I den här artikeln har vi samlat 20 goda råd till dig som ska igång med att rita hus. Här kan du bland annat läsa om hur man får tag i en bra arkitekt, om finansiering av huset som ska byggas och om hur du kan tänka kring inköp av material.
Innan man drar igång med att rita hus är det viktigt att ha strukturerat upp en budgetplan. Detta ger både dig och arkitekten en tydlig bild av hur mycket projektet får kosta. Det är rekommenderat att man håller hårt på de budgetramar som satts upp, men att man inom budgeten har kalkylerat för ett visst svängrum. Detta eftersom man kan räkna med att oförutsedda utgifter dyker upp någonstans längs vägen fram till att ett arkitektritat hus står på plats.
Genom att ta fram ett prisestimat får du en förståelse för hur väl kostnad och tillgängliga budgetmedel matchar varandra, samt hur mycket du kommer att kunna bekosta med hjälp av egna besparingar. Ju noggrannare du planerat, desto mer verklighetsförankrat kommer ditt estimat vara. Tomten, storlek på bostaden och arbetets komplexitet kommer att ge det slutgiltiga totalpriset.
Det är viktigt att ha en bra plan för hur man ska få projektet finansierat. I det fall som man har tillräckligt med eget kapital kan det vara en bra investering att satsa detta på ett arkitektritat hus. Det vanligaste är emellertid att man tar upp ett byggnadslån, kombinerat med en kontantinsats. Ett byggnadslån, även kallat ett byggnadskreditiv, är ett tillfälligt lån som bara existerar under bygget och som används för att täcka de kostnader som hör ihop med husbygget. Efter projektet läggs lånet om till ett vanligt bolån.
Ju mer man har förberett inför mötet med arkitekten, desto enklare blir det för arkitekten att utforma arkitektritningarna och komma med en mer exakt prisuppskattning. Som ett minimum behöver du förse arkitekten med uppgifter om önskad storlek på huset samt vilken budget du har för byggprojektet. Detta är uppgifter som arkitekten behöver ha med sig i arbetet med att designa ditt hus och att producera arkitektritningarna.
Det blir betydligt enklare för dig som byggherre att planera var och hur du ska bo om du har en känsla för hur lång tid som projektet kommer att ta. Det tar gärna 3–6 månader från det att man gör en första besiktning av tomten till dess att en entreprenör kan sätta igång att bygga på huset. Under den här tiden är det många saker som äger rum – projektet planeras upp, bygglovsansökan lämnas in och behandlas av kommunen och entreprenör anlitas efter en anbudsprocess. Härefter tar det ytterligare ett bra tag, från byggstart till dess att huset är inflyttningsklart. Tiden som krävs för att få huset på plats är av naturliga skäl ofta betydligt kortare i det fall som man väljer ett nyckelfärdigt hus, men när man väljer att rita hus själv så bör man räkna med minst ett år. Ha därför en plan för ditt boende under den här perioden – gärna på ett sådant avstånd att du kan besöka byggplatsen ofta.
Man kan få mycket inspiration från nätet i samband med att man ska rita hus. Om man hittar lösningar eller bostäder som man själv skulle kunna tänka sig att bygga, är det en bra idé att förse arkitekten med det bildmaterial som man hittat. Bilder är bra att utgå ifrån när man diskuterar utformningen av huset med sin arkitekt och gör ritprocessen mer effektiv.
En del byggherrar föredrar att ge arkitekten fria tyglar när det kommer till utformningen av bostaden. Om detta är något som du vill bör du i varje fall förse arkitekten med information om hur stort du vill att huset ska vara, samt vilka ramarna är för prislappen.
Arkitekten har det viktigaste jobbet när det kommer till husets utformning och utseende. Det är alltså en mycket central fråga att man hittar en duktig arkitekt när man ska rita hus. Arkitekten ansvarar för att undersöka tomten, utföra alla arkitekt- och byggnadsritningar och att stötta dig i kontakten med byggnadsnämnden under bygglovsprocessen. Dessutom kommer arkitekten följa upp bygget med jämna mellanrum under byggperioden.
När man ska rita hus är det en god idé att man tar in och jämför anbud från olika arkitektbyråer. Genom att kontakta flera firmor kan man både få en känsla för hur väl man kommunicerar med de olika kandidatbyråerna, men man kan också få klart för sig vad skillnaderna är i pris mellan de olika arkitekterna. Priset kan emellertid inte vara den enda faktorn när man ska rita hus – relationen till arkitekten är nog så viktig för att man ska kunna förmedla visioner, krav och önskemål, och eftersom man kommer att arbeta tätt ihop under en längre period.
Önskar man sig många speciallösningar invändigt i sitt hus så kan det vara rimligt att man tar in en inredningsarkitekt, utöver den arkitekt som ritar själva huset. Man kan då även få hjälp med allt från ytskikt till belysning och möblering. Var samtidigt uppmärksam på att vissa arkitekter även tar sig an arbete med husets interiör, vilket i så fall gör att du inte behöver involvera någon ytterligare person i arbetet.
