Det är många faktorer att ta hänsyn till när du ska påbörja ett grävprojekt. En av de viktigaste parametrarna är att känna till vad som döljer sig under markytan och du måste även veta vilka regler som gäller för projekt av den här karaktären. I den här artikeln hittar du användbara råd och tips för ditt grävprojekt.
Varje enskild tomt har ett unikt markförhållande. Även två tomter som ligger bredvid varandra kan variera stort gällande jordmån och förutsättningar. Under markytan kan det finnas grus, sandblandad jord, trädrötter, berggrund, lerjord eller någon annan form av massa. Projektets svårighetsgrad och komplexitet samt vad slutsumman landar på, är mer eller mindre direkt avhängigt vilka markförhållanden som råder där grävningen ska ske. Generellt kan man säga att ju mer porös jordmånen är, desto lättare är det att gräva. Likväl är det viktigt att marken är tillräckligt stabil för att kunna byggas på. Består jordmånen på tomten av lera eller sand måste du gräva tills jordmånen är stabil och klarar att bära upp tyngden från byggnaden som ska byggas. Det kan innebära ökade kostnader för att transportera bort schaktmassor, deponeringsavgifter, inköp av matjord och fler arbetstimmar för markentreprenören. Det finns även en risk för att grundvattnet tränger upp när markentreprenören måste gräva djupt för att hitta en stabil jordmån. Det vattnet måste ledas bort till andra områden genom dikesgrävning, ett arbete som också ökar totalkostnaden för projektet.
En konsekvens som kan uppstå till följd av osäkerheten om vad som gömmer sig under markytan, kan det ibland uppstå en konflikt mellan byggherren och markentreprenören om det inte har tagits höjd för oförutsedda händelser och utgifter. Genom att beställa en geoteknisk undersökning av området som du ska gräva på får du bra och användbar information om vad som finns i marken. En geoteknisk undersökning kostar en hel del och ett sätt att komma runt den kostnaden är att ta reda på om det har gjorts någon undersökning på tomten, eller någon granntomt, tidigare. En geoteknisk undersökning kan har utförts av kommunen eller någon annan byggherre i området. Finns det ingen geoteknisk undersökning sedan tidigare är det ändå värt pengarna att göra en eftersom den kan ge dig den kunskap som du behöver för att sätta upp en så korrekt budget som möjligt, och markentreprenören vet redan från början vilka markförhållanden som är att vänta. I och med det kan entreprenören även ge ett mer rättvisande kostnadsförslag och uppskattning på hur lång tid arbetet kommer att för att slutföra.
Berggrund och stora stenblock sticker inte alltid upp genom markytan utan ger sig tillkänna första när grävarbetet är igång. Arbetet med berggrund blir i regel både dyrt och komplicerat eftersom det till stor del beror på hur omfattande berggrunden eller hur stora stenblocken är samt vilket typ av sten det handlar om. Mindre områden med berggrund och stenblock går ofta att bila bort men i vissa fall kan det bli nödvändigt att spränga. Det är dyrt att spränga bort berggrund och det är även av yttersta vikt att markentreprenören har den erfarenhet och kompetens som krävs för att kunna utföra arbetet på ett korrekt och säkert sätt. Genom att undersöka ordentligt att markentreprenören har rätt kunskap kan du undvika olyckor och extra kostnader.
I Sverige finns det flera miljoner kilometer med avloppsrör och elkablar nedgrävda en eller ett par meter under markytan. Det är elkablar som ägs av el-, fiber- och teleleverantörer. Om du eller markentreprenören kapar en eller flera kablar kan det få stora ekonomiska konsekvenser och det kan i värsta fall innebära livsfara för den som genomför grävarbetet. För att ta reda på om det finns några ledningsnät i marken och hur de är dragna kan du gå in på sajten ledningskollen.se där du hittar en översikt över ledningsnätet i ditt närområde.
Det kan även vara så att marken där du vill gräva är förorenad. För att ta reda på om din tomt tillhör de markytor som är förorenade, eller där det finns misstanke om förorening, tar du kontakt med Länsstyrelsen där tomten ligger. Du ska alltid ta reda på om marken är förorenad, eller misstänks vara det, innan du börjar gräva eftersom du då kan behöva vidta särskilda åtgärder.
Innan du påbörjar ditt grävprojekt är det viktigt att du har full kontroll på vilka lagar och regler som gäller och om du måste söka bygg- eller grävlov. Det första du måste göra är att ta reda på om marken där du vill gräva omfattas av den kommunala detaljplanen eller ej. Detaljplanen är olika för alla bostadsområden och kommuner varför du måste kontakta den kommun som marken ligger i. I detaljplanen skriver kommunen in vilka områden som får bebyggas och hur byggnaderna får se ut. Om den mark eller tomt som du vill gräva på inte omfattas av detaljplanen måste du börja med att ansöka om tillstånd att få gräva på marken från kommunen.
