Det finns många olika anledningar till att man som bostadsägare kan vilja göra en badrumsrenovering. Ibland kan det handla om att man vill ge bostaden ett mer modernt uttryck. Andra gånger kan det vara rent nödvändigt, eftersom det uppstått vattenskador eller man har behov av bättre tekniska lösningar för värme och ventilation. En totalrenovering av badrummet blir självfallet avsevärt dyrare än att bara fräscha upp ytskikten. Samtidigt kan en mer omfattande badrumsrenovering leda till en betydande värdeökning. Oavsett anledningen till att man vill dra igång med att renovera badrum finns det ett antal frågor som man behöver sätta sig in i innan man startar upp projektet. I den här artikeln hittar du grundläggande, viktig information om badrumsrenovering.
Badrummet är oftast det absolut dyraste rummet att realisera i hela huset. I badrummet är det många tekniska installationer som behöver komma på plats och det krävs hantverkare inom flera fackområden för att bygga badrummet (VVS-installatör/rörmokare, elektriker, våtrumsspecialist, plattsättare/murare, snickare och målare).
Marknadsplatsen Byggstart.se har en prisdatabas och enligt denna kostar en totalrenovering av badrummet i genomsnitt runt 240.000 kr. Det här priset inkluderar allt arbete, inom samtliga fackområden, samt kakel, armaturer och annan badrumsinredning. Notera att detta är ett snittpris – priserna varierar mycket, beroende på storlek, standard och projektets komplexitet. Var prislappen för just ditt badrum hamnar i förhållande till snittpriset avgörs av en rad olika faktorer. Dessa kostnadsdrivare varierar i betydelse - en del påverkar slutpriset mer än andra.
En uppenbar kostnadsdrivare är valet av entreprenör. Entreprenörernas erbjudanden kan skilja sig åt betydligt, beroende på effektivitet och timersättning. När det kommer till badrum är det inte fel att försöka få tag i en entreprenör med våtrumscertifikat. Detta är frivilligt, men innebär en garanti på att man är kompetenta inom området.
Att vara kostnadsmedveten i sina val av material är också ett grepp som kan bidra till att hålla kostnaderna i schack. Både kakel och badrumsinredning kommer i en rad olika prisklasser och utföranden. Utöver detta kan det vara en bra idé att hålla utkik efter tillfälliga erbjudanden och kampanjer. Ett ekonomiskt fördelaktigt alternativ kan också vara att välja våtrumspanel istället för det traditionella kaklet.
Ytterligare ett grepp är att behålla de befintliga rördragningarna och väggarna. Om man gör större ombyggnationer (exempelvis om man bygger ut badrummet) eller drar om rör och gör nya golvbrunnar kommer detta kosta ytterligare pengar jämfört med att behålla dagens lösning som den är. Kom ihåg att den här typen av mer omfattande arbete ibland kan utlösa lovplikten, så att du behöver söka bygglov hos kommunen.
Under anbudsprocessen är det viktigt att sålla ut en firma som har god kompetens inom våtrum och tätskikt, samt kakling. Det finns huvudsakligen två olika sätt som man kan organisera ett byggprojekt – som en delad entreprenad eller som totalentreprenad. Delad entreprenad betyder att du som byggherre skriver kontrakt med var och en av firmorna inom de olika fackområdena, som plattsättare/murare, våtrumsspecialist, rörmokare och elektriker. Vid en totalentreprenad har man istället endast ett avtal med en entreprenör. Denna ansvarar för helheten, att koordinera allt arbete och att arbetet genomförs korrekt inom alla områden. Ofta tar totalentreprenören in ett antal olika underentreprenörer som utför arbetet inom de områden som man själva inte har specialistkompetens. Oavsett antalet underentreprenörer är det dock endast totalentreprenören som byggherren har att förhålla sig till.
