Shingel, även kallat takpapp, är tillverkat av slitstarka och vattentäta material som glasfiber och gummi. Det är både en billig och praktisk taktäckning. I den här artikeln har vi samlat tio tips som alla som planerar att lägga eller lägga om taket med shingel kan ha användning av. Du kan bland annat läsa om planering, anbudsprocessen och hur du underhåller det nya taket.
Shingel är främst avsett för platta tak och pulpettak. Av estetiska skäl lägger man sällan shingel på moderna lutande tak eftersom taket syns så mycket. Det är även populärt att lägga takpapp på stugor och andra byggnader med mindre takyta. Var observant på att shingel sällan är en lämplig taktäckning på timmerstugor eftersom knuttimrade hus måste ha tunga tak för att hålla ihop timmerstockarna.
Takkonstruktionen på platta tak skiljer sig betydligt från andra typer av tak. Dessutom har platta tak ett invändigt vattenavrinningssystem istället för hängrännor. Av den anledningen är det ett smart drag att anlita hantverkare som har specialiserat sig på att lägga platta tak. Om du planerar att lägga takpapp på ett sadeltak kan det arbetet utföras av de flesta snickarfirmor. Tänk på att taket måste ha en takvinkel på minst 15 grader om du ska lägga ett shingeltak.
Dessvärre finns det många oseriösa aktörer på marknaden. Som tur är finns det även en rad med kontrollpunkter som du kan ta till hjälp när du ska hitta rätt hantverkare.
Ta reda på om företaget är auktoriserat samt har de certifieringar och utbildningar som är aktuella för området. På så sätt kan du vara säker på att hantverkarna har den kompetens som krävs för att utföra arbetet på ett korrekt sätt.
Om projektet innebär att du vill ha takpapp lagt på ett platt tak, ska du be företaget om referenser från liknande projekt. Ta kontakt med tidigare kunder och hör om de är nöjda med arbetet, vad som fungerade bra och vad som hade kunnat vara bättre. Se till att referenserna inte är flera år gamla utan kommer från projekt som har utförts inom de senaste åren.
Det är alltid klokt att välja företag som har en solid ekonomi. Om företaget går i konkurs medan de arbetar med att lägga om ditt tak kan det få stora konsekvenser för dig. Ett enkelt sätt att undvika ett sådan debacle är att ta en kreditupplysning på samtliga aktörer som du överväger att anlita.
Bra personkemi och tydlig kommunikation är viktigt för ett välfungerande samarbete. Leta därför efter en aktör som du har en bra dialog med. På så sätt minskar du risken för att det uppstår missförstånd och oenigheter under arbetets gång.
För att det ska gå enklare och snabbare att hitta entreprenörer som har erfarenhet av att lägga shingeltak väljer allt fler husägare att använda marknadsplatsen Byggstart.se. Här kan byggherrar komma i kontakt med kvalitetssäkrade entreprenörer med relevant erfarenhet och kompetens. Det kostar inget att lägga upp ett projekt och de offerter som du sedan tar emot är helt utan förbehåll.
För ett takbyte, precis som med alla andra byggprojekt, lönar det sig att lägga till lite extra tid och räkna med extra kostnader kopplade till resurser. Det är inte ovanligt att det uppstår oförutsedda händelser när man arbetar med ett tak. Sådan händelser kan till exempel vara att hantverkarna upptäcker rötskador när de öppnar taket, och det problemet måste åtgärdas innan arbetet med att lägga det nya taket kan fortsätta. Det är svårt att på förhand göra en uppskattning om hur lång tid den typen av skador kommer att ta och hur mycket det kommer att kosta att åtgärda. Den exakta kostnaden och tidsåtgången för att reparera fuktskadorna har du en full överblick över först när hantverkarna har tagit bort det existerande taket. Observera att kostnader som är knutna till arbete med att åtgärda rötskador normalt sett inte ingår i kostnadsförslaget från entreprenören.
Som utgångspunkt är det inte nödvändigt att ansöka om bygglov från kommunen när man ska byta tak. Det finns dock några undantag. Du måste till exempel ha bygglov om arbetet innebär en väsentlig förändring av husets fasad eller om du höjer taket. Ska du bara lägga ett nytt undertak och taktäckning krävs det i regel inget bygglov.
Om du är minsta lilla osäker på om ditt projekt är bygglovspliktigt eller inte, ska du ta kontakt med kommunen eller fråga entreprenören. Det lönar sig att ta reda på vad som gäller så tidigt som möjligt eftersom processen med en bygglovsansökan kan vara tidskrävande.
