När man ska renovera badrum – eller till och med bygga om sitt badrum, har man i huvudsak två olika möjligheter för att planera upp det nya badrummet. Man kan antingen välja att ta alla designbeslut själv och göra sin egen badrumsritning, eller så kan man ta in en inredningsarkitekt för uppdraget. Det är både din ekonomi och det resultat som du är ute efter som styr vilket av dessa alternativ som du bör välja. I den här artikeln får du 10 tips som kan vara av värde för dig som ska utforma ett nytt badrum. Du kan bland annat läsa om fördelarna och nackdelarna med att ta in ett proffs för att få ett arkitektritat badrum.
Oavsett om det är du själv eller en inredningsarkitekt som ska rita badrum är det viktigt att det är kartlagt vilka önskemål som badrummet ska uppfylla, rent funktionellt. Hushållets behov är en bra utgångspunkt och tänk gärna lite mer långsiktigt när du tittar på detta. Om ni planerar att utöka familjen framöver kan det vara en god idé att planera badrummet så att det finns plats för ett skötbord. I ett familjebadrum kan det också vara praktiskt med två handfat. En annan fråga som man behöver ta ställning till är om badrummet ska utrustas med dusch eller badkar, samt om dessa i så fall ska bestå av platsbyggda lösningar eller fristående enheter.
Innan man drar igång med att rita badrum så bör man ta sig tid att se sig omkring efter inspiration. I de fall som det är du själv som ska stå för design och badrumsritning är detta ett utmärkt sätt att få goda idéer på. Genom att titta på andras lösningar – på Instagram, Pinterest, i magasin eller i verkliga livet – kan du låta dig inspireras och sedan leta upp liknande produkter när du själv ska köpa in inredning, armaturer och material till ytskikt. Om du väljer att anlita en inredningsarkitekt är det jättebra att ha bilder eller annat inspirationsmaterial som du kan använda för att förklara din målbild. Man brukar ju säga att en bild säger mer än tusen ord, och när det gäller att förklara ambitionerna med sitt badrumsprojekt för någon annan är visuellt material det mest effektiva sättet att göra det på.
En av de huvudsakliga anledningarna till att man som bostadsägare väljer att rita det nya badrummet själv jämfört med att investera i ett arkitektritat badrum, är att man vill hålla nere kostnaderna. Onekligen innebär det en extra kostnad att använda sig av en inredningsarkitekt. Genom att göra jobbet på egen hand får du även möjlighet att lära dig en hel del om inredningsdesign, material och färgsättning. Detta är kunskap som man kan skaffa sig på nätet, där man också kan hitta inspiration till planeringen av utrymmet och dess funktioner. En annan fördel är känslan av att äga frågan och att ha utformat sitt badrum på egen hand.
Om du faktiskt har lust att investera lite tid i din badrumsritning finns det inga direkta nackdelar. Det kan faktiskt ta en del tid att lära sig ett ritprogram, och sannolikt tar det även en hel del tid att också komma fram till en bra planlösning, och interiörval som man är nöjd med. För en del är det svårt att få uppslag till både färgkombinationer och produktval själv. Om detta däremot är något som man gillar att ägna sig åt är det sannolikt en bra idé att rita sitt eget badrum.
Det finns ett antal olika ritprogram som man som bostadsägare kan få tillgång till helt utan kostnad. Två av de mest populära är Floorplanner och SketchUp. Floorplanner är ett gratisprogram som du kan använda direkt i din webbläsare. Detta är alltså ett ritprogram som du inte behöver ladda ner. Det är ett av de designprogram som har flest år på nacken och användargränssnittet är enkelt att använda. Ytterligare en fördel med Floorplanner är att du enkelt och lätt kan öppna upp din badrumsritning på surfplattan eller mobilen. Detta kan vara en stor fördel när du står i butiken och ska till att välja material och andra produkter till badrummet. SketchUp är namnet på ett annat populärt ritprogram. En av de största fördelarna med SketchUp är den stora mängden gratismaterial som man får tillgång till via deras hemsida. Här kan du hitta ett stort urval av möbler, texturer och material som andra har framställt och som du sedan kan använda i din badrumsritning. Programmet är lätt att lära sig, samtidigt som man också har tillgång till relativt avancerade funktioner om detta är något man vill ha. SketchUp är lite klurigare att sätta sig in i jämfört med Floorplanner, men det innebär likväl en ansträngning som är överkomlig för de allra flesta.
