När du ska byta tak kan det dyka upp en hel del frågor gällande projektet. I den här artikeln går vi igenom hur mycket det kan kosta att byta tak, finansieringsalternativ, olika typer av takbeklädnad, om det är en bra investering och vilken tidsaspekt som du bör räkna med. Utöver det tar vi upp hur du kan organisera projektet och hur du hittar en kompetent entreprenör.
Totalkostnaden för ett takbyte grundar sig på flera olika faktorer. Du kan välja mellan en rad olika takbeklädnader i flera olika prisklasser. Storleken på taket är en av de parametrar som har störst inverkan på slutpriset. Av den anledningen anges ofta priserna för att byta tak i pris per kvadratmeter. Genomsnittspriset ligger runt 2.000 kronor per kvadratmeter. Kostnaderna varierar dock från tak till tak och snittpriset ska bara användas som ett riktmärke. Enstaka takomläggningar kan gå upp till 4.000 kronor per kvadratmeter medan andra går ner mot 1.500 kronor per kvadrat.
Utöver storleken på taket är det flera faktorer som inverkar på kostnaden för att lägga om taket:
En fråga som ofta dyker upp i samband med att det är dags för att lägga om taket, är hur du ska organisera arbetet. Arbetet med att byta tak omfattar flera hantverksområden; plåtslagare, snickare och takläggare. Vanligtvis skiljer man mellan olika former för hur ett byggprojekt organiseras:
Delad entreprenad: Väljer du att organisera projektet som en delad entreprenad måste du själv projektleda och koordinera arbetet mellan de olika arbetsområdena. Tänk på att det då är du som byggherre som står som ansvarig för genomförandet av projektet och att du måste ha en tydlig planering klar innan du anlitar några hantverkare.
Totalentreprenad: Om du hellre vill överlåta hela genomförandet av takomläggningen till en entreprenör, väljer du totalentreprenad. Då tar entreprenören på sig ansvaret för uppdraget, och det företaget har i regel all kompetens som krävs internt. Om inte kontrakterar företaget underentreprenörer som täcker de områden som huvudentreprenören inte har kompetens för.
Dessvärre finns det en del oseriösa aktörer på marknaden och därför är det viktigt att göra ett bra val när du anlitar hantverkare för att lägga om taket. Du ska kontrollera följande för de aktörer som du överväger att anlita:
Det blir alltmer populärt bland husägare som ska lägga om taket att använda sig av marknadsplatsen Byggstart.se.
I de allra flesta fall tar det mindre än två månader att lägga om taket och de minst komplicerade uppdragen tar sällan mer än två veckor. Tidsåtgången beror på arbetets komplexitet och storleken på taket. Entreprenörer som är specialiserade på att byta tak arbetar mer effektivt än entreprenörer som gör takarbeten som en del i den övriga verksamheten.
Oavsett vilket så är det en bra idé att räkna med att det tar lite längre tid än vad vi har uppgett här ovan. Oförutsedda händelser som försenade materialleveranser kan alltid inträffa. Dessutom kan hantverkarna upptäcka fukt- eller rötskador när de har påbörjat arbetet. I så fall måste problemen åtgärdas innan arbetet med takomläggningen kan fortsätta. I vissa fall kan det även krävas bygglov från kommunen. Du måste ansöka om bygglov om du ska bygga en eller flera takkupor eller höja taket som en del av projektet. Handläggningstiden för bygglovet kan försena omläggningen av taket.
När du ska byta tak kan det hända att du känner dig osäker gällande om det är du eller entreprenören som ansvarar för inköpen av byggvaror och annat nödvändigt material. Om du har anlitat hantverkare för att utföra takbytet är rekommendationen att du även överlåter inköp av material till dem. Ska du göra det själv är risken stor för att leveransen inte kommer i tid eller att du har beställt fel mängd, något som bidrar till att det behövs mer arbete och extra kostnader. Hantverkare känner till marknaden väl och har både erfarenhet och kompetens gällande inköp av olika byggvaror och annat material. I och med det vet de vilka material som är lätta att arbeta med och vilka som ger ett optimalt resultat. Dessutom har de kunskap om alternativa produkter ifall någon vara skulle vara slutsåld. Det är mycket som du måste ta hänsyn till när du beställer material till en takomläggning. Att beställa rätt mängd och material i rätt dimensioner är mer komplicerat än vad många tror och vissa material passar inte heller ihop.
Byggvaror kan du köpa på byggvaruhus, hos tillverkaren, genom hantverkaren eller på nätet. Det har blivit alltmer populärt att köpa material via olika hemsidor, men det lönar sig sällan att göra det. De flesta tillverkare har i stort sett samma priser oavsett om du handlar i ett byggvaruhus eller på nätet. Du har heller inte möjligheten att titta på materialet om du beställer det via nätet. Därför är det väldigt viktigt att du läser igenom produktbeskrivningarna noggrant. En fördel med en nätbutik är att den har öppet för beställningar dygnet runt.
När du ska påbörja ett så pass stort projekt som att byta tak är rabatter alltid ett välkommet inslag. Hur mycket rabatt du kan få beror på hur stora mängder byggmaterial som du behöver köpa in. Du ska berätta vad och hur mycket material som du ska köpa in och fråga om det finns möjlighet att få rabatt. Du kan även göra upp en lista över byggvarorna som du behöver och skicka den till flera byggvaruhus. På så sätt kan du jämföra konkreta prisuppgifter och rabattsatser.
Du kommer dock inte att få lika bra rabatt som en hantverkare får. Entreprenörer har i regel egna rabatter som sträcker sig mellan 10 och 40 procent. Om du låter hantverkaren ta hand om materialinköpet kommer det ha en stor positiv inverkan på projektets totalpris.
Det finns flera olika alternativ att finansiera ett takbyte på. Vart och ett har sina för- och nackdelar. Hur du väljer att finansiera projektet beror till stor del på hur bråttom det är. Om du har gott om tid kan det löna sig att spara ihop eget kapital och på så sätt slippa betala räntor och andra låneavgifter.
Konsumentlån: Om det är bråttom med att lägga om taket kan du överväga att ta ett konsumentlån. Ansökningsprocessen går fort och du behöver inte ha någon säkerhet för lånet. Ett konsumentlån har dock alltid hög ränta så det gäller att du kan betala tillbaka lånet så fort som möjligt för att det inte ska bli kostsamt.
Höjt bostadslån: Du kan låna upp till 85 procent av bostadens värde genom att höja det befintliga bolånet. Räntan för det nya lånet kommer att vara densamma som för det nuvarande bolånet. Ansökningsprocessen går relativt fort och ett höjt bolån är ett finansieringsalternativ som många husägare väljer att använda sig av vid stora bygg- eller renoveringsprojekt.
När du byter tak på huset kan du ha rätt till rotavdrag. Skatteavdraget går bara att tillämpa på arbetskostnaderna och inte materialet. Du kan läsa mer om skattesubventionen och vilka regler som gäller här.