Många husägare utökar boytan genom att utföra åtgärder som att höja tak. Det är särskilt vanligt bland dem som inte har en tomt som tillåter en horisontell utbyggnad av huset. När du ska höja tak är det många faktorer som du måste ta hänsyn till och bedöma. I den här artikeln delar vi med oss av 10 matnyttiga tips som du kan dra nytt av för att få ett bra och kostnadseffektivt slutresultat.
Vilken arkitekt du anlitar spelar en stor roll för hur effektivt och smidigt projektet kommer att gå att genomföra. Det är arkitekten som upprättar de nödvändiga ritningarna och hen står ofta som projektör för projektet.
Arkitektens arbete är att anpassa bostaden efter byggherrens behov och önskemål. När du diskuterar med arkitekten kan det vara en bra idé att även förhöra sig om vilken arkitektonisk stil och lösningar som är attraktiva för potentiella köpare, ifall du planerar att sälja huset inom en relativt snar framtid.
En takhöjning räknas, ur bygglovsperspektiv, som en påbyggnation och det innebär att det alltid krävs bygglov när du ska höja tak. Varje kommun har en detaljplan som reglerar var och hur det får byggas i olika områden. Detaljplanen bestämmer bland annat hur höga byggnaderna i det aktuella området får vara. Om du äger ett gammalt hus kan det även finnas begränsningar för hur mycket som får ändras i och på huset.
Innan du börjar planera takhöjningen i detalj är det en bra idé att kontrollera vad som gäller i detaljplanen och ta reda på om den innehåller några restriktioner för hur hustaken i området får se ut. Om takhöjningen överskrider den maxhöjden som anges i detaljplanen är det ingen större mening med att gå vidare med projektet eftersom din bygglovsansökan kommer att få avslag när kommunens byggnadsnämnd handlägger den.
En del har tillräckligt med sparkapital för att kunna betala för takhöjningen ur egen ficka. De allra flesta måste dock ta ett lån för att kunna genomföra ett så omfattande projekt som en takhöjning är. Därför kan det löna sig att kontakta banken för att diskutera igenom planerna och få en uppskattning gällande hur mycket du har möjlighet att låna. På så sätt har du en bra utgångspunkt för att göra en realistisk och genomförbar planering för bygget. Du ska aldrig skriva några kontrakt eller förbinda dig till att betala något innan du har löst finansieringsbiten.
Det finns två huvudsakliga sätt att utvidga huset på i höjdled: påbyggnad och höja tak.
Påbyggnad är det med omfattande alternativet som innebär att det byggs på ett komplett våningsplan på huset. När man gör det måste den befintliga konstruktionen i regel förstärkas för att den ska klara av att bära upp den vikt som påbyggnaden utgör.
En takhöjning utgår i regel från den befintliga vinden eller våningsplanet. I många fall handlar det om ett våningsplan som inte har full takhöjd som går att konvertera till bostadsrum genom att höja taket. En takhöjning kan vara något billigare att genomföra än att bygga på en våning, eftersom att höja tak i regel är ett mindre omfattande projekt.
För att kunna genomföra ett projekt är det viktigt att ha en grundlig budget. Du ska aldrig planera in något arbete som inte ingår i budgeten eftersom du då riskerar att pengarna tar slut innan byggarbetet är slutfört. En väl genomtänkt budet är ett bra hjälpmedel när du planerar projektet. Tänk även på att lägga in en enskild budgetpost för oförutsedda utgifter som kan uppstå under arbetets gång. Posten ska vara 10 - 20 procent av den totala budgetsumman.
När du ändå har hantverkarna på plats kan det vara ett smart drag att även få andra renoveringsarbeten utförda. Det kostar i regel mindre att lägga in mindre uppdrag i ett större än att planera och budgetera för det som ett eget projekt.
Det är dock viktigt att komma ihåg att ju fler åtgärder du lägger till i projektet, desto mer stiger kostnaden. Därför är det väsentligt att du tänker igenom vilka andra renoveringsprojekt som behöver genomföras och gör en prioriteringslista för dem.
När det närmar sig byggstart är det viktigt att du kontrollerar att allt nödvändigt material är beställt och att materialet levereras i tid, det vill säga finns på plats det datum som du och entreprenören har satt som startdatum för arbetet. Det gäller särskilt för specialprodukter och material som inte är lagervara. Exempel på varor med lång leveranstid är specialbeställt kakel och klinker, parkett och köksinredning. Om du ska köpa in enstaka produkter själv ska du sett till att beställa dem så tidigt som möjligt för att undvika problem med försenade leveranser, något som skapar onödiga problem för entreprenören.
För att få ett rättvisande och konkurrenskraftigt pris är det avgörande att du inte förhastar dig när du begär in anbuden. Därför ska du sätta av bra med tid till den här delen av projektet. Det är inte ovanligt att det tar 2-3 veckor för att boka in möten med de olika aktörerna för att de ska kunna komma på besök och göra en bedömning av projektet. Därefter tar det i regel 1-2 månader att begära in anbud, jämföra dem och välja den entreprenör som du vill anlita. Du får även vara beredd på att den entreprenör som du har valt kan vara upptagen med andra uppdrag i flera veckor eller månader framöver.
Allt fler väljer att använda sig av Byggstart.se för att hitta hantverkare till sina byggprojekt. Byggstart är en marknadsplats där byggherrar får sitt uppdrag matchat mot kvalitetssäkrade entreprenörer och hantverkare.
Kontraktet som du och entreprenören skriver är viktigt för att förebygga missförstånd och oenigheter som kan uppstå under projektets utförande. Se därför till att kontraktet är detaljerat och innehåller följande punkter:
Du kan hitta bra mallar för standardkontrakt på Konsumentverkets hemsida.
Det är rekommendation att även lägga ner tid på att göra en projektbeskrivning och tidsplan som bilagor till kontraktet. Då får alla inblandade klarhet i vad projektet innebär och det arbete som ska utföras. Det är även bra att boka in regelbundna möten med entreprenören för att diskutera hur arbetet fortskrider, eventuella problem som har dykt upp och andra göromål som är knutna till byggarbetet.
Då och då inträffar det händelser som varken husägare eller entreprenör kan råda över, men som kan få stora konsekvenser för arbetet med takhöjningen. De flesta seriösa entreprenörsföretag har en ansvarsförsäkring som täcker upp oförutsedda händelser. Som byggherre bör du se till att få en kopia av försäkringsbrevet.