Det är en omfattande process att byta fasad på huset. När du ska påbörja ett sådant projekt finns det flera faktorer som du måste ta hänsyn till och som påverkar dina beslut. Du måste bland annat välja mellan liggande eller stående panel, om panelen ska fästas med spikar eller skruvar och om du ska måla fasaden själv eller köpa grundmålade brädor och läkt. I den här artikeln tar vi upp 20 punkter som du bör känna till innan du påbörjar projektet med att byta fasad.
Vi bor i ett land med ett minst sagt omväxlande klimat. Många bor även i områden som är extra väderutsatta, till exempel längs med kusten eller ute på slättland. För att fasaden ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att underhålla den. Det innebär en fasadtvätt med jämna mellanrum och kanske kompletterande målning. Behov och metod variera utifrån vilket material som fasaden består av och vilka påfrestningar den utsätts för. Om du är noggrann med underhållet får fasaden även en längre livslängd innan den måste bytas ut.
För att göra hela processen mer effektiv ska du tar reda på hur mycket pengar du har möjlighet att investera i projektet, och göra det så tidigt som möjligt. När du har löst finansieringen ska du göra en grundlig budget. Se till att budgetera för oförutsedda kostnader som kan uppstå under arbetets gång.
Det finns inget fasadmaterial som är underhållsfritt, du måste tvätta, lasera eller måla med jämna mellanrum för att hålla fasaden i ett bra skick. Det finns dock material som kräver betydligt mindre underhålla än andra. Om du av någon anledningen inte har möjlighet att utföra ett regelbundet underhållsarbete är det klokt att välja ett material som kräver så lite underhåll som möjligt.
Vilken slags fasad du väljer beror till stor del på vilka klimatpåfrestningar huset utsätts för. Fasaden ska i första hand skydda väggarna och det är viktigt att materialet är anpassat efter de rådande väderförhållandena. Bor du längs med kusten är huset mer utsatt för vind och saltvatten medan en bostad i närheten av en motorväg måste stå emot mer smuts och luftföroreningar.
Även om du definitivt ska ta hänsyn till vädrets makter är det estetiska ändå viktigt. Vilken arkitektonisk stil huset är byggt i har stor inverkan men du är inte nödvändigtvis helt låst här heller. Det kan vara spännande att leka med olika material och uttryck och det kan vara bra att ta hjälp av en arkitekt innan du tar det slutgiltiga beslutet.
Om du väljer liggande eller stående panel är inget annat än en visuell fråga. En stående panel är mer känslig för fuktskador eftersom ändträ suger upp mer vatten. Vattnet rinner nedåt och om brädorna och eventuell lockläkt inte är sågad med rätt vinkel längst ner mot husets grund suger träet upp vattnet, vilket förr eller senare leder till rötskador. Trä är ett levande material som även kan böja sig antingen konvext eller konkavt, vilket gör att det kan uppstå små sprickor mellan brädorna där vatten kan tränga in. Det är alltid den nedre delen av väggen som är mest utsatt för fuktskador. Med en liggande panel är det dock enklare att byta ut några plankor längst ner om de skulle vara angripna av röta.
Det krävs en hel del erfarenhet och kunskap för att veta vilket fasadmaterial som passar bäst, det gäller såväl estetiskt som byggtekniskt. Det lönar sig att hitta en lösning som både ser bra ut och som klarar av påfrestningarna från väder och vind. En arkitekt eller hantverkare kan komma med många goda råd gällande vilket material som är optimalt.
Enligt prisdatabasen på Byggstart.se kostar det i genomsnitt 2.000 kronor per kvadratmeter att byta fasad. Observera att det finns en del prisvariationer här och att flera faktorer påverkar priset.
En bra fasad ska helst hålla i många år och det är viktigt att den som sätter upp fasaden har tillräckligt med erfarenhet och kompetens för att utföra arbetet. Det gäller att fasaden har en tillräcklig luftspalt, att droppkanten nertill är korrekt sågad och ser snygg ut rent visuellt. För en del kan det kanske verka som en bra idé att göra arbetet själv och spara pengar men det är inte något som rekommenderas. Om du inte har tillräckligt med kunskap kan det snarare sluta med att fasadbytet blir betydligt dyrare när du måste anlita en hantverkare för att åtgärda de fel som du har gjort. För att komma i kontakt med kvalificerade hantverkare tar allt fler hantverkare hjälp av marknadsplatsen Byggstart.se. För att lägga upp ditt projekt kan du [klicka här].
