När man ska igång med att renovera fasaden dyker det gärna upp en del frågeställningar. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på vad det kostar att använda puts som fasadbeklädnad och hur lång tid det tar att putsa ett hus. Vi ger även goda råd när det kommer till att leta upp kompetenta hantverkare för jobbet.
Det finns många saker som kan ta lite tid när man ska putsa huset, inte minst gäller detta när det kommer till att leta upp och anlita hantverkare. Kom ihåg att duktiga hantverkare är populära – de är inte sällan uppbokade i flera månader i taget. Men, om man är ute i god tid med planeringsarbetet så är det betydligt lättare att få anlitat de bästa hantverkarna till jobbet. Man bör dock räkna med att det också tar lite tid att få hem puts och annat material, samt att planera upp hela projektet i detalj.
För att fasaden ska bli helt jämn och slät är det viktigt att man är noggrann i förarbetet. Med tiden tenderar puts att spricka på grund av frostsprängningar och sättningar i huset. Den här typen av problem kan emellertid avvärjas med hjälp av ett bra grundarbete. Det kan vara svårt att fixa till sprickor i efterhand, så se till att arbetet blir ordentligt gjort från början när du nu ska putsa om fasaden. Var noggrann med både grundningsbruket och nätningen av fasaden, och se till att använda ett bra putsbruk på ett väl förberett underlag. Särskilt viktigt är det med putsnät i hörn och kring kanter, där det annars lätt uppstår sprickbildningar.
För att få till ett bra resultat är det viktigt att man väljer ut ett putsbruk som passar förhållandena. Puts kommer i flera olika varianter, med olika egenskaper. Putsbruket bör väljas utifrån användningsområde och önskad finish. Man behöver också väga in husets läge och hur utsatt fasaden är för väder och vind. Valet av putsbruk kräver kunskap och erfarenhet, så här gäller det att lyssna till experterna.
Det går inte att säga vad det kostar att putsa en fasad, generellt sett. Om man har varit med om några putsjobb så vet man att slutsumman varierar från projekt till projekt. Man kan hur som helst få en fingervisning om vad det kostar att klä huset med puts, utifrån att titta på genomsnittspriset. Enligt prisdata som hämtats från Byggstart.se kan man sluta sig till att det i snitt kostar omkring 1.000 kr per kvadratmeter väggyta att låta putsa om sin fasad. Det förekommer dock variationer i pris, vilket gör att det egna projektet både kan bli billigare och dyrare än det här indikativa priset.
Om det är kritiskt att hålla kostnaderna nere för att kunna genomföra projektet, så är det viktigt att man har koll på fördyrande faktorer. Det blir till exempel dyrare i det fall som man behöver hyra in skylift eller byggställningar för att kunna utföra jobbet. Om man passar på att få andra arbeten gjorda i samband med att man lägger ny puts, som exempelvis att sätta in ett fönster, gör det projektet mer kostsamt. Även i det fall som fasaden har många detaljer eller utsmyckningar att ta hänsyn till under arbetet kommer projektet att bli dyrare. Vissa saker kan man inte komma ifrån i samband med att man putsar om huset – sådant som har med det befintliga utgångsläget att göra, men om man har en begränsad budget bör man försöka hålla arbetet så enkelt som möjligt.
Ekonomin är en viktig parameter att ha kontroll över. Om man fastställer hur man ska bekosta projektet i ett tidigt skede så har man sedan betydligt bättre förutsättningar för ett smidigt genomförande. Vilken typ av finansieringsform som är bäst beror på din personliga ekonomi. En del personer har sparkapital att ta av, andra använder sig av möjligheten till att utöka ett befintligt bolån. Här gäller det att först kartlägga vilka alternativ som står till buds, och sedan besluta om vilket som passar projektet och plånboken bäst.
Det är som sagt A och O för en förutsägbar projektprogress, att man också har ekonomin i fokus när man planerar upp arbetet. Med en noggrant utformad och verklighetsförankrad budget blir det lättare att ha kontroll på kostnaderna. Genom att följa upp sin budget kan man veta hur mycket pengar som man har tillgängligt i varje stund, vilket gör att det blir enklare att se effekten av eventuella oförutsedda utgifter som kan dyka upp längs vägen. Budgeten gör också att det framstår tydligare för dig om något blir dyrare än beräknat.
Vissa väljer att lägga puts på egen hand för att spara pengar. Detta kan emellertid visa sig vara en dyrköpt besparing. En fasad som inom kort får sprickor och andra skador blir ingen nöjd med, och det kan ofta vara svårt att rätta till de här sakerna i efterhand. Att putsa huset är dessutom en tidskrävande aktivitet, och har man inte tidigare erfarenhet av den här typen av jobb tar det betydligt längre tid än vad det gör för en professionell hantverkare. Ytskiktsarbete är den typ av arbete som ger det mest synbara resultatet. Det blir därmed extra viktigt att det görs väl, så att finishen blir bra. Sammantaget är det bättre att investera i ett proffsigt utförande redan från början än att behöva rätta till fel vid ett senare tillfälle. Det är allt fler som väljer att gå via marknadsplatsen Byggstart.se för att få tag i kvalitetssäkrade entreprenörer och hantverksfirmor.
Det är en god idé att kontakta flera entreprenörer och hantverksfirmor innan man bestämmer sig för vilken aktör som man ska anlita för uppdraget. Med flera offerter på handen kan man ställa de olika aktörerna mot varandra, och utvärdera respektive erbjudande utifrån såväl pris och innehåll, som tidsåtgång och kompetens. Genom att investera tid i anbudsprocessen kan man bli tryggare i sitt val av entreprenör.
