Moderna hus med minimalistiskt utsmyckning, rena linjer och stora fönster blir allt mer populära bland de som planerar att bygga hus. Hustypen kallas ofta för funkishus även om det inte kan jämföras med de hus som ritades och gav upphov till designstilens namn på 1930-talet. I den här artikeln kan du läsa hur mycket det kostar att bygga ett funkishus, hur lång tid byggprocessen tar och hur du hittar erfarna hantverkare som kan uppföra huset.
Baserat på prisstatistik hämtad från Byggstart ser vi att det i genomsnitt kostar cirka 28.000 kronor per kvadratmeter att bygga ett funkishus. Observera att det är ett snittpris och kostnaderna varierar mycket mellan olika projekt. Vad kostnaden för ett specifikt projekt landar på i förhållande till genomsnittet beror på flera faktorer:
Husbyggen på tomter med lätthanterliga markförhållanden och billigare inredningslösningar kan komma ner i 22.000 kronor per kvadratmeter. Väljer du däremot specialanpassade lösningar och en högre standard på huset stiger kvadratmeterpriser ofta över 40.000 kronor. I de nämnda snittpriserna är alla hantverkare, material och byggarbeten inräknat.
Det som inte är medräknat är kostnaderna för arkitekten. Du får räkna med att betala mellan 150.000 och 1.000.000 kronor för arkitektens arbete. I det arbetet ingår arbetet med ritningar, projektering och förberedelser av bygglovsansökan.
Innan du anlitar en entreprenör för att utföra arbetet är det viktigt att entreprenören har varit på plats och gjort en bedömning av det kommande arbetet. Besöket är en förutsättning för att kartlägga vilket arbete som är nödvändigt samt för att entreprenören ska kunna ge ett rättvisande och realistiskt anbud. Det är även viktigt att sätta upp en budget så tidigt som möjligt. Genom att göra en budget fastställer du vilka ekonomiska ramar du har att röra dig inom och hur mycket du har möjlighet att investera i det nya huset. Vi går in närmare på olika finansieringssätt längre ner i artikeln.
De flesta som kan bygga ett nytt hus väljer att överlåta arbetet till en entreprenör, en så kallad totalentreprenad. Det innebär att företaget som tar totalentreprenaden är ansvarigt för att kontraktera all nödvändig kompetens och koordinera arbetet mellan de olika fackområdena.
Ett annat alternativ är delad entreprenad. Det innebär att du som byggherre själv anlitar och koordinerar alla de hantverkare som behövs för att kunna uppföra huset. En delad entreprenad är något billigare än en totalentreprenad eftersom totalentreprenören vanligtvis gör ett påslag på runt 10 procent för att täcka de administrativa kostnaderna. Det är dock både ett energi- och tidskrävande arbete att projektleda ett byggprojekt och koordinera alla hantverkare. Dessutom har företag som ofta agerar totalentreprenör utarbetat bra rutiner som gör att arbetet löper på effektivt och går fortare att slutföra.
Oavsett vilken entreprenadform du väljer är det viktigt att anlita erfarna och professionella hantverkare för arbetet. För att kvalitetskontrollera de olika aktörerna i samband med att du begär in anbud kan du bland annat ta reda på följande:
Det är viktigt att jämföra anbud från flera konkurrerande företag. Stirra dig inte blind på den entreprenör som erbjuder det lägsta priset utan tänk på att det alltid lönar sig att investera i kvalitet. Anlitar du det företag vars anbud har den lägsta totalsumman kan bli dyrt i längden om det visar sig att arbetet är undermåligt utfört. Se även till att jämföra innehållet i anbuden och inte bara totalpriset. Skillnader i slutsumman kan vara ett tecken på att innehållet i kostnadsförslagen skiljer sig åt.
Vill du vara säker på att hitta professionella och skickliga hantverkare till när du ska bygga funkishus, kan du lägga in ditt uppdrag på Byggstart.se. Då kan du komma i kontakt med kvalitetskontrollerade hantverkare som har den kompetens som krävs för ditt projekt.
Att bygga hus tar i regel alltid längre tid än vad du har räknat med. Ibland uppstår det oförutsedda händelser, exempelvis dåliga väderförhållanden eller uteblivna materialleveranser, som kan leda till förseningar. Dessutom är det en rad andra faktorer som måste vara under kontroll innan hantverkarna kan börja bygga ditt hus. Därför är det smart att börja med förberedelserna i god tid och beräkna ordentligt med tid. Här nedanför hittar du ett exempel på hur lång tid du bör beräkna för varje delmoment i byggprocessen:
1. Arkitektarbete: Det arbetet som arkitekten utför tar vanligtvis 4 - 8 månader. Arbetet omfattar alla ritningar till huset, projektering och ansökan om förhandsbesked eller bygglov från kommunens byggnadsnämnd.
2. Anbudsprocess: Det tar någonstans mellan två och fyra månader från det att du börjar begära in anbuden från de olika aktörerna till själva byggstarten.
