I den här artikeln har vi samlat information som kan vara till hjälp när du funderar på eller har bestämt dig för att att bygga ett flerfamiljshus. Vi ska ta oss an byggprocessen, vilka kostnader du kan förvänta dig och hur du hittar rätt entreprenör för att bygga huset.
Enligt prisstatistik från marknadsplatsen Byggstart kostar ett flerfamiljs i genomsnitt 28.000 kronor per kvadratmeter. I priset ingår allt som behövs för att kunna genomföra bygget; arvodet till arkitekten och projekteringskostnaden är dock inte inräknat utan tillkommer. Du får räkna med att att betala från 100.000 kronor och uppåt för de arbetena. Det är en rad faktorer som påverkar slutpriset för ett så pass stort projekt som ett husbygge är.
Tre faktorer som är avgörande för priset på ett flerfamiljshus är:
Komplexiteten avgör hur krävande arbetet som hantverkarna ska utföra är. Det här är en variabel som i hög grad påverkas av förhållanden som är svåra att förutsäga, till exempel hur markförhållandena och terrängen på tomten ser ur. Om det redan står ett hus på tomten och detta ska rivas måste du räkna med kostnader för rivning och bortforsling av rivningsmaterial. Finns det ytlig eller djupare berggrund på tomten kan det bli nödvändigt att bila eller spränga bort den, något som ökar kostnaderna. Som byggherre har du liten möjlighet att påverka dessa parametrar.
Standarden är däremot en faktor som du som byggherre betydligt fler möjligheter att påverka. Genom att överväga dina val gällande kvalitet, design, teknik- och rumslösningar kan du påverka slutpriset i båda riktningarna.
Anbuden från entreprenörerna varierar i pris. Vilken entreprenör du slutligen väljer att anlita har därför en stor inverkan på slutsumman. Du kan läsa mer om anbudsprocessen längre ner i artikeln.
Att bygga ett flerfamiljshus är ett omfattande och dyrt projekt. Därför är det viktigt att du sätter upp en detaljerad budget så tidigt det bara är möjligt. Tänk igenom ordentligt vilka budgetramar du har, det vill säga den maximala summa du har till ditt förfogande för husbygget. Du måste även bestämma dig för på vilket sätt du vill finansiera de olika arbetena. Vi går igenom olika finansieringsprojekt senare i texten.
I startfasen av byggprojektet måste du ta hjälp av en arkitekt för att rita de ritningar som krävs för bygglovsansökan. Arkitekten står då i regel även som projektör för husbygget och sammanställer samt ansöker om bygglov för din räkning. Det arbetet kostar någonstans runt 100.000 kronor och uppåt, beroende på projektets komplexitet och storlek. Kostnaden kan dessutom variera från arkitektkontor till arkitektkontor, varför det kan vara lönt att kontakta ett par olika aktörer och förhöra sig lite om prisuppgifter.
När arkitekten tar på sig ansvaret för projekteringen och förbereder ansökan till kommunens byggnadsnämnd, gör personen ifråga även en detaljprojektering som innehåller dörr- och fönsterschema, rumsschema och arbetsritningar. Detaljprojekteringen är även nödvändig för att entreprenören ska kunna lämna ett rättvisande anbud på projektet.
När detaljprojekteringen och bygglovsansökan är godkänd kan du påbörja anbudsprocessen. Det är viktigt att du hämtar in anbud från flera konkurrerande aktörer. På så sätt kan du jämföra offerterna för att se vilka tjänster som ingår och kostnaderna för de olika momenten.
När du gör ditt urval bland de potentiella aktörerna ska du försäkra dig om att de:
Vidar måste du bestämma dig för hur du vill organisera projektet. Det handlar i huvudsak om två entreprenadformer.
Totalentreprenad: Vid en totalentreprenad överlåter byggherren allt ansvar för arbetet till en entreprenör. Huvudentreprenören är då ansvarig för att ta in och den arbetskraft som behövs till respektive arbetsområde och koordinera arbetet så att det inte uppstår några krockar eller förseningar. Som byggherre har du bara ett företag och en kontaktperson som du behöver förhålla dig till. Den firma som tar på sig totalentreprenaden utför i regel stora delar av arbetet själv och tar in underentreprenörer på de arbetsområden där de själva inte har kompetens. För ett så krävande och omfattande projekt som att bygga flerfamiljshus väljer de flesta byggherrar att organisera projektet som en totalentreprenad.
