I den här artikeln har vi samlat ihop 15 punkter som du måste känna till när du ska gjuta platta. Här kan du läsa om hur du kan planera projektet, hur du hittar kompetenta hantverkare och hur betongen ska efterbehandlas.
Att gjuta en grund kan vara ett krävande arbete. Markförhållandena på tomten är i hög grad avgörande för arbetets komplexitet. Det är svårt att kartlägga hur komplicerat arbetet kommer att bli innan markentreprenören börjar gräva ut för grunden. Det kan vara svårt att hitta rätt hantverkare till arbetet och de som har lång erfarenhet inom området är ofta upptagna flera månader i förväg. Därför är det bra att börja planeringen av husbygget i god tid så att du kan kontakta hantverkarna långt innan byggarbetet ska påbörjas.
Det är viktigt att ha en plan för finansieringen klar innan du börjar planera ett så stort projekt som gjutning av platta är. Har du all finansiering klar säkerställer du också att du har tillräckliga ekonomiska medel för att genomföra hela bygget. Det är klokt att sätta en maxgräns för hur mycket projektet får kosta och hålla sig inom budgetramarna. Om du helt eller delvis finansierar projektet med hjälp av lån ska du ta reda på vilken typ av lån som är mest fördelaktig och hur du på bästa sätt ska betala av lånet. Det är vanligt att använda eget kapital, ta ett bolån eller en byggnadskredit för ett projekt av den här storleken.
Det bästa är att boka ett möte med banken och undersöka de olika finansieringsalternativen så tidigt som möjligt.
Själva plattan måste gjutas under rätt förhållanden, varför det är viktigt att ta hänsyn till vädret. Är det för varmt brinner betongen för fort vilket kan leda till skador i form av sprickor.
Är det för kallt brinner betongen för långsamt, och är det minusgrader kan det även uppstå frostskador. Om vattnet inne i betongen fryser innan betongsulan är helt torr kan det uppstå frostsprängning som gör att stora bitar lossnar från husgrunden.
Det kan gå att gjuta även om det inte är optimalt väder men då ställer det krav på särskilda åtgärder som kan göra att bygget blir dyrare. Grunden ska bära upp hela vikten från byggnaden som byggs ovanpå och av den anledningen är det klokt att låta professionella hantverkare ta hand om gjutningen.
Så gott som alla projekt som kräver att du gjuter en grund är bygglovspliktiga. Exempel på byggnader som inte är bygglovspliktiga är de som faller under attefallsreglerna eller tillbyggnationer vars totala area inte överstiger 15 kvadratmeter. Om du är osäker på vad som gäller för ditt bygge, kontakta kommunens byggnadsnämnd.
Hur mycket det kostar att ansöka om bygglov varierar från kommun till kommun. Alla kommuner har olika detaljplaner och olika regelverk för detaljplanerna.
Är du beroende av att gräva ut stora massor kommer det att generera en stor jordhög på tomten. Schaktmassorna expanderar även när de grävs upp, särskilt om det finns många stora stenar i marken. Det är förhållandevis dyrt att få jord och stenar bortforslade och därför kan det vara bra att höra med entreprenörer i närområdet om de har behov av fyllningsmassa. Är efterfrågan hög kan en entreprenör ta emot den bortgrävda jorden och stenarna, och ta hand om bortforslingen. Det kommer att minska dina kostnader för bygget.
Att gjuta platta är ett tekniskt krävande arbete som ställer krav på kompetens hos de hantverkare som ska utföra arbetet. Därför är det viktigt att du letar upp och anlitar en entreprenör vars anställda har rätt utbildning och erfarenhet av att arbeta med betong.
När du ska gjuta en husgrund är det viktigt är plattan är gjuten på ett korrekt sätt. Om inte riskerar du att få göra om hela gjutningsarbetet på nytt. Det är även många faktorer att ta hänsyn till när arbetet ska genomföras, till exempel markförhållanden och betongens densitet. Anlitar du erfarna hantverkare kommer arbetet flyta på mer effektivt, projektet bli slutfört snabbare och risken för att det uppstår problem minskar.
Vill du komma i kontakt med kvalitetskontrollerade hantverkare kan du använda dig av marknadsplatsen Byggstart.se.
Det är en rekommendation att du begär in offerter från flera konkurrerande företag när du sätter igång med anbudsprocessen. På så sätt kan du jämföra anbuden och välja det företag som erbjuder sina tjänster till ett konkurrenskraftigt pris. Det är viktigt att gå igenom alla posterna i offerten noggrant och välja det kostnadsförslag som är mest komplett för ditt projekt.