En av de stora fördelarna med att använda sig av en professionell inredningsarkitekt för att rita ens badrum är helt enkelt att man slipper lägga tid på att göra det själv. Men detta är absolut inte den enda anledningen till att göra det - inredningsarkitekten har inte sällan lång erfarenhet av den här typen av arbete, och kan på grund av detta göra jobbet snabbt och effektivt. Inredningsarkitekten är också en expert på att komma fram till smarta, platsbesparande lösningar. Utöver detta har inredningsarkitekten ofta en större förståelse för vad som låter sig göras med hjälp av platsbyggda och specialanpassade lösningar. Så klart är det inte omöjligt att komma fram till liknande lösningar själv, men det kan kräva en hel del undersökande arbete. Att ha ett arkitektritat badrum är inte heller till nackdel för värdet på bostaden – ett arkitektritat badrum är något som kan ge en skjuts till priset vid en eventuell försäljning.
Det enda som kan ses som en nackdel med att ta in en inredningsarkitekt för att rita ens badrum är att det gör projektet något dyrare att genomföra. Många ser emellertid inte att det finns några bra alternativ till att göra det, eftersom det kräver att man investerar mycket tid och energi om man ska rita badrum själv. En del är kanske rädda för att man själv inte ska ha något att säga till om när det kommer till besluten om hur badrummet ska se ut, om man vänder sig till en inredningsarkitekt. Så behöver det dock inte vara. Om det är ditt önskemål att få bidra till designprocessen så kommer inredningsarkitekten jobba för att tillgodose dina behov och för att realisera dina tankar och idéer i det färdiga resultatet.
Att vända sig till en inredningsarkitekt behöver på inget vis vara en oöverkomlig kostnad. Flera arkitektfirmor arbetar med fast prissättning beroende på badrummets storlek. En del inredningsarkitekter har helt enkelt ett standardpris för badrum. När det kommer till badrum börjar priserna på omkring 5.000 kr och sträcker sig upp mot 40.000 kr för större och mer komplexa jobb. Det innebär alltså inte en helt obetydlig kostnad, men är samtidigt inte någon särskilt stor utgift om man tittar på totalkostnaden för en badrumsrenovering. Siffrorna ska ses som ett exempel, och inkluderar i det här fallet planritningar, riktlinjer kring färger och material, förslag på inredning och sanitetsprodukter, samt ljussättning. I de fall som man vill att inredningsarkitekten ska följa upp projektet längs vägen kostar detta ofta någonstans mellan 800 kr och 2.000 kr per timme.
Badrummet är ett dyrt rum att realisera, och det kostar också en hel del att renovera det. Av den anledningen kan det vara frestande att trycka in så många funktioner som möjligt i sitt badrum. Kom bara ihåg att ett överfullt badrum oftast inte är särskilt funktionellt. Se till att reservera utrymme för att kunna röra dig fritt och planera det för att man ska kunna vara fler än en person i badrummet åt gången.
Vissa parametrar behöver man tänka på, oavsett om det är man själv eller en inredningsarkitekt som står för utformningen av ens badrum. I badrum, och då särskilt i mindre badrum, är ljussättningen mycket viktig för hur rummet uppfattas. Det kan vara detta som avgör om badrummet känns litet och mörkt, eller ljust, modernt och rymligt. I tillägg till detta är en annan kritisk punkt att man kommer fram till smarta lösningar för förvaring. Ofta är det bra att introducera fler förvaringsmöjligheter än vad man kanske tror att man har behov för. Bra förvaring gör att man slipper ytor som snabbt blir överbelamrade med saker – även detta är något som gör att man upplever badrummet som mindre. Inte sällan kan det vara värt att överväga platsbyggd förvaring. Det är emellertid ofta både planlösningen och plånboken som styr valen här. För visst är det så att platsbyggda lösningar nästan uteslutande blir dyrare än standardprodukter som man kan köpa i butik. Planlösningen är ytterligare ett område som behöver tänkas igenom noggrant, och även här är det flera faktorer som spelar in. Det mest budgetvänliga alternativet är normalt sett att behålla den nuvarande planlösningen. Anledningen till detta är att det blir lättare att lägga de nya rören, eftersom ingenting behöver flyttas. Samtidigt har man kanske andra behov idag än på den tiden då många äldre badrum byggdes. Inte sällan vill man till exempel ha rymligare duschlösningar.