Normalt sett lönar det sig att låta hantverkaren ta hand om alla inköp av material och produkter. En hantverkare har en gedigen kunskap gällande regelverk, olika produkter och material. Dessutom har hantverkaren ofta en uppfattning om vilka byggvaror och produkter som passar bäst till respektive projekt. Det gäller såväl vilka material som är enklast att arbeta med som vilka produkter som passar bäst estetiskt sett. Hantverkare har även erfarenhet och kompetens gällande mått och mängd, vilket gör att de undviker att köpa fel vara eller fel mängd.
Vid stora projekt är det vanligtvis inte så svårt att få någon form av rabatt om du köper in allt material på en gång. Likväl lönar det sig att överlåta alla inköpen till entreprenören. Hantverkare har i regel ännu bättre rabatter eftersom de köper in material och produkter i större mängder, vilket gör att det kan gå att sänka totalkostnaden ganska rejält genom att låta entreprenören köpa in materialet.
Generellt sett har takläggare som mest att göra på våren och hösten. Shingeltak (takpapp) kan läggas under hela året, något som gör att den som vill lägga om taket under vintern kan minska kostnaderna för projektet. När takläggaren har en lägre efterfrågan kan det gå att få ett bättre pris. Är huset svårtillgängligt, så entreprenören måste använda lyftkran för att få byggställningar och material på plats, blir skadorna på trädgården även mindre när det är tjäle i marken och det kostar mindre att återställa trädgården igen.
När du ska anlita en entreprenör är det alltid lönsamt att begära in offerter från flera aktörer. Genom att jämföra anbud från flera konkurrerande företag kan du vara säker på att du får ett konkurrenskraftigt pris. Om alla offerterna kommer från seriösa aktörer räcker det att begära in anbud från tre olika entreprenörer. För att göra en grundlig jämförelse ska du dubbelkontrollera alla punkterna i de olika kostnadsförslagen. Du ska bland annat jämföra priserna på materialet och arbetstimmarna mot varandra. På så sätt får du en uppfattning om vilka aktörer som är seriösa och erbjuder ett konkurrenskraftigt pris och vilka som inte är det. Det är alltså viktigt att titta på mer än bara totalsumman eftersom det inte är någon självklarhet att innehållet i offerterna är identiska. Prisskillnader kan bero på att innehållet är olikt och det billigaste prisförslaget kan visa sig bli det dyraste i slutänden.
När det nya taket är färdigt ska du anlita en oberoende besiktningsman för att utföra en slutbesiktning av taket. Besiktningsmannen kontrollerar att arbetet är utfört i enlighet med gällande regelverk och kontrollerar även att alla ytterkanter och fogar mot takets kantplåt och vindskivor är täta. Det är mycket viktigt att alla fogar är ordentligt gjorda för att taket ska kunna skydda huset mot regn- och smältvatten. Om arbetet är felaktigt utfört kan det leda till allvarliga skador på huset.
Efter att slutbesiktningen är genomförd ska du se till att du får all nödvändig dokumentation från entreprenören. Den ska innehålla information om vilka material som har använts och vilket arbete som har utförts. Dokumentationen behöver du ha vid kommande renovering, i samband med försäkringsärenden och när du säljer fastigheten.
Shingeltak har en förväntad livslängd på 25-30 år, förutsatt att taket underhålls kontinuerligt och på rätt sätt. Här nedan hittar du en lista med åtgärder som du kan vidta för att bibehålla det nya taket i ett bra skick:
Inspektera taket regelbundet: Taket ska helst kontrolleras en gång på våren och en gång på hösten. Efter vintern är det viktigt att ta reda på om taket har tagit skada av snö och is, och om hösten är det löv och annat skräp som måste tas bort. Om du hittar skador eller stora hål i takpappen ska du se till att få dem åtgärdade av en takläggare så fort som möjligt.
Avlägsna mossa: Om taket ligger i skugga stora delar av dagen och/eller det står träd i närheten av huset, skapar det bra växtförhållanden för mossa, alger och annan växtlighet. Växtligheten måste avlägsnas för att undvika skador på taket. Kom dock ihåg att inte använda en högtryckstvätt när du rengör shingeltak. Istället tar du en borste och borstar försiktigt bort det som har fått fäste i takpappen. När all växtlighet är borta lägger du på ett lager med långtidsverkande algborttagningsmedel på hela taket.
Skotta snö: Du måste skotta bort snön från taket med jämna mellanrum, men kom ihåg att ett tak är anpassat efter att klara normala mängder med snö. Därför är det inte nödvändigt att skotta ända ner till taktäckningen. Kontrollera om det har bildats is eller istappar vid takfoten, eftersom det kan vara ett tecken på att taket inte är tillräckligt isolerat. Ta bort isen försiktigt så att du inte skadar takpappen.