En ny ingångshall kan verkligen ge huset ett estetiskt lyft, och det är också en praktisk lagringsplats för skor och ytterkläder. Innan man sätter igång med den här typen av projekt kan det dock vara bra att man sätter sig in i vad man har framför sig. I den här artikeln delar vi med oss av 10 tips som kan vara användbara för alla som överväger att bygga entré.
En entré kan tjäna många olika syften. Man kanske vill ha förvaringsplats inomhus för kläder, skor, skidutrustning och liknande prylar. Man kan också ha behov av att upprätta ett område utomhus där man kan förvara cyklar och trädgårdsmöbler. Många som bygger en ny entréhall gör det för att förfina husets fasad.
Oavsett vilken anledningen är till att du ska bygga entré så finns det många möjligheter. Man kan ta sig an allt från en större tillbyggnad med mycket plats för garderober, sittplatser och liknande, till ett mindre skärmtak ovanför ytterdörren. Det som är bäst lämpat för just dig varierar beroende på dina förutsättningar. Att lägga ihop flera olika byggprojekt kan vara fördelaktigt rent ekonomiskt och praktiskt när man ändå planerar på att bygga ny entré.
En ny entré behöver inte vara ett särskilt omfattande byggprojekt. Det kan likväl vara smart att prata med en arkitekt innan du sätter igång med planeringen. På så sätt kan du ta fram olika praktiska lösningar som gör att du nyttjar ytans maximala potential. Man behöver inte ansöka om bygglov om man gör en tillbyggnad på max 15 m2 (förutsatt att det inte redan finns en sådan tillbyggnad) enligt attefallsreglerna. Det lönar sig dock alltid att prata med en arkitekt eftersom arkitekten kan ta fram byggritningar som entreprenören kan gå efter, och en detaljprojektering som gör det lättare för entreprenören att ge dig ett korrekt pris. Om man ska bygga större än 15 m2 så kan arkitekten också stå som ansvarig sökare när man ska ansöka om bygglovet. Det är ett krav att man har fackmannamässigt utförda ritningar när man ska ansöka om bygglov, så kontakta arkitekten tidigt om du vet med dig att du behöver bygglov.
I vissa fall kan man som tidigare nämnt bygga entré utan att ansöka om bygglov. Dock behöver du alltid göra en bygganmälan om du ska bygga enligt attefallsreglerna, och bygget måste fortfarande uppfylla alla krav och regler. För de flesta entrébyggen måste man dock ansöka om bygglov. Även om du tänkt bygga enligt attefallsreglerna kan det finnas lokala tolkningar av reglerna som säger att du inte får bygga utan bygglov. Ditt hus kan också regleras av en detaljplan som säger att man inte för göra några ändringar på fasaden, och då måste du ansöka om dispens från detaljplanen. Om du behöver ansöka om bygglov behöver du anlita en arkitekt. I vissa fall kan också en byggingenjör eller entreprenören själv ta sig an arbetet med ritningarna. När man utreder bygglovsansökan så kommer man göra ett grannehörande. Därför kan det vara en god idé att du informerar grannarna på förhand om dina byggplaner så att ni kan komma överens om lösningar om de motsätter sig bygget.
Även om man inte tar sig an några omfattande arbeten när man ska bygga ny entré så kan det ändå vara klokt att organisera projektet som totalentreprenad. Detta beror på att man kommer ha att göra med mer än en yrkesgrupp under bygget. Man behöver anlita markentreprenör, snickare, murare och elektriker, även för mindre projekt. När du organiserar projektet som totalentreprenad så kommer alla dessa hantverkare att organiseras av ett enda företag. Det finns många fördelar med det här. Man kommer bland annat slippa lägga tid på att hämta in anbud från hantverkare inom varje yrkesgrupp. Man överlämnar också projektorganiseringen och koordineringen av hantverkarna till huvudentreprenören. Om man inte har erfarenhet inom projektledning av byggprojekt så är detta en väldigt krävande uppgift. Entreprenören kan också stå för inköp av material. Genom att välja den här organisationsformen undviker man att arbetet blir mer komplicerat och tidskrävande än det behöver vara.
