Att bygga ett garage intill huset kan vara en lönsam investering och är ett smart sätt att utnyttja tomtens yta på. I den här artikeln kan du bland annat läsa om de faktorer som påverkar priset för att bygga ett garage intill huset, hur du hittar kompetenta hantverkare och vad som är inräknat i anbuden från den potentiella entreprenören.
När du börjar planera för att bygga ett garage intill huset och undersöker hur mycket det kostar kommer du ganska snabbt att upptäcka att priset varierar utifrån hur komplicerade markförhållandena är, byggtekniska regler och val av material. För att skapa dig en uppfattning om hur mycket just ditt projekt kommer att kosta kan du använda dig av prisberäknaren som finns lite längre ner. Den är baserad på prisstatistik från marknadsplatsen Byggstart.se. Tänk på att priset är en uppskattning och om du vill ha en konkret prisuppgift måste du anlita en arkitekt för att göra ritningarna och låta en byggmästare göra en bedömning av arbetets omfång och svårighetsgrad.
Projektets komplexitet bestäms av de befintliga förhållandena, något som du inte har någon större möjlighet att påverka. Nedan kan du se exempel på de faktorer som påverkar komplexiteten för ett projekt där man ska bygga ett garage i direkt anslutning till huset:
Projektets standard är med och påverkar kostnaderna. Här kan du som byggherre påverka priset i olika riktningar och här nedanför kan du se exempel på standarden för ett garage som byggs i direkt anslutning till huset:
När du ska bygga ett garage intill huset måste du anpassa garaget till huset och du kan inte använda ett prefabricerat garage. Därför är du regel i tvungen att anlita en arkitekt som kan göra de nödvändiga ritningarna. Det är bra att leta efter arkitektbyråer som är intresserade av och tar sig an mindre projekt. De flesta arkitektkontor fokuserar och föredrar större byggprojekt. Arkitekten står för ritningarna och projekteringen. Om ditt projekt är bygglovspliktigt kan arkitekten även ansöka om bygglov för din räkning.
När du ska börja leta efter entreprenörer kan du välja mellan att organisera projektet som en totalentreprenad eller delad entreprenad.
Väljer du totalentreprenad är det en entreprenör som tar på sig ansvaret för att genomföra hela projektet. Entreprenören kallas då för totalentreprenör eller huvudentreprenör. Totalentreprenören kontrakterar sina fasta underentreprenörer till de olika hantverksområdena som projektet omfattar. Det förenklar för dig som byggherre eftersom du bara behöver förhålla dig till en person under hela byggtiden.
Om du istället väljer en delad entreprenad får du själv hitta och anlita de olika hantverkarna som behövs för att kunna genomföra projektet. Dessutom får du ta hand om koordinering mellan de olika hantverkarna och se till att rätt person är på plats vid rätt tidpunkt, ett arbete som kan vara både energi- och tidskrävande.
Oavsett vilken entreprenadform du väljer är det viktigt att du börjar leta efter hantverkare så fort som möjligt. Allt fler byggherrar väljer att nyttja marknadsplatsen Byggstart.se för att komma i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare.
Det finns både för- och nackdelar med att bygga ett garage i direkt anslutning till huset. I några fall är det mer lönsamt att bygga ett fristående garage.
Ett garage intill huset kräver mer förarbete än om du väljer att bygga ett fristående garage. Eftersom du bygger intill en befintlig byggnad måste du uppfylla flera byggtekniska krav och regler. Du måste bland annat uppfylla EI60-standarden för brandsäkerhet och använda byggmaterial som är gassäkert. Med så många tekniska krav för anpassning till huset är det i regel ett måste att anlita en arkitekt. Arkitekten står då som ansvarig för ritningar och projektering. I vissa fall kan arkitekten även ansöka om bygglov för byggherrens räkning. Bygger du ett fristående garage är det inte nödvändigtvis ett måste att anlita en arkitekt men du måste med högsta sannolikhet ansöka om bygglov.
