Svenska hustak utsätts för stora påfrestningar från vårt omväxlande klimat. Stora temperaturförändringar och olika typer av nederbörd ökar risken för att det uppstår skador på taket. Därför måste du byta ut hela eller delar av taket med jämna mellanrum. Om du inte gör det riskerar du att skadorna orsakar problem i den övriga bostaden med. I den här artikeln hittar du en översikt över tio tecken på att du behöver byta tak.
Om du upptäcker läckage i bostaden beror det med högsta sannolikhet på en skada i taket. Nederbörd börjar tränga in i huset eftersom takbeläggningen inte är tät, läckage uppstår vanligtvis runt skorstenar, takfönster och ventilationsrör på taket. För att se om stuprännorna fungerar som de ska kan du kontrollera hur vattnet rinner från taket och ner till marken en dag när det regnar kraftigt. Det är viktigt att du upptäcker läckagen så tidigt som möjligt för att kunna åtgärda dem innan de orsakar rötangrepp. Röta kan i sin tur leda till stora skador, inte bara på taket utan även i husets bärande konstruktion. Sådana skador kan blir rejält kostsamma att åtgärda och i många fall är det ett bättre alternativ att byta ut hela taket.
Istappar som hänger från taket är ett säkert varningstecken. Istappar uppstår när isoleringen i taket är dålig eller ventilationen är otillräcklig. De uppkommer som en konsekvens av att taket värms upp av den varma luften inne i huset. När taket blir varmare än snön, smälter snön till vatten som fryser till istappar när det träffar de kalla hängrännorna. Problemet med istappar förekommer främst på gamla hus, som ofta är dåligt isolerade, men kan även uppstå på nyare hus. Isbildningen ökar risken för läckage och kortar ner livslängden på takmaterialet. Det kan vara lätt att glömma bort problemen när våren kommer och istapparna smälter, men problemet med isoleringen kvarstår även efter att istapparna är borta. Istället ska du, så fort du misstänker eller upptäcker någon form av läckage, kontakta en fackperson som kan besiktiga taket.
Skador på den yttersta takbeläggningen är i regel det första som du lägger märke till när du kontrollerar taket. Du kan bland annat se tegelpannor som spruckit, skador i plåttaket eller takpannor som är lösa. Du bör känna efter så att takpannorna, -plåten eller -pappen sitter fast ordentligt eller om det finns områden där takmaterialet börjar lossna. Stuprör, hängrännor och taknocken ska kontrolleras extra noga och detsamma gäller för täckplåten och tätningen runt skorstenar och ventilationsrör. Ett tak vars ytskikt är i bra kondition är en förutsättning för att hindra läckage i huset.
Undertaket ligger som en duk under takets ytskikt. Skador på undertaket är inte lika enkla att upptäcka som skador på tegelpannor eller liknande. Även om taket ser ut att vara i ett bra skick utifrån kan det finnas skador på undertaket, vars huvudsakliga uppgift är att hindra att fukt och vatten tränger igenom till takets bärande konstruktion. Av den anledningen ska du noggrant undersöka om finns hål eller revor i undertaket eller om det har lossnat runt exempelvis murstock och ventilationsrör. När du byter yttertaket lönar det sig i regel att samtidigt byta ut undertaket.
Om du väntar för länge med att åtgärda ett läckage är det risk för att fukten orsakar röta i husets stomme. Har det uppstått röta på vinden är det hög sannolikhet för att taket är otätt. Det är vanligt att vattnet tränger in i stommen och rinner ner på ställen där du inte kan se det, något som gör att läckage kan vara svåra att upptäcka. Lägger du märke till rötskador är det viktigt att du agerar så fort som möjligt. Ju längre du väntar med att åtgärda skadorna desto dyrare blir det. Det absolut viktigaste är att täta läckaget som orsakar rötan. Om du upptäcker röta som beror på läckage i taket kan det vara ett tecken på att hela taket behöver bytas.
Rostar ett beslag vid takfoten, skorstenen eller en vindsskiva kan det också vara ett tecken på att huset behöver ett nytt tak. Rost kan även förekomma på nockskruvar, takskruvar eller hängrännor.
Om det växer mossa på taket kan det vara ett tecken på att taket inte är tätt och att ett läckage redan har uppstått. Mossa och algväxter drar till sig fukt på samma sätt som en tvättsvamp. Eftersom mossa har en hög fukthalt kan den även orsaka frostsprängning på tegelpannor. Mossan kan dessutom bidra till bra växtförhållanden för andra växter med rötter som kan skada takpannorna. Av den anledningen ska du tvätta och behandla taket så snart som möjligt när du ser att det börjar växa mossa på taket. Handlar det om stora mängder mossa, till exempel om du har köpt ett äldre hus som taket aldrig har varit bytt på, är det klokt att låta en takläggare undersöka taket och kartlägga eventuella skador som mossan har gett upphov till.
När du kontrollerar taket från insidan ska du vara uppmärksam på missfärgningar i undertaket eller oangenäm lukt. Båda faktorerna kan vara ett tecken på att det finns en eller flera läckor i taket, läckor som kan orsaka röt- och svampangrepp.
Om du har ett gammalt tak bör du överväga att byta ut det även om det inte finns några läckage. Ett taks livslängd beror på faktorer som exempelvis själva konstruktionen av taket och vilken slags tak huset har. Vissa taktyper är av en högre kvalitet och håller längre. Här nedanför hittar du en lista med olika taktypers förväntade livslängd:
Det är emellertid viktigt att du kontrollerar taket även om det inte närmar sig eller har uppnått den förväntade livslängden. Du bör bland annat kontrollera om undertaket och takläkten, som yttertaket vilar på, är i bra kondition. Om du väntar med att byta taket tills det har blivit för gammalt ökar risken för att det uppstår läckage och röta. Då blir takbytet betydligt dyrare än om du gör det tidigare. Därför är det bra att lägga om taket i god tid.
Det behöver inte vara skador eller takets livslängd som är anledningen till att du vill byta tak. Ibland kan ändamålet vara att uppgradera huset till en högre standard. Du kan till exempel byta tak för att få ett mer enhetligt uttryck på huset, öka funktionaliteten eller ändra husets uttryck så att det passar in bättre i omgivningen. Några väljer även att lägga om taket i samband med annan renovering. Det kan även vara ett sätt att utöka bostadens yta på. Ett sluttande sadeltak gör till exempel att det är svårt att utnyttja hela golvytan på det översta våningsplanet. Då kan det vara aktuellt att bygga om taket till ett brutet sadeltak som ger ett tak med mer ståhöjd och golvyta. Ett takbyte leder i regel även till att värdet på huset stiger, något som kan vara en fördel om du överväger att hyra ut huset eller sälja det.
Lägger du märke till några av de tecken som vi har tagit upp tidigare i artikeln lönar det sig att kontakta en takläggare för att utföra en besiktning av taket. Kom ihåg att ju längre du väntar med att åtgärda problemen, desto dyrare blir det att göra det. Om du bestämmer dig för att det bästa alternativet är att byta taket är det viktigt att anlita en entreprenör som har erfarenhet och spetskompetens inom området. För att hitta skickliga takläggare med konkurrenskraftiga priser väljer allt fler husägare att använda sig av marknadsplatsen Byggstart.se. Byggstart är en plattform där byggherrar kan lägga upp olika byggprojekt och ta emot offerter från företag med relevant kompetens och erfarenhet.