Ett väl utfört markarbete är helt avgörande när du ska bygga en eller flera nya byggnader. Markarbetet måste hålla hög kvalitet och utföras av en erfaren och kompetent markentreprenör. I den här artikeln delar vi med oss av användbara råd och tips hur du till exempel hittar en kvalificerad markentreprenör till markarbetet, hur det går till att ansöka om bygg- och marklov hos kommunen och vad du kan göra för att hålla ner kostnaderna.
Alla som har påbörjat och genomfört ett byggprojekt kan intyga att den del av arbetet som det råder mest osäkerhet runt, ekonomiskt sett, är just markarbete. Det är svårt för både dig och markentreprenören att göra en prisuppskattning innan ni vet som döljer sig under markytan. En del sorters massa är mer krävande att arbeta med än andra. Om det visar sig att det finns stora stenblock eller berggrund några decimeter ner i marken när markentreprenören börjar gräva, kan det hända att enda lösningen för att komma vidare är sprängning. Måste du spränga ökar i regel även totalkostnaden för projektet. Är det grus och mindre stenar i marken är arbetet betydligt enklare att genomföra. Om tomten består av lerjord kan det vara nödvändigt att förstärka och stabilisera marken innan den går att bygga på. När du förbereder och planerar projektet ska du göra allt du kan för att få en så bra översikt som möjligt över jordmånen på egendomen. Ju mer information du har om markförhållandena ett desto mer exakt kostnadsförslag kan du få från entreprenören, och det kommer att bli mycket enklare att sätta upp en budget.
För att ta reda på vad som gömmer sig i marken på tomten kan du beställa en geoteknisk undersökning. En sådan undersökning kostar en hel del och av den anledningen är det klokt att ta reda på om det har utförts någon geoteknisk undersökning tidigare. Det är inte omöjligt att kommunen eller någon av ägarna till grannfastigheterna redan har genomfört en undersökning i området. Även om markförhållandena inte nödvändigtvis är likadana som på din tomt, kan resultatet av den tidigare undersökningen ändå ge dig en antydan om den aktuella jordmånen. All information som du kan få fram om markförhållandena är till stor hjälpt under resten av arbetet.
Det är inte ovanligt att det uppstår konflikter mellan byggherre och entreprenör när oförutsedda utgifter kopplade till markarbetet dyker upp. En geoteknisk undersökning kan därför bidra till att minska risken för obehagliga överraskningar.
Som ett steg för att hålla ner priset en aning kan det vara värt att förlägga projektet utanför högsäsong. De flesta markentreprenörer har som mest att göra under sommarhalvåret medan flera av dem har en mer luftig kalender under senhösten och vintern. När antalet inbokade arbeten minskar är fler entreprenörer tillgängliga och det kan leda till högre konkurrens och lägre priser. Var dock uppmärksam på att de flesta markarbeten inte kan utföras när marken är frusen. Om du planerar att dränera runt huset går det däremot utmärkt att göra under vintern, Så länge det inte är ett stort antal minusgrader ute, är kylan och tjälen i marken en fördel eftersom den förhindrar att markskadorna från grävmaskinerna blir mindre.
Det kan även löna sig att kontakta entreprenörer som tar emot överskottsmassorna. På så sätt kan du minska kostnaderna för bortforslingen av schaktmassorna. Det kan även vara ett smart drag att ta till vara på den jord som grävs bort eftersom du kan använda den för att fylla ut eventuella ojämnheter i trädgården. Genom att återanvända jorden sparar du in kostnaderna för att köpa ny jord.
I de allra flesta fall innebär markarbete att markförhållandena och terrängen på tomten ändras. Det ska ske genom grävarbete, bortsprängning av ytlig eller djupare liggande berggrund eller utjämning av nivåskillnader. Av den anledningen måste du med högsta sannolikhet ansöka om marklov från den kommun som tomten ligger i. Det finns en rad olika regler och krav som avgör om ett projekt kräver marklov eller ej, och om du är minsta lilla osäker, kontakta kommunen så hjälper de dig vidare. Beroende på vad du planerar att bygga på tomten kan du även behöva ansöka om bygglov. De byggnader som är undantagna bygglovsplikten är fristående komplementhus med en totalyta på maximalt 30 kvadratmeter, så kallade Attefallshus, och tillbyggnationer vars totalyta får vara maximalt 15 kvadratmeter. Även när det gäller bygglov är det en rekommendation att kontakta kommunen för att undersöka exakt vilka lagar och regler om du har att förhålla dig till.