Om utbyggnadens totala yta understiger 15 kvadratmeter och det inte finns några specifika krav är projektet inte bygglovspliktigt. I alla andra fall måste du ansöka om bygglov. Om du är osäker på vad som gäller i ditt fall, kontakta en av kommunens bygglovshandläggare.
Även om det är lite mer krävande att bygga ett garage i direkt anslutning till huset, har det sina fördelar. Vill du ha olika sorters eluttag, andra tekniska lösningar eller vatten och avlopp, är det enklare att bygga in eftersom avståndet till bostadshusets el- och vattensystem är kortare än om du bygger ett fristående garage. Bygger du ett garage intill huset använder du även tomten på ett mer effektivt sätt eftersom garaget stjäl mindre av trädgården och andra utomhusytor.
Ett garage som ligger i direkt anslutning till huset ses även som en stor fördel bland potentiella köpare, om du har planer på att sälja huset vid en senare tidpunkt. Huset stiger i regel i värde när projektet är slutfört. Därför kan det vara en lönsam investering att bygga ett garage intill huset.
Ska du bygga ett garage i direkt anslutning till bostadshuset måste du förhålla dig till ett omfattande regelverk och uppfylla flera tekniska krav. Det kan vara ett krävande arbetet att köpa in rätt sorts material och såvida du inte själv har gedigen kunskap gällande garagebygge, är det en rekommendation att du överlåter materialinköpet till entreprenören.
Entreprenören vet vilka material som passar till olika typer av arbeten. Företaget kan även ha fasta underleverantörer och det gör att du som byggherre kan vara säker på att du får material av hög kvalitet och behöver inte tänka på leveranstider och logistik. Entreprenören har i regel förhandlat sig till bra rabatter, något som kan ge ett mer eller mindre stort utslag på totalkostnaden för projektet. Många byggherrar väljer att själva köpa in materialet i tron om att de sparar pengar. Sanningen är att de sällan får priser som motsvarar de som entreprenörerna får.
Om du som byggherre ändå bestämmer dig för att ombesörja materialinköpet måste du se till att ha allt material på byggplatsen det datum som är bestämt för byggstart. Du är även ansvarig för att byta ut material om det är fel material som har levererats eller om det är skadat på något sätt. Det är bra att ta hjälp av entreprenören för att beräkna materialåtgången och göra en lista över allt material som behövs innan du påbörjar inköpsprocessen.
När det gäller invändigt material som kakel, klinker eller förvaringslösningar, kan det även i det här fallet vara smart att rådgöra med entreprenören om vilka material som håller en hög kvalitet. Du kan även undersöka om entreprenören kan åta sig att köpa in materialet eftersom de ofta får bra rabatter av sina leverantörer.
Det är viktigt att du har ekonomin i ordning innan du startar upp ett så omfattande projekt som ett garage i direkt anslutning till huset är. Här nedanför finner du en lista över de vanligaste finansieringsalternativen för att bygga garage intill huset:
Det är inte rekommenderat att påbörja projektet innan du har finansiering samt budget klar och du med säkerhet vet att du kan betala av lånet efteråt. Kontakta gärna banken och rådgör med dem när du börjar planera projektet.
Du kan även ha rätt till rotavdrag när du ska bygga garage intill huset. Du kan läsa mer om vilka krav som du måste uppfylla och vilka regler som gäller i artikeln [här].
Du bör begära in anbud från flera konkurrerande företag när du ska hitta rätt hantverkare till ditt garagebygge. Då är det viktigt att redan på förhand veta vad som ska finnas med i offerten. I anbuden som du tar emot från entreprenörerna ska följande vara medtaget:
Kom ihåg att det är viktigt att jämföra anbuden som du tar emot och dubbelkontrollera att de innehåller samma arbeten och kostnadsposter. På så sätt kan du se vilken entreprenörer som är mest lämpad för ditt projekt och vilka som håller marknadsmässiga priser.