Vad som är inkluderat i ett prisförslag kan variera mellan olika anbudsgivare. Det gäller alltså att man går igenom alla anbud noggrant. Variationerna bottnar inte nödvändigtvis i att någon försöker luras. Inte sällan beror det helt enkelt på att man har tolkat projektbeskrivningen och offertunderlaget olika.
När man har bestämt sig för vilket anbud som man ska acceptera blir nästa steg att sätta sig ner i diskussioner med den utvalda aktören för att skriva kontrakt. Det är helt avgörande för det fortsatta arbetet att man kommer fram till ett kontrakt som båda parter är nöjda med och står bakom. Det finns många situationer som kan uppstå under ett byggprojekt, och för att undvika konflikter är det viktigt att man på förhand kommer överens om hur man ska lösa eventuella problem under projektets gång. Det kan handla om dåligt väder som försenar arbetet, felberäkningar av materialåtgång och sena materialleveranser, för att nämna några vanliga företeelser. Konsumentverket har bra kontraktsmallar för inköp av hantverkstjänster och entreprenad. Dessa kan laddas ner här.
Som projektbeställare kan man bara gissa vad det kan ta i tid att lägga puts på fasaden, men det är betydligt lättare för en professionell hantverkare att berätta om den faktiska tidsåtgången för vart och ett av de ingående momenten. Prata igenom planeringen med hantverkaren så att tidsplanen blir realistisk och användbar. Det är alltid bra att lyssna till de som har erfarenhet av arbetet när det kommer till planeringen.
Det är vanligt att man överlåter inköpen av byggvaror till entreprenören som ska utföra arbetet. Inte sällan kräver aktörerna att få göra detta på egen hand, i och med att de vill försäkra sig om att materialen håller en viss kvalitet. En entreprenör ska ju kunna lämna garanti på sitt arbete. Ofta kan en hantverksfirma också få ett bättre pris på byggvarorna, eftersom man gärna har rabattavtal med de leverantörer och byggvaruhus som man är en återkommande kund hos.
I det fall som man behöver ha byggställningar på plats för att putsa fasaden, så utgör det ett strålande tillfälle att utföra andra typer av arbeten på huset samtidigt. Tilläggsisolering innebär ofta en gynnsam åtgärd som både leder till ett mer stabilt och behagligt inomhusklimat, och till minskade uppvärmningskostnader. Lågenergifönster kan göra samma nytta. Kanske är det till och med läge att sätta in ytterligare fönster, eller ett glasparti, för att göra ljusinsläppet bättre.
Om man bara gör mindre förändringar i fasaden utgör det sällan ett lovpliktigt projekt att lägga ny puts. Det kan dock finnas fall som även mindre förändringar kan behöva godkännas på förhand, exempelvis om byggnaden eller området är anses vara av kulturhistorisk vikt. Gör man större förändringar på fasaden inom detaljplanerat område kan man räkna med att behöva söka bygglov. Det är alltid en bra idé att kontakta byggnadsnämnden i kommunen, för att förhöra sig om vad som gäller i det enskilda fallet. Detta gäller särskilt i de fall som man kombinerar omputsningen av huset med andra typer av åtgärder eller arbeten.
Mycket kan hända under loppet av ett byggprojekt. Även om man aldrig kan förbereda sig på allt, så är det bra att vara medveten om att det sannolikt kommer att dyka upp oplanerade saker. Om man är införstådd med detta och har gjort upp en budget med visst svängrum så är man väl rustad om och när det tillstöter problem. Lägg även in extra utrymme i tidsplanen, så spricker inte projektplaneringen om det skulle uppstå en försening i samband med ett moment.
Efter att ditt fasadarbete är över bör du se till att få en besiktning genomförd. I det här läget är det bra att ta in en oberoende besiktningsman eller annan fackkunnig person – så att det inte blir en subjektiv bedömningsfråga om allt arbete är korrekt utfört eller ej. Tar man in en oberoende part förestår det ingen risk för konflikt. Det finns inte heller någon risk att man som byggherre känner en sådan lojalitet med den utförande hantverksfirman, att man sopar något under mattan. Eftersom arbetet som utförts bestått i att lägga ny puts på fasaden kan besiktningen oftast utföras med blotta ögat. Om man har kombinerat fasadarbetet med andra jobb så kan andra typer av kontroller behöva göras. Det ställs då även andra krav på kompetensen hos den som utför besiktningen.
I vissa fall är det nödvändigt med visst efterarbete. Vid varmt väder kan man behöva eftervattna puts för att den inte ska härda för snabbt, med sprickbildning till följd. Är det istället blött och regnigt kan man behöva täcka väggen. Även i det fall som det kommer en köldknäpp och blir minusgrader kommer det kunna bli problem med härdningen av putsen. I det fallet är det bäst att vända sig till entreprenören för att få passande råd.
Puts har i regel lång hållbarhet, men det krävs visst underhåll för att den inte ska behöva bytas ut i förtid. Se till att hålla fasaden ren, åtgärda de eventuella skador som kan dyka upp med tiden, och gå över fasaden med målarpenseln med jämna mellanrum. På så vis får du en fasad som håller i många tiotals år framöver.
Puts är en klassisk och tidlös typ av fasadbeklädnad, som fungerar såväl på villor i äldre stil som i moderna områden. Utöver den ansiktslyftning som en nyputsad fasad innebär, så finns det även andra goda kvaliteter som kommer med putsen. Puts kan även minimera risken för fuktrelaterade skador på huset, och många känner sig trygga med en nyputsad fasad när de ska köpa hus. Exakt hur stor påverkan som den här typen av fasadarbete har på värdet är svårt att säga, men eftersom puts är ett populärt material bland många köpare idag finns det goda chanser till att projektet ska betala sig bra på lite sikt.