Om byggprojektet innebär väsentliga terrängändringar krävs det att en projektör, vanligtvis en arkitekt eller entreprenör, ansöker om bygg- eller marklov för din räkning. Projektören sammanställer då de nödvändiga dokumenten och skickar in ansökan till kommunens byggnadsnämnd. Oavsett om du planerar ett mindre eller större byggprojekt kan det vara lönsamt att ta hjälp av en fackman som har kunskap om alla gällande regelverk och som kan hjälpa dig att bedöma huruvida ditt bygge följer kommunens detaljplan eller om du måste ansöka om dispens.
Handlar det om ett mindre byggprojekt är det fullt möjligt att du ansöker om bygglov på egen hand. Bygglovshandläggarna på kommunen hjälper dig gärna med att ta reda på vilka lagar och regler som gäller och vilka dokument som måste bifogas till en ansökan om bygg- eller marklov.
Handläggningstiden för en lovansökan beror på hur komplext projektet är och vilken arbetsbelastning kommunen har. Fler väljer att genomföra byggprojekt under sommarhalvåret vilket även gör att handläggningstiderna blir längre. Handläggningstiden varierar även från kommun till kommun men enligt lag ska du ha fått svar på din bygglovsansökan inom 10 veckor. Visar det sig att din ansökan behöver kompletteras med något dokument; det krävs tillstånd från någon annan myndighet eller att ditt byggprojekt strider mot den kommunala detaljplanen, kan handläggningstiden förlängas ytterligare upp till 10 veckor.
Om din ansökan är komplett, inte strider mot den kommunala detaljplanen för området, bygget uppfyller alla krav i plan- och bygglagen och det inte har inkommit några invändningar på kommunens grannehörande, kommer din bygg- eller marklovsansökan med största sannolikhet bli godkänd.
När du ska börja med markarbete gäller det att göra noggranna förberedelser och en ordentlig planering. Det lönar sig alltid att vara ute i god tid med lovansökan till kommunen för att undvika att projektet blir försenat på grund av handläggningstiden, eller att du måste göra en ny ansökan om du får avslag på din första ansökan. Dessutom måste du ta väderförhållandena under beaktande eftersom de flesta markarbeten inte kan utföras under vintern.
Välrenommerade hantverkare har i regel långa väntetider och av den anledningen behöver du också vara ute i god tid med att begära in anbud.
Även om kostnaderna för markarbete är svåra att uppskatta gäller det ändå att sätta upp en budget så fort som det bara är möjligt. Din budget måste ha utrymme för eventuella oförutsedda utgifter för att undvika att hela projektet stannar av när de dyker upp och du inte kan finansiera dem. Bra förberedelser är nyckeln till ett lyckat projekt.
Det är av yttersta vikt att markarbetet blir ordentligt gjort för att resten av byggprojektet ska bli bra. Av den anledningen ska du leta efter de entreprenörer som både har den nödvändiga erfarenheten och kompetensen för att genomföra projektet.
Tyvärr finns det en hel del oseriösa aktörer på marknaden och det är inte alltid lätt att hitta rätt entreprenör. Följande tre punkter kan underlätta din urvalsprocess:
Genom att begära in offerter på ditt projekt kan du få kostnadsförslag från konkurrerande aktörer. På så sätt säkerställer du att du får ett konkurrenskraftigt pris. När du har fått in alla anbud är det viktigt att du jämför dem noggrant för att se vilket företag som erbjuder den bästa kombinationen gällande kvalitet och pris för ditt projekt. Det är viktigt att du läser igenom anbuden noggrant för att se vad som ingår, vad som inte gör det och om företaget har några förbehåll i offerten.
När allt arbete med projektet är klart är det dags för slutbesiktning för att kontrollera att arbetet är väl utfört och i enlighet med gällande regelverk. Slutbesiktningen ska genomföras av en oberoende besiktningsman. När slutbesiktningen är avklarad och eventuella brister eller fel är åtgärdade ska du be entreprenören om att få all slutdokumentation för projektet. Slutdokumentationen innehåller viktig information om allt arbete som är utfört, vilka hantverkare som har gjort respektive arbete och kostnaden respektive delmoment. Slutdokumentationen är ditt bevis för att arbetet är utfört i enlighet med gällande regelverk, något som är viktigt att kunna visa upp vid eventuella försäkringsärenden eller när du säljer fastigheten.
För att spara tid på arbetet med att hitta duktiga markentreprenörer till markarbete väljer allt fler byggherrar att registrera sitt projekt på Byggstart.se. Byggstart är en digital marknadsplats där byggherrar blir matchade mot kvalificerade och kvalitetskontrollerade entreprenörer. När du lägger in ditt projekt på sajten får du ta emot anbud från flera företag som är lämpade för att ta sig an ditt projekt. Samtliga företag som finns med på Byggstart har genomgått en gedigen bakgrundskontroll och är kreditvärdiga.