3. Markarbete: Arbetet måste utföras innan det går att påbörja arbetet med att gjuta grunden och bygga upp huset. Markarbetet tar i regel 1 - 2 månader att genomföra..
4. Gjuta grund och annat betongarbete: Det tar någonstans mellan en och två månader att gjuta grund och andra nödvändiga fundament. Vill du att större delen av husets stomme ska byggas i betong måste du beräkna ytterligare några veckor för arbetet.
5. Vädertät stomme: När allt betongarbete är avklarat kan snickarna påbörja arbetet med att bygga upp en vädertät stomme. Arbetet utförs för att huset ska klara alla slags väderförhållanden fram till dess att det är färdigställt, och det tar snickarna 2 - 4 månader att utföra arbetet, om det löper på som det ska.
6. Invändigt slutförande: Resterande arbete tar normalt sett 3 - 4 månader.
Total tidsåtgång: 1 - 2 år
Det är en rekommendation att du tillsammans med entreprenören gör en detaljerad tidsplan. Tidsplanen ska innehålla milstolpar som anger när det olika arbetena ska påbörjas och när de ska vara avslutade. Varje delmoment gör det lättare för dig som byggherre att följa med i byggprocessen och se att arbetet sker på ett effektivt sätt.
Du ska även se till att beställa allt material i god tid, helst så tidigt som möjligt. På så sätt är det mindre risk för att projektet blir försenat på grund av sena materialleveranser.
Byggmaterialet utgör en stor del av kostnaderna när du bygger funkishus. Därför är det viktigt att veta vad du köper in, hur stor mängd av varje vara som behövs och rätt mått för de olika produkterna. Det kan vara svårt att beräkna och få rätt på om du inte har gjort inköp till stora byggprojekt tidigare. Av den anledningen väljer de flesta byggherrar att överlåta materialinköpet till entreprenören.
Är det en aktör med lång erfarenhet och bred kompetens som ansvarar för husbygget har entreprenören även bra kunskap gällande de nödvändiga byggvarorna. Det är även vanligt att entreprenörer har fasta leverantörer som de köper allt material av. Stora inköpsmängder och regelbundna inköp gör att hantverkarna kan förhandla sig till rabatter som är betydligt bättre än de som privatpersoner kan få.
Vill du stå för materialinköpet själv är det viktigt att du är införstådd med vad det innebär:
När det kommer till produkter som påverkar bostadens standard, till exempel badrum, golv, kakel och köksinredning, är det annorlunda. Det är många byggherrar som själva vill ta hand om inköpet av ytskiktsmaterialen. Det beror på att det är byggherren själv som väljer ut materialen och produkterna eftersom de kommer att spela en stor roll för huset standard och utseende. När du köper in de här produkterna kan du även påverka slutsumman för att bygga funkishus. Det finns flera åtgärder som kan bidra till att minska priset för husbygget, bland annat kan du jämföra priser på produkterna hos flera byggvaruhus. Olika byggvaruhuskedjor erbjuder ofta olika priser, varför det kan vara bra att köpa in de olika produkterna från olika detaljister för att få så bra pris som möjligt. I förlängningen leder åtgärder av det här slaget till en lägre slutsumma för husbygget.
Här nedan följer några goda råd för inköp av byggvaror och andra nödvändiga produkter:
Det är viktigt att du har finansieringen klar innan du börjar planera projektet. Då vet du att du klarar av att täcka alla utgifter som är knutna till byggarbetet för det nya huset. Du ska även sätta upp en detaljerad budget med tydliga ramar, det kommer att hjälpa dig att se hur mycket eget kapital du har och hur mycket som du måste låna. När det kommer till att bygga ett nytt hus är det vanligast att ansöka om en byggnadskredit från banken. Då får du fasta ramar för hur mycket du kan få låna och byggnadskrediten täcker de löpande kostnaderna under byggtiden. När huset är färdigbyggt och slutbesiktningen utförd lägger banken om byggnadskrediten till ett vanligt bostadslån. Räntan på en byggnadskredit är i regel något högre än för ett bolån.
Tänk på att valet av finansiering har stor inverkan på din ekonomi under många år efter att huset står färdigt. Därför är det viktigt att du noggrant överväger vilket finansieringssätt du ska använda när du ska bygga funkishus. Du ska aldrig påbörja ett projekt utan att vara säker på att du klarar av att hantera de kostnader som det medför. Rådfråga gärna en bankmedarbetare innan du börjar planera projektet.
Innan du väljer vilken entreprenör som du ska anlita för att bygga funkishus är det bra att sätta sig in i vad ett kontrakt ska innehålla. Det finns några olika alternativ att välja mellan och en del väljer att anlita en advokat för att utarbeta ett juridiskt bindande kontrakt. Om du väljer att använda dig av en kontraktsmall är det viktigt att du ser till att den är anpassad efter det byggprojekt som du tänker utföra.