvudsak två olika sätt som man kan organisera sitt projekt på när man ska bygga badrum – delad entreprenad och totalentreprenad. Delad entreprenad innebär att man sätter upp avtal med alla olika hantverkare och fackområden, separat. Väljer man däremot att köra projektet som en totalentreprenad har du som byggherre endast kontrakt med en entreprenör – en totalentreprenör. Denna totalentreprenör utför delar av arbete själv och tar sedan in underentreprenörer för resterande moment där man inte själva har kompetens eller kapacitet. Totalentreprenören är även den part som står som ansvarig för koordineringen mellan alla involverade aktörer, samt bär huvudansvaret för att allt arbete utförs på ett fackmannamässigt sätt. Detta gör att du som byggherre endast har en aktör att förhålla dig till – något som gör projektet smidigare och mindre tidskrävande att hantera. Skulle det uppstå en situation då du behöver reklamera någon del av arbetet så är det totalentreprenaden som står som enda motpart i frågan, oavsett var i bygget som felet uppstått.
Vare sig du väljer att organisera projektet som en delad entreprenad eller totalentreprenad är det vissa kriterier som du bör ha i bakhuvudet när du väljer entreprenörsfirma. Om arbetet inte skulle hålla god kvalitet, eller om materialen som används inte är godkända eller är bristfälliga, kan detta orsaka stora problem i efterhand. Det finns en lång rad oseriösa aktörer i byggbranschen. Av den anledningen är det viktigt att göra en ordentlig bakgrundskontroll på de firmor som är aktuella kandidater för uppdraget. Här är sex kriterier som du bör utvärdera när du gör ditt val av firma:
Det är också viktigt att hämta in offerter från flera olika entreprenörer. Genom att jämföra anbuden kan man skapa sig en bild av vilka aktörer som presenterat ett konkurrenskraftigt pris. Priset är emellertid inte det enda man bör undersöka när det kommer till att väga anbuden mot varandra. Även övrigt innehåll är nog så viktigt och bör studeras i detalj. Variationer i pris kan i vissa fall hänföras till att entreprenörerna inkluderat olika arbeten och poster i offerterna. För att få en god översikt av innehållet i de olika anbuden är det ofta vettigt att föra in informationen i ett gemensamt kalkylblad. På så vis kan man jämföra vilka delar som omfattas i de olika offerterna, samt vad entreprenörerna tar i betalt för olika typer av arbeten och material – och inte bara jämföra totalpriset.
Något som allt fler byggherrar gör för att komma i kontakt med lämpliga entreprenörer är att registrera sina projekt på marknadsplatsen Byggstart.se. Detta är en plattform där bostadsägare kan hitta kvalitetssäkrade hantverksfirmor och ta emot anbud på sina uppdrag.
När man drar igång med ett så omfattande projekt som att bygga badrum är det viktigt att ha en bra bild av tidsåtgången. Viktiga påverkansfaktorer är storlek, hur väl man planerar projektet samt effektiviteten hos hantverkarna. Utöver detta behöver man se till att det inte finns några andra hinder för progress innan projektet drar igång, i form av exempelvis tillgång till material och eventuella bygglov.
Det är rekommenderat att man påbörjar planeringen minst ett par månader innan man tänkt dra igång med det faktiska byggarbetet. Genom att planera projektet noggrant krattar man för ett effektivt genomförande. Val och anskaffning av inredning, belysning och andra tillbehör bör redan vara ett avklarat kapitel innan hantverkarna kommer in. Genom att använda sig av professionella hantverkare kan tidsåtgången komma ner till 3–5 veckor innan badrummet är klart att användas. Likväl kan det vara smart att räkna in ytterligare 1–2 veckors svängrum för det fall att det skulle uppstå förseningar i något moment. Om badrummet man bygger är bostadens enda är det en god idé att försöka hitta ett annat ställe att bo på medan arbetet pågår.
