Det är stora belopp som är involverade när man ska bygga hus. Det uppstår därför många frågor kopplat till kostnaderna när det kommer till den här typen av projekt. I den här artikeln kan du läsa om hur mycket det kostar att bygga ett hus, vilka faktorer som är avgörande för priset, samt vad som bör finnas med i offerterna under anbudsprocessen.
För att få en indikation på vad ditt projekt kan komma att kosta kan du använda priskalkylatorn här nedan. Beräkningarna som kalkylatorn gör är baserade på prisstatistik från marknadsplatsen Byggstart.se och använder variablerna komplexitet och standard som utgångspunkt. Var uppmärksam på att det förekommer stora variationer mellan olika projekt när det kommer till att bygga hus. Om man vill ha en mer exakt kostnadsuppskattning så får man ta in en fackperson att göra en besiktning på plats. Priskalkylatorn kan dock ge en första bild av det prisskikt som ditt husbygge kommer kunna landa i.
Nedan hittar du en översikt av de faktorer som påverkar de två variablerna som ingår i beräkningarna:
Komplexiteten beskriver hur omfattande och krävande arbetet är som ska utföras. Detta är en variabel som till stor del påverkas av det tekniska arbete som är kopplat till projektet. Det är en variabel som man som byggherre har liten möjlighet till att påverka. Några exempel på faktorer som påverkar projektets komplexitet är:
Standarden är en variabel som man som byggherre har betydligt större möjlighet att påverka. Här har valet av kvalitet, lösningar och material inte bara stor betydelse för bostadens utseende, men även för priset. Följande produktkategorier har påverkan på den här variabeln:
Att man anlitar en entreprenör som är duktig och kompetent är en grundläggande förutsättning för att projektet ska bli lyckat. I de fall som man har behov av arkitekt- och konstruktionsritningar är det också viktigt att hitta en bra arkitektbyrå.
Innan man kan dra igång anbudsprocessen behöver man besluta sig för hur byggprojektet ska organiseras. Här har man huvudsakligen att välja mellan huvudentreprenad och delad entreprenad.
Huvudentreprenad innebär att man som byggherre endast skriver kontrakt med en entreprenör. Den här firman står då som ansvarig för att förse projektet med all nödvändig arbetskraft, antingen med hjälp av egenanställd personal eller genom att ta in underentreprenörer. I samband med en huvudentreprenad är det även huvudentreprenörens ansvar att koordinera arbetet mellan de olika fackområdena.
Väljer man däremot en delad entreprenad kontrakterar man vanligtvis en entreprenör per fackområde. Som byggherre ansvarar man då för koordineringsarbetet mellan de olika hantverksfirmorna. Det stora undantaget är i det fall som man väljer att anlita en extern projektledare. I samband med ett så omfattande projekt som att bygga hus så väljer de allra flesta byggherrar att organisera byggprojektet som en huvudentreprenad. På så vis får man endast en firma att förhålla sig till. Detta gör det enklare att upprätthålla en bra kommunikation under projektets gång. Det blir även enklare att veta vilken part som man ska vända sig till i samband med att eventuella fel eller brister uppdagas. I den typen av situation är det alltid huvudentreprenörens ansvar att se till att bristen åtgärdas, oavsett vilket fackområde som felet kan spåras tillbaka till.
När man ska igång med att söka entreprenör till uppdraget så är det vissa saker som man bör utvärdera i samband med att man kvalitetssäkrar de aktuella kandidaterna. Undersök vad tidigare kunder anser om dem, försäkra dig om att företagen har en stabil ekonomi och verifiera med entreprenörerna att de har tillräcklig kapacitet för att genomföra projektet under de tidsramar som du satt upp. Slutligen bör du givetvis verifiera att man håller marknadsmässiga priser genom att jämföra offerterna från de olika kandidaterna.
Ofta bygger man hus som ett alternativ till att köpa ett befintligt hus. Det är därför många som undrar över vad som är mest lönsamt. Svaret på frågeställningen beror på en rad olika förutsättningar. Utöver bygg- och inredningskostnaderna behöver man räkna in priset på tomten och kostnaderna för arkitekt, bygglov, eventuell anslutning till kommunalt vatten och avlopp, och så vidare. Detta är faktorer som man behöver räkna in i kalkylen när man tittar på vilket alternativ som är mest fördelaktigt mellan att bygga nytt och att köpa befintligt.
När man ska jämföra de två alternativen är det också viktigt att man undersöker hur mycket det kommer att kosta att få ett befintligt hus att uppnå samma standard som ett nybyggt. Om man köper ett existerande hus är det ofta nödvändigt att renovera och uppgradera det för att få en standard som motsvarar ett nybyggt hus. I det fall som ett hus behöver omfattande renoveringsarbete för att komma upp till dagens standard så är det ofta mer lönsamt att bygga ett nytt hus.
Det ska också nämnas att det inte sällan handlar om andra saker när man väljer att bygga hus, än att få till ett hus till billigast möjliga pris. Ofta handlar det snarare om att få en bostad som är anpassad efter egna önskemål och behov.
En viktig del av projektet är att välja ut och införskaffa bra material och andra lämpliga produkter. Det är rekommenderat att man överlåter så mycket som möjligt av inköpen till entreprenören. Detta gäller särskilt den typ av material som krävs för det komplexa konstruktionsarbetet. Entreprenören har ofta en djupgående kunskap om kvalitén hos olika material, samt kring vilka material som fungerar bra tillsammans och som är enkla att arbeta med. Dessutom har proffsen ofta tillgång till bra priser hos sina fasta leverantörer.
I det fall som man ändå väljer att köpa in byggmaterialen på egen hand, så har man även ansvar för att se till att beställa rätt kvantiteter och storlekar. Om det skulle bli fel i leveransen eller förseningar så är det också man själv som står som ansvarig. Detta innebär att man behöver betala för den tid som hantverkarna står still i väntan på material.
I samband med att man köper in övriga material, som kakel, golv och köks- och badrumsinredning, så är det mer fritt att välja mellan att överlåta det på entreprenören och att köpa in varorna själv.
Det är många kostnader som man inte kan rå på i samband med att man ska bygga hus. Detta gäller särskilt när det kommer till de faktorer som definierar komplexiteten hos projektet, eftersom de ofta beror på relativt givna förutsättningar. Det finns emellertid en rad kostnadsposter som man kan påverka genom egna val i utformningen av huset och genom ett bra förberedelsearbete.
Nedan hittar du ett antal exempel på sådant som du kan göra för att hålla kostnaderna nere i samband med att du ska bygga hus:
Innan man gör sitt slutgiltiga val av entreprenör så är det viktigt att man är helt på det klara med vad som faktiskt ingår i anbuden från de olika firmorna. Följande bör finnas med i det fall som projektet körs som en huvudentreprenad:
Om det inte framgår tydligt av ett anbud att allt detta är inkluderat, bör man höra sig för med entreprenören. Man kan även rådfråga någon fackkunnig person när det kommer till att utvärdera anbuden. När det kommer till anbud från arkitektfirmor så omfattar dessa i regel arkitekt- och konstruktionsritningar, samt arbete med att utforma nödvändiga handlingar till kommunen.