Ett nytt byggprojekt omfattas av många beslut och det gäller att tänka igenom de olika alternativen noggrant. Antalet våningsplan är en frågeställning som ofta dyker upp och det är många som är intresserade av att bygga ett enplanshus. Vi kommer att titta närmare på för- och nackdelar med att bygga ett enplanshus.
För att få tillräckligt med boyta krävs det i regel en större grund för ett enplanshus än ett hus med fler våningsplan. Hur stort och högt du får bygga tomten regleras i kommunens detaljplan och byggnadstekniska regler. I och med det kan det bli svårt att utnyttja tomten maximalt om du planerar att bygga ett enplanshus. Därför gäller det att du tänker igenom såväl antalet kvadratmeter som du vill att huset ska vara på och undersöker om den aktuella tomten är lämpad för dina husplaner.
Även om både ben och rygg fungerar bra i dagsläget är det inte säkert att de gör det om några år. När du bygger ett nytt hus tänker du troligen att du ska bo där i många år och då är det klokt att även tänka framåt. Blir du dålig i benen kan även den minsta trappa bli en utmaning. Boendekomforten kommer att öka markant om du slipper oroa dig för den biten.
Att bygga hus är ett stort projekt och det kräver mycket planering för att uppnå ett bra slutresultat. Det gäller att sätta upp en realistisk budget, en bra tidsplan och hitta kvalificerade hantverkare som kan utföra byggarbetet. Ett stort projekt innebär många beslut gällande allt från att hitta en lämplig tomt till att bestämma rätt köksinredning. Tänk på att du ska bo i huset i många år och att det är viktigt att hitta lösningar som du kommer att trivas med länge. Du är även beroende av en bra projektering och projektbeskrivning när du ska ansöka om lån.
Många byggprojekt styrs av den personliga ekonomin och för att säkerställa att projektet blir bra är det viktigt att lösa finansieringsfrågan så tidigt som möjligt. Vilket alternativ som är bäst är upp till var och en att bestämma. Eftersom de flest inte har tillräckligt med eget kapital för att finansiera ett projekt av den här storleken är ett banklån nödvändigt för att kunna bygga huset.
Den totala kostnaden är en naturlig frågeställning när det kommer till finansiering. Slutsumman för ett nytt hus kan variera stort utifrån hur stort hus du vill bygga, hur komplicerat projektet är och vilken standard du vill ha i huset. Med hjälp av prisdatabasen på Byggstart.se kan vi se att kostnaden för att bygga ett enplanshus i genomsnitt ligger på ca 28.000 kronor per kvadratmeter. Snittpriset varierar dock mycket och det finns många åtgärder att ta till för att hålla ner kostnaderna.
Hur komplext ett projekt är kan ha stor betydelse för det slutgiltiga priset. Här är det dock inte så mycket du kan göra för att påverka kostnaderna. En faktor som har stor inverkan på slutsumman för husbygget är tomtens markförhållanden. Är det till exempel mycket sten eller ytlig berggrund som måste bort från tomten är det en fördyrande faktor. När du väljer att bygga ett enplanshus måste du tänka på att det även kräver en större yta på grunden för att uppnå önskat antal kvadratmeter. Det kan påverka priset både uppåt och nedåt. Å ena sidan sparar du in lite på kostnaderna för husets bärande konstruktion eftersom den inte behöver dimensioneras för att klara vikten av ytterligare ett våningsplan. Samtidigt krävs det en större betongsula och själva grunden sträcker sig över en större markyta.
En skicklig arkitekt kan hjälpa dig att få ut så mycket som möjligt av ditt nya hus. Du sätter själv upp några begränsningar i och med att du bara ska ha ett våningsplan men arkitekten kan ändå hitta lösningar för vad som fungerar och vad som inte blir så bra. Dessutom känner arkitekten till alla fördelar med att bygga ett enplanshus. Arkitekten kan även stå som projektör för husbygget och ansöka om bygglov för din räkning.
Du kan inte bygga som du vill, inte ens på en tomt som du har köpt. Så länge du följer de lagar, regler och kommunala detaljplaner som finns bör det inte vara några större problem att få bygglov. Det är en komplicerad process och du måste ha en projektör som ansöker om bygglov för din räkning.
När du ansöker om bygglov gör kommunen även ett grannehörande. Då får alla grannar och andra berörda en möjlighet att skapa sig en uppfattning om hur ditt husbygge kommer att påverka dem och komma med eventuella invändningar. För att underlätta processen kan du prata med dina grannar i förväg och på så sätt upprätthålla en god grannsämja även när huset är färdigställt.
