Takpannor är en typ av takbeklädnad som fungerar bra på många olika typer av bostäder. I den här artikeln kan du läsa om både tegelpannor och betongpannor, vilka egenskaper de olika typerna av takpannor har, samt hur mycket det kan kosta att lägga om taket med takpannor. Du får även svar på andra vanliga frågor som är kopplade till användningen av takpannor när man lägger om taket. Vi gör bland annat en djupdykning i ämnet kring att hitta rätt entreprenör, samt tittar på hur ett sådant här projekt kan finansieras.
De vanligaste två typerna av takpannor är tegelpannor och betongpannor. Tegelpannor är en anrik takbeklädnad som har använts under en mycket lång tid. Motsvarande takbeklädnad i betong är däremot en mer modern uppfinning. De båda typerna har mycket gemensamt – de är båda solida och slitstarka, har lång livslängd och är lätta att underhålla. Även om både tegel- och betongpannor lämpar sig för många byggnadstyper så kräver deras tyngd att taket man lägger dem på är robust och tål en hög belastning. Båda typerna av takpannor kommer i en rad olika varianter – olika färg och ytfinish, samt i kupig och flat utformning.
Det finns emellertid områden där de två typerna av takpannor skiljer sig från varandra. Även om de båda har en lång hållbarhet så varar tegelpannorna längre än de i betong. Tegelpannor har en estimerad livslängd på 60 till 80 år, medan betongpannor normalt sett behöver bytas ut efter omkring 40 till 60 år. Takpannor av betong är också något billigare i inköp, men för båda typerna varierar priserna beroende på pannornas kvalitet. Tegel- och betongpannor ställer även något olika krav på takfallet. Betongpannor kräver en vinkel på minst 15 grader. För att beläggas med tegel behöver dock taket ha en vinkel på minst 22 grader. På skyddade ställen som inte är utsatta för hårdare väder och vind kan tegelvarianten även läggas på flackare tak med ner mot 18 graders vinkel.
Om du planerar att förse ditt tak med takpannor är det viktigt att undersöka om taket har tillräcklig bärighet. Som konstaterat är både tegel- och betongpannor tunga material och det är inte alla tak som kan stå emot trycket. Takpannor av betong har en vikt på mellan 45 kg och 50 kg per kvadratmeter. Tegelpannor är något lättare, men det är inte någon avsevärd skillnad. För att ta reda på om ditt tak är tillräckligt robust för att kunna bära den här typen av tak bör du ta in en fackkunnig person på besiktning.
I många fall är tegelpannor förstahandsvalet när det kommer till estetik, underhåll och varaktighet. Samtidigt är takpannor av betong ett mer plånboksvänligt alternativ, och är även lättare för takläggaren att hantera. Man behöver helt enkelt vikta alternativen mot varandra och välja utifrån vad man prioriterar högst. Kom också ihåg att båda typerna av takpannor kommer i flera olika utformningar. Vanligast är de kupiga takpannorna som ofta används på traditionella villor. På hus med ett mer modernt utseende väljer man ofta flata takpannor. Valet av utformning får stor betydelse för husets övergripande uttryck.
Man kan välja takpannor med en glatt eller matt ytbehandling. Fördelen med att välja glaserade takpannor är att man på så vis undviker att taket blir mossbeväxt, vilket gör att underhållet blir mindre. Takpannorna kommer även i olika färg. De vanligaste är rött och svart, men varianter finns i både blått, grönt och andra kulörer.
Enligt marknadsplatsen Byggstart.se kostar det i genomsnitt runt 2.000 kr per kvadratmeter takyta att lägga om taket med takpannor. Det förekommer dock stora prisvariationer, beroende på projektets komplexitet och standard. De billigaste projekten genomförs för ner mot 1.500 kr per kvadratmeter takyta, medan de dyraste hamnar på summor uppemot 4.000 kr per kvadratmeter takyta. Det är en rad olika faktorer som styr när det kommer till kostnaden för att lägga nytt tak med takpannor, och det är först efter att man fått ut en entreprenör på plats som man kan få ett mer exakt beräknat pris. I samband med den här typen av projekt riskerar man också att upptäcka skador när man tar ner det befintliga taket, vilket kan leda till betydande merkostnader.
Här under hittar du en översikt över de faktorer som kommer att vara avgörande för totalpriset när man ska lägga om taket med takpannor:
För att vara trygg med att arbetet kommer att utföras i enlighet med högsta kvalitet och till ett konkurrenskraftigt pris, är det viktigt att välja rätt entreprenör för uppdraget. När man ska lägga om taket med takpannor behöver man i regel både takläggare, snickare och plåtslagare. Du kan själv välja om du vill kontraktera olika hantverksfirmor för de olika fackområdena eller om du vill anlita en entreprenör som tar ansvar för hela genomförandet av projektet. Det förstnämnda alternativet kallas normalt sett för delad entreprenad, vilket förutsätter att du själv går in och koordinerar arbetet mellan de olika specialistområdena. Om du istället väljer att genomföra projektet som en totalentreprenad kommer totalentreprenören att ha det här ansvaret. Totalentreprenörer utför ofta delar av arbetet med egna hantverkare, samt hämtar in underentreprenörer inom resterande fackområden.
Du bör se till att du får in flera anbud, för att du ska kunna jämföra priser och innehåll i de olika entreprenörernas erbjudanden. I tillägg till detta är det är det bra att göra en bakgrundskontroll på de aktuella kandidaterna innan du tar ditt slutgiltiga beslut. Det är flera kriterier som man bör utvärdera:
I de fall som man vill komma i kontakt med företag som kvalitetssäkrats på förhand, utifrån de kriterier som nämnts ovan, kan man använda sig av marknadsplatsen Byggstart.se. Plattformen låter dig lägga ut ditt projekt utan kostnad, för att därefter kunna ta emot anbud från flera lämpliga aktörer.
