När du ska gjuta en grund, exempelvis för att bygga ut huset, är det många viktiga val du måste överväga och ta under arbetets gång. I den här artikeln hittar du all den information som du behöver när du ska bygga ett fundament med hjälp av mursystem. Du kommer bland annat få information om hur mycket ett sådant projekt kan kosta och hur du gör för att hitta kvalificerade hantverkare för att utföra arbetet.
Du kan inte förbereda dig på precis allt när du ska bygga eller gjuta ett fundament. Det är till exempel omöjligt att veta exakt hur markförhållandena ser ut innan markentreprenören börjar gräva på tomten. Väderförhållanden inverkar också på hur snabbt betongen härdar och om det finns mycket berggrund eller stenblock, ytligt eller under markytan. kan det ställa till problem när markentreprenören ska jämna ut marken. Dessa faktorer gör att arbetet med att bygga upp ett mursystem kan bli betydligt mer komplicerat än vad du först hade räknat med. Det är svårt att sätta upp en budget och göra en tidsplan för alla typer av oförutsägbara projekt, men trots osäkerheten kan du till viss del ändå göra förberedelser innan du ger klartecken för att grävarbetet kan starta upp.
Hos Statens geotekniska institut (SGI) kan du hitta Branschens Geotekniska Arkiv (BGA), en databas som innehåller cirka 20.000 undersökningspunkter över hela Sverige. Med hjälp av databasen kan mata in adressen till din fastighet eller det område där du bor och få information om vilka markförhållanden som är aktuella. Då får du en föraning om hur djupt entreprenören måste gräva och vad som kan finnas i marken.
I vissa fall kan det vara risk för sättningar i marken. Om så är fallet måste undersidan av mursystemet säkras upp och det görs genom att hålla en viss distans till den övriga konstruktionen. Den yta som grävs ut måste vara större än yttermåtten för mursystemet. Om fundamentet ska byggas upp under marknivå, till exempel hus med källare, måste du se till att dränera runt grunden på rätt sätt. Utan en tillräcklig dränering riskerar du fuktskador som i värsta fall kan leda till mögel- och rötskador.
Även om det finns många oförutsägbara faktorer med ett sådant här projekt är det ändå smart att planera så bra och så mycket det är möjligt. Ett lyckat projekt förutsätter en bra planering och på så sätt kommer du även ha en bättre kontroll på de löpande utgifterna. Av den anledningen ska du se till att en stor del, eller rejält tilltagen enskild post, av din budget är avsatt för oförutsedda utgifter. I din tidsplan måste du även ha med start- och slutdatum för bygget av mursystemet och när det påföljande arbetet kan starta.
När du planerar ett bygge med ett mursystem som fundament är det av yttersta vikt att du anlitar hantverkare med rätt utbildning och tidigare erfarenhet av liknande arbeten. För att undvika skador till följd av sättningar i huset måste arbetet utföras på ett fackmannamässigt och korrekt sätt. Sättningsskador kostar betydligt mer att åtgärda i efterhand än vad det kostar att anlita en kvalificerad entreprenör och få arbetet korrekt gjort från början. Det lönar sig så gott som aldrig att göra det här arbetet på egen hand. Här följer några tips för hur du hittar rätt entreprenör:
Det är inte alltid lätt att hitta rätt entreprenör och dessvärre finns det en hel del oseriösa aktörer på marknaden. Ett alternativ som blir alltmer populärt att använda sig av är marknadsplatsen Byggstart.se. På Byggstart kan du registrera ditt projekt för att få det matchat mot entreprenörer som är kvalitetskontrollerade utifrån en rad kriterier.
Priser för att sätta upp ett mursystem beror till stor del på vilka markförhållanden som råder på tomten. Därför är det också svårt att säga något exakt om priset innan entreprenören har varit på tomten och gjort en bedömning eller en geoteknisk undersökning är utförd. Det du däremot kan göra för att få ett hum om prisnivån är att titta på genomsnittspriser för liknande projekt. Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger snittpriset för mursystem på cirka 700 kronor per löpmeter. Priset är inklusive moms och inkluderar alla kostnader för arbete och material. Tänk dock på att det är ett genomsnittspris och att det kan förekomma stora variationer. I vissa fall kan kostnaden ligga på 500 kronor per löpmeter och i andra fall vara så hög som 1.200 kronor per löpmeter. Dessutom måste du räkna med extra kostnader knutna till grävarbetet.
Om det är risk för tjälspräning måste mursystemet tjälsäkras. Tjäle kan orsaka sättningar som gör att grunden utvidgar sig och därför måste mursystemet isoleras cirka cirka en meter ut från mursystemsväggen. Utanför isoleringen måste du se till att dränera marken ordentligt för att förhindra att det uppstår fuktskador på husgrunden. Fuktskador kan vara svåra att upptäcka och är dyra att åtgärda.
Genom att sätta upp en detaljerad budget får du en översikt över ekonomin även om det är svårt att bedöma vad hela arbetet kommer att kosta. Med en budget är det lättare för dig att göra justeringar allteftersom de olika utgifterna dyker upp. Nä du sätter upp en budget ska du även se till att ta höjd för oförutsedda utgifter.
