En påbyggnad kan vara ett bra sätt att utöka bostadens yta på, men det är även ett omfattande byggprojekt. Det är mycket att ta hänsyn till och det är många frågetecken som behöver rätas ut innan du påbörjar ett påbyggnadsprojekt. I den här artikeln delar vi med oss av 20 smarta tips som kan hjälpa husägare som planerar att göra en påbyggnad av huset.
Det är viktigt att säkerställa att fastigheten är lämpad för en påbyggnad innan du går vidare med planeringen av bygget. När det kommer till att bygga på en våning är det mer regel än undantag att byggnadens bärande struktur måste förstärkas för att klara av att bära upp den extra vikten. Om du måste göra ett omfattande förstärkningsarbete kan det vara mer lönsamt att bygga till huset horisontellt istället. Du ska även kontrollera att det inte förekommer röta eller andra fuktskador i husets stomme. Gör det det måste du åtgärda de problemen innan du kan sätta igång med påbyggnaden.
Många husägare passar även på att göra en större renovering av huset i samband med påbyggnaden. Det kan vara lönsamt eftersom du redan har kopplat in alla hantverkare som behövs och du slipper även att ha en bostad som är en byggarbetsplats vid mer än ett tillfälle. Många husägare väljer även att renovera fasaden för att få ett enhetligt intryck av husets fasad och samma ålder på fasadbeklädnaden. De allra flesta väljer även att flytta ut från huset i samband med påbyggnaden, något som också gör det lättare att utföra en invändig renovering under samma tidsperiod.
Det är viktigt att välja rätt arkitekt när du ska göra en påbyggnad. Genomtänkta planlösningar kan vara skillnaden mellan ett lyckat och mindre lyckat slutresultat. Arkitekten har även kunskap om alla byggtekniska krav gällande takhöjd, dagsljusinsläpp och brandsäkerhet. Notera även att bra arkitektritningar gör det lättare för entreprenören att ge ett mer preciserat kostnadsförslag. Arkitektritningarna kommer även bidra till att själva arbetet blir enklare att utföra.
Du måste alltid ansöka om bygglov när du ska göra en påbyggnad. För ett så omfattande projekt som att bygga på ett våningsplan måste du anlita en projektör som kan upprätta den nödvändiga dokumentationen och ansöka om bygglov för din räkning. Vanligtvis är det arkitekten eller en byggingenjör som tar på sig rollen som projektör. Du kan ansöka om bygglov i ett eller två steg. Det vanligaste för mindre omfattande projekt är att projektören ansöker om bygglov direkt. För mer omfattande projekt, som exempelvis en påbyggnad, är det vanligt att projektören först ansöker om ett förhandsbesked för att ta reda på om påbyggnaden går att utföra i enlighet med gällande detaljplan eller om du måste ansöka om dispens. Kom ihåg att ta upp det här med arkitekten så tidigt som möjligt i planeringsfasen.
Ett bygglov innebär även att kommunen kontaktar grannar och andra berörda för att de ska ha möjlighet att komma med eventuella invändningar mot bygget, ett så kallat grannehörande. Eftersom din påbyggnad kan påverka grannarnas utsikt är det smart att prata med grannarna och informera dem om dina byggplaner så tidigt som möjligt. På så sätt kan du minska risken för att de kommer med invändningar i samband med grannehörandet och du undviker förseningar av bygglovsbeskedet.
En påbyggnad kräver i regel en betydande budget och de allra flesta behöver ansöka om extern finansiering i form av ett lån. Finansieringen bör du ha klar innan du påbörjar processen med att begära in anbud från olika entreprenörer. Du ska aldrig förbinda dig till något eller skriva någon form av kontrakt innan du har alla detaljer gällande finansieringen klara.
Det är hantverkare från flera olika områden inblandade i ett påbyggnadsprojekt och de flesta husägare väljer att organisera arbetet som en totalentreprenad. Totalentreprenad innebär att ett företag tar på sig ansvaret för all projektledning samt att kontraktera och koordinera alla de utförande hantverkarna. Entreprenören tar även hand om inköp av byggmaterial. Det är viktigt att du hittar rätt entreprenör till uppdraget. När du väger de olika företagen mot varandra ska du prioritera de som har bra referenser, nödvändiga certifieringar och en solid ekonomi. Priset är även det en viktigt faktor. Det är alltid klokt att begära in anbud från minst tre konkurrerande företag för att få ett bra jämförelseunderlag. Genom att använda marknadsplatsen Byggstart.se kan du snabbt och enkelt hitta kvalitetskontrollerade entreprenörer.
Det finns en del regler som du måste ta hänsyn till när du bygger på ett våningsplan på huset, exempelvis takhöjd och godkända utrymningsvägar. Boverket har digitala guider som tar upp vad som krävs och det är entreprenören som är ansvarig för att regelverket efterlevs.
