Platta tak skiljer sig väldigt mycket åt från traditionella sluttande tak, så när man bestämt sig för att lägga platt tak så dyker det oftast upp en hel del frågor. I den här artikeln ger vi dig 20 tips som kan vara väldigt användbara när du ska ta dig an den här typen av projekt.
Ett horisontellt tak är som sagt väldigt olikt ett sluttande tak när det kommer till dess konstruktion. Vattenavrinning måste lösas med ett inre avlopp, och snö på taket måste tas hand om med husets värme istället för med tyngdkraft vilket man använder för sluttande tak. Innan du bestämmer dig för att lägga ett plant tak så måste du ta reda på om ditt hus är lämpat för den här typen av tak.
Sluttande tak är oftast täckta med takplattor, plåt eller skiffer, och de har en förväntad livslängd på allt från 50 till 100 år. På platta tak kan man dock bara använda sig av takpapp. Det här taktäckningsmaterialet måste bytas ut vart 20:e till 30:e år. Detta gäller också för undertaket. Av den anledningen har platta tak en kortare levnadslängd än andra typer av tak, och detta bör man ta i beaktning när man överväger att lägga platta tak.
Att lägga nytt tak är en långsiktig investering. Taket har som grundläggande uppgift att skydda huset från väder och vind, och det är definitivt värt att investera i kvalitet när man ska utföra den här typen av projekt. Planera en detaljerad budget där du tar med alla kostnader, och inkludera även svängrum som täcker upp eventuella merkostnader som kan uppstå. Att lägga tak kan vara dyrt, och om man inte vill ta ett lån så kan man behöva spara pengar ganska länge för att ha råd med projektet. Om du har en detaljerad budget kan du även beräkna hur lång tid det kommer ta innan du kan sätta igång med projektet.
Hantverkare skiljer sig åt både när det gäller deras priser och kvalitet. När man ska lägga tak så lönar det sig av den anledningen att ta in anbud från tre olika firmor. Då har du möjligheten att jämföra anbuden både gällande pris och kvalitet, och kan därmed försäkra dig om att du får ett konkurrenskraftigt pris. Checka av alla punkterna i anbudet så att du kan vara säker på att alla entreprenörer erbjuder samma arbetsmoment.
Referenser är alltid en bra indikation på hur seriöst ett företag är. Be entreprenören om tre referenser från tidigare projekt där de lagt platta tak. Om entreprenören inte vill ge ut referenser från tidigare projekt så bör du genast leta efter en ny firma. Var noga med att referenserna kommer från projekt som utförts i närtid.
Det är ett komplicerat projekt att lägga platta tak, och det kräver mer specialkompetens än vad sluttande tak gör. För att du ska känna dig trygg i ditt val av entreprenör ska du därför försäkra dig om att de är experter på platta tak. Detta kan du kolla upp på deras hemsida, eller genom att gå igenom projekt de jobbat på tidigare.
Även om takpapp är det enda alternativet man har när man ska lägga platt tak, så varierar de olika typerna av material både i pris och kvalitet. I tillägg kommer också takpapp i olika tjocklekar, och de har samtliga olika materialkomposition. När du ska välja takbeläggning så lönar det sig att be entreprenören du anställt om råd.
Takets uppgift är att skydda bostaden från nederbörd, vind, smuts och oväder. I tillägg ska taket också förhindra brandspridning, och det spelar generellt sett en viktig roll i bibehållandet av husets kvalitet. Av den anledningen så bör du prioritera material som håller ett högt kvalitetsmått, över låga priser. Detta gäller både för valet av material och hantverkare. Om arbetet eller materialet inte lever upp till en hög standard, så kan det leda till att taket börjar läcka. Att reparera ett läckage blir alltid dyrt, och i vissa fall kommer kostnaden för reparationen bli högre än den summa man sparar in på att välja material och hantverkare som erbjuder lägre priser än konkurrenterna.
När man har bestämt sig för vilken typ av takpapp man vill använda på taket så är det dags för att köpa in material och produkter. Här lönar det sig nästan alltid att låta hantverkaren sköta inköpen, eftersom hantverkare ofta har tillgång till rabatter hos sina materialleverantörer. De har också en god kännedom om vilka olika produkter som finns på marknaden, och vad som är enklast att jobba med, samt vilka produkter som fungerar bra ihop.