Delad entreprenad: Den här entreprenadformen innebär att du som byggherre väljer ut och skriver kontrakt med ett företag för respektive arbetsområde. När det kommer till ansvarsbiten är det också byggherren som står som ensam ansvarig för att koordinera arbetet och lös eventuella problem med materialleveranser eller arbete som blir försenat. Om du väljer delad entreprenad är det viktigt att du sedan tidigare har vana av att leda stora byggprojekt och att du har den tid som projektet kräver tillgänglig. Fördelen med en delad entreprenad är att du kan handplocka de hantverkare som du vill ha inom respektive fackområde.
Oberoende vilken entreprenadform som du väljer är det av yttersta vikt att hitta kvalificerade och seriösa entreprenörer. Det är en stor fördel om du kan hitta företag som har lång erfarenhet inom området. För att göra urvalsprocessen enklare väljer allt fler byggherrar att hitta hantverkare med hjälp av marknadsplatsen Byggstart.se. Byggstart är en gratistjänst där du kan komma i kontakt med kvalitetssäkrade entreprenörer som har relevant erfarenhet.
När du ska påbörja ett byggprojekt av den här storleken är det viktigt att du är väl förberedd. Vanligtvis tar det 4-9 månader från byggstarten till dess att flerfamiljshuset är färdigställt och inflyttningsbart. Tidsåtgången beror på projektets storlek och komplexitet. Därför är det viktigt att göra så mycket förberedelser du bara kan så tidigt som möjligt, och det gäller även finansiering, vars olika alternativ du kan läsa om lite längre ner i artikeln.
Andra punkter som du kan förbereda och lägga till i din tidsplanering är:
Det är en rekommendation att överlåta alla materialinköp till entreprenören. Det lönar sig av flera anledningar.
De flesta byggherrar låter entreprenören ta hand om allt materialinköp. Då minskar du risken för att byggprojektet stannar upp till följd av en eller flera försenade materialleveranser.
Innan du påbörjar planeringen av själva projektet är det viktigt att du tar reda på och bestämmer dig för hur du ska finansiera bygget av ditt flerfamiljshus. Om du inte har kartlagt de ekonomiska ramarna på förhand riskerar du att få avbryta projektet på grund av betalningsproblem, antingen under projektets gång eller efteråt. Se därför till att noggrant undersöka vilka och hur stora ekonomiska medel du har möjlighet att investera i projektet och välj därefter det finansieringsalternativ som passar din ekonomiska situation bäst.
Om du har möjlighet att finansiera bygget av ett flerfamiljshus med hjälp av sparkapital kan det vara ett optimalt alternativ eftersom du slipper räntekostnaderna som medföljer ett lån. Det är dock inte så vanligt att ha den summa som ett så här stort projekt går på, och därför är det vanligaste finansieringssättet ett lån. Ett lån kan kombineras med sparade medel. när du ska bygga ett flerfamiljshus är det naturligt att ansöka om en byggnadskredit. Eftersom banken tar en högre risk med en byggnadskredit är räntan något högre än för ett bostadslån. Banken tar tomten som säkerhet för byggnadskrediten och betalar ut lånet allteftersom bygget fortskrider. När huset är färdigställt och slutbesiktningen är genomförd görs byggnadskrediten i regel om till ett bolån.
Kontraktet fungerar som en säkerhet för både byggherren och entreprenören. Ett detaljerat kontrakt skapar en gemensam bild av vilket arbete som ska utföras, något som minskar risken för missförstånd och konflikter under byggprocessen. Avtalet ska även innehålla en tidsplan som anger när de olika delmomenten ska vara klara och när huset ska vara färdigställt. Med ett detaljerat kontrakt och tidsplan är det lättare för dig som byggherre att följa upp arbetet på byggplatsen och upptäcka eventuella förseningar och problem innan de hinner orsaka stora hinder i arbetet.
Här följer några förhållningspunkter som du kan luta dig när du skriver kontraktet och när ditt flerfamiljshus är färdigbyggt:.