Det är bra att veta vad som ska ingå innan du börjar jämföra de olika anbuden. Då vet du vad du kan förvänta dig. Följande punkter ska ingå i kostnadsförslaget från entreprenören:
Du ska göra en överenskommelse med hantverkarna om vem som har ansvaret för att frakta bort överbliven betong och schaktmassor.
I vissa fall kan det ta lång tid att genomföra projektet. Det är bra att göra en tidsplan tillsammans med entreprenören. I den specificerar ni de olika åtgärderna, när de ska startas upp och när de ska vara avslutade. Det gör det även lättare för dig som byggherre att följa med i arbetsprocessen och se till att arbetet genomförs på ett effektivt sätt.
Det är många byggherrar som tänker att de kan göra en stor del av arbetet själva för att spara pengar. Innan du bestämmer dig för att göra det är det bra att känna till vilka allvarliga problem som kan uppstå om grunden inte är rak, torkar för snabbt eller gjuts när det är minusgrader ute och det uppstår frostsprängning i betongen. Skadorna kan förstöra hela plattan och kan vara direkt farliga vid en senare tidpunkt. Därför är det klokt att anlita en hantverkare med lång erfarenhet och kompetens för betonggjutning. Vill du göra delar av arbetet själv kan du rådgöra med hantverkarna om vilka åtgärder som är lämpligast. Entreprenören kommer att ge förslag på vilka arbetsuppgifter du kan bidra med och tips på hur du utför dem på bästa sätt. Hantverkarna kommer även att tala om vilka arbeten du ska överlåta till dem.
Det är viktigt att du och entreprenören (eller hantverkarna om du väljer delad entreprenad) skriver ett ordentligt kontrakt. Inte minst för att säkerställa att du och entreprenören har en gemensam bild av arbetet som ska utföras. Samtidigt har du rätten på din sida om det skulle uppstå några problem med arbetet under tiden det utförs eller efter projektet är slutfört. I kontraktet ska det stå vilket arbete som ska utföras och vem som är ansvarig för de olika arbetsområdena. Det är även viktigt att specificera om det är byggherren eller entreprenören som är ansvarig för att transportera bort schaktmassor och annat byggavfall. Utöver det bör det även finns med en tidsplan.
Hur eventuella förseningar och pristillägg ska hanteras ska även det framgå i kontraktet. Konsumentverket har bra kontraktsmallar som du kan ladda ner utan kostnad.
Om det finns risk för tjälsprängning i marken måste huset skyddas för att förhindra att problemet uppstår. Tjälsprängning uppstår när marken i backen fryser och utvidgar sig. Det som då kan hända är att hela grunden blir förstörd, något som kan bli kostsamt i ett längre perspektiv. Hur djupt markentreprenören måste gräva för att säkra betongsulan mot tjälsprängning beror på en rad olika förhållanden på tomten där byggnaden ska uppföras. Att skydda en byggnad mot tjälsprängning är en klok investering och det är bra att diskutera med hantverkarna om åtgärden är nödvändig.
Isolering och radonspärr måste läggas på makadamen innan själva gjutningen av plattan görs. Isoleringen skyddar mot fukt- och svampangrepp medan radonspärren håller radonnivåerna på en tillräckligt låg nivå. Tryckbelastningen och den grundtyp som huset ska ha avgör hur betongsulan ska isoleras.
Det är viktigt att välja rätt densitet på betongen. Vilken densitet som krävs beror på projektets storlek och det är klokt att låta entreprenören avgöra vilken densitet som lämplig. Att analysera fram vilken densitet betongen ska ha kräver kunskap om olika förhållanden och olika betongsorter.
Om du inte efterbehandlar plattan rätt kan det uppstå krympsprickor i ytan. Under tiden som betongen brinner ska det ske en jämn avfuktning och därför är det viktigt att vattna betongen noggrant. Betongen ska vattnas i minst tre dagar och helst i en vecka. Det är normalt att täcka in betongsulan i plast för att hålla kvar fukten längre. Om det är minusgrader ute måste grunden täckas med isolerande vintermattor för att undvika att vattnet fryser.
Är du osäker på hur du ska utföra efterbehandlingen på bästa sätt ska du se till att få grundliga instruktioner av entreprenören när betongen är på plats och plattan gjuten.
När gjutningen av plattan är klar är det viktigt att du får slutdokumentationen på allt arbete som har utförts. I dokumentationen ska det stå vilka hantverkare som har genomfört de olika arbetena och vilka material som har använts. Slutdokumentationen fungerar som ett garantibevis om det skulle uppstå några problem i efterhand.
Ska du sälja huset eller ansöka om att höja bolånet är det viktigt att ha dokumentationen tillgänglig.