Sverige är ett av de länder i världen där vi spenderar mest tid och pengar på att renovera. I vissa fall handlar det mest om att förfina hemmets utseende och ge det en mer tidsenlig stil, i andra fall handlar det om att rusta upp bostaden och höja standarden. Ibland kan en lägenhetsrenovering vara helt nödvändig för att antingen förebygga eller åtgärda skador. Oavsett anledningen till att man renoverar är det viktigt att man på förhand har koll på hur ett projekt av den här typen ser ut. I artikeln har vi därför samlat 10 punkter som kan hjälpa till att förbereda dig inför renoveringsprocessen.
För att få klart för sig vilka medel och möjligheter man har, bör man börja med att bottna frågan kring hur projektet ska finansieras. I de fall som man har tillräckliga medel på sparkontot så kan det vara fördelaktigt att använda eget kapital. På så vis slipper man räntekostnaderna som följer med att låna pengar. Låneräntorna är dessutom högre än de sparräntor som man får av att ha pengarna på kontot. I det fall man har behov av extern finansiering finns det alternativ för detta:
Detta är det fördelaktigt alternativ eftersom bolån generellt sett har en relativt låg ränta. Eftersom man redan har beviljats ett lån hos banken kan det också vara lättare att få ett nytt lån godkänt för att renovera sin lägenhet. Om man tror att bostaden ökat i värde sedan man köpte den kan det dock vara läge att göra en ny värdering, för att på så vis få möjlighet till ett större lån.
Ett byggnadslån eller en byggkredit kan beviljas utifrån bostadens förväntade framtida värde, efter att planerad lägenhetsrenovering blivit genomförd. De medel som man lånar är reserverade för att gå till renoveringen och krediten är endast tillgänglig för att nyttjas under byggtiden. Byggnadslån kommer med en något högre ränta, men omvandlas normalt sett till ett vanligt bolån när arbetet är klart.
Ett konsumtionslån kräver ingen säkerhet. Fördelen med den här typen av lån är att man ofta får pengarna insatta på kontot inom loppet av bara några dagar. Konsumtionslånen har emellertid de högsta räntorna av de lånetyper som nämnts här. Man bör därför begränsa sig till att ta den här sortens lån om man kan betala ner lånet på kort tid. Konsumtionslån kan dock även vara ett alternativ om det är nödvändigt att finansiera ett byggprojektet snabbt, som i fall det uppstår skador som kräver akuta åtgärder.
I samband med budgetering och finansiering av sin lägenhetsrenovering bör man också komma ihåg att man kan vara berättigad till rotavdrag. I den här artikeln kan du läsa mer om vad som gäller för rotavdrag.
När man har en översikt över de medel man har till hands och vilka kostnader som man kan förvänta sig blir nästa steg att sätta upp en detaljerad budget. Budgeten bör vara uppdelad i flera separata poster som representerar utgifterna som är kopplade till projektets olika delar. På så vis blir det enklare att upptäcka eventuella överträdelser av budgeten under projektets gång. Det blir också enklare att ta ställning och justera för förändrade förutsättningar. Det kan också vara en bra idé att ha en egen post för oförutsedda utgifter. Genom att ha detta undviker man att överraskningar inom projektet får till följd att det inte kan slutföras. Har man inte budgeterat extra medel finns risken för att man behöver avbryta projektet, eller kanske hitta nya sätt att finansiera färdigställandet av projektet på. Den typen av paniklösningar som då uppstår är ofta långt dyrare än de man planerat i lugn och ro.
Det är alltid viktigt att anlita entreprenörer som är kompetenta och erfarna inom relevanta områden när man ska renovera sin lägenhet. Dessvärre finns det en hel del oseriösa aktörer i branschen och det är också många företag som prioriterar att erbjuda en låg prislapp framför ett arbete med god kvalitet. Om man får ta emot en offert med en betydligt lägre prisbild än de övrigas, kan detta vara ett tecken på att entreprenören bakom erbjudandet använder sig av material av låg kvalitet eller okvalificerad arbetskraft. Det är en lång rad kriterier som bör utvärderas innan man skriver kontrakt med en hantverksfirma. En viktig del av kvalitetssäkringen är att undersöka de kandiderande entreprenörernas referenser. Detta kan man antingen göra genom att söka efter omdömen från tidigare kunder på nätet, alternativt be om att få kontaktuppgifter till referenser som man kan ringa upp och samtala med direkt. Vidare bör man även undersöka om firman har någon eventuell auktorisering, samt om ekonomin är solid. Även i de fall som det är frivilligt med certifikat, yrkesbevis och liknande, fungerar de som en sorts kvalitetsstämplar i de fall som man har dem.
Det kan vara krävande att hitta en kompetent och pålitlig entreprenör. För att vara säker på att den entreprenör som man anlitar är en seriös aktör med relevant erfarenhet, är det fler och fler byggherrar som väljer att leta upp en entreprenör via marknadsplatsen Byggstart.se. Byggstart jobbar med att sätta byggherrar och kvalitetssäkrade aktörer i kontakt med varandra.
