När du bygger ett nytt hus är det många bestlut som måste tas. I den här artikeln ska vi ta oss an för- och nackdelar med att bygga ett enplanshus och titta närmare på hur du kan göra för att förbereda dig på bästa sätt.
Det är ett stort projekt att bygga ett hus från grunden och det krävs en noggrann planering för att säkerställa att processen går så smärtfritt som möjligt. Det gäller att du sätter dig in i vilka möjligheter du har utan att ditt bygge strider på den kommunala detaljplanen och att du tänker igenom ordentligt vilka funktioner som du vill att bostaden ska ha. När du bygger ett nytt hus planerar du troligen att bo i huset i många år framöver. Då är det viktigt att tänka på att livet ändras och i takt med att din ålder stiger kan du till exempel uppleva att det blir svårare att gå i trappor. I andra faser av livet kan det vara en utmaning att hålla små barn borta från trapporna och många tycker att det är bättre att bo i ett enplanshus. I ett enplanshus förlorar man dock en del av utsikten och om huset ligger i ett tätbebyggt område kan en del uppleva att det är otryggt att ha sovrummet på markplan. I gengäld har du tillgång till utomhusytor från hela huset.
För att göra det lättare för dig att komma fram till de olika besluten är det klokt att kontakta en arkitekt så tidigt som möjligt i processen. Då kan ni gemensamt diskutera igenom vad som passar för din livssituation nu och i framtiden samt hitta lösningar som du kommer att vara nöjd med en lång tid framöver. En arkitekt kan se möjligheter som du själv inte kan se eller har tänkt på. Dessutom kan arkitekten ansöka om bygglov för din räkning och är i regel även den som står som projektör för husbygget.
Priset är självklart en viktig faktor när du ska påbörja ett så stort projekt som att bygga ett enplanshus. Här tar man hänsyn till lokala regleringar, personliga behov och tomtens utformning. Det är svårt att säga något generellt om hur mycket det kostar att bygga ett nytt enplanshus eftersom det är många faktorer som spelar in och som avgör vad som lönar sig mest. Den bärande konstruktionen är något enklare att bygga för ett enplanshus än ett hus med flera våningsplan. I gengäld krävs det mer markarbete eftersom ytan för ett enplanshus är större än exempelvis ett en och en halvplanshus. Ett enplanshus är även mer beroende av vilka markförhållanden som det finns på tomten. Finns det till exempel mycket sten eller berggrun, som måste sprängas bort, eller stora nivåskillnader som måste jämnas ut kan det göra att det till och med blir dyrare att bygga ett hus i ett plan.
När vi utgår från prisdatabasen på Byggstart.se ser vi att genomsnittspriset på att bygga hus ligger på cirka 28.000 kronor per kvadratmeter, allt arbete och material är inkluderat. Tänk även på att det kan vara stora variationer beroende på var i landet du bygger, vilka markförhållanden som råder på tomten och önskad standard. Det ger dig likväl ett riktmärke för vad du kan förvänta dig i kostnadsväg.
För att ett husbygge ska bli framgångsrikt och slutresultatet lyckat är det av yttersta vikt att du anlitar en professionell entreprenör. Du ska leta efter ett företag som är seriöst och pålitligt samt har erfarenhet av liknande projekt. Innan du skriver kontrakt med den entreprenör som du har valt är det viktigt att du gör en grundlig bakgrundskontroll. Det finns tyvärr många oseriösa aktörer i branschen och det är inte alltid lätt för en oerfaren byggherre att veta hur man ska gå tillväga för att undvika dem. Om du inte har tidigare erfarenhet av byggbranschen kan det även vara svårt att bedöma hantverkarnas kompetens.
För att underlätta för sig själva väljer allt fler byggherrar att använda sig av marknadsplastsen Byggstart.se för att komma i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare och entreprenörer.
Det är många hantverkare inblandade i arbetet med att bygga ett enplanshus. Om du inte har tidigare erfarenhet av att leda projekt av det här slaget är det en rekommendation att du väljer att organisera det som en totalentreprenad. Det innebär att du skriver kontrakt med en totalentreprenör, vanligtvis en snickarfirma, som tar på sig ansvaret för att kontraktera alla underentreprenörer som behövs. Det gör det lättare för dig att en översikt över arbetet eftersom du bara har ett företag att förhålla dig till. Totalentreprenören har även ansvaret för att åtgärda de eventuella brister eller fel som upptäcks i efterhand. Det är vanligt att större byggföretag som tar på sig totalentreprenader har fasta underentreprenörer som de anlitar i samband med olika projekt. I och med det vet de att samarbetet fungerar bra och att det inte kommer uppstå några konflikter på byggplatsen. Vanligtvis gör totalentreprenören ett prispåslag på cirka 10 procent för att täcka kostnaderna för det administrativa arbetet.