I samband med att man ska hitta hantverkare till bygg- och renoveringsprojekt är det numera allt fler som väljer att vända sig till marknadsplatsen Byggstart.se. Byggstart är en gratistjänst som kopplar ihop byggherrar med kvalitetssäkrade hantverkare och entreprenörer.
Att renovera badrum innebär normalt sett ett projekt som kräver mellan 2 och 6 veckor att slutföra. Nedan hittar du en översikt över de steg som ingår i en badrumsförnyelse av den här typen:
Anbudsprocessen: Det första du behöver göra är att anlita rätt entreprenör. För att försäkra dig om att du väljer en entreprenör med en konkurrenskraftig prissättning bör du hämta in flera – gärna tre, offerter från olika aktörer. På så vis kan du även jämföra innehåll i anbuden, i form av arbete och material, samt tidsåtgång för genomförandet. Försäkra dig om att de entreprenörer som du väljer bland har alla försäkringar och eventuella tillstånd på plats, samt att de har en ekonomi som är stabil. Om du vill ha hjälp med att hitta rätt entreprenör, [klicka här].
Rivning av det befintliga badrummet: Den stora skillnaden mellan att bara fräscha upp ett befintligt badrum och att göra en renovering av det, är omfattningen av arbetet. En badrumsrenovering är inte sällan långt mer komplext och innebär normalt sett att man byter ut den existerande interiören tillsammans med de VVS-tekniska lösningarna. Det fysiska arbetet börjar därför ofta med rivning ned till bjälklaget, alternativt betongen.
Tekniskt arbete: Efter rivningen är det inte sällan som man byter ut rör och golvbrunnar, förutsatt att det finns behov. Om badrummet är äldre än 20 år är det rekommenderat att rör och golvbrunnar byts ut. Vid mer omfattande förändringar i rördragningarna kan det krävas att du söker bygglov hos kommunen först. Detta kan du läsa mer om längre ner i artikeln. Under den här projektfasen kommer man även installera andra, nya tekniska lösningar. Detta kan handla om värmeslingor eller ny ventilationsutrustning. På sikt lönar det sig att investera i bra tekniska lösningar och att passa på att göra det när man ändå är igång med sin badrumsrenovering.
Tätskikt: När rör och golvbrunnar finns på plats kommer våtrumsspecialisten in och lägger nytt tätskikt. Syftet med detta är att se till att konstruktionen blir helt vattentät. Detta görs genom att täcka utsatta områden med ett vattentätt membran innan ytskikten kommer på.
Ytskikt och interiör: Under det sista steget av renoveringen monteras kakel/våtrumspanel, man gör de elektriska installationerna, och man ser till att få armaturer och övrig interiör på plats. Här finns det många valmöjligheter för dig som byggherre. En del väljer ett traditionellt kakel medan andra väljer en mer budgetvänlig våtrumspanel. Man kan välja att installera en dusch i form av en duschkabin, eller låta mura upp en kaklad vägg med glasdörr. Alternativen är snudd på oändliga – smaken och budgeten är det som sätter gränserna.
Detta köper entreprenören in: Den normala fördelningen mellan byggherre och entreprenör är att entreprenören står för all anskaffning av material som kopplat till konstruktion och bygge. Normalt sett rekommenderas man inte köpa in den här typen av material själv. Entreprenören har ofta en långtgående erfarenhet av den här typen av projekt vilket gör att de vet vilka typer av produkter som är bäst lämpade. Genom att låta hantverkarna står för inköpen blir risken för att det uppstår problem till följd av felaktiga mått och uppskattningar. Man slipper även själv byta material om man har gjort felköp. En del entreprenörer har också avtal som innebär rabatter hos vissa leverantörer och varuhus, så att totalpriset blir lägre om man åker och handlar materialen på egen hand.