Badrummet är bostadens mest kostsamma rum, mätt i kvadratmeterpris. Därför är det viktigt att förbereda projektet noga och även välja material som man kan trivas med under en lång tid framöver. Inte sällan tar det 15–25 år innan man renoverar badrummet igen. En tidlös design med högkvalitativa material är därför att föredra. Har man specifika önskemål kring materialen är det bra att specificera dessa för entreprenören.
Vi skiljer oftast på byggmaterial och material till ytskikt. Byggmaterial är exempelvis betong, gipsskivor, målarfärg och tätskikt. Ytskiktsmaterial kan istället handla om kakel, armatur, dusch, badkar, handfat och badrumsskåp. Det är vanligt att entreprenören står för anskaffandet av byggmaterialen, medan du som kund själv står för anskaffandet av en del eller alla ytskiktsmaterial. Märk väl att entreprenörer ofta kan ha bra rabatter även på ytskiktsmaterial, vilket du ofta kan dra nytta av.
En del byggherrar som ska igång med att bygga badrum överväger att köpa in allt material på egen hand. Gör man detta har man total kontroll över vad som köps in och till vilket pris. Även om detta kan verka frestande riskerar men att skapa en hel del onödiga problem. När man köper in material själv kan det inte sällan uppstå problem och förseningar som kommer av att man inte mätt korrekt eller beställt fel vara. Utöver detta står man själv som ansvarig för överflödigt material och leveransförseningar. I sådana fall betyder detta att byggherren tvingas betala för den tid som hantverkarna väntar på material. Vid eventuella förseningar är det viktigt att hålla entreprenören uppdaterad.
Med ett snittpris på över 200.000 kr är det ett kostsamt projekt att bygga badrum. Finansieringen av projektet behöver därför redas ut tidigt i processen. På så sätt kan man sätta upp ramarna för sitt projekt och identifiera de lösningsalternativ som står till buds inom dem. Projektet behöver vara realistiskt och möjligt för dig som byggherre att finansiera. Det finns i huvudsak tre olika sätt att finansiera byggnationen av ett badrum:
Kom ihåg att du eventuellt kan vara berättigad till rotavdrag i samband med att du ska bygga badrum. I den [här] artikeln kan du läsa mer.
Ska man bygga badrum bör man först säkerställa att projektet inte kräver att man söker bygglov hos kommunen. I de allra flesta fall behöver man inte den här typen av godkännande för att bygga badrum, med undantag om du måste dra nya rör. Det finns ytterligare tre fall som nästan alltid kräver bygglov eller bygganmälan:
Det är alltså viktigt att man kontaktar byggnadsnämnden i kommunen i ett tidigt skede, innan man utfört arbete som omfattas av någon av ovanstående punkter. Om projektet kräver bygglov för att genomföras bör man bereda sig på upp till 10 veckors handläggningstid. I vissa fall kan det vara rimligt att ta in en fackman att söka å byggherrens vägnar. Inte sällan blir det badrumsentreprenören som då kliver in som ansvarig sökande part. Uppgiften för den här parten blir då att inhämta all nödvändig information och förbereda ansökningsunderlaget innan det skickas in till kommunen. Att ta in en extern part att göra det här arbetet kommer givetvis med en prislapp, men i vissa fall är det detta som krävs för att projektet ska bli godkänt. Dessutom är det inte helt enkelt att förbereda en komplett ansökan, så även av den anledningen kan det vara praktiskt att överlåta uppgiften till en fackkunnig person.
När projektet är avslutat och badrummet står klart att användas är det viktigt att man kommer ihåg att se till att man får all relevant information skickad till sig av entreprenören. Man behöver säkerställa att informationen man får till sig innehåller detaljer kring vilket arbete det är som utförts samt vilka material som man använt under badrumsbyggnationen, såsom BRK-intyg och egenkontroller på eldragning och VVS-arbeten. Sådana handlingar kan bli aktuella i samband med eventuella framtida försäkringsärenden, eller vid försäljning av bostaden. Om man inte har någon adekvat dokumentation på arbetet som utförts kommer badrummet sannolikt dra ner värderingen på bostaden. Det är alltså av största vikt att man sparar både dokumentation och kvitton som berör det nya badrummet efter projektavslut.