Ett bra markarbete är avgörande när du ska bygga ett hus eller någon annan byggnad. Markarbetet måste alltså vara av hög kvalitet för att resten av byggprojektet ska kunna utföras på ett korrekt sätt. I den här artikeln delar vi med oss av matnyttig information gällande prisnivå på markarbete, lagar och regler, ansökningsprocesser samt tips om hur du hittar bra entreprenörer och hur du kan finansiera projektet.
Projektets totalpris beror till största del på tre faktorer: byggets storlek, hur komplicerade markförhållandena är och hur djupt markentreprenören måste gräva. Utan kunskap om vad som döljer sig under markytan är det svårt för de potentiella entreprenörerna att göra en rättvisande uppskattning av totalkostnaden för projektet. Det är emellertid möjligt att få ett riktmärke för priset genom att undersöka prisstatistik baserad på tidigare projekt gällande markarbete.Marknadsplatsen Byggstart.se har samtlat prisuppgifter från olika projekt som omfattar markarbete och enligt deras databas ligger genomsnittspriset för markarbete runt 6.000 kronor per kvadratmeter. Snittpriset inkluderar allt som krävs gällande material och arbetstimmar. Tänk på att genomsnittspriset utgår från projekt som inte omfattar att det grävs ut för källare, och det inkluderar inte heller arbetet för mursystem eller betongsula. Dessa utgifter tillkommer utöver snittpriset. Det är som sagt bara ett snittpris och och det reella priset kan bli både högre och lägre. I vissa fall kan priset vara så lågt som 2.000 kronor per kvadratmeter, medan det i andra fall kan gå upp till 10.000 kronor per kvadratmeter.
Här nedan hittar du de faktorer som vanligtvis driver upp priset på markarbete:
Det är tydligt att det finns flera faktorer som kan påverka priset både uppåt och nedåt. För att du ska kunna få en så rättvisande offert som möjligt på ditt projekt kan det löna sig att låta de potentiella entreprenörerna besöka tomten för att göra en bedömning på plats. Utöver det kan en geoteknisk undersökning bringa klarhet i vad som finns under markytan och kommer således ge ett mer exakt kostnadsförslag. Ibland går det även att samla in information från angränsande tomter och på så sätt bilda sig en uppfattning om markförhållandena.
När du ska genomföra ett projekt som omfattar markarbete lönar det sig alltid att börja med förberedelserna och planera projektet i god tid. På så sätt kan du göra en uppskattad budget och bestämma hur du ska finansiera arbetet. Det är inte lätt att sätta upp en budget för markarbete eftersom det finns så stor osäkerhet gällande vad som döljer sig i marken, men det är en rekommendation att du ändå gör en uppskattad budget och i den tar höjd för eventuella oförutsedda utgifter. Då har du utrymme för att klara av kostnader som tillkommer på grund av att markförhållandena är annorlunda än vad du först trodde, och kan enkelt skriva in de posterna i din budget när du har fått klarhet i dem.
Det kan även ta tid att hitta rätt entreprenör eftersom som duktiga och välrenommerade hantverkare ofta har flera månaders väntetid. Begär du in offerter till ditt projekt i god tid är chansen större att du kommer igång med projektet när du önskar. De flesta större markarbeten, till exempel utgrävning av tomten eller grävning för en stor tillbyggnad, är inte aktuella att utföra under vintern, varför du måste planera projektet med hänsyn till årstiderna. Ska du däremot dränera runt huset går det bra att göra under vinterhalvåret. Är det dessutom tjäle i marken kommer det att bli mindre skador i trädgården och den övriga omgivningen. Det kan även var möjligt att förhandla till sig ett lite lägre pris på vintern eftersom markentreprenörerna i regel inte har samma höga arbetsbelastning och det kan även vara lättare att boka in den entreprenör som du helst vill anlita. Genom att förbereda ditt projekt ordentligt kommer det även att bli enklare att göra eventuella ändringar under arbetets gång. Ju tidigare du börjar planera desto bättre, och du kan med fördel ta hjälp av en entreprenör eller annan fackkunnig.
När det gäller markarbeten är det särskilt viktigt att anlita en entreprenör som har rätt utbildning och gedigen erfarenhet. Om du ska bygga ett nytt hus eller bygga till det du har, finns det i huvudsak två sätt att organisera arbetet på; general-/totalentreprenad eller delad entreprenad. Vid en generalentreprenad anlitar du en entreprenör som har de nödvändiga underentreprenörerna för de olika fackområdena anställda internt eller som fasta samarbetspartners. Totalentreprenören har då hela ansvaret för att arbetet genomförs och för att koordinera hantverkarna inom de olika arbetsområdena. Väljer du delad entreprenad är det du som byggherre som kontrakterar de olika hantverkarna samt har ansvar för att koordinera de olika fackfälten och se till att rätt person är på rätt plats när arbetet ska utföras. Som projektledare för en delad entreprenad förväntas du ha en tydlig och detaljerad plan för hur arbetet ska utföras.