En grundläggande del av ett takprojekt är att välja byggvaror och andra material. Det utgör också en stor del av den totala kostnaden när man ska lägga nya takpannor. Det som är det fina i kråksången är att man som byggherre har stora möjligheter till att påverka kostnadsbilden inom det här området – både genom valet av takpannor och hur man väljer att organisera inköpen. Generellt rekommenderas att man låter entreprenören ta ansvar för inköp av byggvaror och andra produkter. På så vis undviker man fel kopplat till uppskattad åtgång och själva inhandlingen. Hantverkare har normalt sett goda möjligheter till omfattande rabatter eftersom de är frekventa kunder hos byggvarukedjorna och hos leverantörerna av byggvaror och andra produkter. Genom att nyttja de här rabatterna kan totalsumman minskas relativt mycket. I vissa fall kan man få rabatter även som privatperson. Storleken på rabatten hänger dock ofta samman med de volymer som du köper, vilket gör att man bör köpa in allt på en gång framför att köpa mindre mängder i flera omgångar. Sannolikt är dock inte den rabatt som man får själv lika stor som den som hantverkarna kan komma upp i. Hantverkare har inte sällan rabatter på mellan 10 % och 40 % av normalpriset. Om du skulle välja att stå för materialanskaffningen själv bör du vara uppmärksam på att det finns krav på vissa typer av material, till exempel knutet till isoleringsförmåga och brandsäkerhet.
Skulle det uppdagas att det är fel på byggvaror eller andra produkter som byggs in gäller först och främst konsumentköplagen i det fall som du köpt in varorna på egen hand. Denna anger att du antingen har rätt till ersättningsvaror eller pengarna tillbaka om du reklamerar inom tre år. Om det istället är hantverksfirman som gjort inköpen gäller två års reklamationsrätt enligt köplagen. Dock så finns det även en praxis med avtalsgaranti på 5 år inom entreprenadverksamhet. Var uppmärksam på vad som gäller för ditt projekt.
Normalt sett tar det omkring 2 till 6 veckor att lägga nya takpannor. Det är bra att räkna med lite mer tid än vad som först uppskattats. Tidsåtgången hänger bland annat på typen av takpannor – det tar mindre tid att lägga takpannor av betong jämfört med tegel eftersom betongpannor är identiska till formen. Tegelpannorna är ju tillverkade av lera som bränns, vilket gör att formen kan variera något och att arbetet kan bli lite mer tidskrävande.
Storleken och komplexiteten i utformningen av ditt tak har också betydelse för tidsåtgången. Större tak i flera nivåer och med speciella vinklar tar längre tid att bearbeta. I det fall som det krävs arbete på själva takkonstruktionen gör det att man behöver addera betydande kalendertid och finansiella medel till projektet. Detta är främst aktuellt i samband med att man upptäcker rötskador eller om man behöver förstärka taket för att det ska kunna bära de tunga takpannorna.
När arbetet är slutfört bör du ta in en oberoende och fackkunnig person till att utföra en slutbesiktning. Inte sällan är den här personen en professionell besiktningsman. Besiktningsmannen kontrollerar så att arbetet är utfört på ett tillfredsställande sätt och lyfter fram eventuella fel eller brister. Det är kutym att man håller inne den slutgiltiga betalningen till entreprenören till dess att eventuella fel och brister åtgärdats. När detta är genomfört bör du be om att få all relevant dokumentation skickad till dig. Denna kommer du ha behov av i samband med ytterligare renoveringsprojekt i framtiden. Dokumentationen kommer även till nytta vid både taxering och i samband med potentiella försäkringsärenden. I dokumentationen ska det framgå tydligt vilken typ av arbete som utförts, samt vilka material som använts.
Det kan tyckas vara en formalitet, men utan att ha en genomtänkt finansiering på plats kanske de nya takpannorna inte kan komma på plats över huvud taget. En parameter som har viss betydelse i sammanhanget är hur bråttom det är att få den nya takbeklädnaden på plats. I det fall som du upptäckt fukt- eller svampangrepp kan det vara viktigt att få jobbet gjort så snart som möjligt, eftersom den typen av skador blir dyrare att åtgärda ju längre man väntar. Om det inte är lika bråttom att genomföra projektet har man större möjligheter till att spara ihop eget kapital som kan användas. Genom att använda eget kapital till takomläggningen slipper man undan räntekostnaderna.
Det finns även flera olika möjligheter när det kommer till att finansiera det nya taket med hjälp av lån. Detta är de vanligaste typerna av lånefinansiering:
Utökat bolån: Detta kan vara ett bra alternativ i de fall som man redan har ett lån på huset. Räntan för den nya lånesumman blir då densamma som för det tidigare lånet och man kan som mest belåna huset upp till 85 % av dess värde.
Byggnadslån: I samband med större bygg- och renoveringsprojekt kan man beviljas ett byggnadslån, eller en så kallad byggkredit, med huset som säkerhet. Detta specifikt för att betala de kostnader som uppstår i samband med projektet. Räntan är vanligen något högre än för ett bolån, men då projektet är klart läggs krediten om till ett bolån med lägre ränta.
Konsumtionslån: Konsumtionslån kräver ingen säkerhet, men har istället en avsevärt högre ränta än andra lånealternativ. Den här typen kan vara aktuella i de fall som man är säker på att kunna betala av lånet i snabb takt.
För att få mer information om finansiering och lånemöjligheter kan du kontakta din bank.
Tänk också på att du kan vara berättigad till rotavdrag när du anlitar en entreprenör för arbetet med att lägga nya takpannor – för delar av arbetskostnaderna. I den här artikeln kan du läsa mer om vad som gäller för rotavdrag.