Det är bra att ha marginal i budgeten när du ska påbörja ett omfattande byggprojekt. Oförutsedda händelser kan uppstå och då gäller det att kunna täcka de utgifterna utan att det påverkar resten av bygget. Därför måste du ta till i överkant när du sätter upp budgeten och inte vara för ambitiös när du planerar projektet. Om inte budgeten klarar att täcka alla utgifter kan du i värsta fall få avbryta arbetet med påbyggnationen innan det är slutfört.
Att inreda våtrum, badrum eller kök, på det nya våningsplanet gör projektet mer komplicerat. Det är alltid dyrare att bygga våtrum än andra bostadsrum. Ett sätt att hålla ner priset är att se till att våtrummet i den nya påbyggnaden byggs rakt ovanför ett motsvarande rum på våningen under. Det gör att det blir mindre arbete med att dra vatten- och avloppsrör, något som leder till lägre arbetskostnader.
När du överlåter ansvaret för materialinköpet till entreprenören kan det vara smart att ta reda på om entreprenören har någon form av rabatt hos sina leverantörer. Hantverksföretag har ofta förhandlat sig till lägre priser av de leverantörer som de ofta handlar stora mängder material av. På så sätt kan även du som byggherre få ett lägre pris.
Efter att du har skrivit kontrakt med den entreprenör som du har valt, bör ni även fastställa en tidsplan. Den ska specificera vad som ska göras, när arbetet ska utföras och när hela påbyggnaden ska vara färdigställd. En detaljerad tidsplan hjälper dig som byggherre att överblicka hur projektet fortskrider och om det föreligger någon risk för förseningar.
Det är ett klokt drag att överlåta inköpet av allt byggmaterial till entreprenören, eftersom det är ett uppdrag där fackkunskap kan vara en stor fördel. Tänk på att du som byggherre kan köpa in en del varor själv även om entreprenören tar på sig huvudansvaret för materialinköpet. Det gäller främst ytskiktsmaterial som kakel, klinker, målarfärg, möbler samt badrums- och köksinredning.
För våningsplan som är mer än fem meter över markytan gäller särskilda brandsäkerhetsregler. Enbart ett fönster räknas till exempel inte som en utrymningsväg utan du måste komplettera ett fönster eller en balkongdörr med en brandstege.
Det kan vara smart att genomför ett projekt av det här slaget under vintern. Alla åtgärder som ska utföras går att göra när som helst på året och du kan få ett lägre totalpris genom att bygga på huset under vintern. Anledningen till det är att entreprenörer vanligtvis har mindre att göra under den här årstiden.
Du kan hitta produkter i alla prisklasser när du ska inreda det nya våningsplanet. Det gäller för allt från kakel och parkett till ytterpanel och takpannor. Det lönar sig sällan att enbart köpa det billigaste materialet som finns tillgängligt på marknaden, men det finns heller inget som säger att det är mest lönsamt att investera i dyra platsbyggda lösningar.
Det är viktigt att skriva ett juridiskt bindande avtal med entreprenören. Ett bra kontrakt ska innehålla alla skyldigheter och ansvarsområden som faller på entreprenören. Avtalet ska även ge en klar bild över vilket arbete som ska utföras. Du kan ladda ner ett standardkontrakt för köp av hantverkstjänster på Konsumentverkets hemsida. Ett juridiskt bindande kontrakt skyddar både dig och entreprenören ifall det skulle uppstå en konflikt.
Så länge arbetet med påbyggnationen pågår är det ett klokt drag av dig som byggherre att följa upp arbetet genom att besöka bygget regelbundet. Du ska sträva efter att upprätthålla en bra dialog med projektledaren för att undvika missförstånd och oenigheter. Det är inte ovanligt att det inträffar oförutsedda händelser som du som byggherre måste ta ställning till. Av den anledningen är det sällan en bra idé att överlåta precis allt ansvar till entreprenören.
När påbyggnationen är slutförd måste det genomföras en slutbesiktning. För alla byggprojekt som kräver bygglov utser kommunen en besiktningsman i samband med att de handlägger bygglovsansökan, så det är inte något du som byggherre behöver tänka på. Besiktningsmannens uppgift är att kontrollera att allt arbete har utförts i enlighet med gällande regelverk. Om det upptäcks några brister eller fel under slutbesiktningen ska du se till att få dem åtgärdade innan du betalar slutfakturan till entreprenören.
När din påbyggnad är färdig och slutbesiktningen är genomförd ska du se till att få all skriftlig information från entreprenören. Dokumentationen ska påvisa vilka material som har använts och exakt vilket arbetet som har utförts. Uppgifterna är ett måste för ett korrekt underhåll och när du gör en ny värdering på huset vill den som utför värderingen i regel även se dokumentationen. Dessutom ska du även se till att få kvitton, garantibevis och liknande. Om du har byggt ett badrum på det nya våningsplanet ska du även se till att få bruksanvisningar och underhållsmanualer.