Allt fler får upp ögonen för fördelarna med att dela mer och äga mindre själv. Det gäller även för bostäder; generationsboende är ett bra exempel på det. Ett generationsboende innebär att två eller flera generationer lever under samma tak. De kan vara två separata hus eller en gemensam bostad, det är helt och hållet upp till er att bestämma. Att bo på det här sättet kan till exempel göra att ni får mer tid tillsammans i familjen, hjälp med barnpassning och att de äldre kan få hjälp med olika vardagliga ting. I den här artikeln kan du läsa om hur mycket det kan kosta att bygga ett generationsboende, vilka de största prisdrivarna är och vad du kan göra för att hålla ner kostnaderna.
I kalkylatorn strax nedanför kan du ställa in variablerna på antalet kvadratmeter som huset ska ha samt fastighetens komplexitet och standard. Utifrån de värdena får du en uppgift om den förväntade totalkostnaden för ditt husbygge. Tänk på att prisuppgiften som du får är ett uppskattat pris och det finns många faktorer som kan påverka priset både upp- och neråt. För att få ett konkret kostnadsförslag måste du låta entreprenörer göra en bedömning på plats på tomten. Prisuppgifterna i kalkylatorn är baserade på prisstatistik från marknadsplatsen Byggstart.se, som i sin tur är framräknad utifrån de byggprojekt av liknande karaktär genomförda av de entreprenörer som ingår i Byggstarts nätverk.
Till husets komplexitet räknas de faktorer som inverkar på priset men som i regel är svåra för dig som byggherre att påverka. Sådana parametrar kan till exempel vara::
Markförhållanden: Vissa tomter är lättare att bygga på än andra. Finns det mycket ytlig eller djupare liggande berggrund på tomten kan det bli nödvändigt att spränga bort den, något som kostar.
Arkitektritningar och projektering: Ju mer arbete som krävs av arkitekter gällande ritningar och projektering, desto dyrare blir projektet. Väljer du standardlösningar kan det bidra till att sänka utgiftsposten.
Bygglovsansökan från kommunen: Du måste ansöka om bygglov när du ska bygga ett nytt hus och om projektet kräver dispens från den kommunala detaljplanen kommer det göra att handläggningstiden blir längre och kostnader kommer att tillkomma.
Antal våningsplan: Som utgångspunkt är det inte dyrare att bygga två våningsplan än ett, men vissa markförhållanden kan göra att det är enklare och mer kostnadseffektivt att bygga ett enplanshus.
Källare eller inte: Att bygga en källare som ska vara godkänd som bostadsrum ställer krav på lite mer gräv- och gjutningsarbete. Det är därför dyrare att bygga rum i en inredd källare än på marknivå.
Separat lägenhet: Ett generationsboende innehåller flera bostäder/lägenheter. Är det optimala alternativet för dig att bygga en separat lägenhet i huset, som den äldre generationen sedan hyr av dig, måste du ta hänsyn till byggnadstekniska regler som exempelvis brandskydd och utrymningsvägar. Arkitekter har den kunskap som krävs för att rita ett hus med en separat lägenhet och vet även vilka byggnadstekniska krav och regler som gäller.
Bostadens standard avgörs till största del av de beslut som du gör när du och arkitekter utarbetar dokument för projektering och detaljprojektering. Det kan till exempel handla om val av material, produkter och tekniska lösningar eller följande:
Golv och kakel: Olika typer av golvmaterial och kakel kan kosta allt från 100 kronor till flera tusen kronor per kvadratmeter.
Badrum och kök: De två rum som är dyrast att bygga och där kostnaden för inredning kan variera betydligt är badrum och kök. Ett litet och billigt IKEA-kök kan kosta 50.000 kronor medan andra, mer exklusiva eller platsbyggda lösningar, kan landa på en halv miljon kronor eller mer.
Platsbyggda garderober och möbler: Ibland finns det inget annat alternativ än platsbyggda möbler och förvaringslösningar. I de fall som det inte är nödvändigt, rent arkitektoniskt, gäller att ju mer platsbyggda lösningar desto dyrare blir huset. Standardgarderober från IKEA går på ett par tusenlappar medan platsbyggda lösningar kan kosta flera tiotusentals kronor.
Dörrar och fönster: Fönster varierar också i pris och det billigaste alternativen går att hitta för ett par tusen kronor. I den andra änden av prisskalan återfinns fönster för upp till 20.000 kronor per fönster, eller ännu mer för stora fönsterkarmar och specialanpassade lösningar.
