En takkupa ger möjlighet till att nyttja boytan på övervåningen bättre, och kan också bidra till ett bättre dagsljusinsläpp. I den här artikeln presenterar vi 20 tänkvärda tips för dig som överväger att dra igång med ett projekt för att bygga takkupa.
Beroende på utformningen som man väljer för sin takkupa kommer bygget påverka den bärande stommen i huset. När det finns påverkan på bärande konstruktion blir ett projekt genast både mer komplext och dyrt, jämfört med vad man kan förvänta sig av ett annars så begränsat projekt.
Det är en hel del administrativt arbete som man behöver ta sig igenom innan man kan sätta igång med bygget. Nuförtiden krävs det i många fall inte bygglov för att få bygga takkupa. En förutsättning för att bygga lovfritt är emellertid att man bygger i enlighet med de kriterier som gäller för en attefallstakkupa. Om det är en attefallstakkupa som du ska bygga behöver du normalt sett bara göra en anmälan till kommunen och sedan invänta startbesked. Om bygglov krävs för din takkupa varierar mängden tid som du behöver lägga ner på din ansökan, och det tar upp till 10 veckor för kommunen att ge besked. I tillägg till det här arbetet behöver man tid på sig att hitta lämpliga hantverkare, och material behöver beställas. Summa summarum bör man påbörja förberedelsearbetet i god tid innan planerad byggstart – själva byggarbetet tar sedan gärna inte mer än någon vecka.
Många väljer att ta in en arkitekt i samband med att man ska bygga takkupa. Eftersom det innebär ett komplext ingrepp krävs det en fackkunnig person, som har koll på dimensionering av bärande element, för att projektera och räkna på projektet. I det fall som du behöver bygglov för att bygga takkupa så kan en arkitekt hjälpa till med de handlingar som krävs. När man har noggrant utformade arkitektritningar på plats är det även lättare att presentera uppdraget för relevanta entreprenörer.
Innan man drar igång med ett projekt är det A och O att man har rett ut hur det ska bekostas. Se till att säkra finansieringen på ett tidigt stadium, och bestäm om det ska ske med eget kapital, en utökning av bolånet eller på annat sätt. När man vet hur mycket pengar man har på fickan har man betydligt bättre förutsättningar för att planera upp projektet på ett realistiskt sätt.
För att kunna ha kontroll på kostnaderna genom hela projektet är det avgörande att man har en noggrant utformad budget. Den bör vara uppdelad på flera poster, som var och en svarar mot ett moment eller fackområde, alternativt mot olika kategorier av material. Först då kan man vara säker på att man har full koll på alla kostnader, och man kommer att kunna upptäcka eventuella kostnadsavvikelser tidigt. Om man tidigt blir varse att kostnaderna drar iväg kan man anpassa projektet efter detta längs vägen.
Att bygga takkupa innebär ett effektivt sätt att förbättra användningen av vindsytan. Eftersom jobbet blir betydligt mindre än om man lyfter hela taket, blir därmed även storleken på prislappen mindre. Enligt prisstatistik från marknadsplatsen Byggstart.se kostar det i genomsnitt 130.000 kr att bygga takkupa. Det är emellertid värt att nämna att det förekommer stora variationer i pris för att bygga takkupa. Storleken på takkupan eller takkuporna och omfattningen av förändringarna i bärande konstruktion, tillsammans med andra faktorer, påverkar alltihop det slutgiltiga priset.
En takkupa räknas som en tillbyggnad, och precis som med andra tillbyggnader finns det alltså både bygglovspliktiga och bygglovsbefriade takkupor. Generellt sett gäller att man kan bygga upp till 2 bygglovsbefriade attefallstakkupor på ett en- eller tvåbostadshus. Detta gäller förutsatt att takkuporna inte utgör mer än halva takfallet, tillsammans. Bygget av takkuporna får heller inte innebära ingrepp i husets bärande konstruktion.
I vissa kommuner och områden förekommer det en utökad lovplikt, vilket kan göra att du behöver söka bygglov även i det fall som alla kriterier enligt attefallsreglerna är uppfyllda. Det bästa sättet att ta reda på vad som gäller just i din kommun är genom att prata med din arkitekt, alternativt kontakta byggnadsnämnden i kommunen.
Om vinden i dagsläget inte är klassad som boyta behöver man även anmäla ändrad användning till kommunen.
I vissa fall måste byggnadsnämnden låta grannarna komma till tals innan de kan bevilja bygglov för ett byggprojekt. Detta handlar då om lovpliktig byggnation som inte följer detaljplanen (attefallstillbyggnader behöver inte följa detaljplanen), eller om större tillbyggnader utanför planlagt område. Oavsett vilket, är det alltid bra att ha en god dialog med grannarna och informera dem i ett tidigt skede. Om grannarna känner sig involverade minskar generellt sett risken för att man kommer med invändningar eller överklaganden. Vad gäller takkupor kan ju detta ha inverkan på insyn hos grannarna, och de kan också bli påverkade av oljud från bygget. Med en god dialog minskar risken för att projektet påverkar grannsämjan negativt.
Eftersom takkupor inte sällan involverar ändringar i takkonstruktionen är det viktigt att den hantverkare som man tar in är kompetent nog att utföra jobbet korrekt från början. Ofta handlar det om att man behöver få tag i en erfaren snickare. På marknadsplatsen Byggstart.se kan man lägga ut sitt projekt för att komma i kontakt med seriösa och kvalitetssäkrade hantverksfirmor.
