Att isolera vinden kan leda till såväl ett bättre inomhusklimat som lägre uppvärmningskostnader. Ska du bygga om en kallvind till ett bostadsrum lönar det sig att tilläggsisolera huset som en del av projektet. I den här artikeln tittar vi närmare på hur mycket det kostar att isolera vind. Du kan även läsa om hur du hittar rätt hantverkare till arbetet, hur lång tid det tar att genomföra isoleringsarbetet och vilka isoleringsmaterial som är bäst lämpade. Utöver det får du information om olika finansieringssätt och relevanta skattesubventioner.
Hur mycket det kostar att isolera vind varierar från projekt till projekt. Därför är det svårt att göra en rättvisande uppskattning av priset innan hantverkarna har varit på plats och gjort en bedömning av arbetets omfattning. Du kan dock få en ungefärlig uppfattning om totalkostnaden genom att titta på genomsnittspriser för liknande projekt. Enligt prisdata från marknadsplatsen Byggstart.se, kostar det i genomsnitt cirka 150.000 kronor att isolera vinden i ett enfamiljshus.
Det är en rad faktorer som påverkar priset när du ska isolera vinden. Här nedanför finner du en översikt över de parametrar som har störst inverkan på priset:
Att isolera vinden behöver inte nödvändigtvis vara ett omfattande projekt. Eftersom många svenska bostadsägare har behov av att få den här typen av arbete utfört är det många entreprenörer som har hög kompetens inom området. Det gör att det är relativt enkelt att hitta en aktör med relevant erfarenhet. Arbetet kan dessutom utföras utan en föregående projektering. Du bör ändock begära in anbud från flera olika byggfirmor för att säkerställa att du får ett konkurrenskraftigt pris.
Om isoleringen ingår som en del i ett större projekt är totalentreprenad ett vanligt sätt att organisera arbetet på. Det innebär att en entreprenör står som ansvarig för allt arbete som utförs. Totalentreprenören utför delar av arbetet själv och anlitar underentreprenörer till de resterande yrkesområdena.
Även om du strävar efter att välja ett anbud med ett konkurrenskraftigt pris är det ändå viktigt att prioritera kvalitet. Du ska leta efter hantverksföretag som är specialiserade på vindsisolering, har bra referenser och som kan visa upp tidigare projekt där de har utfört isoleringsarbeten på ett kostnadseffektivt sätt. För att göra det lättare för byggherrar att komma i kontakt med kvalitetssäkrade entreprenörer väljer allt fler bostadsägare att nyttja marknadsplatsen Byggstart.se. Genom att lägga upp projektet på Byggstart.se kan du ta emot förbehållslösa anbud från ett antal välkvalificerade entreprenörer.
Det behöver inte ta så lång tid att isolera vinden. Normalt sett tar ett sådant projekt 2-3 veckor. Tidsuppskattningen gäller för genomsnittliga enfamiljshus i Sverige. I några fall kan arbetet gå fortare att slutföra. Faktorer som påverkar tidsåtgången är bland annat vindens planlösning, vilket slags isoleringsmaterial som du väljer och om det finns någon form av skador som först måste åtgärdas. För en vind där det finns många vinklar och vrår som gör det svårt att lägga isoleringen, får man räkna med en något längre tidsåtgång. Samma sak gäller om man måste skära till isoleringsmaterialet för att anpassa det efter husets bärande struktur. Arbetet kommer då att ta lite längre tid jämfört med arbete på stora och plana ytor.
Några isoleringsmaterial är lättare att arbeta med än andra. Lösull är den variant som går fortast att lägga. Det finns dock parametrar som du bör prioritera före tidsåtgången, till exempel isolationsvärde, pris och hur miljövänligt materialet är.
När man ska tilläggsisolera är det viktigt att undersöka om det finns fukt i den existerande isoleringen. Fukt beror ofta på kondens som uppstår när varm luft från våningsplanet under vinden stiger upp och möter den kallare luften på vinden. Kondensspärren och en anpassad ventilation är tillräckligt för att förhindra fuktangrepp. Upptäcker du fukt i isoleringen är sannolikheten hög för att det är hål i kondensspärren eller att den har blivit uppsatt på ett felaktigt sätt, exempelvis för långt in i isoleringen. Fuktskador kan även vara ett tecken på att vinden inte är tillräckligt bra ventilerad. De problemen måste åtgärdas innan det går att sätta upp den nya isoleringen. Åtgärderna kan innebära att projektet både blir dyrare och mer tidskrävande än beräknat.
Utöver själva arbetet med att sätta isolering måste du även räkna in tid för planering. För ett projekt av den här karaktären måste du bland annat låta entreprenören komma och göra en bedömning av arbetet på plats, begära in anbud från olika hantverksföretag samt lösa finansieringsbiten och sätta upp en budget. Du bör även sätta av tid för att välja rätt isoleringsmaterial och utvärdera om du ska vidta andra åtgärder som kan göra bostaden mer energieffektiv. Det sistnämnda kan bland annat innebära byte av uppvärmningssystem, ventilation och tilläggsisolering av andra delar av huset.
