Ett av de möjliga sätt som man kan öka bostadens yta på, är genom att bygga om vinden. Det kan också vara ett sätt att bygga en separat, ny bostadsenhet på översta våningen i ett lägenhetshus, eller på vinden i villan. I den här artikeln ligger fokus på kostnaden för den här typen av projekt. Men hjäIp av priskalkylatorn kan du få en bild av vad ditt projekt kommer att kunna kosta. Du kan också läsa om vilka faktorer som påverkar priset i endera riktning, om lönsamheten med en vindsutbyggnad, samt om hur man kan finansiera ett vindsprojekt.
Denna priskalkylator är baserad på prisstatistik som hämtats från marknadsplatsen Byggstart.se, och räknar fram ett ungefärligt pris för projektet med hjälp av variablerna storlek och komplexitet/standard. Utifrån det pris som kalkylatorn indikerar kan du alltså få en fingervisning om vad projektet kan komma att kosta. Du bör dock vara medveten om att det endast handlar om ett grovt estimat. Det är bara om man tar in en fackman på platsbesök som man kan förvänta sig ett mer precist prisförslag.
Den siffra som slutligen står på prislappen när man ska bygga om vind beror till allra största delen på hur komplext projektet blir att realisera. En fråga som har stor inverkan på komplexiteten är om vindsvåningen ska ingå i bostaden under, eller om det handlar om att uppföra en helt ny, separat bostad. I det första fallet handlar det om att göra om en kallvind i enfamiljshus, till ett bostadsrum, alternativt att göra motsvarande med vindsutrymmet ovanför en specifik lägenhet i ett flerfamiljshus. Det sistnämnda alternativet handlar inte sällan om att bygga om vinden i ett lägenhetshus till en helt ny lägenhet, men det kan också gälla om man inreder ytterligare en bostad på vinden i ett enbostadshus. Vanligtvis är det betydligt mer komplext att bygga en fristående bostadsenhet. Anledningen till detta är att man då behöver svara upp mot helt andra tekniska krav, avseende exempelvis brandskydd och tillgänglighet.
Följande åtgärder bidrar till att göra det mer komplext att bygga om vinden:
Notera att de här faktorerna till stor del följer av befintliga förhållanden. Man har därför mycket liten möjlighet att påverka projektets komplexitet.
Standarden är en variabel som du som byggherre har långt större möjligheter att påverka. De flesta produkter och material kommer i en rad olika varianter, och därmed också i olika prisklasser. Nedan hittar du en översikt av prisspannen för några relevanta byggvaror:
Slutpriset hänger även på vilka firmor som man tar in för att utföra arbetet. På det stora hela kan man säga att priset återspeglar kvalitén i arbetet hos de man engagerar. Det lönar sig ofta att investera lite extra pengar när det kommer till entreprenören. I många fall kan det alternativ som är billigast för stunden visa sig bli det dyraste på sikt.
I samband med att man ska bygga ut vind förekommer det en rad olika ingrepp som förutsätter att man anlitar kompetenta hantverkare för uppdraget. Nedan hittar du en sammanfattning med några av de åtgärder som kräver professionell kompetens:
I samband med att man ska organisera projektet har man i huvudsak två alternativ att välja mellan: huvudentreprenad eller delad entreprenad. Huvudentreprenad innebär att en entreprenör står som ansvarig för utförandet inom alla fackområden. Detta är det vanligaste sättet att organisera den här typen av projekt på, särskilt eftersom det är många typer av hantverkare involverat. Delad entreprenad är vanligast i de fall som man som byggherre har vana och kompetens till att först organisera en anbudsprocess med många involverade aktörer, och sedan projektleda själva genomförandet själv.
Anbudsprocessen kan vara krävande. Det är en mängd olika kriterier som man behöver utvärdera när man ska vikta olika aktörer och erbjudanden mot varandra. Bland annat bör man ta referenser, undersöka ekonomin, eventuell auktorisering, samt kapacitet. Av den här anledningen är det allt fler bostadsägare som väljer att söka reda på entreprenörer via marknadsplatsen Byggstart.se, som kopplar samman entreprenörer och bostadsägare.
I de fall som man har outnyttjade kvadratmeter uppe på vinden är en vindsutbyggnad ofta en god affär. Detta gäller såväl i enbostadshus som för vindsutrymmen i lägenhetshus. Under senare år, i takt med att bostadspriserna ökat, har allt fler bostadsrättsföreningar valt att bygga vindsvåningar för att sälja. Detta kan ge stora intäkter till föreningen och medlemmarna. Sådana intäkter kan nyttjas till gemensamma projekt i bostadsrättsföreningen, eller till att betala av lån för att därmed kunna hålla avgifterna nere. Om man till exempel kan få 70.000 kr per kvadratmeter för en nybyggd vindsvåning och det kostar 30.000 kr per kvadratmeter att bygga ut, säger det sig självt att det finns stor potential i en oinredd vind.
Märk väl att det inte är utan viss risk som man går igång med en vindsutbyggnad. Man kan stöta på problem i samband med att man söker bygglov hos kommunen, projektet kan bli dyrare än beräknat, och så vidare. Dessutom fluktuerar bostadspriserna beroende på konjunkturen som helhet, så det finns ingen garanterad vinst att kalkylera för i samband med att man ska bygga ut vinden.
När du bygger ut vind för att utöka ytan hos din befintliga bostad kan du vara berättigad till rotavdrag för delar av arbetskostnaderna. I den här artikeln kan du läsa mer om vad som gäller för rotavdrag.
Innan man startar upp ett byggprojekt är det viktigt att man har klargjort de ekonomiska ramarna för projektet. Detta innebär bland annat att man behöver fastställa hur projektet ska finansieras. Här hittar du de vanligaste finansieringsmetoderna när det gäller den här typen av projekt:
Sådant som man kan göra för att undvika att kostnaderna drar iväg, är till exempel följande:
Gör begränsningar i kök och bad: Detta är de dyraste rummen i hela bostaden.
Våtrum över våtrum: Om man ska anlägga ett våtrum på vindsplan bör man helst placera det direkt ovanför ett våtrum på våningen under. Genom att göra detta kan man nyttja existerande rördragningar.
Minimera ändringar i bärande konstruktion: Detta är en viktig kostnadsdrivare eftersom det ökar komplexiteten i projektet.
Välj standard med omsorg: Här finns det stora variationer i både pris och kvalitet.
Val av arkitekt: En del arkitekter är mer kostnadsorienterade än andra. Detta är något som du kan förhöra dig kring innan du inleder ett samarbete med en specifik arkitekt.
Flera konkurrerande anbud: Man bör alltid se till att få in offerter från flera olika entreprenörer. På så vis kan man jämföra anbuden och försäkra sig om att man accepterar ett anbud med ett konkurrenskraftigt pris. Var emellertid på din vakt i de fall som du får en offert med ett avsevärt lägre pris än de övrigas. Detta kan vara ett tecken på att entreprenören har gjort besparingar på bekostnad av kvalitén eller kvalifikationerna hos hantverkarna.
En vindsutbyggnad är en typ av projekt som kan genomföras när som helst på året. Inga av de moment som normalt ingår kräver specifika väder- eller temperaturförhållanden. Det är alltså möjligt att genomföra projektet året om, även under vintern. Det kan till och med löna sig att genomföra projektet under vintern, beroende på att många entreprenörer har mindre att göra under vinterhalvåret. Detta kan ibland ge bättre priser, men framför allt har du större möjlighet att engagera ditt förstahandsval bland entreprenörerna. Ditt projekt får också större fokus, vilket kan göra att det blir genomfört snabbare.