Detta köper du in själv: Ofta står även byggherren för en del av materialanskaffningen. När det gäller badrumsrenovering så kan detta röra badrumsinredning, armaturer och kakel, eller andra ytbeklädnad. Det kan vara aktuellt att man gör inköp av mindre detaljer som dörrhandtag och liknande. Ett alternativ är att välja ut de här produkterna och sedan överlåta inköp och frakt till entreprenören.
Så kan du hålla kostnaderna nere: För att hålla kostnaderna i kort koppel vad gäller de varor som du själv köper in, kan du göra rätt i att bevaka aktuella kampanjer och materialerbjudanden. På så vis kan du införskaffa kvalitetsprodukter till ett bättre pris. Utöver detta kan en del entreprenörer ordna med bättre priser på varor som armaturer och annan badrumsinredning. En del grunnar över möjligheten av köpa in allt material på egen hand, för att hålla nere kostnaderna. På grund av entreprenörens rabatter, effektivitet, kompetens och tillgång till skåpbil eller släp, kommer detta emellertid sällan vara en lönsam affär. Du tar även din egen dyrbara tid i anspråk.
När man ska renovera badrum har man ett antal sätt som man kan finansiera projektet på:
Eget kapital: Det är alltid mest ekonomiskt fördelaktigt att finansiera renoveringsprojekt med hjälp av sparkapital, jämfört med att ta lån. Även om besparingarna kan ge viss ränta om de stannar kvar på bankkontot, så är denna ränta i regel betydligt lägre än den ränta som du behöver betala för ett lån.
Öka bolånet: Den näst mest fördelaktiga lösningen är att man ökar sitt bolån, i och med att man då får låna pengar till den låga ränta som man har på lånet i övrigt. Beroende på den betalningsförmåga som banken uppskattar att man har, kan man få låna upp till 85 % av bostadens värde. Man bör dock ta i beaktande att amorteringsreglerna gör att man kan behöva öka sin amortering jämfört med idag, om man ökar belåningsgraden.
Konsumtionslån: Den allra dyraste formen av finansiering är att ta ett konsumtionslån. Den här typen av lån kräver ingen säkerhet men kommer i gengäld med en hög ränta. Om man väljer att ta ett konsumtionslån bör man vara beredd på att betala tillbaka lånet i en så rask takt som möjligt.
Normalt krävs det inte något bygglov från kommunen för att renovera badrum. Det finns emellertid några undantag. Ett sådan kan exempelvis inträffa om man bryter en brandcell, i samband med att man drar om avloppet i ett flerbostadshus eller drar om väggar ut mot ett intilliggande garage, eller liknande. Det kan även handla om att man gör stora förändringar på befintliga rördragningar och golvbrunnar. Ytterligare ett fall inträffar om renoveringen kräver att man gör ingrepp på byggnadens bärande struktur – detta är något som alltid kräver bygglov från kommunen. Även i de fall som man utför arbete som förändrar användningsområdet av ett rum, från biyta till boyta, krävs bygglovsansökan eller anmälan till kommunen. Ett praktiskt exempel är om du vill bygga ut badrummet och tar ett intilliggande förrådsutrymme i anspråk. Detta innebär en förändring av användningsområdet.
Om det skulle bli aktuellt att lämna in en bygglovsansökan till kommunen kan du ibland göra det själv, medan det i mer komplexa fall krävs att du tar in någon fackkunnig person för att ta hand om ansökningshandlingarna och själva ansökningsprocessen. I dessa fall är det vanligtvis badrumsentreprenören som tar hand om jobbet. Hos Boverket finns mer information kring bygglov, men det är alltid rekommenderat att man vänder sig med eventuella frågor till byggnadsnämnden i kommunen. Här kan man få svar på frågor som rör just det specifika projektet.
Ett val som allt fler byggherrar gör är att vända sig till marknadsplatsen Byggstart.se för att hitta hantverkare till bygg- och renoveringsprojekt. Byggstart är en gratistjänst som matchar byggherrar med kvalitetssäkrade hantverkare inom relevant fackområde.