Det är avgörande att ha en detaljerad och väl genomtänkt budget när du ska bygga ett nytt enplanshus. Om du har ordning på ekonomin kommer det att underlätta planeringsprocessen och ge hantverkarna en större trygghet samt bespara dig mycket huvudbry. Vi har utvecklat kalkylatorn här nedanför för att göra det enklare för dig att beräkna den totala kostnaden för husbygget, och därmed även göra det lättare för dig att planera.
Du justerar draghandtagen med ditt projekt som utgångsläge, det vill säga hur stort du ska bygga och komplexiteten/standarden som bygget innebär. Baserat på de olika variablerna får du sedan en beräkning av totalsumman. Tänk dock på att det bara är en uppskattad summa och inte en exakt kostnad. Kalkylatorn är baserad på prisdatabasen från Byggstart.se.
Följande faktorer bestämmer hur komplicerat husbygget är att genomföra:
När det kommer till standard är valmöjligheterna fler. Här är det personlig smak och behov som styr och det är upp till var och en att avgöra hur mycket det får kosta:
Vilket sätt som är lämpligast för att finansiera bygget av ditt enplanshus på beror på din personliga ekonomi. I regel måste du använda en kombination av eget kapital och en byggnadskredit från banken.
En byggnadskredit innebär att banken använder tomten som säkerhet och har även full rätt att ta över såväl tomt som det delvis färdigställda huset om projektet av någon anledning skulle avbrytas. På grund av den högre risken som banken tar är räntan högre på en byggnadskredit än på ett bostadslån. Banken ställer även krav på en detaljerad och noggrann projektering och följer löpande upp arbetet med hjälp av en taxeringsman för att säkerställa att pengarna används till det de ska. För att bevilja en byggnadskredit kräver banken i regel även att du använder upp ditt tillgängliga kapital och därefter får tillgång till byggnadskrediten. När byggprocessen är klar görs byggnadskrediten vanligtvis om till ett bolån.
När du ska bygga ett enplanshus planerar du antagligen att bo där i många år framöver. Av den anledningen är det viktigt att hitta en erfaren entreprenör som kan utföra arbetet. Det är klokt att leta upp en aktör som har tidigare erfarenhet av att bygga hus i allmänhet och enplanshus i synnerhet, och som kan visa upp referenser på tidigare arbeten. Utöver det är det av yttersta vikt att entreprenören känner till alla de lagar och byggnadstekniska regler som gäller och de följer dem. Du ska även se till att anlita en entreprenör som erbjuder ett konkurrenskraftigt pris.
Ett populärt alternativ för att vara säker på att hitta kompetenta och seriösa hantverkare till olika byggprojekt är marknadsplatsen Byggstart.se. Det är en gratistjänst som samlar kvalitetssäkrade entreprenörer och hantverksföretag på ett och samma ställe för att det ska vara lättare för dig som kund att komma i kontakt med skickliga fackmän.
En enkel åtgärd som du kan ta till för att hålla ner slutsumman är att begära in anbud från flera konkurrerande aktörer. Därefter kan du jämföra offerterna och välja det kostnadsförslag som har bäst pris. Det är emellertid inte bara priset som du ska titta på eftersom de tjänster som ingår i anbudet också kan variera. Om du letar efter en entreprenör som har spetskompetens för att bygga enplanshus kan det också driva upp priset. Därför är det viktigt att du läser igenom hela offerten noggrant så du faktiskt vet vad som ingår och vad som inte gör det.
Normalt sett ingår alla nödvändiga hantverkare och tillhörande material i anbudet men även här finns det variationer beroende på om inredningen till köket, badrumsmöbler, armaturer, parkett, kakel och klinker är inkluderat.
Det vanligaste är att byggherren överlåter inköpet av allt byggmaterial till entreprenören. En professionell aktör har den kompetens som krävs för att avgöra vilka material som passar bäst till de olika arbetena och hur stor mängd som behövs av respektive materialtyp. Utöver det har många entreprenörer fasta materialleverantörer som de köper allt material av och det gör att de i regel även har bra rabatter. Genom att låta entreprenören köpa in materialet kommer även aktörens rabatter dig till godo. Totalkostnaden för byggvarorna utgör en stor del av projektets budget så här finns en möjlighet att spara pengar.
Många lever i tron att det inte går att bygga hus under vintermånaderna, något som är en sanning med modifikation. Låga temperaturer kan komplicera markarbetet och arbetet med att gjuta grunden en aning men det är inget oöverstigligt hinder. Betongen kräver en viss temperatur för att brinna men det går att lösa genom att svepa in den nygjutna grunden i isolerande material. Det är inte ovanligt att entreprenörer har en lite lägre arbetsbelastning under vintermånaderna, något som kan vara en fördel om du vill anlita en särskild aktör. Genom att gjuta grunden och sätta upp en vädertät stomme på hösten kan hantverkarna slutföra arbetet med husets insida under vintermånaderna.