Att isolera källaren kan vara en bra investering och den bidrar dessutom till att skydda huset från fukt och minskar energiförlusten. Det är dock ett omfattande projekt med många faktorer att ta hänsyn till. I den här artikeln har vi samlat tio punkter som är bra att tänka på när du har planer på att isolera källaren.
Om du isolerar källaren för att göra om den till ett bostadsrum behöver du även isolera golvet. Då är det viktigt att tänka på att ett bostadsrum i en källare enligt regelverket måste ha en takhöjd på minst 2,3 meter. Det innebär att du måste se till att du uppfyller takhöjdskraven även när du har isolerat golvet. Isoleringen bygger upp några centimeter och det blir på bekostnad av takhöjden. Den bästa och enklaste lösningen för att komma runt det problemet är i regel att bila upp betonggolvet, gräva ut källaren och gjuta ett nytt golv innan du lägger isoleringen och ett nytt innergolv.
Om du sätter upp ny isolering på väggar som är fukt-, mögel- eller svampangripna, innan du har åtgärdat de skadorna, bygger du bara in problemet. Finns det skador som har uppstått till följd av fukt måste du riva ut all gammal isolering och även avlägsna de delar av husets grundkonstruktion som har fuktskador. När källaren är uttorkad och skadorna åtgärdade kan du sätta upp den nya isoleringen. Därefter gäller det att fortsätta att hålla källaren torr och det finns en olika åtgärder som du kan vidta för att göra det:
För att få ett optimalt resultat av isoleringen ska så mycket som möjligt av den sättas på utsidan av källarväggen. Det innebär att du måste gräva ut runt huset, något som medför fler utgifter. Vinsten kommer i det längre perspektivet eftersom en välisolerad källare har många fördelar, till exempel:
Det är extra viktigt att sätta isoleringen på yttersidan av källarvägen när du har, eller ska ha, våtrum i källaren. Har du exempelvis ett badrum eller tvättstuga i källaren ska minst ⅔ av isoleringen sättas på utsidan av väggen för att förhindra fuktskador.
När du påbörjar arbetet med att isolera källaren är det viktigt att du är förberedd på att det kan dyka upp oförutsedda utgifter under arbetets gång. Det är inte helt ovanligt att du eller hantverkarna upptäcker fuktskador och andra problem under rivningsarbetet av den befintliga isoleringen. Det innebär extra kostnader i form av fler arbetstimmar och mer material. Det kan även hända att det behövs ytterligare dränering för att hålla källaren torr. Beroende på vilka markförhållanden du har på tomten kan grävarbetet bli dyrare än beräknat. Alla byggherrar som planerar att isolera källaren bör därför sätta upp en budget med utrymme för oväntade utgifter.
Grävning och dränering är områden som få lekmän har kunskap om och konsekvenserna kan bli stora om du väljer att göra arbetet själv, utan att ha den kompetens som krävs. Du måste även välja den typen av isolering som är bäst lämpad för de rådande förhållandena i din källare. Av den anledningen väljer de allra flesta husägare att anlita en mark- eller anläggningsentreprenör för att utföra dränerings- och isoleringsarbetet.
För de allra flesta husägare är det ett smart drag att anlita hantverkare för att isolera källaren. Nästa fråga i det sammanhanget är hur du hittar rätt hantverkare till uppdraget.
När du ska isolera källaren är det viktigt att du hittar ett hantverksföretag med rätt spetskompetens. Ett allt mer populärt val för privata byggherrar är att lägga ut uppdraget på Byggstart.se som är en marknadsplats för större bygg- och renoveringsprojekt på den privata marknaden.
Det är viktigt att komma ihåg att en bra isolering bidrar till att göra huset både mer miljövänligt och hållbart. Den viktigaste parametern i sammanhanget är att reducera värmeförlusten. En välisolerad källare minskar uppvärmningskostnaderna och ger ett betydligt bättre inomhusklimat.
En viktig anledning till att prioritera en isolering av källaren är för att förebygga fuktproblem. Det är inte enbart en aspekt som gäller för själva källaren, går det in fukt i grunden kan den sprida sig i husets konstruktion. Fuktskador i grunden eller källarväggarna kan alltså få stora konsekvenser för hela huset. Äger du ett hus som är byggt före 1980 kan det vara en bra långsiktig investering att isolera källaren ordentligt för att undvika framtida problem. Det är alltid bättre att ligga ett steg före än att vänta tills fuktskadorna är ett faktum.
När du ska isolera källaren kan du vara berättigad till rotavdrag. Det är en skattesubventionering som ger avdrag på hantverkarnas arbetskostnader men inte på materialet. Du kan läsa med om vilka villkor som gäller för rotavdraget i artikeln [här].
Ett problem med många källare är att golvet är kallt. Då kan värmeslingor eller vattenburen värme i golvet kännas som en lämplig åtgärd. Det kräver dock att du isolerar golvet ordentligt för att inte värmen ska försvinna ner i betonggolvet och vidare ut i den omgivande marken. Med ett välisolerat golv fungerar både värmeslingor och vattenburen golvvärme utmärkt även i källare. Att isolera golvet i källaren är dock något mer komplicerat än att isolera väggarna, eftersom du i regel måste bila upp det existerande källargolvet och gräva ut innan du kan gjuta ett nytt golv. Den extra isoleringen bygger en del på höjden och kan bidra till att takhöjden understiger kraven på 2,3 meter.