När man söker bygglov hos kommunen kan man antingen söka bygglov direkt, eller så ansöker man om förhandsbesked. När man söker bygglov lämnar man in omfattande handlingar, inklusive plan- och fasadritningar, nybyggnadskarta och så vidare. Utifrån det kompletta materialet beslutar kommunen om du får lov att uppföra just detta hus på den plats som du avser bygga. Om man bygger inom detaljplanerat område är det ofta relativt tydligt vad man får och inte får bygga, redan på förhand. Om man däremot ska bygga utanför detaljplanerat område kan det vara svårare att ha en känsla för vad som får byggas och var. I detta fall kan det vara bra att söka förhandsbesked innan man lägger ner tid, pengar och energi på en komplett bygglovsansökan.
Att söka förhandsbesked är en betydligt enklare process, och det ger dig besked om det är möjligt att få bygga en viss typ av byggnad på den aktuella platsen. Inom två år efter ett positivt förhandsbesked behöver man lämna in den kompletta bygglovsansökan och invänta godkännande och startbesked.
En del entreprenörer vill göra mycket av detaljprojekteringen själva, som när det kommer till betong, snickeriarbeten och dimensionering av elanläggning. Andra föredrar att arkitekten eller en byggingenjör står för det här arbetet. Vissa materialleverantörer (exempelvis av träbalkar) kan också ta sig an delar av det här jobbet. Här bör man höra sig för med arkitekt och entreprenör, och komma överens med dessa kring hur projekteringen ska lösas inom de olika områdena.
När man ska rita hus och bygga ett arkitektritat hus bör man vänta med att anlita entreprenör till dess att arkitekten har ritningarna klara. Om man går in i anbudsprocessen under tiden som man väntar på besked på bygglovsansökan har man detaljerade ritningar av huset till hands, och det blir då enklare för entreprenören att uppskatta totalkostnaden för projektet. Tar man istället in en entreprenör redan från början så kan man som byggherre få felaktiga prisuppgifter, eftersom storleken på bostaden, komplexiteten i bygget och vilka material som ska användas alla är okända parametrar i det läget. För att hitta entreprenörer till ditt projekt kan du lägga ut uppdraget på Byggstart.se.
När man ska lägga ut byggnationen av huset på entreprenad har man som byggherre två olika möjligheter: att köra projektet som en delad entreprenad eller en huvudentreprenad.
Om man väljer delad entreprenad för husprojektet så kontrakterar man flera olika entreprenörer som är ansvariga för respektive fackområde. Detta resulterar i en betydligt mer omfattande anbudsprocess, fler avtal att ta fram och komma överens om, och ett större ansvar som byggherre, i och med att man då behöver koordinera allt arbete på egen hand.
Väljer man istället att köra projektet som en huvudentreprenad anlitar man en enda entreprenör som då blir ansvarig för alla delar av husbygget. Man skriver då endast ett kontrakt, man har en kontaktperson under hela projektet, och man lägger ner mindre egen tid på koordinering och uppföljning.
För att kunna nå fram till ett tillfredsställande resultat är en god kommunikation med både arkitekt och entreprenör en avgörande faktor. Först då kan man vara säker på att uppförandet av huset svarar mot de egna önskemålen och arkitektens ritningar och avsikter. Det är vettigt att införa byggmöten med entreprenör och arkitekt vid specifika tidpunkter under projektets gång. Ta gärna med detta redan vid kontraktsskrivningen, så att alla parter är införstådda med den här delen av processen.
Ofta är det en fördel om arkitekten är den som följer upp entreprenörens arbete under arbetets gång. På så vis kan arkitekten verifiera att arbetet utförs i enlighet med arkitektritningarna. Detta minskar risken för att man upptäcker avvikelser för sent, vilket kan leda till komplikationer. Man bör dock vara medveten om att detta inte är en arbetsuppgift som alla arkitekter tar på sig, så utred den här frågan i ett tidigt skede.
Det är viktigt att man har en realistisk bild av hur mycket tid man har till att bidra till projektet med eget arbete. Det är inte ovanligt att man som byggherre tar på sig mer arbete än vad man vare sig har tid eller kompetens till att utföra. Om du vill bidra till husbygget så bör du prata igenom möjligheterna till detta med entreprenören på förhand. Entreprenören har vanligtvis en god känsla för vilka moment som det kan vara rimligt att man tar på sig. Går man in och tar på sig delar av konstruktionsarbetet som man inte har tillräcklig kompetens till så finns det risk för både förseningar och mer allvarliga fel.
Det är rekommenderat att entreprenören får ansvar för inköpen av allt material som krävs för husbygget. Argumenten som talar för detta är bland annat:
Som byggherre bör man samla in alla kvitton och fakturor som berör projektet. Detta gäller från både arkitekten och entreprenören. Om något skulle hända i framtiden, eller om man behöver dokumentera något, så har man redan allt till hands.
När entreprenören meddelar att allt är klart så är det viktigt att man genomför en slutbesiktning av huset tillsammans med en oberoende besiktningsman. Besiktningsmannen ser då över huset så att det inte förekommer några fel eller brister. Det är normalt att man håller inne 5–10 % av kontraktsbeloppet till dess att projektet blivit godkänt. När alla eventuella brister blivit åtgärdade så betalar man ut den återstående summan och bostaden är redo för inflyttning.
Det är viktigt att få in slutdokumentationen efter utfört arbete. De här handlingarna är en förutsättning för att få rätt värdering av bostaden och underlättar vid energideklarationen. Slutdokumentationen är också viktig att ha till hands i samband med eventuella reklamationer.