Det finns flera olika produkter att använda för att isolera vinden. De varierar bland annat i pris, isolationsförmåga, miljövänlighet och hur enkla de är att arbeta med. Här nedanför finner du en översikt över isoleringsmaterial som är vanliga att använda när man ska efterisolera vinden:
Mineralull är ett populärt alternativ vid isolering av svenska bostadshus. Isoleringen tillverkas av glas, sand eller sten. Ullen är producerad på ett sätt som gör att den innehåller mycket luft och det är luften som isolerar. Mineralull levereras vanligtvis på stora rullar och är lätt att skära till efter behov på byggplatsen. Fördelen med mineralull är det låga priset, bra brandklass och att materialet är enkelt för hantverkarna att arbeta med.
Skumisolering är en massa som sprutas in där det finns behov av isolering. Massan utvidgar sig och fyller tomrummet så att det blir tätt. Det finns två olika typer av skumisolering: skumisolering med öppna celler och skumisolering med slutna celler. Fördelen med öppna celler är att ett lägre pris och nackdelen är att den inte ger någon kondensspärr. Skumisolering med slutna celler är dyrare men isolerar bättre mot både luft och vatten. Var observant på att en så tät isoleringstyp som skumisolering gör det ännu viktigare med en ventilation som är väldimensionerad efter utrymmet, i annat fall är risken stor för att det uppstår kondens. Skumisolering är ett av de dyrare isoleringsmaterialen.
Cellulosa tillverkas av återvunnen pappersmassa som man tillsätter mineralsalt i för att göra materialet brandsäkert. Cellulosa är ett relativt tungt isoleringsmaterial, vilket även gör att det har en bra ljudisoleringsgrad. En annan fördel med cellulosa är att materialet klarar av att transportera bort fukt, vilket motverkar kondensbildning. Det kan vara möjligt att isolera utan att sätta upp kondensspärr om man använder cellulosa. Materialet är ett hållbart och miljövänligt alternativ.
Det är inte benämningen på ett material, utan en metod som du kan använda när du ska isolera. Lösullsisolering går ut på att man blåser in små kulor av det valda isoleringsmaterialet i väggar och tak. Materialen som kan användas är mineralull, glasfiber eller cellulosa. Luften gör att materialet tränger in i alla delar av väggen, något som kan vara svårt att få till med material som levereras i stora delar, som till exempel mineralull. Lösullsisolering förutsätter dock att aktören som du väljer att anlita själva har den utrustning som krävs för att kunna blåsa in isoleringsmaterialet, något som kan höja priset något. Det är dock ett effektivt sätt att isolera på, något som innebär färre arbetstimmar. Lösullsisolering kan även användas för att komplettera befintlig isolering. Det gör att det är ett praktiskt alternativ för efterisolering av vinden.
Oavsett vilket material och metod som du väljer är det viktigt att undersöka om det finns några fuktskador eller andra problem med den befintliga isoleringen innan du påbörjar arbetet med tilläggsisolering.
Att isolera vinden kan vara en bra investering. Äger du ett äldre hus betalar isoleringsarbetet igen sig relativt snabbt genom att uppvärmningskostnaderna minskar. Hus som byggdes för 30-50 år sedan är ritade och byggda med betydligt lägre krav än vad som ställs på dagens hus. Då tog man inte samma hänsyn till att minimera värmeförluster och uppvärmningskostnader. Vindarna på äldre hus är öppna så att man får en bra ventilation och undviker kondens. Det är bra för att förebygga fuktskador men det är definitivt inte energieffektivt. När varm luft från de underliggande våningsplanen försvinner upp i den kalla luften på vinden uppstår det en stor värmeförlust. Bra isolering mellan vinden och det övriga huset kan råda bot på problemet och därmed kan du på sikt även minska värmeförlusten och uppvärmningskostnaderna.
Detta gäller i ännu större grad om du isolerar vinden i samband med andra åtgärder som gör huset mer energieffektivt. Isolering av vinden kräver en relativt låg budget i jämförelse med andra byggprojekt. Det gör att du på några år kan tjäna in alla byggkostnader i form av lägre uppvärmningskostnader. För att finansiera en sådan investering finns det en rad alternativ att välja mellan.
Rotavdrag är en skattesubvention som instiftades av staten för att underlätta för husägare att genomföra olika typer av renoverings- och byggprojekt. Skattesubventionen minskar arbetskostnaderna för hantverkarna med 30 procent men omfattar inte materialkostnader. Det är inte heller alla arbeten som omfattas av rotavdraget, varför det är viktigt att du tar reda på vad som gäller innan du sätter upp din budget.