När du ska bygga upp en grund med hjälp av ett mursystem måste du ta ställning till vilka material som du ska använda. Det krävs olika sorters mursystem till olika markförhållanden och huruvida mursystemet ska byggas upp ovanför eller under marknivå. Du måste även bestämma vilken typ av formsättning, dränering och isolering som är mest lämpad. Ibland är det även aktuellt med inbyggda värmeslingor och radonsäkring. Alla dessa faktorer måste du ta hänsyn till när du gör dina materialval. För att undvika att välja fel material är det ett gott råd att du tar hjälp av en fackkunnig. De många alternativen gör att det kan vara svårt att välja material, inte minst på grund av att alla projekt skiljer sig åt och har olika förutsättningar. För en del byggprojekt krävs det att materialet är specialanpassat och då kan det bli aktuellt att köpa prefabricerade mursystemselement. Mursystemet fungerar då som såväl fasad, formsättning och isolering.
För att få mer kontroll på fukt och temperatur är det i regel en fördel att gjuta en betongsula innanför mursystemet. Stora betonggrunder kräver stora mängder betong och det är mycket som ska tas hänsyn till när arbetet utförs. Betongsulan måste rätt höjd och rätt fall och därför är det en stark rekommendation att överlåta det arbetet till entreprenören.
Ett mursystem med krypgrund bör undvikas eftersom hålrummen kommer att göra det svårare att kontrollera fuktmängden. En för hög fuktmängd kan medföra skador som är mycket kostsamma att åtgärda. Ibland räcker det med att isolera på utsidan av mursystemet eller husgrunden, men det beror på vilken typ av byggnad som ska byggas upp på grunden.
Det finns många olika typer av betong och vilken variant som är optimal för ditt mursystem beror på användningsområde och tryckbelastning. Privatpersoner använder i regel fiberarmerad betong eller färdig betong. Det förstnämnda innehåller plast- och stålfibrer och är ett nyare alternativ till den traditionella armeringen. Med fiberarmerad betong är det ingen riska att armeringen sjunker under gjutningen och den här betongsorten används för att gjuta golv i garage, bostäder och för att fylla mursystem. Avjämningen måste dock göras mycket noggrant för att inte fibrerna ska sticka upp ur betongen när den här härdat. Om det skulle ske är det mycket svårt att få golvytan plan.
Traditionell armering är att föredra till större betongsulor. Betongen måste klara av belastningen och även om den här ett högt tryckmotstånd är dragbelastningsförmågan desto sämre. Därför är armeringen viktig. Mursystem, som de flesta andra grundkonstruktioner som är tillverkade av betong, måste armeras. När du ska välja armering måste du se till att den passar formsättningen. Tjockleken, höjden och densiteten på mursystemet avgör hur mycket armering som behövs.
När du ska bygga mursystem har du i regel fyra finansieringsalternativ. Vilket alternativ som är lämpligast beror på din ekonomiska situation, hur stor buffert du har, om du har ett bolån sedan tidigare och hur snabbt du kan betala tillbaka ett eventuellt lån. Här är en översikt över de vanligaste alternativen:
Som vi har har tagit upp tidigare är det svårt att räkna på ett konkret pris för ett mursystem, men genom att sätta upp en detaljerad budget som tar höjd för oförutsedda utgifter, har du bättre kontroll över kostnaderna. För att kunna avgöra vilken finansieringsmetod som är optimal för din ekonomiska situation kan det vara klokt att rådgöra med din bank.
I de allra flesta fall är det nödvändigt att ansöka om bygglov från kommunen innan du kan påbörja något som helst arbete. Huruvida projektet är bygglovspliktigt eller inte beror på hur stort du ska bygga och hur komplext arbetet är. Utöver en bygglovsplikten måste ditt bygge även följa den kommunala detaljplanen för området. Du behöver sällan ansöka om bygglov eller dispens från den kommunala detaljplanen för själva mursystemet, men du måste med största sannolikhet ansöka om bygglov för byggnaden som ska stå på grunden. Därför är det viktigt att du i god tid undersöker vilka tillstånd och lov som krävs för att genomföra projektet på laglig väg.
Huvudregeln är att alla byggnader som är avsedda som bostäder är bygglovspliktiga. Ska du till exempel bygga en sommarstuga måste du ansöka om bygglov och det gäller även om byggnaden innehåller badrum, kök, sovrum, vardagsrum eller våtrum. Även bygge av garage och förråd är bygglovspliktiga.
Om du är osäker på vad som gäller för ditt tänkta bygge är det bästa att kontakta kommunens bygglovshandläggare så hjälper de dig vidare. För större byggprojekt, till exempel ett nytt hus, krävs det att du har en projektör som ansöker om bygglov för din räkning. Projektören är i regel arkitekten som har ritat byggnaden, entreprenören eller en konstruktör.
När mursystemet och grunden är färdig ska du låta en oberoende besiktningsman utföra en slutbesiktning för att kontrollera att arbetet är korrekt utfört och i enlighet med gällande regelverk. När slutbesiktningen är avklarad och eventuella brister och fel åtgärdade ska du se till att få slutdokumentationen från entreprenören. Slutdokumentationen innehåller viktig information om arbetet som har genomförts och vilka maskiner och material som har använts. Dokumenten är viktigt att snabbt ha till hands vid eventuella försäkringsärenden, framtida byggprojekt och renoveringar samt när du ska sälja huset.
Att sätta upp ett mursystem är relativt enkelt men det är ändock viktigt att arbetet blir korrekt utfört för att undvika problem och skador som är dyra att åtgärda. Därför är det en stark rekommendation att du anlitar professionella hantverkare för att bygga upp ditt mursystem och gjuta grunden.