Fundamentet är avgörande för hur lyckat ett byggprojekt blir när det är färdigställt. Fundamentet ska bära upp vikten av hela husets stomme och fördela vikten ner i betongsulan. Blir det något fel när fundamentet gjuts kan det leda till att resten av byggprojektet misslyckas. I den här artikeln ska vi titta närmare på vilka hantverkare som krävs för uppdraget och hur du hittar rätt byggföretag för att gjuta rätt sorts fundament.
Hur mycket det kostar att bygga formen och gjuta ett fundament varierar från projekt till projekt. En grund är en förutsättning för alla slags byggnader. Tittar vi på bostadshus är dock skillnaderna stora och särskilt markförhållandena på tomten har stor inverkan på totalkostnaden. Om tomten har mycket synlig berggrund, lera, sand eller andra komplikationer bestämmer det vilka krav som ställs på fundamentet, och det har en stor inverkan på priset. Därför är det svårt att göra en uppskattning av totalsumman innan en eller flera branschkunniga har varit på plats och gjort en bedömning av jordmånen och vilken typ av fundament som är mest lämpat för projektet.
Trots det kan det vara bra att titta på hur mycket det vanligtvis kostar att gjuta fundament för bostadshus. Genom att göra det kan du få en uppfattning om vilken nivå kostnaderna ligger normalt sett. Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger genomsnittspriset för att bygga fundament på cirka 200.000 kronor för en villa.
Markförhållandena är det som påverkar kostnaderna för fundamentet mest. Utgifterna varierar utifrån hur stora behov det finns för utgrävning, brytning av sten, sprängning av berggrund och dränering. Markförhållandena styr också vilken typ av fundament som lämpar sig bäst. Det finns många olika typer av husgrunder och alla har olika pris. I Sverige är det vanligast med betongplatta, krypgrund eller husgrund med källare som grund för bostadshus. Det är bra och relativt billiga alternativ men det är inte säkert att du kan välja vilket alternativ du vill, eftersom alla grunder in passar för alla markförhållanden.
Fundamentet är en essentiell del vid en nybyggnation, oavsett storlek på byggnaden. Därför är det viktigt att hitta duktiga hantverkare som har kompetens för att gjuta alla typer av grunder till nybyggnationer. Det finns två sätt att organisera arbetet med en nybyggnation på:
Vid ett bygge av ett nytt hus är totalentreprenad det vanligaste sättet att organisera arbetet på. Det beror på att det krävs expertis inom en rad olika hantverksområden, något som gör att det kan vara svårt för byggherren att hitta alla de nödvändiga hantverkarna. Genom att välja totalentreprenad behöver man varken ansvara för att kontraktera hantverkarna eller koordinera dem. I en totalentreprenad ingår även de hantverkare som står för grävning och gjutning av grunden.
Det finns även fördelar med att välja delad entreprenad för att organisera projektet. Några projekt är så pass omfattande att det kan vara ändamålsenligt att dela upp arbetet mellan flera företag. I de fallen är det i regel grävarbetet och arbetet med att gjuta grunden som delas av från det övriga projektet och får utgöra en egen entreprenad. En sådan lösning innebär i regel att ett företag får i uppdrag att utföra gjutningsarbetet med fundamentet och ett byggföretag står för uppförandet av huset. Eftersom de båda arbetsområdena inte överlappar varandra i någon större utsträckning finns det i regel inget behov av koordinering mellan de olika företagen. I och med det försvinner en av de stora fördelarna med en totalentreprenad.
Det flesta entreprenörer är snickarfirmor som måste kontraktera underentreprenörer som kan stå för grävarbetet, eftersom inte alla snickarfirmor har den kompetensen internt i företaget. Samma sak gäller för de maskiner som är nödvändiga för att utföra arbetet. Vilken entreprenadform som är bäst för ditt projekt beror på projektets storlek och övriga omständigheter. Det är i regel bra att rådgöra med entreprenören och basera det avgörande beslutet på hantverkarens råd.
När du ska välja entreprenör för att bygga hus är det viktigt att du hittar en entreprenör som har de bästa förutsättningarna för att genomföra projektet på ett bra sätt. Du ska prioritera entreprenörer som är specialiserade på att bygga hus och som kan visa upp referenser från flera tidigare, väl genomförda projekt.
Ett allt mer populärt alternativ bland blivande husägare som ska hitta hantverkare som kan gjuta fundament är marknadsplatsen Byggstart.se. Byggstart är en gratistjänst som sätter byggherrar i kontakt med kvalitetskontrollerade entreprenörer och hantverkare.
Ett grundligt arbete med fundamentet ger en bra utgångspunkt för resten av projektet. Förberedelser är viktiga, du ska aldrig vara dåligt förberedd inför någon form av byggarbete, men samtidigt går det bara att förbereda sig till en viss gräns. Det beror bland annat på att du inte vet vilka markförhållanden som finns på tomten om du inte har fått en geologisk undersökning utförd. Om du inte har det är det först när markentreprenören börjar gräva som du vet exakt vilken jordmån och eventuella problem som döljer sig under markytan. Stenblock och berggrund är två exempel på sådant som kan göra att det är nödvändigt att göra stora ändringar i planeringen. Det kan även innebära att entreprenören måste gjuta en annan typ av fundament än det ni först kommit överens om. I värsta fall kan du bli tvungen att bygga huset på en annan del av tomten. På grund av de faktorer som vi har nämnt här är det viktigt att även göra förberedelser i form av en budget som har utrymme för oförutsedda utgifter. Du bör ha en buffertpost i din byggbudget som motsvarar 10-20 procent av den totala budgeten.
