Oavsett vilket utrymme det är som du ska renovera är det viktigt att få en översikt över vilka kostnader som projektet kommer att omfatta. På så sätt kan du sätta upp en saklig budget och bestämma hur du ska finansiera renoveringen. Det gör det även lättare att hålla kontroll på utgifterna under tiden som renoveringen pågår och göra eventuella justeringar. Med hjälp av den här kalkylatorn kan du skapa dig en uppfattning om hur mycket ditt renoveringsprojekt kommer att kosta.
Med hjälp av den här prisberäknaren kan du uppskatta totalsumman på ditt renoveringsprojekt. Du får fram totalkostnaden genom att justera antalet kvadratmeter och variabeln komplexitet/standard.
Projektets komplexitet beskriver hur omfattande och krävande arbetet är. Komplexiteten styrs ofta av faktorer som du har liten eller ingen möjlighet att påverka. Här nedan kan du läsa om några av de parametrar som ökar renoveringens svårighetsgrad:
Projektets standard är däremot något som du har stor möjlighet att påverka själv. Begreppet standard innefattar bland annat:
När du ska renover är det av yttersta vikt att du anlitar en skicklig entreprenör. Det lönar sig alltid att överlåta arbetet till professionella hantverkare och få bästa möjliga resultat. Elinstallationer måste dessutom enligt lag utföras av utbildade elektriker som är auktoriserade elinstallatörer.
Det kan dock vara svårt för en lekman att veta vad man ska leta efter under anbudsprocessen. Det finns en rad olika kriterier att ta hänsyn till och det är inte alltid lätt att avgöra vilka aktörer som är mest lämpade för arbetet. Av den anledningen väljer att fler som ska renovera att använda sig av marknadsplatsen Byggstart.se. Byggstart är en gratistjänst som sätter byggherrar i kontakt med hantverkare och entreprenörer.
För att säkerställa att du tar emot ett konkurrenskraftigt kostnadsförslag när du efterfrågar anbud är det viktigt att du begär in offerter från flera entreprenörer. Då kan du jämföra de olika prisuppgifterna och välja det som du anser är bäst. Tänk på att inte bara titta på slutsumman utan även på vad det olika anbuden innehåller. Prisskillnader kan bero på innehållet i offerterna är olika. Se därför till att även jämföra de olika posterna i anbuden med varandra. Får du ett kostnadsförslag som är betydligt lägre än de övriga finns det all anledning att vara skeptisk. Några entreprenörer gör allt de kan för att hålla nere priserna, något som kan innebära att de använder sig av obehörig arbetskraft och material som håller en låg kvalitet.
Det är viktigt att du skiljer mellan ytskiktsrenovering och totalrenovering när du ska beräkna och jämföra priser. Medan en totalrenovering innebär omfattande arbete som exempelvis ändring av planlösning, byte av elledningar och liknande, är en ytskiktsrenovering betydligt mindre omfattande och avancerad. En ytskiktsrenovering kan omfatta åtgärder som golvslipning och målning av väggar.
I samband med en renovering är det en rekommendation att överlåta det mesta av materialinköpet till entreprenören. Professionella hantverkare har stor erfarenhet av att välja ut de material som är mest lämpade för olika utrymmen. De vet även hur mycket som går åt av varje materialsort.
Många entreprenörer samarbetar även med fasta leverantörer och kan därför köpa in materialet till reducerade priser. När entreprenören står för inköpen är företaget även ansvarigt för om det skulle uppstå leveransförseningar eller om det finns några brister eller fel i materialet. Även om du överlåter materialinköpet till entreprenören är det viktigt att du är tydlig med vilka olika sorters material som du vill ha. Om du tydligt kan beskriva hur det önskade slutresultatet ska se ut, och överlåta materialinköpet till entreprenören, blir genomförandet av projektet snabbt och effektivt.
En viktigt del av planeringen är att ta reda på hur man ska finansiera projektet. Vilken finansieringsmetod som är mest gynnsam beror till stor del på byggherrens ekonomiska situation och vilka lån som redan finns. Om du har sparat ihop en tillräcklig buffert är det i regel mest lönsamt att finansiera renoveringen med eget kapital. Har du behov av extern finansiering är att höja bolånet eller att ta ett hypotekslån två alternativ. Båda alternativen förutsätter dock att du har tillräckligt med låneutrymme, du kan maximalt belåna 85 respektive 60 procent av bostadens värde, för att finansiera renoveringen. Ett sista alternativ är ett konsumentlån, det lån som även har högst ränta, ofta upp mot 20 procent. Ett konsumentlån förutsätter därför att du har möjlighet att betala av lånet på kort tid.
När du genomför en renovering kan du vara berättigad till rotavdrag. Du kan läsa mer om det [här].
En renovering leder i regel till att bostaden ökar i värde. Hur stor värdeökningen blir beror på den ursprungliga standarden, vilka lösningar du väljer och generella bostadspriser. Ju större skillnad det är mellan den ursprungliga standarden och den nya, desto högre blir värdeökningen. Av den anledningen är det normalt sett lönsamt att renovera äldre hus som inte har blivit totalrenoverade på länge.
Värdeökningen beror även på vilka rum som du väljer att renovera. Vanligtvis är det renovering av badrum och kök som har störst effekt på bostadens värde. Kom dock ihåg att det är först när du säljer bostaden som du vet hur stor värdeökningen blev.