Innan man går igång med att ta in anbud på ett projekt bör man arbeta fram en detaljerad projektbeskrivning. Detta gör det enklare för entreprenörerna att prissätta jobbet och det gör det enklare för dig att jämföra de erbjudanden som kommer in. Om de anbud som du får endast baseras på den muntliga beskrivningen från platsbesöket kommer innehållet i dem i princip alltid vara olika. De olika entreprenörerna kommer att ha uppfattat det som ska göras olika, vilket i slutänden kommer göra det svårt att jämföra anbuden från dem. En bra projektbeskrivning fungerar både som ett offertunderlag och som ett referensdokument att bifoga till kontraktet. Projektbeskrivningen bör alltså innehålla lite mer substans och inte endast vara en övergripande formulering om projektets omfång.
Man bör alltid ta in anbud från flera aktörer. Gör man detta kan man sedan jämföra dem och försäkra sig om att man väljer en entreprenör som erbjuder ett konkurrenskraftigt pris. Det är emellertid viktigt att både jämföra pris och innehåll i anbuden. Olikheter i prissättningen kan bottna i olikheter i innehållet. Det är också viktigt att titta närmare på innehållet utifrån synpunkten att man vill försäkra sig om att man som byggherre delar den bild som entreprenören har av det jobb som ska göras.
När man köper in hantverkstjänster är det viktigt att man får till ett avtal som tydligt speglar det projekt och arbete som man har framför sig. Här bör det framkomma svart på vitt vilka arbetsmoment det är som ska utföras, samt hur man ska hantera eventuella oförutsedda händelser. Vem är ansvarig i det fall som materialet är försenat från leverantören? Vad ska göras i det fall som okända fel eller brister upptäcks i lägenheten? Vad innebär det om arbetet tar längre tid än vad som avtalats? Detta är typiska situationer som man bör diskuterat redan innan de uppstår. På så vis minskar man risken för missförstånd och oenigheter under resans gång. Hos Konsumentverket hittar du förslag till kontrakt som utarbetats specifikt för upphandling av hantverkstjänster eller entreprenad.
Generellt sett rekommenderas man att låta entreprenören stå för inköpen av merparten av de material som behövs när man ska renovera lägenhet. Entreprenören har den kompetens som krävs för att mäta upp och göra korrekta skattningar av de mängder som krävs av de olika materialen. Utöver detta gör det projektet betydligt enklare för dig som byggherre om du lejer ut inköpen – inte sällan även billigare. Många entreprenörer har avtal med de leverantörer som de använder sig av ofta, vilket gör att de får rabatterade priser på en del material. När entreprenören ansvarar för anskaffningen av material är det även dennes ansvar att materialet levereras enligt utsatt tid.
När man ska renovera lägenhet finns det emellertid en del produkter och material som det är vanligare att man köper in själv. Detta kan handla om sådant som köksinredning, armaturer, kakel och parkett. Trots detta kan du ju anlita hantverkaren till att få allting på plats och monterat.
Det kan också vara en god idé att involvera entreprenören i processen när man ska välja material. Professionella hantverkare har en bred kunskap kring vilka lösningar som lämpar sig att använda tillsammans, samt vilka alternativ som man har att välja bland.
Även om många enbart har estetiska orsaker till att vilja renovera sin lägenhet, lönar det sig alltid att undersöka vad som behöver göras i form av underhåll på lägenheten. Om det exempelvis finns begynnande fuktskador, om golvet har en oönskad lutning eller om listerna är skeva eller lösa, så bör den här typen av brister åtgärdas i samma veva som man utför övriga, planerade ingrepp. Även om detta innebär merarbete och extra kostnader för stunden så kommer både arbete och kostnader bli ännu mer omfattande i framtiden, om bristerna inte görs vid i tid.
När man ska renovera sin lägenhet ställs man inför många olika valmöjligheter, och det gäller att hitta lösningar som man blir nöjd med. Det finns mycket inspiration att hitta på nätet, i inredningsmagasin och hemmafixarprogram på TV. Det kan mycket väl vara de okonventionella och unika lösningarna som ger lägenheten det där lilla extra, och det dyker ständigt upp nya produkter och material på marknaden.
I samband med en lägenhetsrenovering är det vanligast att man inreder lägenheten utifrån sina egna preferenser och behov. Man bör dock ha i bakhuvudet att de val man gör kommer att kunna ha stor effekt på hur lätt det är att få sålt lägenheten vid en framtida försäljning, samt hur mycket som man kommer att kunna få betalt för den. Mindre tilltag, som vilken kulör man målar i och valet av inredning, kommer såklart kunna justeras vid en senare tidpunkt med relativt enkla handgrepp. Det kan dock löna sig att ha en potentiell köpare i tankarna när man väljer mer grundläggande och permanenta lösningar, som för kök och badrum till exempel. Ofta gör ett avskalat och mer neutralt uttryck att bostaden säljs lättare och till ett bättre pris, i och med att lägenheten då appellerar till de allra flesta.