Ett grepp som man kan ta till för att säkra upp att det pris som man accepterar är marknadsmässigt och konkurrenskraftigt, är att ta in offerter från flera olika entreprenörer. Med flera offerter på hand kan man jämföra innehåll och pris, och därefter välja det som passar det egna projektet bäst. Se upp för anbud med en mycket lägre prisbild än hos de övriga – sannolikt sparar man in på materialet eller genom att använda sig av icke-kvalificerad arbetskraft.
Man bör inte stirra sig blind på priset när man utvärderar offerter. Vad som ingår i olika offerter kan nämligen variera. Ställ därför anbuden mot varandra och gå igenom, kostnadspost för kostnadspost, vad som ingår i de olika offerterna. I det fall som man har särskilda behov, eller vill ha specialanpassade lösningar, bör man försäkra sig om att de ingår i priset.
När man ingår avtal med en entreprenör är det viktigt att man är noggrann och tydlig i utformandet av innehållet i kontraktet. Det innebär en stor fördel om man är överens när man går in i projektet, så att man slipper konflikter och oenigheter under arbetets gång. Gör det klart redan i samband med kontraktsskrivningen vad som ska gälla i det fall som det uppstår förseningar i samband med leverans av material, eller på grund av strul i bygglovsprocessen. Det kan vara en god idé att använda någon av de kontraktsmallar för inköp av hantverkstjänster eller entreprenad, som finns på Konsumentverkets hemsida. Dessa är både tydliga och lättanvända.
Det är vanligast att man överlåter inköpen av de byggvaror som behövs för projektet till proffsen. Anledningen till detta är inte bara att hantverkarna uppskattar att arbeta med material som de är bekanta med. En hantverkare har även bättre koll på vad som behövs för jobbet, samt hur stora mängder av de olika materialen som går åt. Många aktörer har fasta leverantörer som de alltid vänder sig till, vilket gör att de kan förhandla fram ett bättre pris på materialen än vad du kan göra som privatperson.
Det är viktigt att både sätta ett realistiskt startdatum för projektet och att man sätter av tillräckligt med tid för själva byggnationen. Beroende på projektets komplexitet och de bygglovsregler som är applicerbara i det speciella fallet, kan det ta lång tid att få en takkupa på plats. Entreprenören har ofta en bra känsla för hur lång tid arbetet kan ta, så det är vettigt att involvera dem i tidsplaneringen.
Det står fritt för dig som byggherre att följa upp progressen inom projektet, oavsett om du bor i huset under arbetets gång eller om du kommer förbi på platsbesök med jämna mellanrum. En seriös entreprenör uppskattar att man håller sig informerad om hur det går, och det underlättar med en nära och personlig dialog i det fall som det uppstår frågetecken som behöver rätas ut. Utöver detta kan det vara spännande att följa framfarten på nära håll.
Ett byggprojekt följer inte alltid den snitslade banan. Och, även om man inte kan förbereda sig på allt, gäller det att man har en plan och är beredd att agera i det fall som oturen skulle vara framme. Det är bättre att planera lite för mycket, och få justera den befintliga planen längs vägen, än att till exempel stå med en finansiering som med nöd och näppe täcker de moment som man kalkylerat för. Se därför till att budgeten kan tåla oförutsedda händelser, och att du har en plan för vilka kostnadsposter som du eventuellt kan justera vid behov - kanske kan det gå att välja ett billigare fönster eller annat mer plånboksvänligt material?
Många som tänker bygga takkupa gör detta i samband med att man planerar inreda översta våningen som bostadsrum. Tänk bara på att man i samband med detta kan behöva anmäla ändrad användning, om utrymmet i dagsläget är registrerat som en biyta. Detta är särskilt viktigt i samband med en eventuell framtida försäljning.
I samband med att du gör arbeten på taket bör du samtidigt överväga att göra andra, energibesparande tilltag. Det kan innebära ett relativt enkelt ingrepp att tilläggsisolera taket, eller att sätta in bättre isolerade fönster. Om du är ute efter en ännu större effekt kan du till exempel installera solceller på taket, för att på så vis kunna producera din egen el. Detta innebär såklart en större initial investeringskostnad, men kan över tid leda till avsevärt lägre externa elförbrukningskostnader.
Det är inte bara genom en lägre elräkning som du kan göra besparingar i samband med att installerar solceller. Det är också möjligt att få statligt stöd i samband med att man investerar i solceller. Den totala summan som man kan beviljas varierar, men upp till 20 % av engångskostnaden för installationen kan man få tillbaka från staten. Ansökan hanteras och av Länsstyrelsen för det län där du bor.
Även i det fall som du endast tänker bygga till huset med takkupor, kan du vara berättigad till statligt stöd – i form av rotavdrag. Här kan du läsa mer om vad som gäller för att man ska få nyttja bidraget.
Om man upptäcker att man undervärderat komplexiteten eller kostnaderna som är knutna till projektet så är det lätt att man tänker att bygget inte kommer vara värt kostnaden. Man bör då tänka på att eventuella takkupor bidrar till att öka värdet på huset. En större boarea betyder vanligtvis ett högre försäljningspris. Och om du inte tänker sälja så betyder det ökad komfort och därmed livskvalitet.