Fasad- och takmaterial: Priset för fasadbeklädnaden beräknas i regel i löpmeter och en billig träfasad kan kosta 30 kronor per löpmeter. Exklusiva trämaterial kan kosta flera hundra tusen kronor per löpmeter. Detsamma gäller för takpannor där priset i regel anges per styck och kan variera från 10 kronor upp till 100 kronor per styck.
Kamin och trapp: Några element i bostaden utgår stora kostnader i sig. Kamin och trappa är två exempel på sådana element som kan vara dyra men som inte alltid är det. Du kan hitta en billig spis som kostar 5.000 kronor, samtidigt som det finns modeller som kostar 50.0000 kronor eller mer. När det gäller trappor kan en billig variant ligga på runt 10.000 kronor medan en platsbyggd trappa kan kosta flera hundra tusen kronor.
En av de viktigaste faktorerna för att säkerställa att projektet inte blir dyrare än beräknat, är att välja rätt entreprenör. Genom att leta efter entreprenörer som har genomfört flera liknande projekt tidigare kan du vara säker på att de kommer uppföra ditt hus med ett arbetet som håller hög kvalitet och till ett konkurrenskraftigt pris. För att få så mycket information som möjligt av de de entreprenörer som du överväger att anlita ska du be företagen om några referenser som du kan ta kontakt med. Via de tidigare kunderna kan du bilda dig en uppfattning om hur respektive företag är att arbeta med, vad som har fungerat bra och vad som har fungerat mindre bra.
Det är även viktigt att du noggrant undersöker om de olika aktörerna har en solid ekonomi och att de inte står på randen till en konkurs, något som kan få stora negativa konsekvenser för dig och ditt husbygge. Det enklaste sättet att ta reda på hur ekonomin ser ut i de olika entreprenörföretagen är att ta en kreditupplysning på respektive företag. Det är även klokt att kontrollera att företagen har de för branschen nödvändiga certifieringarna. Även om de flesta auktorisationer är frivilliga är de ett tecken på att företaget har den kompetens som krävs inom det aktuella yrkesområdet.
För att komma igång med anbudsprocessen så fort som möjligt kan du använda dig av tjänsten Byggstart.se. Byggstart är en digital marknadsplats som matchar byggherrar mot, de för projektet mest lämpade, entreprenörer. Alla aktörer som finns med i Byggstarts nätverk kvalitetskontrolleras löpande.
Många av dem som överväger att bygga ett nytt hus väljer mellan att bygga nytt och köpa ett hus. Att köpa ett hus kan även vara ett alternativ när du vill satsa på ett generationsboende eftersom du kan köpa ett befintligt flerfamiljshus. Vilket av alternativen som är mest lönsamt är omöjligt att svara på eftersom det beror på en mängd olika variabler, till exempel fastighetens läge, dess nuvarande skick och standard. Ett befintligt hus kan vara svårt att anpassa till dina behov och önskemål, medan ett nytt hus kan ritas precis som du vill ha det.
Vi har satt upp ett räkneexempel för att visa hur du kan räkna på lönsamheten med att bygga ett nytt hus kontra köpa ett hus och renovera det. För att göra en korrekt jämförelse måste du lägga ihop tomtens inköpspris och totalkostnaden för husbygget och jämföra det med taxeringsvärdet på liknande befintliga hus i området. Utöver det måste du även räkna med renoveringskostnaden för att det befintliga huset ska nå upp till dagens standard. Följande beräkning är baserad på uppskattade tal:
Pris för tomten: 3 miljoner kronor.
Kostnad för husbygget: 28.000 kronor per kvadratmeter x 250 kvadratmeter = 7 miljoner kronor.
Arkitekt och projektering: 0.4 miljoner kronor.
Totalsumma: 10,4 miljoner kronor.
Köpesumma för ett hus på 250 kvadratmeter, med renoveringsbehov: 9 miljoner kronor.
Invändig totalrenovering (för att få liknande standard som ett nytt hus): 12.000 per kvadratmeter x 250 kvadratmeter = 3 miljoner kronor(renovering till genomsnittlig standard).
Totalsumma: 12 miljoner kronor
Som du kan se kan det alltså löna sig att bygga nytt gentemot att renovera upp det inköpta huset till dagens standard. En del nöjer sig kanske med en äldre standard i huset och då kan det vara lite mer lönsamt att köpa ett hus istället för att bygga ett nytt. Köper du ett hus måste du i regel kompromissa mer med olika lösningar så det är troligen dina behov och önskemål som fäller det slutgiltiga avgörandet gällande att köpa hus eller bygga hus.