Det är alltid klokt att läsa igenom alla anbuden noggrant. Entreprenörerna kan nämligen inkludera olika saker i priset. Det är vanligt att entreprenören står för materialinköpet men det kan tillkomma kostnader för byggställningar, specialanpassat material och liknande.
För att hålla kostnaderna nere är det en rekommendation att du begär in anbud från flera konkurrerande aktörer. Då har du något att jämföra med och det är lättare att få en uppfattning om vad professionella hantverkare menar krävs för att slutresultatet ska bli bra.
När det gäller hantverkare finns det ingen garanti för att det lönar sig att välja det billigaste företaget. Skickliga hantverkare vet vad deras arbete är värt och tar betalt för sin kompetens och därför finns det all anledning att vara skeptisk om en aktör erbjuder ett betydligt lägre pris än de övriga. Det lägre priset går gärna på bekostnad av kvalitet på arbetet och materialet, och det finns gott om skräckexempel på hantverkare som har bidragit till att förstöra husets bärande konstruktion.
Även om du litar på hantverkaren är det smart att vara noggrann när ni skriver kontrakt. Det kan uppstå meningsskiljaktigheter under arbetets gång och då är det en fördel för både dig och entreprenören om ni har ett detaljerat och tydligt kontrakt. Då kan ni i många fall enkelt lösa problemen på ett tidigt stadium. Om båda parter vet hur ni ska hantera förseningar, pristillägg och så vidare är det enkelt att undvika konflikter både medan arbetet pågår och i efterhand.
En del föredrar att använda spik när de sätter upp fasad medan andra menar att skruvar håller bättre. Vilket alternativ som är bäst beror på materialet och vad du själv föredrar, men kom ihåg att det är mer jobb att ta bort panel som är satt med skruvar än en som är fastsatt med spik. Skruvar är även dyrare och det kan vara svårt att få loss skruvarna om skruvhuvudena är täckta med flera lager av färg.
Det lönar sig att överlåta inköpsansvaret till hantverkarna. Många entreprenörer är skeptiska till att arbeta med byggvaror som de inte har köpt in själva eftersom de inte kan garantera kvaliteten på produkterna. För att kunna garantera ett bra och hållbart slutresultat måste de känna till produkterna och veta att de är lämpliga att använda.
Många entreprenörer och hantverksföretag har fasta leverantörer och har förhandlat sig till bra priser och leveransvillkor. Rabatterna kommer dig som byggherre till godo eftersom de flesta seriösa aktörer lämnar samma rabatt vidare till kunden.
Många tänker att det är bäst att byta fasaden under sommarhalvåret när det är varmt ute. Det många däremot inte vet är att det även går bra att göra arbetet på vintern. Entreprenörer har i regel lite mindre att göra på vintern och därför kan det vara lättare att få tag i den hantverkaren som du helst vill anlita.
En fasadändring är så gott som alltid bygglovspliktig och du måste ansöka om bygglov innan du kan påbörja arbetet. Om du bara gör mindre åtgärder, eller byter till samma fasad som tidigare, kan du eventuellt klara dig undan bygglovsplikten. Hur husfasader får se ut i olika bostadsområden styrs av den kommunala detaljplanen och därför är det viktigt att du tar reda på vad som gäller i din kommun och bostadsområde innan du börjar byta fasaden. Om du är minsta lilla osäker på vad som gäller är det bara att kontakta kommunens bygglovshandläggare så hjälper de dig vidare.
En tilläggsisolering kan vara en av de bästa åtgärderna som du utför på ditt hus. Dålig isolering är det samma som stora värmeförluster. Själva tilläggsisoleringen är relativt billig men eftersom isoleringen ska sitta på väggens utsida måste du ta ner fasaden för att kunna sätta upp isoleringen. Det gör att det är ett ypperligt tillfälle att göra en tilläggsisolering samtidigt som du byter fasaden, och du kommer få betydligt lägre uppvärmningskostnader.
Det finns flera åtgärder som du kan ta till för att göra huset med energieffektivt. Du kan till exempel byta till lågenergifönster, uppvärmning med en förnyelsebar energikälla och ett balanserat ventilationssystem. Samtliga åtgärder är bra att göra i samband med ett fasadbyte.