Alternativet är att välja delad entreprenad och då är det du som byggherre som är ansvarig för att anlita alla nödvändiga underentreprenörer samt att koordinera arbetet dem emellan och se till att rätt hantverkare är på plats vid rätt tidpunkt. Det kan vara både ett tids- och energikrävande arbete, särskilt om du inte har kunskap om vad som ska göras i varje led. Du kan inte heller förutsäga hur samarbetet mellan de olika hantverkarna kommer att fungera eller om det kommer att uppstå en eller flera konflikter under arbetets gång. I gengäld har du större möjlighet att välja de hantverkare som du vill ha till varje arbetsområde och du kan även gå in och i detaljstyra projektet mer än vad du kan vid en totalentreprenad.
Normalt sett är det entreprenören som köper in byggvaror och material. Några byggherrar väljer dock att ta på sig ansvaret för materialinköpet för att spara lite pengar och för att försöka förhandla sig till rabatter. Att göra så är dock ingen rekommendation eftersom entreprenören kan neka till att använda material som de inte har köpt in själva och således heller inte kan garantera produkternas kvalitet för. Hantverkare har i regel bra rabatt hos de leverantörer som de handlar av regelbundet och den rabatten kommer även dig som byggherre till godo om du överlåter materialinköpet till entreprenören. Dessutom har en professionell aktör den erfarenhet och kunskap som krävs för att välja rätt material för de olika arbetena och de kan även beräkna rätt mängd. Normalt sett är det även den som står för materialinköpet som är ansvarig för att materialleveransen kommer på avtalad tid.
Det finns ändå några produkter som de flesta föredrar att köpa in på egen hand. Eftersom det finns ett enormt utbud och ungefär lika många olika smaker, är det lättare för dig som byggherre att köpa in till exempel köksinredning eller garderober, än att låta entreprenören gissa vad du vill ha. Detsamma gäller ytskiktsmaterial som exempelvis kakel, klinker och parkettgolv, men det är alltid viktigt att avtala detta med hantverkaren innan arbetet påbörjas. Det kan även löna sig att du tittar ut de ytskiktsmaterial, armaturer, badrums- och köksmöbler du vill ha själv och sedan beställer dem via hantverkaren.
Det är olika lagstiftning som gäller beroende på om du köper in materialet själv eller om entreprenören gör det. Står du som byggherre för inköpet omfattas det av konsumentköplagen och du har rätt till 30 dagars bytesrätt eller en ersättningsvara om den vara som du köper är skadad eller felaktig. Köper hantverkaren in materialet omfattas köpet istället av det kontrakt som du och entreprenören skriver, och det är hantverkaren som tar hand om eventuella problem med fellevererat eller skadat material.
Att bygga ett nytt hus är en stor investering och i regel något som du bara gör en gång i livet. Det är viktigt att räkna ordentligt på hur mycket du har råd att investera och komma fram till hur du ska finansiera projektet. Du ska se till att ha finansieringen klar så tidigt som möjligt eftersom det kommer att göra att hela processen flyter på betydligt enklare. Dessutom är det lättare att göra en exakt budget när du vet hur mycket pengar du har att röra dig med.
Det finns flera olika sätt att finansiera ett byggprojekt på. När du överväger olika finansieringsalternativ måste du ta hänsyn till din personliga ekonomi och det är omöjligt för en utomstående att komma med några konkreta råd om inte personen i fråga har insikt i din ekonomiska situation. Det billigaste sättet att finansiera ett bygge av ett enplanshus på är med hjälp av eget kapital. Då har du redan tillgång till pengarna och du slipper de räntekostnader som följer med ett lån. Det handlar emellertid om stora summor och det är långt ifrån alla som har de beloppen stående på ett konto. De allra flesta måste se sig om efter andra finansieringsalternativ och det vanligaste sättet för att finansiera ett bygge av ett nytt hus på är en byggnadskredit. Banken tar tomten som säkerhet och betalar ut lånet i takt med att huset byggs. I regel kräver banken att du använder eget kapital innan du får tillgång till byggnadskrediten och du ska i regel även kunna visa att du har ekonomi för att klara att budgeten överskrids med 10 - 15 procent. Eftersom banken tar en högre risk med en byggnadskredit är i regel även räntan högre än för ett bostadslån. När huset är färdigställt och inflyttningsklart lägger banken i regel om byggnadskrediten till ett bolån med lägre ränta.
Många som bygger ett nytt enplanshus vill att huset ska bli så energieffektivt som möjligt. Med hjälp av olika energilösningar går det att bygga ett hus så att det periodvis producerar mer energi än vad som går åt för att driva det. Om du installerar solceller kan du sälja tillbaka överskottet av den el som produceras till din elnätsleverantör. Du kan även ansöka om installationsbidrag, ett så kallat solcellsstöd, från svenska staten. Solcellsstödet handläggs och beslutas av Länsstyrelsen och du hittar ansökningshandlingarna på den lokala Länsstyrelsens hemsida.