När man kontaktar entreprenörer för att diskutera en ny entré så är det viktigt att man inte väljer det första bästa anbudet man får. Man bör alltid hämta in tre anbud från konkurrerande företag. På så sätt kan man bilda sig en realistisk uppfattning om vad ett projekt av det här slaget bör kosta. Man kommer också kunna lära känna entreprenörerna lite bättre, och se vem som ger det bästa intrycket. Bra kommunikation mellan byggherre och entreprenör är helt avgörande för att projektet ska genomföras framgångsrikt. Här nedan listar vi några saker man bör vara uppmärksam på när man ställer entreprenörernas erbjudanden mot varandra:
Allt fler husägare väljer att använda sig av marknadsplatsen Byggstart.se när de ska komma i kontakt med kvalitetssäkrade entreprenörer. Genom Byggstart kan man hämta in flera anbud från konkurrerande företag och jämföra anbuden med varandra.
På Konsumentverkets hemsida finns det standardkontrakt för köp av hantverkartjänster. Dessa hittar du här. Det finns lite olika varianter att välja mellan, så kolla vilken som bäst lämpar sig för ditt projekt innan du skriver ut det och fyller i det. När man skriver ett standardkontrakt med entreprenören så får båda parter en god överblick över vad som förväntas av dem under projektets gång. Det blir därmed lättare att hantera oväntade problem såsom förseningar och missförstånd, vilket i längden bidrar till att projektet kommer löpa på smidigare. Om det väl skulle uppstå några problem och ni är oeniga över hur man ska lösa det så kan ni alltid gå tillbaka till kontraktet. Kommer ni fortfarande inte överens har ni ett juridiskt bindande dokument att använda vid förlikning.
Man bör ordna med finansieringen så tidigt som möjligt. Då kan man kartlägga vilka möjligheter man har och vilka budgetramar man kan röra sig inom när man utför planeringen. En bra tumregel är att man aldrig ska skriva under några kontrakt eller på andra sätt åta sig ekonomiska förpliktelser innan man har fått ordning på finansieringen. Husägare som ska bygga ny ingångshall väljer i regel att använda sig av dessa finansieringsformer:
Medan projektet håller på är det viktigt att man har en jämn och bra dialog med entreprenören. På så sätt försäkrar man sig om att man har koll på projektets framdrift, och man undviker missförstånd och oväntade överraskningar under projektets gång. Det är viktigt att man väljer en entreprenör som man får ett bra intryck av. För större projekt har oftast entreprenören en fast kontaktperson vars uppgift det är att enkelt förse byggherren med uppdateringar och information om projektet. För mindre projekt kan man prata med hantverkarna som finns på plats under bygget, eller så kan man ringa direkt till entreprenören
När entrén är färdig så är det klokt att anlita en självständig besiktningsman som går igenom bygget. När man utför en slutbesikning så letar man efter fel och brister i bygget, och man kollar även att bygget uppfyller gällande krav och regler. Man tittar även på vilka material som använts, och att dessa uppfyller kvalitetskraven. Det är viktigt att slutbesiktningen går igenom för att du ska kunna tillgodoräkna entrén till husets värde. Om man upptäcker fel och brister så ska dessa åtgärdas innan man genomför den sista betalningen till entreprenören.
När arbetet är slutfört ska man som husägare se till att man får alla dokument som i detalj beskriver vilka typer av arbeten som utförts och vilka material man använt. Denna information är viktig att ha av många anledningar. När det blir dags för underhåll av entrén så är det bra om man vet vilka slags produkter som använts. När en besiktningsman ska värdera bostaden så kommer informationen också vara behändig. Uppstår det ett försäkringsärende så måste du också kunna styrka att bygget har utförts på ett fackmannamässigt sätt. Kommunen kan också kräva att se dokumenten för att försäkra sig om att den nya entrén uppfyller kraven på bygget.