Till viss del går det att bilda sig en uppfattning om markförhållandena innan markentreprenören börjar gräva. Det minskar risken för att det uppstår komplikationer. Ett sätt är att låta markentreprenören och de övriga hantverkarna göra en bedömning av tomten och dess förutsättningar. Du kan även låta göra en geoteknisk undersökning då en sådan kartlägger förhållandena i marken exakt. På så sätt minimerar du även risken för att det dyker upp stora överraskningar under grävarbetet. Vet du att tomten ligger på berggrund är det en viktig del av förberedelserna att se till att du anlitar en entreprenör som har rätt kompetens och utrustning för att kunna bryta bort sten. Formsättningssnickaren som ska bygga formsättningen och formen som betongen ska hällas i ska få tillgång till arkitektritningarna så tidigt som möjligt. Då kan de göra sina ritningar till hur gjutformen och formsättningen ska byggas.
Kom även ihåg att en viktig del av förberedelserna är att hitta rätt entreprenör till uppdraget. Du ska alltid begära in anbud från tre entreprenörer. Gör du det är det enkelt att jämföra offerterna utifrån pris, kompetens och vad som ingår i arbetet.
De vanligaste varianterna av husgrunder är betongplatta, krypgrund och grund med källare. Det är relativt enkla konstruktioner att gjuta i betong. Förutom cementen finns det inget större behov av byggmaterial för att kunna utföra arbetet. Den största delen av budgeten går till arbetstimmar och inte material. För att kunna gjuta i betong måste det finnas en formsättning, en ram som håller betongen på plats medan den brinner. Därefter rivs formsättningen. Det går antingen att bygga formsättningen på plats på tomten eller använda en färdigproducerad systemform. Ska du gjuta en husgrund med en unik utformning är det i regel det första alternativet som gäller. Formsättningssnickaren bygger då en form av träplankor, som hålls samman med hjälp av balkar, bultar och strävor, på plats på tomten. Bultarna gör det enkelt att ta bort formen när betongen är torr. Det går fortare att arbeta med en systemform och det ställer inte heller lika höga krav på formsättningssnickarens kompetens.
När du anlitar en entreprenör ingår även ansvaret för inköp av byggmaterial i kontraktet. Det samma gäller inhyrning av anläggningsmaskiner som kan vara nödvändiga för såväl grävning som gjutning av fundament. Det gäller oavsett om du väljer totalentreprenad eller delad entreprenad. Genom att överlåta materialinköpet till entreprenören får du som byggherre en rad fördelar. För en lekman kan det vara svårt att veta vilket material som är bäst eller avgöra hur tidigt materialet måste beställas för att finnas på plats när byggarbetet startar.
Att gjuta grund är en viktig del i arbetet med att bygga hus och ingår i den totala budgeten för husbygget. Du behöver alltså inte ha en särskild finansiering för fundamentet. Hur en nybyggnation finansieras beror på om det handlar om att bygga en villa, flerfamiljshus, hyreshus eller något annat. Det vanligaste finansieringssättet för en enfamiljsbostad är ett bostadslån, men det finns även andra möjligheter. Det är viktigt att du har hela finansieringen klar så tidigt som möjligt under planeringsfasen så att du vet vilka budgetramar du har . Du ska inte skriva några avtal eller göra några muntliga överenskommelser innan finansieringssättet är klart.
När du ska anlita hantverkare ska du alltid skriva ett juridiskt bindande avtal. Det ska detaljerat beskriva det som du och entreprenören har kommit överens om. Ett bra kontrakt kan utgöra en bra utgångspunkt för att lösa konflikter ifall sådana skulle uppstå. Den viktigaste anledningen till att skriva ett kontrakt är dock att det ger båda parter en tydlig bild över vad som är överenskommet. Det gör även att arbetet bli lättare att utföra.
Kom ihåg att avtalet med entreprenören bara är ett av flera dokument som du måste hålla reda på när du ska bygga ett nytt hus. Det skrivs flera kontrakt, till exempel för tomtköp och med arkitekten. Dessutom tillkommer pappersarbete som är relaterat till bygglovsansökan. Bygger du ett hus för att sälja det, till exempel när det nya huset består av flera lägenheter, skriver du i regel även kontrakt med en mäklare som ska stå för marknadsföring och försäljning, och sedan ska det skrivas ytterligare kontrakt med de nya ägarna.
Avtal behövs även för finansieringen. Du måste skriva ett låneavtal med banken, beroende på vilken typ av lån som du väljer. Det är alltid viktigt att du vet exakt vad det är du förbinder dig till när du skriver under dokument av det här slaget. Beroende på projektets omfattning och andra omständigheter, kan det vara bra att kontakta en advokat för att få hjälp med de olika avtalen. Du kan även anlita en advokat för att få hjälp med att utforma innehållet i kontrakten. Detsamma gäller angående att läsa kontrakt från den andra parten, till exempel den mäklare som du köper tomten av. Du kan bespara dig själv mycket huvudbry genom att verkligen förstå vad alla kontrakt som ingår i projektet går ut på.