Att bygga på en våning på bostaden kan vara ett fördelaktigt sätt att utöka husets boyta på. Det kan också vara en ekonomiskt lönsam investering. I den här artikeln tittar vi närmare på vad det kostar att genomföra ett projekt av den här typen. Vi kommer att presentera en priskalkylator som man kan använda för att få en fingervisning om prislappen i samband med att man bygger på en våning på det egna huset. Vi tar oss även an de största kostnadsdrivarna och studerar dem närmare, samt går igenom hur man bäst går tillväga för att försäkra sig om att man betalar rätt pris för nödvändiga hantverkstjänster. Vi tar också en titt på huruvida det lönar sig att bygga på ett våningsplan, hur man kan jobba för att hålla priserna nere, samt vilka möjligheter till finansiering som står till buds.
För att få en känsla för hur mycket det kommer att kosta att bygga på en våning på bostaden kan man använda kalkylatorn nedan. Kom emellertid ihåg att varje projekt är unikt – för att få ett mer exakt estimat av kostnaderna behöver man genomföra en besiktning av huset tillsammans med en professionell hantverkare.
När man adderar en våning till huset påverkas kostnaderna till stor grad av komplexitetsnivån hos projektet. Komplexiteten svarar mot hur krävande det är att genomföra arbetet, vilket varierar från projekt till projekt. Nedanstående faktorer har stor påverkan på hur komplext ett projekt av den här typen blir:
Generellt sett kan man säga att alla projekt som innebär att man utökar huset med en våning är av en betydande komplexitetsgrad, jämfört med andra byggprojekt. Detta kommer sig bland annat av att det finns behov av både arkitekt för att rita upp tillbyggnaden och exempelvis en byggingenjör för projektering och att räkna på hållfastheten. Utöver detta behöver man kalkylera för ytterligare arbete i samband med ansökan om bygglov hos kommunen.
Medan graden av komplexitet fastställs av projektets utgångspunkt kan du som byggherre styra över den standard som projektet ska realiseras med. När det kommer till material och inredningslösningar kan man välja produkter inom högst varierande prisklasser. Nedan hittar du ett antal exempel.
På alla de här punkterna kan man basera sina val på personliga preferenser och utifrån den egna plånboken. Det lönar sig emellertid sällan att prioritera pris framför kvalitet. Samtidigt ska det sägas att exklusiva, platsbyggda lösningar inte alltid ger samma utslag på bostadsvärdet som när man investerar motsvarande belopp i takpannor av hög kvalitet. Ett högre pris svarar mot en högre kvalitet, men bara upp till en viss nivå.
Det krävs kompetens inom flera olika fackområden när man ska bygga på en våning. Det kan finnas behov av snickare, rörläggare, elektriker, takläggare, plattsättare, ventilationsinstallatör, plåtslagare, med mera. Detta medför att merparten av alla byggherrar väljer att styra upp projektet i form av en huvudentreprenad. Detta vill säga att det är en entreprenör som tar på sig ansvaret för allt utförandearbete – inom alla fackområden. Huvudentreprenören är även ansvarig för inköp av byggvaror, samt för att organisera arbetet. På så vis undviker man att ta sig an arbetet med att koordinera och samordna ett projekt som potentiellt sett kan vara mycket komplicerat. Genom huvudentreprenad kan man även uppnå kostnadsbesparingar som man annars hade blivit utan, om man anlitat hantverkare för de olika fackområdena separat och på egen hand.
Eftersom man ger entreprenörsfirman ett omfattande ansvar är det viktigt att man gör ett bra och välgrundat val. Detta bör man titta efter när man letar entreprenör:
Det är många parametrar som man behöver ta hänsyn till under den här delen av planeringsfasen – och det är lätt att man tappar överblicken. Därför väljer allt fler husägare att använda sig av Byggstart.se. Byggstart är en marknadsplats där man som byggherre kan matchas med kvalificerade hantverkare.
Att utöka bostadens boarea lönar sig ofta. I Sverige är kvadratmeterpriserna på bostäder vid försäljning generellt sett högre än vad det kostar att bygga. I regel får man igen de pengar som man investerat i den här typen av projekt, i form av en ökad värdering av bostaden. Avgörande i sammanhanget är dock bostadens placering. Försäljningspriset per kvadratmeter är högre i stadsnära områden jämfört med andra ställen. Samtidigt är det inte proportionerligt mycket billigare att genomföra den här typen av projekt utanför storstadsområdena. Ekvationen pekar alltså på att det är mer lönsamt att bygga till en våning om man har ett hus i eller kring en storstad.
Komplexiteten i samband med att man ska bygga en ny våning spelar också in på lönsamheten. Om man behöver utföra omfattande förstärkningsarbeten på den befintliga byggnadens bärande element, för att kunna addera det ytterligare våningsplanet, så kan det hända att projektet inte lönar sig rent ekonomiskt. Man bör då komma ihåg att det finns andra alternativ för att bygga ut huset, som genom att gräva ut källaren eller att bygga ut i sidled. Det är klokt att utvärdera alla möjligheter och sedan välja den tillbyggnadsform som lämpar sig bäst för den specifika bostaden.
Många husägare väljer att totalrenovera samtidigt som man bygger på en våning. Detta kan bidra till att öka värdet på huset, även om det driver upp totalpriset för projektet.
Det anses som ett omfattande byggprojekt att bygga en ny våning på huset. Prislappen på projektet blir därmed också hög. Man tjänar på att klargöra finansieringen i ett tidigt skede, och innan det är gjort bör man aldrig förplikta sig till några kostnader. Finansieringen kan också påverka vad som går att genomföra inom ramarna för projektet. Av den anledningen är det alltså smart att titta närmare på finansieringen innan man går vidare med en mer konkret planering. Det finns ett antal olika finansieringsmetoder som det kan vara värt att överväga:
När man ska bygga på en våning på huset krävs det i regel en betydande budget. Med så många variabler som kan påverka budgeten finns det också många kostnader som kan springa iväg. Det gäller alltså att ha god kostnadskontroll och göra vad man kan för att hålla totalpriset i schack. Det finns en del smarta grepp som man kan ta till, utan att det sker på bekostnad av kvalitén:
Detta är en typ av byggarbete som kan utföras året om. Här finns det inget behov för markarbete eller gjutning, vilket gör projektet säsongsoberoende och det kan alltså lika gärna genomföras vintertid. Om man samtidigt ska göra annat renoverings- eller uppgraderingsarbete – som att exempelvis tilläggsisolera eller dränera – och det krävs grävning för det övriga arbetet, så kan man dock behöva anpassa säsongen efter detta. Det kan annars finnas fördelar med att köra byggprojekt under vinterhalvåret. Många entreprenörer har överkapacitet då, vilket ökar chanserna för att även de mest populära firmorna kan ta sig an projektet. Av samma orsak kan också priserna bli något lägre under lågsäsong. Ta gärna med detta i beräkningarna i samband med att du planerar ditt byggprojekt.