Det är många beslut som ska tas när du ska bygga generationsbostad och det är en hel del som du måste tänka igenom i förväg för att säkerställa att du har råd att bygga huset och klarar av att betala de räntekostnader som följer med ett lån. När två generationer ska bygga ett hus ihop är det även fler personer inblandade i ägarförhållandet. Därför är det viktigt att på förhand ha tänkt igenom och skrivit ner hur de ekonomiska delarna ska hanteras om någon går bort eller vill sälja sin del i huset. Det gäller även att vara så säker som möjligt på att bostadssituationen inte skapar konflikter mellan eventuella arvtagare. Därför är det viktigt att ha allt som rör de ekonomiska aspekterna på plats och dokumenterade i avtal och liknande, både med banken och inom familjen.
När det gäller nybyggen är det vanligast att ansöka om en byggnadskredit, som sedan görs om ett till ett vanligt bostadslån när huset är inflyttningsklart. Banken betalar ut lånet i delsummor under loppet av byggtiden. Anledningen är att banken tar en högre risk med en byggnadskredit och genom att betala ut en del i taget av lånet kan banken enkelt följa upp att pengarna går till husbygget och inte något annat. Skulle det inträffa ett dödsfall, en skilsmässa, konkurs eller andra betalningsproblem har banken rätt att ta över det halvfärdiga huset och antingen sälja det som det är eller bygga färdigt det, och sedan lägga huset till försäljning, för att täcka den ekonomiska förlusten. Det är även vanligt att banken ställer krav på att du ska använda eget kapital innan du får tillgång till byggnadskrediten.
Kom ihåg att ta kontakt med banken så tidigt som möjligt för att veta vilka budgetramar du har att röra dig inom och ha all finansiering klar innan du kontaktar potentiella arkitekter och entreprenörer.
För att hålla ner kostnaderna så mycket som möjligt finns det en del grepp som du som byggherre kan ta till. Det är till exempel av yttersta vikt att anlita en entreprenör som håller konkurrenskraftiga priser. Dessutom måste du göra många val inför och under ett husbygge och alla de valen påverkar totalsumman. I början av artikeln gick vi igenom en rad faktorer som påverkar slutpriset, läs igenom den listan noggrant och ha med den i bakhuvudet när du gör dina val. Tekniska lösningar kan också påverka totalkostnaden för din framtida bostad. Med tekniska lösningar avses elektriska lösningar, uppvärmningssystem och ventilation. Lösningar som vattenburen värme och värmepump kan höja byggkostnaden för huset men i gengäld är de mer energieffektiva och sparar in sig över tid.
Ett nära samarbete med arkitekt och entreprenör kan även det bidra till att sänka slutkostnaden. Storleken på på bostaden är en faktor som har stor inverkan på kostnaden men en arkitekt är duktig på att hitta platseffektiva lösningar som nyttjar boytan optimalt. Fler funktioner på en mindre yta sparar pengar.
En del vill även göra en del av arbetet själv för att spara pengar. Det är dock bara en bra idé om du har den kompetens och tid som krävs för att utföra arbetet i tid. Tänk på att hantverkare, som har lång erfarenhet av arbetet, gör det både bättre och snabbare. Blir något av det arbete som du gör själv undermåligt eller fullständigt felaktigt kan det kosta mer att åtgärda dina misstag än vad det hade gjort om du hade låtit hantverkarna göra det.
För att du ska få ett så rättvisande anbud som möjligt är det viktigt att du lämnar över ett bra underlag till de aktuella aktörerna. Ju mer detaljerad din projektbeskrivning och detaljprojektering är, desto lättare är det för entreprenören att beräkna kostnaderna.
Du kommer troligen att bli varse om att anbuden som du får in inte är exakt lika. Även om du har skickat samma underlag till samtliga potentiella aktörer, kan de tolka det på lite olika sätt. Därför är det viktigt att du går igenom varje kostnadspost för sig och jämför dem med varandra. Först då kan du se exakt vad som ingår i anbudet och om det finns några förbehåll från entreprenörens sida. Skiljer sig summan på något av anbuden markant från de andra ska du dra öronen åt dig, eftersom det kan vara ett tecken på att entreprenören använder sig av undermåliga material eller anställer okvalificerade hantverkare för att hålla ner priset.