Takbyte är en stor investering som även inverkar på husets funktion, utseende och värde. Det är svårt att avgöra hur mycket ett nytt tak kommer att kosta eftersom det är flera faktorer som påverkar totalkostnaden för projektet. I den här artikeln får du en översikt över de parametrar som inverkar mest på priset för ett nytt tak och tips som är knutna till val av hantverkare, olika finansieringsalternativ, prisjämförelser och mycket annat. Du kan dessutom använda vår priskalkylator för att få en uppfattning om hur mycket ditt takprojekt kommer att kosta.
För att bilda dig en uppfattning om hur mycket ett nytt tak kommer att kosta kan du använda prisberäknaren här nedanför. Det är viktigt att komma ihåg att alla projekt varierar i pris beroende på vilka faktorer som spelar in i respektive projekt. Därför är det nödvändigt att låta en takläggare besiktiga taket innan du kan få ett konkret pris.
Projektets komplexitet har inverkan på den totala kostnaden. Du kan i regel inte påverka hur komplicerat arbetet är eftersom det beror på hur huset är konstruerat. Ju fler ytor och olika vinklar som taket består av desto dyrare blir projektet. Normalt sett kostar det mer att lägga ett nytt tak på en stomme med högre takvinkel eftersom det är ett mer krävande arbete. Höjden på huset och tillgängligheten till taket kan också inverka på priset. Om det är svårt att komma fram till huset kan det medföra merkostnader gällande byggställningar. I de fallen kan det bli nödvändigt att hyra in en kran för att få byggställningarna och materialet på plats, något som också innebär extra kostnader.
Om du eller takläggaren har lokaliserat fukt- eller rötskador i det befintliga taket gör även det att projektet blir dyrare. Det är svårt att förutsäga om det har trängt in fukt som har orsakat röta eller liknande i taket. För att se det måste man öppna taket och kontrollera det underliggande bjälklaget. När det är gjort kan entreprenören lämna ett kostnadsförslag som inkluderar så väl takbyte som åtgärder av de upptäckta skadorna.
Vilken taktyp och taktäckning som du väljer kommer även det att påverka priset för det nya taket. Här har du som byggherre möjlighet att påverka totalpriset beroende på vilka val som du gör. Har du en enkel taktyp, som sadeltak eller pulpettak, är det billigare att bygga eller lägga om i jämförelse med ett tak med brutet takfall eller ett valmtak. Om du planerar att byta taktyp, till exempel genom att byta från ett plant pulpettak till ett mansardtak (brutet tak) innebär det att takets underliggande stomme måste ändras, något som leder till ett högre totalpris.
Val av taktäckning är också en faktor som påverkar priset. Vill du ha naturmaterial som tegelpannor eller skiffer måste du räkna med ett högre pris, medan takpapp och shingel är billigare alternativ. När du köper takpannor kommer du även att bli medveten om att olika de olika alternativen varierar mycket i pris. De dyraste takpannorna kan kosta upp mot 100 kronor styck, medan du i den andra änden av prisskalan hittar takpannor för 10 kronor per styck.
Takrännor, stuprör och beslag kommer också att inverka på totalkostnaden och även inom det här området finns det material i många olika prisklasser.
När du vill, eller måste, lägga ett nytt tak är det viktigt att du anlitar erfarna hantverkare. Konsekvenserna av att som lekman göra fel kan bli både stora och kostsamma. Entreprenörsföretaget som du kontrakterar ska ha solid ekonomi, bra referenser och relevanta certifieringar.
Det är även viktigt att komma ihåg att hantverkarna har olika kompetens. De flesta entreprenörer är skickliga på allt men det kan löna sig att anlita någon som är specialiserad inom just det område som du behöver hjälp med. För att hitta rätt hantverkare kan du använda marknadsplatsen Byggstart.se, där husägare matchas mot entreprenörer och hantverkare som är lämpliga för olika typer av projekt.
Att lägga ett nytt tak kostar i genomsnitt cirka 2.000 kronor per kvadratmeter. Det är emellertid bara ett snittpris och det kan variera beroende på olika parametrar. För att ta reda på om det lönar sig att lägga ett nytt tak är det bästa att låta en takläggare besiktiga taket och därefter lämna ett konkret kostnadsförslag för ditt projekt. Hur mycket värdet på din bostad kommer att öka beror även på takets nuvarande skick. Ju mer takets funktionalitet och utseende förbättras med ett nytt tak, desto mer kommer omläggningen att löna sig. Det är även viktigt att ta olika finansieringsalternativ i beaktande när du överväger att lägga ett nytt tak.
Normalt sett ingår alla arbets- och materialkostnader i priset; takpannor, beslag, takrännor, läkt och tätskikt. Det är även viktigt att komma ihåg att eventuella rötskador inte är inkluderade i kostnadsförslaget utan tillkommer som en extra kostnad. De flesta som lägger ett nytt tak får allt arbete utfört av ett företag. Normalt sett behövs det plåtslagare, snickare och takläggare för att lägga ett komplett tak. En del företag har all kompetens internt medan en del har kompetens för två av hantverksområdena och anlitar en underentreprenör för det tredje.
Det finns flera olika finansieringsalternativ för ett nytt tak. Alternativen varierar dock i räntenivå och du bör kontakta din bank för att ta reda på vilket alternativ som är det bästa för dig. Här nedanför listar vi de vanligaste sätten för att finansiera ett nytt tak:
När du bygger eller lägger ett nytt tak kan du även ha rätt till rotavdrag. Du kan läsa mer om det i artikeln [här].
När du tar emot ett anbud från entreprenörer ska du göra en ordentlig jämförelse av de olika offerterna. För att ha en bra grund att utgå ifrån ska du begära in anbud från tre seriösa och konkurrerande aktörer. Var noga med att kontrollera att alla potentiella aktörer har inkluderat samma arbete i anbuden, annars går de inte att jämföra. Ta även reda på om entreprenörerna har angett ett fast pris eller ett uppskatta, och vilka förbehåll som finns i anbudet.
Förutom att jämföra priserna ska du även jämföra andra faktorer. Har företaget bra referenser från tidigare projekt av samma karaktär? Hur mycket kapacitet har företaget för att genomföra arbetet? Har firman alla nödvändiga certifieringar? Du bör även kontrollera företagets kreditvärdighet för att försäkra dig om att den ekonomiska soliditeten är bra.