Några få typer av mindre byggen är befriade från bygglovsplikt. Det gäller till exempel friggebodar med en totalyta på maximalt 15 kvadratmeter, komplementbostadshus, sk. Attefallshus, som från och med 1 mars 2020 får har en totalyta på maximalt 30 kvadratmeter och tillbyggnader med en totalyta av maximalt 15 kvadratmeter. I övrigt är alla byggen bygglovspliktiga.
Var även observant på att reglerna gällande grävning, och vilka typer av grävprojekt som är grävlovspliktiga, varierar från kommun till kommun. En del kommunerna kräver grävlov av alla som ska utföra markarbeten medan andra kommuner bara kräver grävlov om kommunen har särskilt intresse i egendomen. Det är inte värt att chansa och ta de ekonomiska och lagmässiga konsekvenserna av att bryta mot reglerna när du ska gräva. Är du det minsta lilla osäker angående vad som gäller, oavsett om det handlar om bygg- eller grävlov, kontakta den aktuella kommunen så hjälper de dig vidare.
I Sverige är det enligt kulturmiljölagen “förbjudet att utan tillstånd enligt detta kapitel rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller genom bebyggelse, plantering eller på annat sätt ändra eller skada en fornlämning.” Brott mot kulturmiljölagen kan ge böter eller upp till 6 månaders fängelse. Av den anledningen bör du redan på förhand försäkra dig om att ditt grävprojekt inte påverkar några kulturminnen eller hur du ska agera om du stöter på ett ännu inte upptäckt kulturminne. För att ta reda på om det finns några kartlagda kulturminnen på den mark där du planerar att gräva kan du använda dig av Riksantikvariets söktjänst Fornsök eller kontakta Länsstyrelsen där marken ligger. Om ett kulturminne är ett hinder för dina byggplaner kan du ansöka om att få det flyttat.
Det finns många olika anledningar till varför man vill gräva. Ibland handlar det om det förberedande markarbetet inför bygget av ett nytt hus, fritidshus eller simbassäng, andra gånger kan de handla om att gräva diken för att leda bort vatten. Även om det är vanligast att gräva under våren, något som bidrar till långa kötider hos markentreprenörerna, går det utmärkt att genomföra ett dräneringsarbete under vinterhalvåret. Då har i regel markentreprenörerna lite mindre att göra och tjälen i marken gör att gräsmattan klarar påfrestningen från de tunga maskinerna bättre och markskadorna blir mindre omfattande.
Det finns flera faktorer som kan bidra till att öka priset för ett grävprojekt. Det gäller särskilt markförhållandena på tomten men även bortforsling av jord och andra schaktmassor, maskinhyra etc. Genom att göra kloka val och planera ditt projekt noggrant kan du också minska kostnaderna för projektet. Här nedanför hittar du några tips som kan spara pengar:
Grävning kräver kunskap inom både geologi- och ingenjörsområdet. Grävning ska bara utföras av professionella markentreprenörer eftersom den här sortens arbete involverar stora och tunga grävmaskiner och lastbilar. Undermålig utrustning och oerfarna förare är en farlig kombination som kan få ödesdigra konsekvenser. Därför är det viktigt att du anlitar en professionell och seriös entreprenör när du planerar ditt grävprojekt. Det är i första hand viktigt att vederbörande entreprenör har rätt kompetens och helst ska företaget även ha erfarenhet av liknande projekt. För att försäkra dig om att du har hittat rätt markentreprenör kan det vara klokt att fråga företaget om referenser från arbeten av samma karaktär. Tänk på att kontrollera datumen på referenserna så att de inte är för gamla.
Det är smart att begära in kostnadsförslag från tre olika markentreprenörer. På så sätt kan du försäkra dig om att du får ett konkurrenskraftigt pris och att du kan jämföra anbuden med varandra. Var observant på att stora skillnader i prissättning kan bero på att det ingår tjänster i ett anbud som inte finns med i ett annat. Därför bör du jämföra varje enskild post i anbudet och på så sätt komma fram till vilket kostnadsförslag som är bäst för ditt projekt. Om något är otydligt eller väcker frågor, lönar det sig i regel att kontakta företaget och reda ut potentiella missförstånd.
Allt fler byggherrar väljer att använda sig av marknadsplatsen Byggstart.se för att komma i kontakt med kvalitetskontrollerade och erfarna entreprenörer.