En viktigt handling för att säkerställa att projektet får ett bra genomförande och ett tillfredsställande slutresultat är att du försäkrar dig om att hantverkarna har den nödvändiga kompetensen. Du ska leta efter entreprenörer som har enplanshus som specialitet för att få ut projektets fulla potential, samtidigt som de kan utföra projektet på ett kostnadseffektivt sätt och erbjuda ett konkurrenskraftigt pris. Allt fler byggherrar tillämpar marknadsplatsen Byggstart.se för att komma i kontakt med kvalitetskontrollerade entreprenörer och hantverkare.
Det lönar sig alltid att begära in flera anbud innan du tar det avgörande beslutet gällande val av entreprenör. Har du flera anbud kan du jämföra dem mot varandra och välja ett företag som ger ett fördelaktigt pris. Du ska dock inte enbart titta på priset utan även vad som ingår i anbudet, eftersom innehållet kan variera. Det gäller att du läser igenom allt noggrant innan du bestämmer dig.
När du ska skriva kontrakt, oavsett om det är med en entreprenör, enskild hantverkare eller arkitekt, är det viktigt att avtalet är detaljerat och juridiskt bindande. Kom överens om och skriv in i kontraktet hur ni ska hantera oförutsedda händelser, till exempel vem som är ansvarig om det skulle uppstå några förseningar. På Konsumentverkets hemsida kan du hitta olika typer av kontraktsmallar för hantverkstjänster.
Om du inte har vana av att arbeta med stora byggprojekt är det en rekommendation att du organiserar projektet som en totalentreprenad. Då har du bara en entreprenör att förhålla dig till och vederbörande tar på sig allt ansvar för att anlita underentreprenörer och koordinera arbetet mellan dem. En totalentreprenad minskar ditt ansvar och gör projektet mer lättöverskådligt. Du vet även vem du ska kontakta om du upptäcker några brister eller fel i efterhand. Väljer du däremot en delad entreprenad står du med allt ansvar gällande att kontraktera och koordinera hantverkarna. Det kan även vara svårt att få någon att ta på sig ansvaret om arbetet visar sig vara bristfälligt eller felaktigt utfört.
Ju högre du bygger desto bättre utsikt får du. I och med det förlorar du lite utsiktspotential när du bygger ett enplanshus. Dock ska det tilläggas att det i första hand är tomtens läge som bestämmer utsikten och att det inte är säkert att det blir så stor skillnad på utsikten från ett andra våningsplan.
Det är alltid enkelt att komma ut i trädgården från ett enplanshus. Det kan vara en fördel om man har små barn då de lättare kan springa ut och in som de vill, och du slipper oroa dig för att de ska trilla när de springer upp och ner för trappor.
En fördel med att bygga ett enplanshus är att du slipper trappor som stjäl utrymme från boytan. Det gör att du kan använda ytan till andra ändamål, till exempel en extra toalett eller en förvaringslösning.
Det kan uppstå flera problem under ett husbygge. Även om det är omöjligt att förutse allt som kan hända finns det en del åtgärder som du kan vidta för att vara bättre förberedd. Lägg till lite extra i din budget för att ha råd att täcka de extra utgifterna som kan uppstå under arbetets gång. Ta även i överkant när du gör tidsplanen så undviker du att en försening i arbetet sätter hela projektet på spel.
När du bygger ett nytt hus har du möjlighet att bygga det på ett sätt som gör det mer energieffektivt. Det kan till exempel handla om extra isolering, vattenburen värme med en förnyelsebar energikälla eller solceller som gör att du producerar egen el. Investeringskostnaden är lite högre men i gengäld får du lägre driftskostnader och på så sätt betalar investeringen tillbaka sig inom ett antal år.
När du installerar en solcellsanläggning på ditt nya enplanshus kan du ansöka om ett statligt investeringsstöd, så kallat solcellsstöd. Du hittar ansökningshandlingar på den lokala Länsstyrelsens hemsida och det är även Länsstyrelsen som handlägger, tar beslut och betalar ut stödet.
Fördelen med att bygga ett nytt hus är du inte har några begränsningar gällande husets planlösning. Här kan du i princip göra vad du vill och hitta praktiska och unika lösningar anpassade efter dina behov. Leta efter inspiration i inredningstidningar, renoveringsprogram på tv och bilder från sociala medier som exempelvis Instagram och Pinterest.