När du har bestämt dig för hur arbetet ska organiseras kan du börja med att begära in anbud. Tyvärr finns det en del oseriösa aktörer på marknaden och därför rekommenderar vi att du utgår från följande punkter och tips när du väljer ut den entreprenör eller entreprenörer som ska utföra arbete:
Ett alternativ som blir alltmer populärt bland byggherrar är att använda marknadsplatsen Byggstart.se. Det är är en tjänst som är gratis att använda och som matchar byggherrar mot lämpliga och kvalitetskontrollerade entreprenörer. När du har registrerat ditt projekt på deras hemsida får du offerter från flera olika entreprenörer och därefter kan du jämföra anbuden med varandra.
I de allra flesta fall måste du ansöka om bygglov eller marklov från kommunen. Det finns några få byggen som är undantagna från kravet på bygglov. En fristående komplementbyggnad, ett så kallat attefallshus, med en totalyta på maximalt 30 kvadratmeter är bygglovsbefriat. Detsamma gäller för en tillbyggnation vars totalyta är maximalt 15 kvadratmeter. Förutsatt att marken som du planerar att gräva på ligger inom detaljplanerat område och uppfyller nedanstående punkter, behöver du inte ansöka om marklov:
Det krävs alltså i regel att du ansöker om bygg- eller marklov från kommunen när du ska genomföra ett markarbete. Markarbeten medför i regel ändringar av markytan till följd av utgrävning, piggning, sprängning eller utfyllnad för att jämna ut nivåskillnader. När du ska bygga nytt, bygga ut uppåt, nedåt eller utåt eller göra väsentliga förändringar i terrängen, måste du ansöka om bygg- eller marklov.
Observera att lagar och regler kan skilja sig mellan olika kommuner. För att du ska vara på den säkra sidan rekommenderar vi att du kontaktar den kommun som marken ligger i och tar reda på exakt vilka lagar och regler som gäller, och att du gör det innan du påbörjar något som helst arbete på egendomen.
När du ska ansöka om bygg- eller marklov från kommunen har du i regel stor hjälp av att låta en fackkunnig person sammanställa de handlingar som behövs till ansökan. I vissa fall kan du inte ansöka om bygglov själv, till exempel husbygge eller renoveringar som innefattar stora ingrepp i husets struktur, utan måste ha en fackkunnig person som står som projektör och gör ansökan för din räkning. Projektören kan vara en arkitekt, byggingenjör, entreprenör eller konstruktör. Den som står som projektör står som ansvarig för att de dokument som ingår i ansökan är upprättade i enlighet med gällande lagstiftning och regelverk. När du anlitar en arkitekt för att göra de ritningar som krävs är det i regel även arkitekten som tar på sig rollen och ansvaret som projektör. Stora projekt kräver en projektör för bygg- eller marklovsansökan, medan mindre projekt, till exempel uppförande av en stödmur, inte är några problem att ansöka om bygg- eller marklov för själv.
Det är svårt att säga något generellt gällande handläggningstiden för din lovansökan eftersom den varierar beroende på hur mycket tekniska krav som ställs på arbetet och dess komplexitet. Handläggningstiden kan vara allt från 2 - 10 veckor. För ett lovärende ska ett beslut tas inom tio veckor förutsatt att alla dokument som krävs finns med, är kompletta och uppfyller kraven från plan- och bygglagen samt att det inte krävs några tillstånd från andra myndigheter eller att bygget strider mot detaljplanen. Krävs det någon form av komplettering kan handläggningstiden förlängas med upp till ytterligare 10 veckor.
Är det någon granne som väljer att invända mot dina byggplaner när kommunen gör sitt grannehörande, kan bygget i värsta fall stoppas upp helt. Därför är det alltid smart att prata med grannarna och berätta om ditt planerade bygge i god tid innan du lämnar in din lovansökan. Då har du chansen att vara lyhörd för grannens åsikter och i så stor utsträckning som det är möjligt anpassa arbetet så att det inte påverkar grannen eller grannarna mer än nödvändigt.
Markarbeten är i regel dyra och därför bör du ha en tydlig plan för hur du ska finansiera projektet. Det finns huvudsakligen fyra finansieringsformer för ett markarbetsproejkt:
Om du är osäker på vilket finansieringsalternativ som är mest lämpat för din ekonomiska situation är det klokt att kontakta din bank och rådgöra med en lånehandläggare.