Generellt sett så behöver du inte ansöka om bygglov från kommunen när du ska lägga om ett platt tak, men det finns en del undantag. Detta gäller exempelvis om du ska byta färg på takbeklädnaden, om du ska ändra om ett sluttande tak till ett platt tak, eller om du ska höja taket i samband med att du lägger om det. Om du är osäker på huruvida du behöver ansöka om bygglov eller inte så kan du fråga entreprenören. Du får dock veta svart på vitt vad som gäller när du kontaktar byggnadsnämnden i din hemkommun, så därför är det en god idé att du gör detta i ett tidigt skede i planeringen. Det kan ta lång tid att få en ansökan godkänd, så sätt igång med processen så snart som möjligt om du behöver bygglov.
För vissa byggprojekt kan man få ekonomiskt stöd från Energimyndigheten. Denna myndighet jobbar aktivt för att göra hushåll mer miljövänliga och energieffektiva. Om du lägger om taket som en del av ett större projekt där du uppgraderar husets energieffektivitet (t.ex. om du byter ut fönster, isolering, fasadbeklädnad, etc.), så kan du eventuellt få stöd. De tilltag som kvalificerar en för ekonomiskt stöd förändras hela tiden, så hör av dig till Energimyndigheten för att se vad som gäller.
När man lägger platt tak så är det bra om man etablerar en detaljerad budget. I budgeten bör man planera för oförutsedda kostnader som kan dyka upp under projektets gång. Om man exempelvis upptäcker fukt- och rötskador när man tar bort det befintliga taket så kommer kostnaderna för projektet att öka. Om det är svårt för entreprenören att leverera material till tomten så kan man även behöva en lyftkran, och detta kommer också dra upp kostnaderna.
När projektet är färdigt bör du anlita en oberoende besiktningsman som kan genomföra en slutbesiktning på det nya taket. På så sätt kan du försäkra dig om att arbetet har utförts på rätt sätt, samt att eventuella fel upptäcks innan de leder till omfattande skador. Om man upptäcker fel och brister i samband med besiktningen så bör dessa åtgärdas omedelbart.
Kom ihåg att du måste be om all dokumentation från projektet när det är avslutat. Denna dokumentation ska innehålla information om arbetet som utförts, samt vilka material man använt för det nya taket. Dokumentationen kommer du ha bruk för när du ska sälja huset i framtiden. Det är också nödvändigt att ha den till hands om ett försäkringsärende uppstår. Vid framtida byggprojekt kommer även dessa dokument förenkla byggprocessen eftersom hantverkarna då vet vilka material de har att jobba med.
När taket blivit lagt så är det viktigt att man underhåller det ordentligt. Taket bör inspekteras med jämna mellanrum, särskilt efter en hård storm och när säsongerna slår över. Du bör leta efter både små och stora skador, och åtgärda dem så fort du upptäcker dem.
Om hösten så samlas det mycket blad och annat avfall på taket. Bladen är oftast blöta, vilket kan leda till fuktskador. Om du inte tar bort avfallet så kan det blockera avloppet och förhindra bortforslingen av vatten. Av den anledningen så bör man kontrollera taket och ta bort avfall löpande. Du bör även kontrollera att avloppet inte har blockerats.
Man kan förhindra att blad, grenar och annat avfall lägger sig på taket genom att man säkerställer att omgivningen runt taket ser bra ut. Om man har träd nära taket så bör dessa antingen trimmas eller fällas. Då behöver man inte ta bort avfall från taket lika ofta.
Det är minst lika viktigt att kontrollera insidan av taket som att kontrollera dess utsida. Här bör du leta efter fuktfläckar, missfärgningar eller andra tecken på vattenskador som kan uppstå. Vattenskador bör omhändertas så snart som möjligt. Då kan du i bästa fall undvika att de utvecklas till rötskador. Rötskador kan leda till enorma skador på takets konstruktion.
Platta tak hanterar snö på ett annat sätt än vad sluttande tak gör. Sluttande tak kan bara förlita sig på tyngdkraften när det kommer till skottning. Platta tak använder däremot husets värme för att smälta bort snön. Snö väger dock väldigt mycket, så om det bildas stora snömassor på taket så måste man ta bort dem manuellt.
Det är inte alla takläggare som har kunskapen som krävs för att lägga platt tak. Att byta ett platt tak kräver en viss typ av kompetens, och denna hittar du inte hos alla traditionella entreprenörer. Leta därför efter en takläggare som har erfarenhet av just platta tak, gärna en som specialiserar sig på just platta tak som i detalj kan redovisa alla tillgängliga alternativ, samt fördelarna och nackdelarna med att lägga den här typen av tak.
För att hitta skickliga hantverkare använder fler och fler husägare Byggstart.se. Byggstart är en marknadsplats där byggherrar kan få sitt projekt matchat med kvalificerade hantverkare och entreprenörer.